ŠTÍTEK: koalice

Zleva poslankyně ANO Alena Schillerová a poslanec a předseda ANO Andrej Babiš. Ilustrační snímek
Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, získalo by 33 procent hlasů. Druhá by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 21,5 procenta, na třetím místě by se shodným ziskem 10,5 procenta byli Piráti a SPD. Pokud by strany koalice Spolu kandidovaly samostatně, ODS by obdržela 15,5 procenta hlasů a byla by druhá. TOP 09 a KDU-ČSL by skončily pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.
5 fotografií

Volby by v říjnu vyhrálo s odstupem ANO. Druhá koalice Spolu si polepšila

Česko
Šéf Pirátů Ivan Bartoš u voleb, ilustrační foto.
Piráti budou v příštích sněmovních volbách, které se uskuteční za dva roky, kandidovat samostatně. Koalici se Starosty a nezávislými (STAN), kterou pro minulé volby utvořili, opakovat nebudou. V rozhovoru pro Novinky.cz to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že vůle k předvolební koalici na celostátní úrovni není ani v jedné ze stran, nevylučuje to ale pokračování v současné dobré spolupráci ve vládě. Odděleně budou Piráti a STAN kandidovat i v příštím roce ve volbách do Evropského parlamentu.

Piráti půjdou do sněmovních voleb samostatně, řekl Bartoš

Česko
Péče o handicapovaného. Ilustrační foto
Růst příspěvku na péči navrhovaný poslanci opozičního hnutí ANO vláda na středečním zasedání odmítla. Přijala k němu negativní stanovisko, řekl novinářům po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Většina částek, které dostávají lidé se zdravotním postižením, by podle novely vzrostla od ledna o desetinu, některé víc. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet s růstem příspěvku v příštím roce počítá, koalice by se na podrobnostech měla dohodnout do dvou týdnů.

Růst příspěvku na péči vláda odmítla. Příští rok s ním počítáme, řekl Jurečka

Ekonomika
Starostka Alena Štěrbová končí ve funkci starostky k 31. říjnu.
Bez starostky se musí od konce října obejít město Humpolec na Pelhřimovsku. „Alena Štěrbová z vážných rodinných důvodů podala rezignaci k 31. říjnu 2023 na post starostky. Ve funkci tak končí po roce úspěšného vedení radnice,“ informovala mluvčí radnice Marcela Průchová. Odchod starostky ale znamená podle informací Deníku i konec politické koalice na radnici a nové diskuse o širším vedení úřadu. V nejhorším případě dokonce nové komunální volby.

Odchod starostky Aleny Štěrbové v Humpolci může znamenat i nové volby

Pelhřimovsko
Poslanec ODS Marek Benda
Pražskou ODS povede v následujících dvou letech poslanec Marek Benda, který obhájil svůj mandát. Bendu zvolil v pondělí večer na svém zasedání regionální sněm, který svou volbu zdůvodnil vítězstvím v loňských komunálních volbách. Sněm také vybral jako lídra občanských demokratů do Evropského parlamentu dosavadního europoslance a bývalého ministra zahraničí Alexandera Vondru. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.
6 fotografií

Benda obhájil post šéfa pražské ODS. Do europarlamentu chce Praha Vondru

Praha
Jindřišská věž.
Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž, řekl dnes ČTK pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044. Na odmítnutí koupě se podle Zábranského shodla celá pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN. Arcibiskupství za stavbu požaduje 100 milionů korun, což je podle radního asi dvakrát víc, než stanovil znalecký posudek.
12 fotografií

Praha nekoupí Jindřišskou věž. Kvůli vysoké ceně a dlouhé nájemní smlouvě

Praha
Předseda PiS Jarosław Kaczyński u volební urny.
Nedělní volby do polského Sejmu vyhrála se ziskem 35,38 procenta hlasů vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Druhá je s odstupem necelých pěti procentních bodů proevropská Občanská koalice. Do dolní komory polského parlamentu se dostalo pět politických uskupení. Vyplývá to z konečných výsledků hlasování, které v úterý zveřejnila státní volební komise.
7 fotografií

V Polsku sečteno. První je Právo a spravedlnost, většinu má ale opozice

Státy EU
Svůj hlas v polských volbách odevzdal i lídr nejsilnější opoziční strany Donald Tusk
Druhé místo opoziční Občanská koalice v čele s Donaldem Tuskem slavila jako vítězství. Povolební odhady dávají opoziční trojkoalici většinu téměř deseti hlasů ve 480členném Sejmu. Právo a spravedlnost (PiS) vedená veteránem polské politiky Jaroslavem Kaczynským po osmi letech míří zřejmě do opozic. A to přestože straně první i pozdní odhady předpovídají vítězství se zhruba 36 procenty hlasů.
7 fotografií

Odhad polských voleb: PiS je nejsilnější. Vládu by ale mohla sestavit opozice

Státy EU
Šéf strany Smer-SD Robert Fico
Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Podpoří kandidáta Smeru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na předsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedm ministerstev, Smer-SD šest a SNS tři. Vyplývá to z memoranda, které podepsali předsedové trojice stran Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.
28 fotografií

Jednání o koalici: Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové slovenské vládě

Státy EU
Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini a vítěz voleb a šéf Smeru-SD Robert Fico (na snímku z roku 2018)
Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociálne demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národné strany (SNS). Vedení strany Hlas-SD, jejíž postoj je klíčový pro vytvoření nové vlády, dnes jednomyslně rozhodlo, že strana bude jednat o vytvoření koalice už jen s Smerem-SD a s SNS, řekl novinářům Pellegrini. Dokončení jednání o novém kabinetu očekává v příštích několika dnech.

