ŠTÍTEK: vláda

Schůze Sněmovny, na snímku premiér Petr Fiala (ODS), ilustrační foto
Sněmovna ve středu hlasy poslanců vládní koalice a přes kritiku opozice schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Plánovaný schodek má proti tomu letošnímu klesnout o 43 miliard korun. Jde o třetí státní rozpočet, který prosadila koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard

Ekonomika
Takto vypadá výroba tkanin ve firmě Nová Mosilana v Černovicích
/VIDEO/ Vládo, dochází nám trpělivost! Takové heslo zaznělo v pondělí po poledni při protestu uvnitř textilky Nová Mosilana v brněnských Černovicích. Tamní zaměstnanci protestovali proti krokům vlády a podobě konsolidačního balíčku, který má platit od nového roku. Zapojili se tím do celorepublikového Dne protestů, který na pondělí vyhlásily odbory napříč profesemi.
25 fotografií

Protest v textilce Nová Mosilana. Dochází nám trpělivost, vzkázali zaměstnanci

Brněnsko
Protestní pochod odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, 27. listopadu 2023, Praha.
Téměř tři čtvrtiny všech regionálních škol v Česku v pondělí zcela zavřely nebo omezily provoz. Učitelé vyhlásili stávku, kterou chtěli dát najevo nesouhlas s ekonomickou politikou vlády premiéra Petra Fialy. Na Malostranském náměstí se po poledni konal zhruba hodinový protest proti vládě a jejím krokům. Fiala v reakci na demonstraci prohlásil, že je připraven jednat, ale nikoli pod tlakem. Vláda podle něj neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance. Stávkovalo se také v řadě úřadů či firem, výroba se zastavila například i ve Škodě Auto. 
126 fotografií

Jaká byla stávka? Zapojilo se 7200 škol, Prahou prošli odboráři, Fiala reagoval

Česko
Celodenní stávka akademiků filozofické fakulty, fakulty humanitních studií a evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol.
Plánovaná stávka učitelů kvůli škrtům ve školství nebude jediná. Do Dne protestů se 27. listopadu zapojí odboráři napříč odvětvími po celém Česku. Chybět nebudou zaměstnanci Škodovky nebo vítkovické ocelárny. Chtějí poukázat na celkově špatný stav ekonomiky a politiku úspor, kterou vláda prosazuje. Protestující podporují i kolegové ze zahraničí, třeba z Pákistánu.

Stávka zasáhne celé Česko, připojí se další obory. Podpora zní i z Pákistánu

Ekonomika
Hladovka před Úřadem vlády.
/VIDEO, FOTO/ Hladověním bojovat za vyšší důchody pro signatáře Charty 77, kteří se v době vlády komunistů v někdejší Československé socialistické republice postavili proti tehdejšímu režimu podepsáním dokumentu požadujícího respektování občanských i lidských práv, se rozhodl 71letý Jiří Gruntorád. Někdejší disident a politický vězeň, ředitel knihovny Libri prohibiti, se na státní svátek v pátek 17. listopadu postavil před Úřad vlády ČR, aby tak demonstroval svůj požadavek. Rozhodl se držet hladovku za odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).
4 fotografie

Někdejší disident drží hladovku. Chce upozornit na důchody odpůrců komunismu

Praha
Šéf rakouských Svobodných Herbert Kickl
Svobodní v Rakousku sílí. Poslední průzkumy veřejného mínění opět překvapily. Podle nich by krajně pravicovou stranu volilo skoro dvakrát tolik lidí než před čtyřmi lety. Obliba jejího lídra Herberta Kickla roste, jako kancléře si ho umí představit pětina dotazovaných. Výrazný pokles popularity naopak zaznamenává nynější kancléř Karl Nehammer i jeho lidovci.

Nejsilnější strana v Rakousku? Krajně pravicoví Svobodní, překvapil průzkum

Státy EU
Velitelství sibiřské armády v únoru 1919 v Jekatěrinburgu. Ve spodní řadě zleva doprava sedí československý legionářský generál Radola Gajda, Alexandr Kolčak a generál Boris Bogoslovskij.
Před 105 lety, 18. listopadu 1918, došlo v ruském Omsku k akci, která se měla pokusit ještě jednou zvrátit vývoj situace a zastavit přebírání moci bolševiky. Důstojníci ruské Sibiřské armády tam provedli státní převrat a předali moc do rukou Alexandra Kolčaka. Ten však dosavadní rudý teror jen nahradil terorem bílým. Popravoval nejen bolševiky, ale i své odpůrce. Zastavit jej nakonec pomohli českoslovenští legionáři, kteří byli i u jeho vzestupu.
12 fotografií

Kolčakův převrat: Pomohli mu českoslovenští legionáři. Jenže se v něm zmýlili

Historie
Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?
Podívejte se na další díl on-line debaty s Andrejem Babišem. Redaktorka Deníku Kateřina Perknerová se i tentokrát zeptala na ožehavá témata, která se týkají České republiky a jejích občanů. Šéf ANO se opět opřel do vlády a premiéra Petra Fialy kvůli cenám potravin, energií či gigafactory. Zavzpomínal i na zesnulého Karla Schwarzenberga, se kterým se překvapivě nikdy osobně nesetkal, ač mu Babiš dělal kampaň.
16 fotografií

VIDEO: Babiš v debatě znovu kritizoval vládu kvůli potravinám i gigafactory

Česko
Peníze. Ilustrační snímek
Vládě se zřejmě nepodaří vybrat daň z neočekávaných příjmů v takové míře, jak předpokládala. Původně plánovala, že letos vybere 85 miliard korun, na konci října ale inkasovala jen necelých 26 miliard. Přesto odborníci očekávají, že vláda více méně dodrží plánovaný schodek státního rozpočtu 295 miliard korun.

