ŠTÍTEK: vláda

Premiér Petr Fiala
Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády a také s osobou předsedy kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností.
16 fotografií

Češi jsou s vládou nespokojení. Fialův kabinet hodnotí jako nejhorší od Nečase

Česko
Prezident Petr Pavel
Prezident Petr Pavel naplnil svá slova z minulého dílu seriálu Deníku, kdy slíbil otevření Pražského hradu a odstranění bezpečnostních rámů u vchodu. V úterní debatě potvrdil, že by uvítal, kdyby budoucí vývoj směřoval i ke zrušení policejních stanovišť pod nevzhlednými dřevěnými budkami a k možnosti nejen k odchodu, ale i příchodu do areálu Matyášovou bránou.
17 fotografií

Prezident Pavel je pro zavedení dvou sazeb DPH: Pomůže to státní pokladně

Česko
Prezident Petr Pavel
V další debatě Deníku s prezidentem České republiky Petrem Pavlem zazněly jeho názory na uskutečněné i připravované demonstrace. Podle něj je jejich pořádání i účast na nich legitimním projevem občanské společnosti demokratického státu. Hlava státu přitom odmítla často používané jednoduché nálepkování nespokojených občanů jako dezinformátory nebo pátou kolonu ruského režimu.
88 fotografií

Neházejme demonstranty do jednoho pytle. Část z nich jsou oběti, míní Petr Pavel

Česko
Důchody vzrostou o osm set korun
Do předčasného důchodu budou Češi moci nastoupit tři roky před řádným termínem namísto původních pěti let. Penze se také bude víc krátit. Podobu chystaných změn v pondělí přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Důchody se budou podle návrhu řádně valorizovat každoročně k 1. lednu plně o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné valorizace, díky nimž rostly penze v uplynulých měsících, nahradí příspěvek k důchodu.
5 fotografií

Jurečka: Mimořádné valorizace nahradí příspěvek. Předčasné důchody zpřísníme

Ekonomika
Demonstranti před úřadem vlády 17. dubna.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Protivládní protest u úřadu vlády večer skončil, jeho účastníci se kolem 19:00 rozešli. Policie nemusela řešit žádné konflikty, řekla na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Akce se zúčastnili lidé, kteří v neděli odpoledne přišli na demonstraci nazvanou Česko proti bídě, poté před Strakovou akademií přenocovali a zůstali celý den. Bylo jich několik desítek. Někteří z nich se plánují před úřad vlády vrátit v úterý ráno.
35 fotografií

Protest u úřadu vlády skončil. Někteří demonstranti chtějí znovu přijít ráno

Praha
Demonstranti před úřadem vlády 17. dubna
Protivládní protest u úřadu vlády večer skončil, jeho účastníci se kolem 19:00 rozešli. Policie nemusela řešit žádné konflikty, řekla na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Akce se zúčastnili lidé, kteří v neděli odpoledne přišli na demonstraci nazvanou Česko proti bídě, poté před Strakovou akademií přenocovali a zůstali celý den. Bylo jich několik desítek. Někteří z nich se plánují před úřad vlády vrátit v úterý ráno.
35 fotografií

Protest u úřadu vlády skončil. Někteří demonstranti se ale chtějí vrátit

Regiony
Demonstrace Česko proti bídě 16. dubna 2023.
/VIDEO, FOTO/ Na Václavském náměstí se konala v neděli 16. dubna od čtrnácti hodin demonstrace Česko proti bídě. Shromáždění svolal právník a aktivista Jindřich Rajchl, který působí jako předseda politické strany PRO - Právo Respekt Odbornost (PRO). Po skončení zhruba dvouhodinového programu, kdy na podiu vystoupilo několik řečníků, se účastníci vydali na pochod k úřadu vlády a kde vytvoří lidský řetěz proti bídě.  
88 fotografií

Česko proti 'fialové' bídě. Tisíce demonstrantů zamířily i k budově Úřadu vlády

Praha
Demonstrace Česko proti bídě 16. dubna 2023
Na Václavském náměstí se konala v neděli 16. dubna od čtrnácti hodin demonstrace Česko proti bídě. Shromáždění svolal právník a aktivista Jindřich Rajchl, který působí jako předseda politické strany PRO - Právo Respekt Odbornost (PRO). Po skončení zhruba dvouhodinového programu, kdy na podiu vystoupilo několik řečníků, se účastníci vydali na pochod k Úřadu vlády. 
88 fotografií

VIDEO: Česko proti bídě. Tisíce demonstrantů zamířily i k budově Úřadu vlády

Regiony
Ilustrační foto
Variantu jednodenních voleb, kterou navrhla vláda a projednají poslanci, vítají i někteří starostové v Libereckém kraji. Považují je za vhodnější podobu než dosud uplatňovaný systém. Ušetřily by se podle nich peníze, čas i lidé ve volebních komisích. Podle vládního návrhu by měly volby probíhat jen v pátek od 7 do 22 hodin. Se zavedením jednodenních voleb počítá vláda od 1. ledna 2026.

