ŠTÍTEK: vláda

Český premiér Petr Fiala
Bankrot České republice nehrozí. Je o tom přesvědčen premiér České republiky Petr Fiala (ODS). Přitom právě jeho vláda čelí kvůli svému hospodaření ostré kritice nejen ze strany opozici, ale někdy i z vlastních řad. Ostatně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nedávno prohlásil, že takové schodky státního rozpočtu si nedovolili ani komunisté a že současný kabinet je nejméně rozpočtově odpovědná vláda po listopadu 1989.
16 fotografií

Bankrot nehrozí, postupujeme odpovědně, ujistil Petr Fiala. Vidí rezervy

Ekonomika
Ilustrační snímek
Premiér Petr Fiala (ODS) vyloučil prodloužení doby odchodu do důchodu za současné vlády. Jak už v minulosti řekl Deníku v premiérské debatě, chce se svým kabinetem připravit důchodovou reformu. Je podle něj nutná proto, aby lidé před čtyřicítkou měli šanci na slušnou penzi. Posunem věku odchodu do důchodu se podle něj vláda vůbec nebude zabývat, protože prověřovat dobu dožití v souvislosti s penzemi legislativa ukládá po pěti letech, což nenastane, řekl v rozhovoru pro Blesk. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že odchod do důchodu by měl zohledňovat náročnost práce a dobu vstupu na trh práce.
5 fotografií

Fiala vyloučil vyšší věk pro odchod do penze. Chce připravit důchodovou reformu

Ekonomika
Ivan Bartoš, Jiří Snížek a Milan Vácha při řešení výstavby infrastruktury.
Poskytování dotací na budování nových škol, které nyní chybějí a řada starostů po nich volá velkou naléhavostí, stát znovu zavede. Po návštěvě u ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v pondělí 7. listopadu to ohlásili náměstek středočeské hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Jiří Snížek (Piráti) a krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN). A již ve středu přišla další zpráva: poskytování peněz vláda schválila.

Peníze na šest zcela nových škol? Budou, vláda schválila dotace

Z okolí
Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.
Novou vlnu uprchlíků přicházejících z Ukrajiny mohou v zimě očekávat Praha a její středočeské okolí. Upozornila na to hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) s odkazem na informace, které dostala po nedávné návštěvě členů vlády v Kyjevě. Hovoří o tom, že v některých městech útoky ruské armády na infrastrukturu vážně poškodily systémy zajišťující vytápění a dodávky vody. Až udeří skutečná zima, život tam může být krajně obtížný.

Uprchlíky se Praha snaží udržet doma. Posílá na Ukrajinu tolik pomoci, co zmůže

Z okolí
Programová konference TOP 09 pod názvem Vyvést zemi z krize, 5. listopadu 2022, Praha. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při vystoupení k delegátům.
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila na sobotní stranické programové konferenci v Praze rok 2030 za naprosto realistický pro přijetí společné evropské měny euro. V úvodním projevu také uvedla, že očekává složitou debatu o zvýšení věku pro odchod do důchodu, je ale podle ní nezbytná. Ocenila také českou pomoc Ukrajině po ruské vojenské invazi letos v únoru.

Realistický termín pro přijetí eura je rok 2030, prohlásila Pekarová Adamová

Česko a EU
Strakova akademie v Praze, sídlo české vlády
Webové stránky vlády čelí v posledních dnech masivním DDoS útokům, uvedla v pátek Strakova akademie na Twitteru. I přes efektivní obranu podle ní mohou být stránky v některých momentech a z některých sítí nedostupné. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na zvýšené riziko tzv. DDoS útoků proti Česku a tuzemským subjektům v úterý. Informoval, že eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu.

