ŠTÍTEK: vláda

Stát učitelům slíbil 130 procent průměrné hrubé mzdy. Ilustrační foto
Stát učitelům slíbil 130 procent průměrné hrubé mzdy. Jenže ministerstvo financí v ozdravném balíčku navrhlo sebrat resortu školství pro příští rok z rozpočtu 30 miliard korun. Učitelé se kvůli tomu obávají, že vláda tak nedokáže splnit už daný slib. Pokud by se tak stalo, hodlají se obrátit na soud. Ministerstvo financí ale ubezpečuje, že vládní závazek vůči učitelům splní.

Učitelé se bojí o slibované platy. Kvůli Stanjurovi jsou připraveni jít k soudu

Ekonomika
Ruský prezident Vladimir Putin
Jihoafrický soud dnes rozhodl, že vláda by musela nechat zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud by dorazil na nadcházející summit rozvíjejících se ekonomik BRICS. Informoval o tom zpravodajský server EWN. Putin tento týden oznámil, že do JAR nepojede, předtím se ale dlouho spekulovalo, jak by vláda v Pretorii reagovala, pokud by se vládce Kremlu na summitu objevil. Na Putina totiž vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí a Jihoafrická republika má povinnost se jeho rozhodnutím řídit.

Putin na summitu v JAR? Vláda by ho musela nechat zatknout, rozhodl soud

Svět
Deník se na úvod nového letního seriálu s provokativním názvem „Konec novin?“ snaží přehledně vyvrátit aspoň některé mýty, které kolem výroby a distribuce novin v Česku panují.  
/ANKETA/ Balíček vládních škrtů, kterým se kabinet Petra Fialy snaží hasit téměř 300miliardový schodek státního rozpočtu, prošel na začátku prázdnin ve sněmovně prvním čtením. Součástí škrtů je i zvýšení některých daní, především DPH, která citelně zasáhne tištěná a internetová média a jejich čtenáře. Místo stávajících deseti budou od ledna platit 21procentní sazbu DPH.

Cena novin a DPH. Proč je to složitější, než tvrdí vláda. Zapojte se do ANKETY

Ekonomika
Ekonomka Jana Matesová
Za zběsilou inflaci, která je v Česku stále druhá či třetí nejhorší v Evropské unii, může podle ekonomky Jany Matesové několik faktorů. „V Česku jde o výsledek bezbřehého utrácení v době pandemie, kdy vláda ve druhé polovině roku 2020 a v celém následujícím roce rozdávala ve velkém peníze, které šly do spotřeby. Lidé měli peníze, ale neměli je za co utratit. Ekonomika byla zasažená lockdowny a šla celkově dolů, příjmy domácností ale ne,“ říká v rozhovoru pro Deník.
9 fotografií

Stát musí ceny energií regulovat, říká ekonomka Jana Matesová

Ekonomika
Stovky demonstrantů dnes ráno zapálily budovu švédského velvyslanectví v Bagdádu.
Kvůli další protestní akci před iráckou ambasádou ve Švédsku, jejíž pořadatel hrozil pálením koránu, se dnes strhla diplomatická bouře mezi Stockholmem a Bagdádem. Akci švédské úřady povolily s odkazem na svobodu slova. Její dva účastníci nakonec korán nespálili, ale pošlapali ho, informovala agentura Reuters. Kvůli tomuto dalšímu chystanému pálení koránu demonstranti v Bagdádu přes úsvitem vnikli do areálu švédské ambasády a založili tam menší požár. Irácká vláda také pohrozila přerušením styků se Švédskem a vypověděla ze země švédskou velvyslankyni, což zdůvodnila opakovanými incidenty znesvěcování koránu s povolením švédské vlády.

Stovky demonstrantů zapálily švédskou ambasádu v Bagdádu. Kvůli pálení koránu

Svět
Zničené obytné domy na kyjevském předměstí, kde se v prvních dnech ruské invaze odehrály prudké boje, 24. února 2023, Hostomel, Ukrajina. Ilustrační snímek
Velký poprask se v uplynulých dnech strhl kolem facebookového profilu novinářky Markéty Kutilové. Ta na něm nejdříve zveřejnila postřehy ze své cesty do Kyjeva, a poté, co se pod nimi rozpoutaly velmi bouřlivé hádky, svůj profil dočasně deaktivovala. Podle dezinformátorů a politiků cílících na dezinformační scénu se stala obětí nátlaku. Novinářka ale svůj profil opět obnovila a situaci vysvětluje jinak.