Jednodenní volby? Starostové v kraji jsou pro, chtějí i korespondenční hlasování

Liberecko
Senioři a finance. Ilustrační snímek
Národní ekonomická rada vlády (NERV) se shodla s vládou na nutnosti úpravy důchodového systému, který je podle ní nyní neudržitelný. Podporuje například úpravu věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití, aby se v budoucnu doba strávená v důchodu shodovala se současností. Podporuje také zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Novinářům to po jednání řekl koordinátor NERV David Havlíček. Úpravy důchodového systému, stejně jako daňové změny, má vláda představit nejpozději v květnu.
5 fotografií

Vyšší věk i zpřísnění podmínek. Experti z NERVu podpořili změny u důchodů

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
Nejnovější premiérská debata Deníku se točila kolem peněz, ale nejenom pro učitele. V jejím úvodu se předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyjádřil k diskuzi kolem možných změn u daně z přidané hodnoty. Uniklý interní materiál je podle něj špatně interpretovaný, neboť v něm byly pouze vypočítány dopady různých variant návrhů. Potvrdil ale, že platí vládní cíl snížit schodek státního rozpočtu o sedmdesát miliard. „Zatím nemáme dohodu na konkrétních krocích,“ řekl.
16 fotografií

Osm let místo devíti na základní škole by mělo stačit, řekl premiér Fiala

Česko
Cyril Svoboda
Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro Deník prozradil, proč podporoval spojeneckou invazi do Iráku. „Celý příběh byl takový, že Václav Havel ve foyer divadla bez vědomí vlády a parlamentu podepsal dopis premiérů a prezidentů, kde se psalo, že stojíme na straně Spojených států amerických. Jeho autorita vedla k tomu, že jsme souhlasili. Pokud někdo říká, že Zeman ohýbal ústavu, tak toto bylo co? Hlava státu tehdy podepsala zásadní text, kdy zemi postavila na jednu stranu, aniž by to konzultovala s vládou či parlamentem. No to je svěží a velmi inovativní přístup k ústavě,“ uvedl.
12 fotografií

Zeman ohýbal ústavu. A Havel snad ne? ptá se Cyril Svoboda

Česko
Ilustrační snímek
Za únikem utajovaných amerických dokumentů, které odhalují výbušné informace spojené s válkou Ruska proti Ukrajině, stojí milovník zbraní ve věku kolem 25 let, který pracoval na vojenské základně. Napsal to list The Washington Post (WP), který mluvil se dvěma členy skupiny na komunikační platformě Discord, v níž se stovky stránek vládních materiálů začaly ke konci loňského roku objevovat. Americký prezident Joe Biden naznačil, že vyšetřování úniku je blízko identifikace pachatele. Podle informací deníku The Wall Street Journal (WSJ) americká vláda k incidentu přistupuje jako k práci „člověka zevnitř“.
144 fotografií

Za únikem tajných dokumentů USA stojí dvacátník milující zbraně, tvrdí list

Svět
Práce z domova. Ilustrační foto
Práce na dohodu by měla být předvídatelnější. Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatele dostávat případně paušál na náhradu nákladů. Rodiče s dětmi do devíti let by měli mít nárok na kratší úvazky či práci na dálku. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kodex dostane k projednání Sněmovna.

Kratší úvazky, náhrady za home office. Vláda schválila novelu zákoníku práce

Česko
Z tiskového brífinku o společném postupu a udržení úrovně poštovních služeb pro občany města Plzně a Plzeňského kraje.
Kvůli nedostatečné komunikaci a skandálnímu způsobu jednání České pošty ohledně rušení jejích poboček jsou rozzlobení starostové měst a obcí v Plzeňském kraji, kteří se v pondělí ráno sešli na společném jednání s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem a primátorem města Plzně Romanem Zarzyckým. Účastnili se jej starostové Klatov, Domažlic, Břas, Rokycan, Tachova a Sušice.

Starostové chtějí tlačit na vládu, aby se zrušení pošt odsunulo o půl roku

Plzeňsko
Ministr financí Zbyněk Stanjura a jeho předchůdkyně Alena Schillerová na jednání v Poslanecké sněmovně.
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje do konce dubna představit balíček úsporných opatření, která by měla snížit deficit státního rozpočtu. Ve hře jsou podle něj desítky různých návrhů, kde by se na výdajích ze státní kasy mohlo ušetřit. Celková úspora má dosáhnout 70 miliard korun. Ministr při svých úvahách vychází mimo jiné z návrhů odborníků z Národní ekonomické rady vlády (NERV) na úspory na příjmové i výdajové stránce rozpočtu. Deník přináší přehled nejdůležitějších možných změn, které by měly začít platit od příštího roku.

Velký přehled: Kde všude chce vláda ušetřit sedmdesát miliard korun

Ekonomika
Česká pošta, ilustrační snímek.
Lidé z Bynova, přibližně pětitisícového sídliště, budou nově muset na nejbližší poštu do pět kilometrů vzdáleného centra Děčína. "Velké sídliště o velikosti malého města, je tam dům s pečovatelskou službou, školy. Navíc to odporuje doktríně, že by to mělo být v docházkové vzdálenosti maximálně tři kilometry,“ hodnotí návrh na ukončení provozu pošty v Bynově naštvaně primátor Děčína Jiří Anděl.