Opakovaný terč. Webové stránky vlády čelily masivním DDoS útokům

Krimi
Odbory nesouhlasí s plány ministra práce Mariana Jurečky na snížení podpory v nezaměstnanosti. Podpora je podle nich už nyní v evropském srovnání nízká a pobírá ji jen asi třetina uchazečů, ilustrační foto.
Odbory nesouhlasí s plány ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na snížení podpory v nezaměstnanosti. Podpora je už nyní v evropském srovnání nízká a pobírá ji jen asi třetina všech uchazečů o zaměstnání, uvedl na dotaz ČTK Jiří Vaňásek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle něj je i špatné načasování, když nyní kvůli hospodářskému vývoji panují obavy z propouštění.

Osekat podporu v nezaměstnanosti? Už teď je směšně nízká, kritizují odbory

Ekonomika
Poslanec ODS Marek Benda
Pokud se dá o někom směle tvrdit, že je matadorem polistopadové politické scény, je to Marek Benda (ODS). Poslancem České národní rady a poté Poslanecké sněmovny je s jednou přestávkou 30 let. I když nefiguroval na předních místech kandidátky, voliči ho vždy preferenčními hlasy poslali do sněmovny. Nyní je předsedou poslaneckého klubu ODS a ve straně má velký vliv.
12 fotografií

Babiš v boji o Hrad nevyhraje. I kvůli špatné češtině, říká poslanec Marek Benda

Česko
Martin Komárek
Vládní poslanci jsou možná zčásti vedeni bohulibými úmysly. Touha zvýšit svůj vliv na ČT jim srší z očí.

Boj o Kavčí hory

Komentáře
Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby, městské dopravní podniky nebo kulturní centra. Ilustrační foto
Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby, městské dopravní podniky nebo kulturní centra. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Cenový strop se také rozšíří na některé sportovní organizace. Zrušen byl také limit pro cenový strop u malých a středních firem u dodávek plynu.

Zastropování cen energií? I pro veřejné podniky bez obchodní povahy, řekla vláda

Energie
Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu se svou manželkou Sarou odevzdávají své hlasy během parlamentních voleb v Jeruzalémě 1. listopadu 2022.
Strana Likud bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle prvních odhadů po uzavření volebních místností získala v dnešních parlamentních volbách spolu se svými spojenci z náboženských a krajně pravicových stran dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. Jde o předběžný odhad, konečný výsledek se může v nadcházejících hodinách ještě změnit, píše agentura AP. Netanjahu byl nejdéle sloužícím izraelským premiérem, po 12 letech ve funkci skončil loni.

V parlamentních volbách v Izraeli podle odhadů zvítězil expremiér Netanjahu

Svět
Cenový strop na energie může lidem ušetřit tisíce korun
Společnost ČEZ začala započítávat zákazníkům s vyššími cenami energií do záloh vládou schválený strop pro dodávky elektřiny a plynu od listopadu. Úprava záloh se podle společnosti týká stovek tisíc zákazníků. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. Zastropování cen energií má podle nařízení vlády začít plošně platit od ledna příštího roku. Od listopadu začaly ceny podle cenového stropu nabízet novým zákazníkům také například Moravské naftové doly (MND).

Levnější energie už v listopadu. ČEZ započítá zákazníkům cenový strop dříve

Energie
Nejsilnější opoziční hnutí ANO oficiálně představuje svého prezidentského kandidáta, 31. října 2022, Praha
Předseda opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš chce usilovat o úřad prezidenta, protože vláda podle něj málo pomáhá lidem. Hrozí, že příští hlava státu jinak půjde na ruku kabinetu, přitom má být pro všechny občany, řekl na tiskové konferenci k oznámení kandidatury. Předsednictvo hnutí Babišovu kandidaturu podpořilo. Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších Čechů nyní čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.
37 fotografií

