ŠTÍTEK: koalice

Starosta Zábřehu František John
Zástupci tří stran podepsali v pondělí 10. října na zábřežském městském úřadě koaliční dohodu. Vítězná KDU-ČSL bude i nadále spolupracovat s Nezávislou volbou a STAN, Piráty a nezávislými. Město dál povede dosavadní starosta František John, uvolněným místostarostou bude Josef Klimek ( oba za KDU-ČSL).

Podepsáno. Zábřeh dál povede dosavadní koalice

Šumpersko
Nová radniční koalice v Otrokovicích je na světě. Město povede hnutí ANO 2011, Občané OE s podporou Pirátů, KDU-ČSL, ČSSD, ODS a OMMO – hlas občana. Starostkou bude i nadále Hana Večerková (ANO 2011).
Sedmnáct mandátů v třiadvacetičlenném zastupitelstvu Otrokovic bude mít nově vzniklá koalice, která sestává z vítězného hnutí ANO, Občanů OE s podporou Pirátů, KDU-ČSL, ČSSD, ODS a OMMO – hlas občana. Koaliční smlouvu podepsali zástupci uskupení v úterý v podvečer. Starostkou by měla být i nadále Hana Večerková (ANO).

Široká koalice je na světě. Otrokovice povede šest stran v čele s ANO

Zlínsko
Soňa Chalupová (ODS) ve volební místnosti.
V následujících čtyřech letech bude na berounské radnici zřejmě pokračovat současné spojení ODS, ANO a Nezávislí Berouňáci. Naznačují to dosavadní dostupné informace i povolební matematika. Dohromady totiž tato koalice disponuje křehkou většinou v podobě jedenácti z jednadvaceti mandátů. Tento základ by však její členové chtěli ideálně ještě rozšířit. Nic není ale podepsáno a jednání mezi subjekty stále pokračují.
21 fotografií

Analýza: V Berouně zřejmě bude pokračovat stávající koalice s těsnou většinou

Komunální volby 2022
Vizualizace zimního stadionu.
/VIZUALIZACE/ Volby zamíchaly se složením radnice také v Žamberku, kde s více než 30 procenty zvítězilo uskupení Žamberská demokratická koalice (ŽDK), která podle všeho bude mít ve vedení radnice svého starostu. Tím se s největší pravděpodobností stane optometrista Jiří Mencák, který ve funkci vystřídá dosavadního starostu Oldřicha Jedličku. Nová koalice chce mimo jiné prosadit stavbu zimního stadionu.
5 fotografií

Na žamberské radnici bude kolovat mladá krev. Starosta chce víc zeleně i zimák

Komunální volby 2022
Kandidátka na starostku Hořovic.
/FOTOGALERIE/ Hořovice mají za sebou velké volební zemětřesení. Vítězem voleb se stalo uskupení SNK Horovize, které do voleb vedla zastupitelka Věra Veverková, a získalo šest z jednadvaceti mandátů. V koalici se spojila s ODS (čtyři mandáty), Nestraníky (tři mandáty) a ANO s podporou Trikolory (čtyři mandáty). Ve vedení města by podle dohody měly usednout ženy. Naopak současný starosta Jiří Peřina (Jistota a budoucnost se sportovci) neobhájil ani zastupitelský mandát a v komunální politice pro následující čtyři roky končí.
6 fotografií

Hořovice mají koalici. Radnici velmi pravděpodobně ovládnou ženy

Komunální volby 2022
Ludmila Řezníčková, ANO 2011 A NEZÁVISLÍ
Volební jednání ve Žďáře nad Sázavou stále není u konce. Situace v jednáních se dokonce přiostřuje. Uskupení ANO 2011 a Nezávislí, kteří byli do nynější doby v koalici s vítězem voleb Žďárem - živým městem, dokonce zvažuje odchod do opozice. Některé koaliční strany mají totiž problém s pokračováním lídryně ANO Ludmily Řezníčkové v roli místostarostky.

Povolební vyjednávání Žďáru se komplikuje. ANO přemýšlí nad vstupem do opozice

Komunální volby 2022
Dosavadní starosta Karel Filip (Naše město).
Třináct z jednadvaceti mandátů má stejně jako v minulém volebním období koalice v Novém Strašecí. Volby vyhrálo nové hnutí Naše město, jehož složení je ovšem totožné s předchozí vítěznou ČSSD. To se dohodlo stejně jako před čtyřmi lety na spolupráci s Městem pro rodinu, které získalo čtyři mandáty. Tyto dvě strany pak v koalici doplní tři zastupitelé z uskupení Nezávislí 2018.