Nikdo se s námi o rušení pošt nebavil, stěžují si starostové i hejtman

Děčínsko
Jednou z poboček České pošty, kterou ke konci června čeká uzavření provozu, je filiálka na náměstí 28. dubna v brněnské Bystrci.
/AKTUALIZACE/ O dvanáct poboček České pošty přijdou Brňané počínaje červencem. Více než polovina z nich se přitom nachází mimo centrum města. Na odesílání dopisů z jiných míst si budou muset zvyknout obyvatelé Brna-severu, Brna-jihu, Líšně, Bystrce nebo Židenic. Pro řadu lidí představuje krok vlády směrem ke ztrátové České poště problém, podle Brňanů měly totiž některé z poboček například vhodnější otevírací dobu. Lidé tak poštu stihli navštívit často i po práci.
8 fotografií

Reakce na rušení pošt v Brně: Musíme se spojit a bojovat, burcuje starosta

Brněnsko
Hlavní českokrumlovská pošta na Latránu.
Drastické opatření státního podniku Česká pošta, který chce zrušit na 300 poboček na území ČR a propustit stovky pracovníků, se dotkne i Českého Krumlova. Konkrétně to jsou pobočky na českokrumlovském sídlišti Plešivec a na sídlišti Mír, v ulici Urbinská 180. Česká pošta seznam tří set poboček, kterých se má avizované rušení týkat, vydala dnes.
5 fotografií

Je rozhodnuto. V Krumlově zavře Česká pošta pobočky na Plešivci i na Míru

Českokrumlovsko
Český premiér Petr Fiala.
Prezident Petr Pavel uvedl, že vyzve k pravidelným schůzkám premiéra a předsedu nejsilnější opoziční strany s cílem hledat společné styčné body. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přitom na středeční demonstraci hlásal, že Fialova vláda je nejnehoráznější, nejneschopnější a nejprolhanější ze všech polistopadových. Vyslyší za takových okolností premiér prezidentovu výzvu?
16 fotografií

Poštu minulá vláda neřešila. S Babišem se sejdu, řekl premiér Petr Fiala

Česko
Český premiér Petr Fiala
Státní podnik Česká pošta skončil v loňském roce ve ztrátě 1,37 miliardy korun, ministerstvo vnitra proto ohlásilo plány na transformaci, která má poštu ze ztráty vyvést. Do roku 2025 se má rozdělit vedví, na podnik a akciovou společnost. To s sebou ale přináší i řadu škrtů, včetně rušení poboček a pracovních míst. Týkat se to má 2 269 pracovních pozic, za což si vláda vysloužila kritiku a výzvy, aby státní podnik zprivatizovala. Podle premiéra Petra Fialy ale jiná cesta není.
16 fotografií

Pošta je v současné podobě neudržitelná. Problémy se hromadily roky, říká Fiala

Ekonomika
Demonstrace odborového svazu KOVO proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odboráři z celé země se středu 29. března v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. Kabinet dnes v Praze není, má výjezdní zasedání v Jeseníku. K protivládním protestům na demonstraci odboráře vyzval opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Na akci vystoupili i další politici z opozice či mimosněmovních stran.
54 fotografií

Odboráři demonstrovali v Praze proti důchodové reformě. Vláda jednala v Jeseníku

Praha
Demonstrace odborového svazu KOVO proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7
Odboráři z celé země se středu 29. března v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. K protivládním protestům na demonstraci odboráře vyzval opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Na akci vystoupili i další politici z opozice či mimosněmovních stran.
54 fotografií

Protivládní protesty. Odboráři demonstrovali v Praze proti důchodové reformě

Regiony
Premiér Petr Fiala v Jeseníku. Příjezd do města, návštěva u starostky, návštěva květinářství, přechod na zasedání vlády.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Vláda České republiky dnes zamířila na výjezdní zasedání do Jeseníku. Premiér Petr Fiala přijel před společným jednáním na stavbu obchvatu Bludova, kde se zúčastnil kontrolního dne. Následně zavítal do Karlovy Studánky a Jeseníku, kde se koná výjezdní zasedání vlády. Absolvolval i schůzky se zástupci krajských a místních samospráv. Během cesty Jeseníkem premiér diskutoval s odpůrci a vyfotil se se studentkami.
25 fotografií

Premiér v Jeseníkách: selfie se studentkami i diskuse s odpůrci

Šumpersko
Premiér Petr Fiala v Jeseníku, 29. března 2023
/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ Vláda České republiky dnes zamířila na výjezdní zasedání do Jeseníku. Premiér Petr Fiala přijel před společným jednáním na stavbu obchvatu Bludova, kde se zúčastnil kontrolního dne. Následně zavítal do Karlovy Studánky a Jeseníku, kde se koná výjezdní zasedání vlády. Absolvolval i schůzky se zástupci krajských a místních samospráv. Během cesty Jeseníkem premiér diskutoval s odpůrci a vyfotil se se studentkami.
25 fotografií

Premiér Fiala v Jeseníkách: diskuse s odpůrci i foto se studentkami

Olomoucko