ŠTÍTEK: koalice

Nová koalice po posledních volbách v Brně-Vinohradech příliš dlouho nevydržela. Ilustrační snímek.
Rozpadem skončila dosavadní koalice na radnici v městské části Brno-Vinohrady. V křesle místostarosty v té souvislosti od pondělního podvečera už nesedí Jiří Tlamka z uskupení Vinohrady společně, nahradil ho Jiří Pustina z kandidátky Spolu pro Vinohrady. Za Ano pro Vinohrady je nově členem rady Martin Hynšt. Důvodem změn ve vedení městské části se měly stát rozpory ohledně spravování obecních bytů.

Rozpad koalice na brněnských Vinohradech: neshody kvůli správě obecních bytů

Brněnsko
Hana Kordová Marvanová
Patří k nejznámějším českým političkám. Minulý režim ji poslal do vězení, po listopadu 1989 stála u zrodu Občanského fóra, poslankyní byla za ODS i US-DEU. Hana Kordová Marvanová (za ODS na kandidátce Spolu) vždy stavěla na první místo sliby voličům. To udělala i loni, když nesouhlasila s opoziční smlouvou mezi koalicí Spolu a ANO na pražském magistrátu.
8 fotografií

Politika je dnes spíš casting v plavkách, říká Hana Kordová Marvanová

Česko
Volební urna. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by nyní vyhrály strany vládní koalice (Spolu + PirSTAN), získaly by 41,5 procenta hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 32 procent. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Do Poslanecké sněmovny by se mohla vrátit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), která se stejně jako TOP 09 pohybuje kolem pětiprocentní hranice volitelnosti. Kdyby strany ve volbách kandidovaly samostatně, a ne v koalicích, vyhrálo by s náskokem ANO před občanskými demokraty. Třetí by byli Piráti.
5 fotografií

Volby by vyhrála vládní koalice před ANO. Možná by se vrátila ČSSD, říká průzkum

Česko
Volby do Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by nyní vyhrála koalice Spolu s 31 procenty hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 30,5 procenta. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Do Poslanecké sněmovny by se mohla vrátit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), které model s hypotetickými koalicemi přisoudil pět procent hlasů. Pokud by však strany ve volbách kandidovaly samostatně, a ne v koalicích, vyhrálo by ANO před občanskými demokraty. Třetí by v takovém případě byli Piráti.
5 fotografií

Volby by těsně vyhrála koalice Spolu. ČSSD atakuje pětiprocentní hranici

Česko
Staronový vyškovský starosta Karel Jurka.
/AKTUALIZACE/ Zastupitelé Vyškova na středečním zasedání odvolali z funkce starostky Karin Šulcovou z hnutí ANO. Pro její konec jich z přítomných čtyřiadvaceti hlasovalo osmnáct, proti bylo šest. Odvolali také členy rady za hnutí ANO Janu Podrápskou, Iva Chomouckého a Pavla Horáčka. „Jako opozice budeme kontrolovat transparentní hospodaření města, efektivní nakládání s veřejnými prostředky a také transparentnost ve výběru firem,“ reagovala po hlasování Šulcová.
8 fotografií

Podraz, řekla Šulcová k odvolání. Novým starostou Vyškova se stal Jurka

Vyškovsko
Karin Šulcová vykonávala minulé období funkci 1. místostarostky, po podzimních volbách se stala jako první žena starostkou Vyškova.
Odvolání vyškovské starostky Karin Šulcové a radních za hnutí ANO z funkcí bude na programu středečního jednání zastupitelů města. Vyškovskému deníku to potvrdil místostarosta Karel Jurka z ODS. „Když to řeknu v krátkosti, máme jako koaliční partneři jinou představu o tom, jak má starosta vést město. Mluvím v tom za ODS, KDU-ČSL, Náš Vyškov i STAN. Neshody bohužel narůstaly a místo důležitých věcí, které jsme měli před sebou, jsme řešili drobnosti. Řešil se spíše mikromanagement než problémy, které nás čekaly a atmosféra tady už nebyla tak příjemná, abychom se do práce těšili a posouvali město dál,“ řekl Jurka.

Zastupitelé Vyškova rozhodují o odvolání starostky Karin Šulcové

Vyškovsko
Předseda vlády Slovenska Eduard Heger hovoří s novináři 7. února 2023. Ilustrační snímek
Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Učinil tak v noci v příspěvku na sociální síti. Novinářům pak řekl, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati (Demokraté) a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí. Heger a ministr obrany Jaroslav Naď svůj odchod z OLaNO naznačovali už několik týdnů. 
4 fotografie

Slovenský premiér Heger končí v Matovičově hnutí. Stal se lídrem Demokratů

Státy EU
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Vládní koalice v sobotu po rozsáhlých obstrukcích opozice prosadila novelu důchodového zákona, který počítá s nižší červnovou mimořádnou valorizací důchodů. Vládou prosazená nižší míra růstu penzí má především ušetřit peníze ze státního rozpočtu letos i v příštích letech. Průměrný měsíční důchod vzroste o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Podle prezidenta Miloše Zemana opozice kapitulovala, když nezabránila koalici v prosazení nižší valorizace penzí. 