Hlas už bude jednat jen se Smerem. Na Slovensku se rýsuje koalice v čele s Ficem

Státy EU
Robert Fico při příjezdu do volebního štábu Smer-SD
Po sečtení téměř 99 procent hlasů ze sobotních slovenských parlamentních voleb je pravděpodobným vítězem strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) bývalého premiéra Roberta Fica se ziskem více než 23 procent. Druhé je s výrazným odstupem liberální hnutí Progresívne Slovensko (PS), které podpořilo necelých 17 procent lidí. Těsně za ním zůstala formace Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho, která těsně překročila 15 procent hlasů. Volební účast dosáhla téměř 68 procenta, což je nejvíce od roku 2002.
28 fotografií

Ficův Smer slaví vítězství, odhady přitom favorizovaly Progresívne Slovensko

Státy EU
Prostor budoucího parkoviště před Hotelem Bohemia.
Jedenáct let starou smlouvu s firmou Homa Holding o pronájmu pozemku před Hotelem Bohemia město vypoví, chrudimští zastupitelé se na tom napříč politickým spektrem na svém zasedání shodli. Ovšem koupě chátrající budovy, kterou rada města prosazovala, se bude muset odložit. Při hlasování totiž vznikl zmatek a i když má koalice ANO, Pirátů a Chrudimáků drtivou převahu v zastupitelstvu, návrh neprošel o jediný hlas.
25 fotografií

Koupi hotelu Bohemia zastupitelé neschválili, v hlasování zavládl chaos

Chrudimsko
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce v příštím roce zvýšit příspěvek na péči. Návrh státního rozpočtu s tím ale nepočítá
Příspěvek na péči by se mohl navýšit v prvním pololetí příštího roku. Vzrůst by mohl hlavně lidem, kteří žijí v domácím prostředí. Na přesných částkách by se koalice mohla dohodnout do konce letošního roku. Na dotaz ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přidání si vyžádá několik miliard korun. Podle ministra resort peníze na zvednutí příspěvku v navrhovaném rozpočtu nemá a potřebnou sumu na výdaje chce zajistit až příští rok přesunem ve státní pokladně.
14 fotografií

Příspěvek na péči: Ministerstvo chce dávku zvýšit, rozpočet s tím ale nepočítá

Ekonomika
Nový starosta Rumburku Martin Hýbl.
Po necelých třech měsících má Rumburk opět starostu. Ve čtvrtek 14. září zastupitelé zvolili do čela města ředitele obchodní akademie a zdravotnické školy Martina Hýbla. Nahradil Lumíra Kuse, který k poslednímu červnovému dni na svůj post rezignoval. Zastupitelé volili také nového radního místo Jana Bukvy, který během prázdnin opustil místo v radě města.
5 fotografií

Rumburk má nového starostu, stal se jím ředitel školy Martin Hýbl

Děčínsko
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace. Po jednání koalice to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. V koalici je podle premiéra naprostá shoda na postupu při dalším projednávání balíčku ve Sněmovně. 
24 fotografií

Koalice se dohodla na úpravách balíčku. Týkají se benefitů či výnosů z daní

Ekonomika
Starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan.
/ROZHOVOR/ Má nejvyšší ambice. Starosta brněnské Líšně a současný místopředseda České strany sociálně demokratické (ČSSD) Břetislav Štefan bude v sobotu na celostátním sjezdu v Plzni kandidovat na funkci stranického předsedy. Deníku tuto informaci nejprve potvrdil a následně v rozhovoru i vysvětlil, co jej k tomu vedlo. „Nejdůležitější jsou lidé, co tvoří stranu, a lidé, kteří volí stranu. Jejich problémy se musíme zabývat. Musíme zpět do ulic a mluvit s nimi tváří tvář," říká Štefan.
7 fotografií

Starosta Líšně Štefan kandiduje na předsedu ČSSD: Chci lidem vrátit důstojnost

Brněnsko
Olomoucká "plecharéna" (vlevo) a vizualizace hokejové haly v projektu Nová Velkomoravská
Olomouc prozatím nemá jasno v tom, jestli bude na řešení nové multifunkční haly spolupracovat se soukromým investorem, nebo upřednostní vlastní cestu obnovy areálu v Hynaisově ulici. Zastupitelé se v pondělí po hodinu a půl trvající diskusi shodli na tom, že rozhodnutí o několik měsíců odloží. Zástupci opozice, ale i část koalice, poukazovali na nedostatečné projednání odborné analýzy jednotlivých variant. Jasno by mělo být do konce října. Probíhat zatím budou intenzivní přípravy výstavby takzvané malé haly.
10 fotografií

Osud plecharény? Zastupitelé o novém zimáku nerozhodli, odsunuli to o měsíce

Olomoucko
Ilustrační foto.
Upravený systém přidělování městských bytů v Brně-středu a přísnější kontroly žadatelů i nájemců. To bude na červnovém zasedání tamního zastupitelstva patrně nejdůležitější bod. Novinkou bude například nutnost doložit kopie potřebných dokumentů, na jejichž základě získají uchazeči body. Pokud zastupitelé Brna-středu změny schválí, vejdou v platnost od začátku července. Reagují tím na loňskou bytovou kauzu, jejíž hlavní postavou měl být někdejší šéf bytové komise městské části Otakar Bradáč.