Vláda málo pomáhá lidem, řekl Babiš. Slíbil pozitivní prezidentskou kampaň

Česko
Česko-ukrajinské mezivládní konzultace, 31. října 2022, Kyjev
Členové české a ukrajinské vlády po pondělním společném zasedání v Kyjevě podepsali memoranda o další spolupráci v ekonomické i politické spolupráci. Novinářům to po zasedání řekli premiéři Petr Fiala a Denis Šmyhal. Oba ocenili společné zasedání, na které předsedu české vlády doprovodili tři vicepremiéři a čtyři ministři. Fiala pozval ukrajinskou vládu na příští rok do Prahy.
144 fotografií

Česko a Ukrajina prohloubí spolupráci, shodly se vlády v ostřelovaném Kyjevě

Česko
Protivládní demonstrace 28. října 2022 v Brně.
Na demonstraci proti vládě, zdražování a válce přišly na Zelný trh v Brně podle odhadu policie a pracovníků městské části Brno-střed asi dvě tisícovky lidí. Řečníci kritizují hospodaření i další kroky vlády Petra Fialy (ODS), žádají její demisi. Na místě jsou podle transparentů a vlajek zástupci a přívrženci SPD, Trikolory, Hnutí PES nebo Svobodných.

Na demonstraci proti vládě přišly v Brně asi dvě tisícovky lidí

Brněnsko
Stavba. Ilustrační snímek
Vláda schválila novelu stavebního zákona. Předloha ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v ní především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Novelu ještě musí projednat Sněmovna, Senát a podepsat prezident. Vláda schválila i návrh zákona o jednotném enviromentálním stanovisku (JES).
10 fotografií

Vláda schválila novelu stavebního zákona. Ta zachovává úřady v obcích

Ekonomika
Jednání vlády 19. října 2022, Praha. Ministr vnitra Vít Rakušan
Členové vlády i jejich náměstci možná znovu dostanou povinnost prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením. Příslušný návrh  schválila vláda, uvedl na twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Lustrační zákon se v minulosti na členy vlády vztahoval, povinnost však zanikla po přijetí zákona o státní službě. Podle návrhu ministerstva vnitra kvůli nynější právní úpravě vznikají neodůvodněné rozdíly.

Ministři i náměstci budou muset mít čisté lustrační osvědčení, schválila vláda

Česko
Nový britský premiér Rishi Sunak po svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street.
Nový britský premiér Rishi Sunak dnes prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala „hlubokou hospodářskou krizi“. Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho pozornosti bude „ekonomická stabilita a důvěra“.

Vyřeším hospodářskou krizi, obnovím stabilitu, slíbil nový britský premiér Sunak

Státy mimo EU
Odcházející šéfka vlády Liz Trussová se projevem před médii loučí s premiérským sídlem v londýnské Downing Street.
Mnoho úspěchů ve funkci britského ministerského předsedy v úterý popřála odcházející šéfka vlády Liz Trussová svému nástupci Rishimu Sunakovi, když se loučila s premiérským sídlem v londýnské Downing Street. Před cestou do Buckinghamského paláce za králem Karlem III. prohlásila, že její krátké setrvání v úřadu ji přesvědčilo o tom, že Británie potřebuje „odvážnou změnu politiky“.
4 fotografie

Trussová naposledy v Downing Street: Británie potřebuje odvahu dělat věci jinak

Státy mimo EU
O jakékoli přístavbě by se měl poradit investor se zkušeným projektantem.
Naděje, které stavebníci, starostové, architekti a podnikatelé loni vkládali do nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS), jsou zřejmě pryč. Přinejmenším ve věci důvěry, že se kabinetu podaří rychle zlepšit podmínky pro výstavbu a územní plánování. Ministři přitom ve svém programovém prohlášení slibovali, že v prvním pololetí letošního roku předloží úpravu loni přijatého stavebního zákona. Ta všem měla přinést rychlé, transparentní, digitální a uživatelsky vstřícné stavební řízení.