Koalice i přes obstrukce prosadila nižší růst penzí. Zeman: Opozice kapitulovala

Ekonomika
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Sněmovna po zhruba 30 hodinách jednání schválila v noci na čtvrtek program schůze, jejímž jediným bodem je vládní novela o snížení červnové valorizace důchodů. Poslanci poté začali debatovat o tom, zda jsou podmínky pro zkrácené projednání novely, jejíž schvalování blokuje opozice. Do diskuse bylo podobně jako při úvodním potvrzování stavu legislativní nouze, o který požádala vláda, přihlášeno 65 poslanců.

Sněmovna schválila program schůze. Po zhruba 30 hodinách od začátku jednání

Ekonomika
Krumlovská radnice. Ilustrační foto.
Rošádu ve vedení města oznámil starosta Českého Krumlova na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. Ke dvěma místostarostům přibude třetí. Tím se stane, po Daliboru Uhlířovi (Český Krumlov rozumem a srdcem - Nezávislí) a Zbyňku Tomanovi (ODS), krumlovský architekt Robin Schinko (Občané patrioti). Došlo tak k rozšíření krumlovské koalice. A aby měl její nový člen své místo v radě města, pozici radního opustil Filip Vojta (ANO 2011).
3 fotografie

Krumlov má znovu tři místostarosty. Do koalice vstoupili Občané patrioti

Českokrumlovsko
Zástupci stran Spolu, Pirátů a STAN při podpisu koaliční smlouvy na pražském magistrátu ve středu 15. února 2023
Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN ve středu 15. února podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu. Koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Strany koaliční smlouvu podepsaly po téměř pěti měsících od komunálních voleb, což je nejdéle v historii České republiky, a Praha zůstala poslední obcí, která po volbách dosud nemá nové vedení.
22 fotografií

Praha má konečně nové vedení. Spolu, Piráti a STAN podepsali koaliční smlouvu

Regiony
Povolební jednání v Praze. Bohuslav Svoboda a Zdeněk Hřib.
Hned několik členů nové rady, pokud nakonec dle dohod usednou ve vedení města, už volenou či politickou funkci má. A až na jednoho si je ponechají a problém to podle nich nebude. V jedenáctičlenné radě Prahy zasedne poslanec Bohuslav Svododa (ODS), starostka druhé městské části Alexandra Udženija (ODS), místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09) nebo europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).
11 fotografií

Svoboda bude poslancem, Pospíšil europoslancem. V kumulaci funkcí problém nevidí

Praha
Zástupci Pirátů a SPOLU.
Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráti a STAN v Praze finalizují dohodu o magistrátní koalici, o víkendu chtějí začít s vnitrostranickým schvalováním koaliční smlouvy a programu. Zástupci stran to ve čtvrtek řekli novinářům po zahájení koaličního jednání. Ve čtvrtek bude schůzka pokračovat do nočních hodin v užším složení, zástupci stran budou dokončovat znění programu a řešit personální otázky. Nové vedení metropole chtějí strany zvolit na zastupitelstvu 16. února.

SPOLU, Piráti a STAN v Praze dokončují dohodu o koalici

Praha
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Na Slovensku zůstává u moci vláda Eduarda Hegera, a to přesto, že jí už v prosinci parlament vyjádřil nedůvěru. A zdá se, že bude vládnout ještě nejméně osm měsíců do předčasných parlamentních voleb. Pokud prezidentka Zuzana Čaputová nejmenuje svůj kabinet. Slovenský vývoj ukazuje, jakou roli by v případě české vládní krize mohl sehrát Petr Pavel.
24 fotografií

Slovensko se vyhnulo úřednické vládě Čaputové. Alespoň prozatím

Státy EU
Zástupci Pirátů a Spolu - Koaliční jednání pražské Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN, 26. ledna 2023, Magistrát hl. města Prahy.
Vyjednávací týmy pražského SPOLU, Pirátů a STAN chtějí mít na začátku příštího týdne hotový návrh koaliční smlouvy včetně příloh s programovými body, rozdělením kompetencí a koaličními mechanismy či ustanovením zastupitelských výborů. Dokumenty následně projednají stranické orgány a v případě Pirátů v referendu krajské fórum. Dořešit musí strany ještě kompetence radních.

SPOLU, Piráti a STAN v Praze chtějí mít příští týden hotovou koaliční smlouvu

Praha
Bývalý místostarosta Znojma Jan Grois.
Za alibismus a házení viny na předchozí vedení znojemské radnice označil vyjádření nynějších představitelů města bývalý jednatel Znojemské tepelné společnosti Jan Grois. Také někdejší místostarosta a nyní zastupitel v opozici. Reagoval na článek Deníku o opozicí prosazovaném snížení záloh na energie, v němž současní představitelé uvedli, že tepelnou společnost převzali ve špatném stavu.