Povolební jednání v Novém Strašecí: Na radnici bude pokračovat staronové vedení

Komunální volby 2022
Jičínská radnice zná své osazenstvo.
Zatímco na většině radnic už bylo upečeno minulý týden, jičínská koalice kynula ještě téměř čtrnáct dní po komunálních volbách. Nově zvoleným zastupitelům se ale nakonec podařilo domluvit a v pátek podepsalo koaliční smlouvu hnutí ANO, Sdružení pro Jičín a Volba pro město. Složení radnice se tak na další čtyři roky příliš nemění. Jen v křesle druhého místostarosty nově zasedne žena. Jana Jiřičku (VPM), který ve volbách nedostal potřebné hlasy pro setrvání v zastupitelstvu, nahradí Alena Stillerová (ANO).
4 fotografie

Podepsáno. Jičín zná novou koalici. Aktéři se nemění, do hry nově vstupuje žena

Komunální volby 2022
Volby, ilustrační foto.
Sdružení Pro lepší Louny, Louny společně a místní ODS se rozhodly spojit a dohodly se na společném postupu v povolebních vyjednáváních ve městě. Vyplývá to ze zveřejněných prohlášení stran. Ve 29členném zastupitelstvu mají 11 mandátů, k získání většiny tak potřebují ještě minimálně čtyři.

Tři kandidátky v Lounech se spojily. Vznikl silný blok

Komunální volby 2022
Zdeněk Hřib - Druhá schůzka vedení pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) s Piráty ohledně možné koalice na pražském magistrátu, 3. října 2022, Praha.
Pražští Piráti trvají na tom, že jejich zástupci nezasednou v radě hlavního města s trestně stíhanými lidmi. V pondělí se na tom shodl pirátský zastupitelský klub, sdělila ČTK mluvčí pražské organizace strany Martina Vacková. Klub Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se má sejít v pondělí vpodvečer, následně by se měly obě strany domluvit na tom, jestli budou pokračovat v jednáních o společné koalici. Zástupci Spolu dříve pirátskou podmínku o trestním stíhání opakovaně odmítli.

Piráti trvají na své podmínce. Nechtějí do zastupitelstva s trestně stíhanými

Komunální volby 2022
Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a senátor.
Bez vítěze voleb hnutí ANO 2011 i dosavadního místostarosty Zdeňka Juránka. Na vedení města v povolebních vyjednáváních v Moravském Krumlově se dohodli lídři TOP 09 v čele se současným starostou a senátorem Tomášem Třetinou, uskupení Pro Krumlov, Vize pro Krumlov a Krumlováci. V zastupitelstvu jim ale hlasovací většinu zajistí převaha pouhého jediného hlasu.
3 fotografie

Krumlov po volbách: Třetina bude poloviční starosta, Juránka nahradí Kocáb

Komunální volby 2022
Jednání ústeckých zastupitelů. Archivní foto
Povolební blok PRO! Ústí (8 mandátů), Vaše Ústí (4) a UFO (3) vznikl v pátek 7. října kvůli společnému postupu při vyjednávání o koalici s vítězným hnutím ANO. Tedy nikoli proto, aby při instalaci nové městské rady vítěze komunálních voleb obešel. Všechna tři hnutí naopak požadují, aby ANO nabídlo variantu městské koalice bez ODS (4).

Vaše Ústí, PRO! Ústí a UFO se spojily. Chtějí vyjednávat s ANO

Komunální volby 2022
Josef Viktora (ANO), starosta Kutné Hory, a Silvia Doušová (STAN – Šance pro Kutnou Horu), místostarostka Kutné Hory.
Má zůstat v čele Kutné Hory dosavadní starosta Josef Viktora (ANO), jenž vedl vítěznou kandidátku a ve volbách získal i nejvíce hlasů ze všech 27 zvolených kandidátů, nebo se schyluje k tomu, že by ho mohl nahradit Lukáš Seifert; lídr kandidátky ODS a TOP 09, která u voličů zabodovala na druhém místě? Či se snad objeví nějaké další jméno?
27 fotografií

Vznik kutnohorské radniční koalice komplikuje velký zájem o posty místostarostů

Komunální volby 2022
Antonín Crha.
Novou koalici úspěšně složili v brněnských Bohunicích. Bude pokračovat ve stejném formátu jako doposud, tedy ve složení KDU-ČSL, Pro Bohunice s podporou sociální demokracie a ODS. „Posty už máme rozdělené, já budu pokračovat v pozici starosty, místostarostou bude Milan Hrdlička a neuvolněným místostarostou Josef Juras," řekl Deníku Rovnost lidovecký starosta Antonín Crha.

Staronová koalice v Bohunicích: v plánu má další opravy laviček

Komunální volby 2022
Dana Zmatlíková (STAN).
/ROZHOVOR/ Ekonomka Dana Zmatlíková, která ve Slaném kandidovala poprvé jako lídryně za hnutí STAN, dostala ve volbách 843 hlasů. STAN získal celkem tři mandáty. Vedle Zmatlíkové uspěli primářka slánské porodnice Markéta Matoušková (1026 hlasů) a vědecký pracovník Jakub Širc (805 hlasů), oba přitom obhájili mandáty z předchozího volebního období. Zda STAN vytvoří ve Slaném koalici společně s vítěznou ODS, zatím není jasné. Jednání ještě pokračují, výsledek by ale měl být brzy znám.

Slaný čeká skokový nárůst obyvatel, musíme se připravit, říká Dana Zmatlíková

Komunální volby 2022