ŠTÍTEK: vláda

Happening hnutí Fridays For Future nazvaný Žít, či těžit.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hnutí Fridays For Future vyzvalo v pátek 15. září ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) k tomu, aby pozměnil stanovisko EIA o lomu Bílina, ve kterém má nepravomocně pokračovat těžba až do roku 2035. Happening s názvem Žít, či těžit byl doprovázen "divadelním" představením. Po úvodním slově následovala divadelní scénka slavného dialogu Shakespearovy hry Hamlet akorát s pozměněným zněním.
15 fotografií

Fridays For Future vyzývá Hladíka k prověření stanoviska k těžbě v lomu Bílina

Praha
Vláda odsouhlasila, že zafinancuje v Josefově sanaci vedoucí k zabránění další destrukce dvou objektů. Jedním z nich je vojenské nemocnice, která aktuálně připomíná spíše interiéry pro natáčení hororového snímku.
Tak přece snad se josefovská pevnost dočká. Na středečním jednání vláda schválila, že stát by se měl spolupodílet na záchraně historicky cenných objektů v pevnostních městech Josefov a Terezín. Vláda odsouhlasila, že z Havarijního programu Ministerstva kultury zafinancuje v Josefově sanaci vedoucí k zabránění další destrukce dvou objektů - čtvercových kasáren a vojenské nemocnice. Na její aktuální stav se podívejte ve fotogalerii.
53 fotografií

Po mnoha planých slibech se Josefov snad dočká stovek milionů na opravy

Náchodsko
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Česká republika potřebuje restart. Za současný stav může podle čtenářů Deníku, kteří odpovídali na anketní otázku, vláda. Nejen tato výtka byla tématem dalšího dílu živých debat Deníku. Premiér Petr Fiala se mimo jiné pokusil vysvětlit, proč se Česko ve svém vývoji zadrhlo. Nestihli jste přímý přenos debaty? Její záznam si můžete pustit v článku. 
16 fotografií

VIDEO: Česko se zadrhlo kvůli vládě, míní čtenáři. Premiér Fiala to vidí jinak

Česko
Firmy podle vládního návrhu nebudou platit koncesionářské poplatky podle počtu zařízení, ale podle počtu zaměstnanců
Návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu mění podmínky platby koncesionářských poplatků u firem. Nově nebudou platit za každý přijímač, ale podle počtu zaměstnanců. Podle vlády nejde o snahu získat od firem další peníze do rozpočtu, změna má naopak podnikatelům finančně ulevit. Podle odborníků jsou poplatky od firem službou celé společnosti.

Další skrytá daň, vadí firmám změna výpočtu poplatků. Ušetříte, oponuje vláda

Ekonomika
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. V pravidelném čtvrtletním stanovisku to uvedla Národní rozpočtová rada. Podle ministerstva financí je ale na podobná varování brzy a plánované úspory, které zajistí dosažení schodku, jsou podle něj realistické. Rada také upozornila, že návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky konzervují deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle rady je to střednědobě neudržitelné, žádá pokračování v konsolidaci veřejných financí.
24 fotografií

Schodek ve výši 295 miliard? Bez úpravy výdajů ho vláda nedodrží, varuje rada

Ekonomika
Letos byla vláda k penzistům relativně štědrá, výhled do budoucna už je horší, i tak by ale důchodci měli dostat nepatrně více peněz než letos
Letos byla vláda k penzistům relativně štědrá, výhled do budoucna už je horší, i tak by ale důchodci měli dostat nepatrně více peněz než letos. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý oznámil finální číslo valorizace penzí. Od ledna 2024 vzrostou v průměru o 360 korun. Navýšení penzí vláda stanovila podle stávajících pravidel. Napříště to už bude podle nových pravidel penzijní reformy, kterou ovšem ještě musí prověřit Ústavní soud. Deník přináší přehled základních otázek a odpovědí, které se pravidelné valorizace a nových podmínek dotýkají.

Jak se změní důchody od ledna 2024: O kolik se zvýší, jak je to s výchovným

Ekonomika
Silničáři musí nové výmoly ve velkém odstraňovat. Ilustrační foto.
Pardubický kraj má nejhorší silnice v Česku? Možná je to i vinou toho, že je jedním z nejvíce bitých krajů na přerozdělování daní ze státního rozpočtu (RUD). Dostává jen tři čtvrtiny toho, co sousední Vysočina, přitom ta má méně obyvatel. Hejtmanství, které je zklamané z neúspěchu požadavků diskriminovaných krajů u vlády, proto cestou legislativní iniciativy vytvořilo vlastní návrh zákona, který by pravidla RUD změnil.