Házení viny na předchůdce je alibismus. Tepelná byla v zisku, ohrazuje se Grois

Znojemsko
Tank Leopard 2 během předváděcí akce pořádané pro média Bundeswehrem v německém Münsteru 28. září 2011
Polsko požádá Německo o povolení poslat tanky Leopard 2 na Ukrajinu, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že Polsko může tyto tanky německé výroby Ukrajině dodat v rámci skupiny zemí, jejímž členem Německo nemusí být. Berlín se zdráhá poskytnout Ukrajině svoje leopardy. Země, které je vlastní a chtějí to udělat, ho ovšem musejí oficiálně požádat o souhlas.
4 fotografie

Morawiecki: Polsko požádá Němce o souhlas s vysláním tanků Leopard Ukrajině

Státy EU
Nová koalice Znojma v čele s hnutím ANO čelí kritice opozice kvůli funkcím a platům. Výtky míří hlavně do hnutí SPD.
Slibovali úspory a dobré hospodaření města, teď si rozdělili posty a nevídané platy. Výtky, které hlasitě zní z řad znojemské opozice, především na adresu členů SPD. Po podzimních volbách získali téměř všichni zvolení zástupci strany klíčové pozice ve vedení města, do nichž usedli díky koalici s hnutím ANO a Znojmáky. „Ze čtyř mandátů, které znojemští ‚Okamurovci‘ ve volbách získali, dokázali noví spoluvládci města hned tři proměnit v plně placená místa, o odměny nepřišel ani jejich čtvrtý zvolený zastupitel. Jsme z toho poněkud v šoku,“ netají se výhradami Jiří Kacetl z nyní opozičního uskupení Pro Znojmo.

Funkce a platy politiků jsou moc, zní z opozice ve Znojmě

Znojemsko
Vedení pražské koalice Spolu.
Vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL) přišla v pondělí 16. ledna s nabídkou pro Piráty a STAN. Pokud přijmou nabízenou většinu v radě, může být vedení pražského magistrátu složené do měsíce. Od proběhlých komunálních voleb v loňském září nezná Praha nové vedení. Je to v historii nejdelší bezvládí, protože povolební vyjednávání trvá už bezmála čtyři měsíce. Koalice SPOLU už dříve avizovala, že usiluje o koalici na vládním půdorysu. Dosavadní vyjednávání ale ztroskotala.

Pražská koalice Spolu nabídne Pirátům a STAN většinu v radě

Praha
Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka.
K řešení situace na pražském magistrátu na vládním půdorysu je potřeba vůle obou stran, tedy i pražských Pirátů a STAN, uvedl premiér a předseda ODS Petr Fiala na twitteru po jednání koalice Spolu. Schůzky se podle připojené fotografie účastnili s Fialou předsedové TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a KDU-ČSL Marian Jurečka a zástupci pražských organizací jejich stran. Mluvčí vlády Václav Smolka na dotaz, zda budou následovat další jednání či výzvy, řekl, že zůstane pouze při konstatování sděleném na sociální síti.

Fiala s Jurečkou a Adamovou jednali o uspořádání v Praze s pražskou Spolu

Komunální volby 2022
Bohuslav Svoboda na jednání zastupitelstva 15. prosince 2022.
Ve čtvrtek ráno začalo jednání pražského zastupitelstva a na začátku prošla změna programu – jako první bod následovala volba primátora. Tím se podle dohody koalice Spolu a ANO 2011 měl stát Bohuslav Svoboda (ODS). Jenže dlouhé hodiny jednání přinesly jen napadání, handrkování, vyčítání, kdo má jaký smysl pro humor a kdo kdy odešel na svačinu či oběd. Nakonec klub Spolu navrhnul po deváté večer odložit projednávání až do roku 2023, pravděpodobně do února. "Je to pro mě zklamání," uvedl Svoboda.
69 fotografií

Volba primátora zkrachovala, plán Spolu nakonec nevyšel

Komunální volby 2022
Část koaličních zastupitelů Prachatic při ustavujícím jednání. Zleva Zdeněk Krejsa, Andrea Tajanovská, Hana Bolková a Jiří Fidler (ODS, TOP09 a NK).
Diskuze bez časového omezení, zpřístupnění materiálů pro zastupitele na webových stranách Prachatic nebo možnost sledovat jednání prachatických zastupitelů na internetu. Tak si nová prachatická koalice složená ze zástupců ODS, TOP 09, Živých Prachatic, Prachatic společně a KDU-ČSL s podporou Pro Prachatic jednací řád zastupitelstva.

Prachatická koalice má jasno, omezení diskuze na šest minut letos skončí

Prachaticko
David Grund, Společně - ODS a TOP 09.
Nová koalice vznikla po více než dvouměsíčním vyjednávání v Brně-jihu. Na povolební spolupráci v dalších čtyřech letech se tam domluvila ODS, Lidovci a Starostové, Piráti a Občané Brno Jih. Koaliční smlouvu podepsaly strany ve čtvrtek, starostou se má stát lídr občanských demokratů David Grund. Koalice bude v devatenáctičlenném zastupitelstvu disponovat deseti mandáty.

Konec vyjednávání: Brno-jih má novou koalici, starostou bude nejspíš Grund

Brněnsko