Na nový stavební zákon si stěžují prakticky všichni. Kromě úředníků

Ekonomika
Nelegálních migrantů na jihu Moravy přibývá. Na snímku při kontrolách na dálnici D2 na Břeclavsku.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádá ve čtvrtek vládu o prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem o 15 dnů. Vyplývá to z ministrova vyjádření, které dnes ČTK poskytl jeho mluvčí Jakub Veinlich. Kontroly kvůli přílivu hlavně syrských běženců zavedlo Česko na konci září, již jednou však jejich pokračování vláda prodloužila, a to do 28. října. Bez souhlasu Evropské unie přitom může Česko kontroly zavést maximálně na dva měsíce. Pro případné prodloužení po 28. listopadu tak bude Česko muset žádat o souhlas Evropskou komisi.
27 fotografií

Kontroly na hranicích se Slovenskem: Rakušan je chce prodloužit o 15 dnů

Krimi
Výcvik vojáků Aktivní zálohy Teritoriálních sil Armády ČR, 12. října 2022, areál kasáren 15. ženijního pluku, Bechyně na Táborsku.
Na platy zaměstnanců státu by mělo jít ze státního rozpočtu v příštím roce o 17,9 miliardy korun víc, než kolik předpokládá letošní původně schválený rozpočet. Platy by si tak měly vyžádat celkem 264,3 miliardy korun. Počet míst placených státem se má zvýšit o 7961. Jen v regionálním školství má přibýt 6239 míst. Průměrný plat zaměstnance státu se má v průměru zvýšit o 2361 korun na 42 932 Kč hrubého. Uvedla to vláda v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který předložila poslancům. 

Stát nabere tisíce lidí, na platy přidá miliardy. Úředníků ubude, slibuje Fiala

Ekonomika
Jaroslav Hanák, šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR
Jeho podnikatelským oborem je silniční doprava, ale široká veřejnost zná Jaroslava Hanáka hlavně jako prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, v jehož čele stojí od roku 2011. Má pověst člověka, který naprosto otevřeně a natvrdo říká své názory. Především politikům. Mimochodem, od listopadu 1989 mezi nimi kromě Václava Havla nevidí žádnou skutečně velkou osobnost.
11 fotografií

Jaroslav Hanák: Za to, že nejdeme nahoru, může stát. Máme slabé politické elity

Česko
Český premiér Petr Fiala.
Nejdůležitější média v zemi straní ve zpravodajství Ukrajině. Ve velké anketě Deníku takto odpovědělo 40 procent z 27 tisíc respondentů. Většina z nich ale míní, že je to dobře. Premiér Petr Fiala v šesté online debatě nabídl jiný pohled: „To není stranění Ukrajině ve smyslu vychýlení pravdivých informací ve prospěch jedné strany. Je zcela zjevné, že Rusko vede nespravedlivou válku a naopak Ukrajina pouze brání své území. Takto podávané informace jsou objektivní a správné.“
16 fotografií

K dezinformátorům patří SPD a Okamura osobně, řekl Petr Fiala

Česko
Prezident Miloš Zeman navštívil Děčín.
/ANALÝZA/ Dvojkomorové parlamenty ve většině středních zemích, prosazení profesionální armády nebo jasný viník požáru v Českém Švýcarsku. Prezident Miloš Zeman při své poslední návštěvě Ústeckého kraje pronesl řadu silných výroků. Deník některé z nich prověřil a zjistil, že prezident neříkal pravdu, případně si ji upravoval k obrazu svému.
22 fotografií

Senát, oheň v Českém Švýcarsku či armáda. Zeman si upravoval realitu podle svého

Regiony
Letiště Líně
Vláda dnes podpořila záměr vybudovat na záložním armádním letišti Líně u Plzně továrnu na baterie do elektroautomobilů. Premiér Petr Fiala (ODS) bude o záměru informovat vedení koncernu Volkswagen, který Česko zvažuje jako jednu ze tří lokalit pro tuto takzvanou gigafactory. Novinářům to po jednání vlády řekli ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
57 fotografií

Vláda podpořila vybudování gigafactory VW u Plzně

Plzeňsko