Kauza přidělování bytů v Brně-středu: navrhují nový systém a třífázovou kontrolu

Brněnsko
Vizualizace haly pro hokej v projektu Nová Velkomoravská
Nahradí rozpadající se plecharénu soukromá hala s finanční účastí města? V pondělí má zastupitelstvo rozhodovat o tom, jakou cestou se vydat k novému zimnímu stadionu. Město si nechalo zhodnotit celkem tři varianty. Ani radniční koalice tvořená hnutím ANO, uskupením ProOlomouc a Piráti a hnutím spOlečně se neshodla a zastupitelstvu těsnou většinou doporučuje spolupracovat na projektu u Velkomoravské ulice, který nabízí developerská skupina Redstone podnikatele Richarda Morávka. Varianta, kterou upřednostnila odborná analýza, prošla o jeden hlas. Ruku pro ni zvedli pouze radní za ANO. 
10 fotografií

Odhlasují nový zimák ve Velkomoravské? Zaznívá kritika i slova o amatérismu

Olomoucko
Jmenování zastupitele Davida Bodečka (Piráti).
Trojnásobným vyhazovem z České pirátské strany skončilo ve středu 31. května odpoledne půlroční dohadování o účasti Pirátů na vzniku koalice vládnoucí Praze 1 a o jejich účasti ve vedení městské části. Rozhodčí komise Pirátů vyloučila ze strany trojici tamních politiků, kteří dosud měli pozastavené členství: 1. místostarostu Davida Bodečka, radní Ivanu Antalovou a zastupitele Martina Ardena.
4 fotografie

U Pirátů se čistilo. Ze strany vyhodili místostarostu, radní i zastupitele

Praha
Zasedání zastupitelstva v Kájově 29. května 2023, na němž byl odvolán starosta Marian Benčat (na snímku) společně s vedením obce a zároveň na něm byla zvolena nová rada obce.
/VIDEO/ Napjatá atmosféra vládla ve zcela zaplněném kájovském Konibaru od samého začátku zasedání zastupitelstva, které bylo svolané na 18. hodinu 29. května 2023. Obec s necelými dvěma tisíci obyvateli, která leží pár kilometrů od Českého Krumlova, je totiž v poslední době rozhádaná a rozdělená na dva nesmiřitelné tábory: zastánce dnes již odvolaného starosty Mariana Benčata, a příznivce bývalé opozice a současné koalice, jež se domluvila na svržení celého vedení obce.
18 fotografií

Kájov je bez starosty. Odvolalo ho, a radu s ním, osm zastupitelů z patnácti

Českokrumlovsko
Parkování na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.
Věčné téma průjezdu automobilů přes historické centrum jihočeské metropole se v pondělí 29. května znovu vrátilo na jednání zastupitelstva. Opoziční zastupitel Juraj Thoma (OPB) navrhl, aby nové vedení města připravilo od prosince k platnosti novou úpravu provozu, když tu, kterou připravilo bývalé vedení města, zrušil soud.

V Budějovicích znovu debatovali o autech v historickém centru

Českobudějovicko
Jmenování zastupitele Davida Bodečka (Piráti).
O zrušení místního sdružení Pirátů v Praze 1, oslabeného napjatými vztahy a odchody několika členů, rozhodlo hlasování krajského fóra České pirátské strany. K očekávanému vyvrcholení tak dospěly dlouhodobější dohady o směřování Pirátů v Praze 1, veřejností vnímané zvláště během podzimu a zimy skrze spory o podobu povolební dohody o uzavření koalice vládnoucí městské části.
4 fotografie

Piráti zrušili organizaci v Praze 1. Po čase chtějí začít s čistým stolem

Praha
Z jednání poděbradských zastupitelů, na němž odvolali starostu Jaroslava Červinku. Novým starostou byl zvolen Roman Schulz.
Odvolání starosty Jaroslava Červinky a jmenování obměněného vedení radnice zcela překopalo dosavadní mapu hnutí a stran v lázeňském městě. Ty, které do nedávna spolupracovaly, nyní vystupují ostře proti sobě a naopak. Kdo je tedy součástí nové koalice, která bude městu po zbytek volebního období vládnout a kdo skončil v opozici? Nabízíme přehled stávající situace.
18 fotografií

Kdo s kým a proti komu bude hlasovat v Poděbradech? Vznikla velká koalice

Nymbursko