Vláda zatím vybrala od bank a energetiků jen čtvrtinu toho, co chtěla

Ekonomika
Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (na snímku z 9. prosince 2022).
Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě, rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. V reakci na Schwarzenbergovo sobotní úmrtí to v neděli na facebooku uvedl bývalý prezident Miloš Zeman. K úmrtí Schwarzenberga se již vyjádřili také prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala a ministři jeho vlády, senátoři či politici TOP 09, kterou Schwarzenberg zakládal spolu s Miroslavem Kalouskem.
16 fotografií

Karla Schwarzenberga jsem si vážil, řekl Zeman. Vzpomínají i další osobnosti

Česko
Karel Schwarzenberg byl upřímný politika. Nebál se říci, co si myslí. Připomeňte si rozhovor Deníku.
Radši se chci prát, než s lumpy tancovat. Úryvkem z Voskovcovy a Weichovy hry Těžká Barbora odpověděl pražský lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg v roce 2017 na otázku Deníku, zda by šel do koaliční vlády s ANO. Šéfa hnutí Andreje Babiše, který o sobě tvrdí, že není politik, pak srovnal s prostitutkou. Připomeňte si velmi upřímý rozhovor Karla Schwarzenberga z roku 2017 nejen o volbách, ale i o jeho rodné Praze či Andreji Babišovi.
16 fotografií

Karel Schwarzenberg: Kdo nevolí, volí hajzly. Babiše přirovnal k prostitutce

Česko
Šéf Pirátů Ivan Bartoš u voleb, ilustrační foto.
Piráti budou v příštích sněmovních volbách, které se uskuteční za dva roky, kandidovat samostatně. Koalici se Starosty a nezávislými (STAN), kterou pro minulé volby utvořili, opakovat nebudou. V rozhovoru pro Novinky.cz to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že vůle k předvolební koalici na celostátní úrovni není ani v jedné ze stran, nevylučuje to ale pokračování v současné dobré spolupráci ve vládě. Odděleně budou Piráti a STAN kandidovat i v příštím roce ve volbách do Evropského parlamentu.

Piráti půjdou do sněmovních voleb samostatně, řekl Bartoš

Česko
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová
Funkci předsedkyně vládní TOP 09 obhájila na sobotním sněmu strany v Praze šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ve volbě neměla protikandidáta, získala 142 hlasů ze 177. Stranu by tak měla vést do příštích sněmovních voleb za dva roky. Delegátům poděkovala za podporu a slíbila, že bude "makat" na tom, aby strana byla vidět a plnila své sliby.
10 fotografií

Předsedkyní TOP 09 bude i další dva roky Pekarová Adamová. Neměla protikandidáta

Česko
Migranti na italském ostrově Lampedusa, ilustrační foto.
Migrační dohodu s možnými dopady na celou Evropskou unii oznámily Itálie s Albánií. Domluvily se na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi, kam budou vozit nelegální běžence chycené italskou stranou na moři. Evropská komise v prvních dnech úmluvu nekomentovala. „Pokud se projekt uskuteční, bude to průlomové,“ tvrdí expert na migrační problematiku Vít Novotný z bruselského Centra pro evropská studia Wilfrieda Martense. V rozhovoru pro Deník hovořil i o dění na balkánské trase nebo o tom, co svazuje vládám ruce při potírání nelegální migrace.

Expert: Obavy z africké migrace? Oprávněné. V Německu posiluje krajní pravice

Státy EU
Český ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho slovenský protějšek Juraj Blanár.
Český ministr zahraničí Jan Lipavský se snažil svému slovenskému protějšku Juraji Blanárovi připravit na jeho návštěvě Prahy, tradičně první zahraniční cestě, přátelské přivítání. Ovšem už první Blanárova vyjádření ukázala velké rozpory mezi současnými vládami.

Bratři odsud potud. Česko a Slovensko mají velké rozpory

Česko a EU
Starosta Dobřan Martin Sobotka ukazuje, jak je důležité zmenšení průmyslové zóny ze 700 na 200 hektarů
Když před několika dny Volkswagen ohlásil, že ustupuje od plánů stavět kdekoliv v Evropě takzvanou gigafactory, nebyla to pro starostu Dobřan Martina Sobotku překvapivá informace. Do podvědomí veřejnosti vstoupil svým neohroženým bojem proti státním úředníkům ve věci plánované stavby gigafactory na letišti v Líních a v čele starostů okolních obcí hájí jejich společné zájmy včetně kompenzací za případné dopady stavby.
19 fotografií

Že nebude gigafactory? Rozhodnutí mě nepřekvapilo, říká starosta Dobřan

Regiony
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má v gesci odměňování ve veřejné sféře, podle odborů se zástupci zaměstnanců nejedná. Nesvolal schůzku, kterou sliboval na říjen, uvedl na tiskové konferenci předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jde podle něj o porušení sociálního dialogu, premiéra Petra Fialu (ODS) proto vyzval k nápravě. Nečinnost ze strany Jurečky lze podle Bednáře vnímat „i jako konec smíru“. Předsedové stran vládní koalice se s odbory setkají 7. listopadu, uvedl po kritice Jurečka na sociální síti X. Odbory podle něj neříkají pravdu, když tvrdí, že s nimi nejedná.
14 fotografií

Odbory kritizují Jurečku: O platech nejedná, schůzku nesvolal. Ministr to odmítá

Ekonomika