Poprask kvůli facebooku. Markéta Kutilová: Můj příspěvek zneužila řada politiků

Česko
Portrét anglické královny Marie I. (1516-1558), známější jako Marie Tudorovna či jako Krvavá Marie (Bloody Mary), dcery Jindřicha VIII. a Kateřiny Aragonské. Obraz namaloval Anthonis Mor van Dashorst v roce 1554.
Stala se první ženou, která sama vládla Anglii. Ačkoli pocházela z panovnického rodu, trůn přímo nezdědila, ale musela se ho zmocnit. Chopila se toho s nebývalou ctižádostí. Její snaha obnovit v zemi katolickou víru vedla ke stovkám poprav, přesto však přízvisko Krvavá Marie ilustruje jen část její osobnosti. Za jejího života jí tak neříkali. Marie Tudorovna nastoupila na trůn právě před 470 lety, 19. července 1553.
12 fotografií

Mýtus Krvavé Mary. Marie Tudorovna nebyla jen vraždící zrůdou, měla i jinou tvář

Svět
Ministr financí Zbyněk Stanjura a jeho předchůdkyně Alena Schillerová
Sněmovna v pátek propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných financí, který má pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. Opozici se nepodařilo předlohu zamítnout ani vrátit vládě k dopracování. Poslanci vládní koalice ji uhájili. Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení vládě k dopracování.

Balíček úspor odolal ve Sněmovně zamítnutí. Výhrady mají opozice i vládní strany

Česko
Jiří Pospíšil
Jiřímu Pospíšilovi bude 47 let, ale v politice toho zažil už opravdu hodně. Devátým rokem je europoslancem za TOP 09 a zároveň se loni stal náměstkem pražského primátora pro oblast kultury a památkové péče. „Mám životní štěstí, že teď se věnuji tématu, které mě mimořádně baví, a to je pražská kultura. Zatímco ostatní politici sahají po takzvaných silových resortech, jako doprava nebo finance, já jsem si záměrně vybral tuto oblast. Kultura je pro náš národ strašně důležitá, jsme v ní velmocí,“ říká v rozhovoru pro Deník.
11 fotografií

Babiš udělá z eurovoleb referendum o vládě, myslí si Jiří Pospíšil

Česko a EU
Peníze. Ilustrační snímek
Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 9,7 procenta, inflace tak zpomalila z květnových 11,1 procenta a je nejnižší od prosince 2021. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ke snížení inflace pod deset procent přispěly i kroky vlády. Analytici se ale shodují, že hlavním důvodem pokračujícího zpomalování inflace je srovnávací základna z loňského roku. Podle analýzy investiční platformy Portu má Česko i přes pokles devátou nejvyšší inflaci z 41 sledovaných evropských zemí.

Inflace v Česku spadla pod 10 procent. Nadále ale patří mezi nejvyšší v Evropě

Ekonomika
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Vláda je kvůli konsolidačnímu balíčku pod palbou kritiky opozice i zástupců firem. V další debatě Deníku se premiér Petr Fiala vyjádřil k výhradám oponentů. Vyloučil, že by vláda hodlala v úsporném balíčku dělat větší změny. „Stojíme si za ním, je nutný a promyšlený. Na druhou stranu nejsme neomylní, ani namyšlení, můžeme udělat chybu. Pokud nás odbory přesvědčí, jsme připraveni udělat úpravy v případě, že se na změně shodnou všechny koaliční strany,“ řekl Fiala. Nestihli jste přímý přenos? Pusťte si záznam z debaty uvnitř článku.
16 fotografií

VIDEO: Zájmovým skupinám neustoupíme, firmy nekrachují, řekl Fiala v debatě

Ekonomika
Dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte končí v politice. Oznámil to po pátečním rozpadu vlády.
Dosud nejdéle sloužící nizozemský premiér Mark Rutte po pádu své vlády končí s politickou kariérou. Oznámil to dnes na jednání parlamentu. V nadcházejících volbách se Rutte nebude ucházet o opětovné zvolení do parlamentu a skončí také jako lídr Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), píše De Telegraaf.

Nizozemský premiér Rutte končí s politikou. Oznámil to po pádu vlády

Státy EU
Nizozemský premiér Mark Rutte
Nizozemská vláda premiéra Marka Rutteho v pátek padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky, informovala média s odvoláním na nizozemskou tiskovou agenturu ANP. Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) od loňského ledna vládne společně s levicově liberálními Demokraty 66 (D66), Křesťanskou unií (CU) a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA). Rutte v pozdně večerních hodinách před novináři potvrdil, že složí demisi do rukou rukou krále Willema-Alexandra.

V Nizozemsku padla vláda. Navrhnu demisi celého kabinetu, potvrdil premiér Rutte

Státy EU
Tomáš Šafarčík šéfuje fotbalovému areálu v Hlučíně.
Z Hlučína se stala dobrá fotbalová adresa, což potvrdila i anketa Deníku. Své o tom ví i správce místního areálu Tomáš Šafarčík, jeden z velkých místních srdcařů. Za Hlučín sám hrával. Prošel si žákovskými kategoriemi, stihl si kopnout i za muže. Pamatuje dobu, kdy se hráči ve druhé lize převlékali v unimo buňkách. Zažil čtyři majitele. Za vlády Lumíra Kota slavil šest postupů v řadě.