Pardubický kraj sepsal návrh zákona na nová pravidla rozdělování výnosů z daní

Pardubicko
Prezident Petr Pavel
Prezident Petr Pavel odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Podle něj si měla vláda naplánovat takový harmonogram schvalování zákona, aby bylo možné využít pro posouzení všechny stanovené lhůty. Míní, že kabinet před schválením nevedl dostatečně intenzivní informační kampaň o chystaných změnách v předčasných penzích, aby se na ně lidé mohli připravit. Pavel to řekl novinářům v Karlovarském kraji při zahájení školního roku. Ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že lidé o vládním záměru věděli od dubna.

Podpis důchodové novely: Pavel odmítá, že by otálel, vládě vyčítá málo informací

Česko
V době zvolení byla Háchova lidská i odborná pověst zcela neposkvrněná. Zpočátku se snažil okupantům čelit, po likvidaci Heydricha a následné nelítostné německé krvavé pomstě se však v podstatě zhroutil
„Přijetí kandidatury znamenalo pro mne opravdu oběť a stálo mne to těžký duševní boj, protože všechny moje osobní zájmy se tomu vzpínaly,“ napsal Emil Hácha poté, co se dozvěděl, že se s ním počítá jako s nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad takzvané druhé republiky. Navzdory mnoha vnitřním pochybám se rozhodl tuto roli přijmout. Prezidentem se stal 30. listopadu 1938.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nešťastný prezident Hácha

Česko
Český prezident Petr Pavel
Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. O podpisu zákona informoval v tiskové zprávě Hrad.
17 fotografií

Prezident Pavel podepsal důchodovou novelu. Navzdory výhradám

Ekonomika
1. místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (vlevo) a starosta Alexandr Nogrády.
Koalice Dalibora Uhlíře na srpnovém zasedání českokrumlovského zastupitelstva o posledním srpnovém odpoledni podržela, on sám nerezignoval a pokračuje dál ve funkci prvního místostarosty města. V hodinu a půl dlouhé debatě ohledně oprávněnosti užívání titulu Ing. prohlásil, že neví přesně, jak dlouho studoval, prý tři nebo čtyři roky, poprvé z jeho úst zaznělo, že před studiem MBA studoval bakalářský program, a také řekl, že opozice a lidé, co mu nefandí, chtějí překreslit politickou mapu města.
13 fotografií

Dalibor Uhlíř místostarostou Krumlova zůstává. A dál doufá, že titul Ing. získá

Českokrumlovsko
Důchodkyně. Ilustrační snímek
Prezident Petr Pavel bude penzijní novelu buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech. Novinářům to po jednání hlavy státu s premiérem Petrem Fialou (ODS) řekla mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření od 1. září, což při tomto prezidentově postupu nebude možné. Novela by musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek. Fiala se k dalšímu postupu vyjádří až poté, co Pavel oznámí konečné rozhodnutí, sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.
17 fotografií

Prezident Pavel nepodepsal důchodovou reformu. Měla přitom platit od září

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
V úvodu 35. dílu seriálu se premiér Petr Fiala vyjádřil k definitivní podobě konsolidačního balíčku. Tři základní změny se týkají DPH na denní tisk, která bude dvanáctiprocentní stejně jako u časopisů, zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane obcím a městům a zaměstnanecké benefity budou zatíženy nižší daní. O těchto krocích mluvila většina ekonomů či oponentů od počátku. Proč je vláda do původního návrhu vůbec dávala?

Když stát bohatě dotuje agrobarony, musejí snížit ceny potravin, řekl Fiala

Česko
Přílet fotbalistů Tobolu Kostanaj do Česka
Vláda souhlasila s udělením víz pro fotbalisty Tobolu Kostanaj, kazašský klub tak bude moci v Plzni proti Viktorii nastoupit ve čtvrtek k utkání Evropské konferenční ligy i s hráči z Ruska a Běloruska. Tiskový mluvčí vlády Václav Smolka uvedl v prohlášení pro média, že hráči soukromého klubu reprezentují právě onen klub a Kazachstán, nikoliv Ruskou federaci, nebo Bělorusko.
10 fotografií

Tobol může v Plzni hrát i s hráči z Ruska a Běloruska, vláda souhlasí s vízy

Zajímavosti z fotbalu
Ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala v Poslanecké sněmovně
Špičky vládní koalice budou ve středu ladit takzvaný konsolidační balíček. Už v květnu vláda Petra Fialy představila soubor 58 opatření, od kterých si slibuje v příštích dvou letech téměř 148 miliard korun ve státní pokladně navíc. Novinky by měly platit od ledna příštího roku. Jejich finální přesnou podobu možná dohodnou politici už ve středu.

Změny v konsolidačním balíčku? Podívejte se, kde chce vláda vzít peníze

Ekonomika
Ilustrační snímek
Poslanecká sněmovna podle některých zdrojů možná zmírní opatření z konsolidačního balíčku, která se týkají zaměstnaneckých benefitů. Proč? Zřejmě vyslyší silné argumenty českých firem. Každý sebelépe zamýšlený nápad se může obrátit v pohromu a cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Na tom není nic nového a velmi snadno to tak může dopadnout i v případě chystaných změn v zaměstnaneckém stravování.