Zažil šest postupů Hlučína v řadě. Žili jsme v euforii, vzpomíná Tomáš Šafarčík

Fotbal
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Maximální možná cena 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliardy korun) za americké letouny F-35 není překvapivá, zahrnuje i potřebnou infrastrukturu. Novinářům to v pátek řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky by v kontraktu byla řada položek, které by Česko muselo pořídit bez ohledu na to, pro nákup jakého typu letounu by se rozhodlo. Zmínil munici nebo výcvik leteckého a pozemního personálu.
5 fotografií

Letouny F-35 za 122 miliard? Částka zahrnuje i infrastrukturu, říká Černochová

Ekonomika
Prezident Petr Pavel (vpravo) jmenoval ministrem zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL)
Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě lidovce Marka Výborného ministrem zemědělství. Ocenil jeho dosavadní politické zkušenosti, víc než odbornost bude podle něj potřebovat manažerské schopnosti domluvit konsenzus. Někdejší předseda KDU-ČSL a expert na školství bez zkušeností se zemědělstvím nahradí v čele resortu stranického kolegu Zdeňka Nekulu. Ten čelil kritice kvůli komunikaci kroků proti zvyšování cen potravin. 
18 fotografií

Prezident Pavel jmenoval Výborného ministrem zemědělství. Nahradil Nekulu

Česko
Měření rychlosti. Ilustrační snímek
Na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde o plošné zvýšení, týkat se to bude jen nových a modernizovaných úseků, kde to dovolí úřady. Zjednoduší se také systém trestných bodů pro řidiče. Místo nynějších pěti skupin budou jen tři kategorie. Některé pokuty se zvýší. Počítá s tím vládní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou schválila Sněmovna. 
8 fotografií

Změny silničních pravidel: Řídit bude možné už od 17 let, tresty se zpřísní

Česko
Ilustrační snímek
Maximální doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit ze čtyř let na tři roky. Rodiče ale budou moci s potomkem dál zůstávat doma na rodičovské do jeho čtyř let. Serveru iDNES.cz to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se na tom dohodla koalice. Vládní politici už dřív uvedli, že mají shodu na navýšení příspěvku. Mluví se o přidání 50 tisíc k nynějším 300 tisícům korun, a to od ledna. Dohoda ale není na tom, kdo všechno by měl mít na zvýšenou částku nárok.
14 fotografií

Změna u rodičovské: Doba čerpání se zkrátí ze čtyř na tři roky, řekl Jurečka

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
V další debatě Deníku premiér Petr Fiala obhajoval návrhy konsolidačního balíčku, které mimo jiné zvýší daňovou zátěž občanů i firem. Porušení předvolebních slibů, které zvyšování daní kategoricky vylučovaly, v tom premiér nevidí. „Nastaly nové skutečnosti,“ prohlásil. Poukázal na válku na Ukrajině a nutnost vypořádat se s přílivem uprchlíků i zdražováním energií. „Některé daně se zvedají, ale některé jsme loni upravili. Daňové zatížení občanů zůstane stejné,“ řekl. 
16 fotografií

Nejsme populisti. Nejde si říct, pojedeme na dluh, reaguje na kritiku lidí Fiala

Česko
Ministr financí Zbyněk Stanjura a jeho předchůdkyně Alena Schillerová na jednání v Poslanecké sněmovně
Vláda ve středu schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024, počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že  dohodnutá výše schodku není konečná, bude se pohybovat mezi schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun, které vláda minulý týden stanovila jako strop pro výši deficitu.
24 fotografií

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2024. Počítá se schodkem 235 miliard

Ekonomika
Ondřej Thor, protestující proti vládě Petra Fialy.
Ondřej Thor, protestující proti vládě Petra Fialy, měl v Praze návštěvu z Mariánských Lázní, společně s čtenářkou reportérkou Chebského deníku natočili video, ve kterém vysvětluje, proč už přes měsíc bivakuje před Strakovou akademií. Podívejte se na zpověď aktivisty, který deset let pracoval jako instruktor kolečkových bruslí a po celou dobu protestu má nasazenou přilbu.
4 fotografie

Budu před Strakovkou až do demise vlády, říká čtenářce reportérce aktivista

Čtenář reportér
Úhynulé ryby v řece Bečvě u Hranic, 21. září 2020
Zabránit tomu, aby se v budoucnu neopakovala ekologická havárie takového rozsahu, jakou byl v září roku 2020 hromadný úhyn ryb na řece Bečvě. O to usilují ministr životního prostředí Petr Hladík a místopředseda vlády Marian Jurečka (oba KDU-ČSL), kteří se v pátek sešli u břehů řeky v Hustopečích nad Bečvou. Setkání se zúčastnila i místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která se o kauzu Bečva zajímá od samotného počátku.
5 fotografií

Ministři se sešli u Bečvy v Hustopečích. Aby se ekologická havárie neopakovala

Hranicko
Vláda Ľudovíta Ódora nezískala důvěru slovenského parlamentu
Úřednická vláda slovenského premiéra Ľudovíta Ódora podle očekávání nezískala důvěru sněmovny. Odpoledne pak prezidentka Zuzana Čaputová v souladu s ústavou kabinet odvolala a zároveň pověřila, aby s omezenými pravomocemi zůstal v úřadu až do jmenování nové vlády, která vzejde ze zářijových předčasných parlamentních voleb. Pro vyslovení důvěry vládě odborníků, která nastoupila v polovině května, hlasovalo jen 34 ze 136 přítomných poslanců.

Ódorova úřednická vláda nezískala důvěru. Slovensko ale dovede k volbám

Státy EU