Zrušení spoluúčasti na stravování může přijít rozpočet na miliardy

Podnikání
České tištěné noviny a časopisy, ilustrační foto.
Plán Fialovy vlády na zavedení nejvyšší daně na tisk a internetové předplatné v Evropě dál udivuje mediální odborníky u nás i v zahraničí. O nápadu zvýšit DPH ze stávajících deseti na 21 procent by už dnes měli jednat zástupci koaličních stran v takzvaném formátu K15. Přestože někteří vládní poslanci naznačují, že se jim plán nelíbí, není zřejmé, zda šéfové koaličních stran jejich názory vyslyší.

Budou Češi platit nejvyšší daň na tisk v Evropě? Plán vlády kritizují i ve světě

Ekonomika
Prezident Petr Pavel
Prezidentu Petru Pavlovi věří 58 procent lidí. Důvěra v něj tak zůstala stejná jako v předchozím průzkumu z dubna a května. Ostatní ústavní instituce si pohoršily. Nejvíce vláda a Sněmovna. V obou případech to byl pokles o sedm procentních bodů na 25 procent. Lidé dál nejvíce důvěřují starostům a obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
17 fotografií

Prezidentovi Pavlovi věří většina Čechů. Vládě pouze čtvrtina, ukázal průzkum

Česko
Prezident Petr Pavel
Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného lex Babiš se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů dnes podepsal. O prezidentově podpisu předlohy informoval Hrad.
17 fotografií

Pavel podepsal lex Babiš. Zákaz vlastnictví médií politiky bude přísnější

Česko
Redaktor Sächsische Zeitung Steffen Neumann
Německé tištěné noviny jsou u našich západních sousedů brány za podobnou součást kultury, jako symfonické orchestry, galerie, nebo knihy. Tamní vlády už desítky let nemění jejich zvýhodněné zdanění. Oproti tomu se česká vláda Petra Fialy chystá znásobit daň na noviny, zatímco knihám ji zcela odpustí. „Nižší zdanění pomáhá tomu, že si německé deníky dál udržují vysokou úroveň,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník tamní novinář Steffen Neumann ze Sächsische Zeitung.

V Německu jsou deníky součástí kultury, říká oceňovaný novinář Neumann

Státy EU
Účastníci světového skautského jamboree se připravují v pondělí 7. srpna 2023 opustit skautské tábořiště v jihokorejském Puanu
Jižní Korea se připravuje evakuovat desítky tisíc skautů z dějiště světového jamboree, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak na dotaz ČTK uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času.

Ke Koreji se blíží tajfun Khanun. Obří jamboree opustí desítky tisíc skautů

Svět
Vládou premiéra Petra Fialy plánované zvýšení daně z přidané hodnoty na deníky na rekordní úroveň 21 procent může znamenat pohromu zejména pro regionální redakce, obává se odborník na média Jiří Tošer z agentury 2c analytics. „Pokud politici touto daní noviny zatíží, dojde k výraznému omezení nabídky zpravodajství. Zejména sociálně slabší čtenáře to zbytečně přesměruje na fake news, šířené internetem zdarma,“ obává se znalec.

Deníky čtou miliony lidí. Jinde jejich význam vnímají, upozorňuje analytik

Česko
Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota sedmasedmdesátiletého politika obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.
12 fotografií

Trump čelí dalšímu obvinění. Tentokrát kvůli snaze zvrátit výsledky voleb

Svět
Změny důchodů jsou důležité, ministři je ale podle slov analytika nedokážou vysvětlit
Změna způsobu valorizace i pozdější odchod do předčasného důchodu jsou podle hlavního ekonoma skupiny Comfort Finance Group Vladimíra Pikory krokem správným směrem. „Aby se důchodový systém zachránil, bude ale potřeba udělat řadu dalších slibovaných změn. Vláda podle něj podceňuje význam hledání kompromisu s opozicí i potřebu přesvědčit srozumitelně o správnosti nastolené cesty veřejnost,“ myslí si.

Změny v důchodech jsou důležité, vláda je ale nedokáže vysvětlit, míní ekonom

Ekonomika
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v noci na dnešek podrobil spěšnému zákroku, při němž mu byl voperován kardiostimulátor. Informoval o tom server deníku Haarec, podle něhož byla operace úspěšná a třiasedmdesátiletý politik nemocnici opustí ještě dnes. Netanjahuova kancelář ale později podle agentury Reuters oznámila, že ministerský předseda bude z nemocnice propuštěn v pondělí. .

Izraelský premiér Netanjahu musel na operaci. Voperovali mu kardiostimulátor

Svět