ŠTÍTEK: vláda

Mezinárodní týmy kvůli politické situace pomáhají hlavně v Turecku. Sýrie zůstává bez pomoci.
Zemětřesení, které má na svědomí už více než 35 tisíc mrtvých, přineslo spoušť nejenom v Turecku, ale také v Sýrii. Mezinárodní pomoc se zaměřila hlavně na Turecko, záchranáři a humanitární pracovníci jsou však potřeba i za tureckými hranicemi. Zdá se, že se syrské oběti ničivého zemětřesení staly rukojmími složité politické situace. O zoufalých okolnostech v Sýrii napsal portál BBC.
31 fotografií

Katastrofy si nevybírají, vlády ano. Sýrie zůstala po zemětřesení bez pomoci

Svět
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Připadá vám, že nikdo nemůže uvěřit informaci, která je na první pohled dezinformací? Omyl. Před druhým kolem prezidentské volby se našla spousta lidí, kteří sdíleli zprávu z neznámého čísla, jejímž autorem měl být generál Petr Pavel, jenž děkoval za hlas ve volební kampani na prezidenta. Pokračovala výzvou: „Poprosím Vás, abyste se dostavil na nejbližší pobočku AČR, kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině.“
16 fotografií

ANKETA: Myslíte si, že současná vláda chce obnovit v Česku cenzuru?

Česko
Ilustrační foto.
Není to dobrá zpráva pro Němce ani pro Čechy z pohraničí, kteří jezdí do Bavorska za prací či jinými aktivitami. Sdružení bavorských měst varovalo před finančním kolapsem mnoha nemocnic, pokud se nenajdou potřebné finance ve státní pokladně. Informovaly o tom Passauer Neue Presse a agentura DPA.

Nemocniční péče v Bavorsku je podle starostů v ohrožení

Klatovsko
Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání předsednictva hnutí ANO o výsledku prezidentských voleb, 8. února 2023
Stínovou vládu ANO bude řídit Karel Havlíček. Alena Schillerová povede poslanecký klub a oba budou hlavními tvářemi hnutí. Andrej Babiš ovšem zůstává předsedou i poslancem. „My jsme si pouze rozdělili odpovědnosti. Andrej Babiš bude mít více na starost regiony, bude dělat kontaktní kampaň. Alena Schillerová se bude věnovat poslanecké práci, kterou dělá skvěle. Já budu nově jako předseda stínové vlády odpovídat za oponenturu současné vládní garnituře, ale zároveň za předkládání řešení. Připravujeme expertní týmy a vize našich „ministrů“ a tím pádem také ukážeme ideový směr hnutí ANO,“ uvedl v rozhovoru pro Deník 1. místopředseda hnutí. 
30 fotografií

Míříme na voliče ČSSD, SPD, ale také ODS, řekl Karel Havlíček

Česko
Pohled na budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 9. února 2023
Počet obětí zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, přesáhl 20 tisíc. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17 134 lidí, syrská vláda a opozice hlásí nejméně 3377 mrtvých. Co do počtu obětí katastrofa překonala zemětřesení v Japonsku z roku 2011, při kterém byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.
31 fotografií

Ničivé zemětřesení. Počet obětí otřesů v Turecku a Sýrii přesáhl 20 tisíc

Svět
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Zdražování. To je velké téma posledních měsíců. Téměř třetina obyvatel žije jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů. Co na to Petr Fiala? Plánuje vláda nějaká opatření? Pomoc? I na to se premiéra Petra Fialy zeptala redaktorka Deníku Kateřina Perknerová. Nestihli jste přímý přenos debaty? Podívat na záznam se můžete v článku. 
16 fotografií

VIDEO: Domácnosti chudnou. Co chce vláda dělat? Premiér Fiala odpovídal v debatě

Ekonomika
Kanál Dunaj-Odra-Labe - vizualizace
Vláda zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe. V tiskové zprávě o tom informovali vládní Piráti, ČTK to potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se ke zrušení kanálu zavázala v programovém prohlášení. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) a ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekli ČTK, že rozhodnutí vlády vítají. Vítá to i Zlínský kraj.
4 fotografie

Konec Zemanova snu. Vláda zastavila projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe

Ekonomika
Jako ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová před několika lety poskytla rozhovor Deníku.
Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se rozvedla. Někdejší výrazná tvář ČSSD oznámila konec manželství s diplomatem a vysokým státním úředníkem Alešem Chmelařem na svém Instagramu. K fotografii, na níž je se skleničkou v ruce, napsala: „Tak na novou životní etapu,“ a přidala hashtag #finallydivorced, tedy „konečně rozvedená“. Manželství trvalo asi osm let. Pár má syna Gustava, který nyní chodí do druhé třídy.
10 fotografií

Bývalá hvězda ČSSD Jana „Venezuela“ Maláčová se rozvedla. Už má nabídky na rande

Společnost
Komunistický premiér a ministr vnitra a zemědělství Lubomír Štrougal (na snímku z 5. ledna 2012)
Ve věku 98 let zemřel komunistický premiér a ministr vnitra a zemědělství Lubomír Štrougal. ČTK to potvrdil zdroj blízký rodině. Jeden ze symbolů normalizace byl více než 30 let členem vedení vládnoucí komunistické strany. Téměř po celou dobu normalizace, skoro 19 let, stál v čele federální vlády.

Zemřel komunistický předseda vlády Lubomír Štrougal. Dožil se 98 let

Česko
Český premiér Petr Fiala
Jubilejní dvacátá online premiérská debata Deníku byla první po zvolení nové hlavy státu. Jak výsledek hodnotí Petr Fiala? „Mám radost, že nezvítězila ta skutečně odporná kampaň, kterou zvolili Andrej Babiš a jeho tým, že se nepodařilo dostat na Hrad kandidáta, který používal lži, strašil lidi a zpochybňoval naše závazky v NATO, zkrátka dělal věci za hranicí toho, co můžeme i ve velmi vyostřeném souboji připustit,“ sdělil. 
16 fotografií

S prezidentem Pavlem máme nastavené mantinely, ujistil premiér Fiala

Česko
Andrej Babiš na debatě prezidentských kandidátů v televizi Nova, 26. ledna 2023, Praha
Dlouholetá spolupracovnice expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) Tünde Bartha a jeho mluvčí Vladimír Vořechovský ke konci února ukončí spolupráci s hnutím ANO. ČTK informace webu Blesk.cz potvrdil Vořechovský. První místopředseda hnutí Karel Havlíček má za logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají. Část lidí podle něj přešla na pomoc poslaneckému klubu, část skončila.
30 fotografií

Změny v Babišově týmu: Po Prchalovi končí Vořechovský i spolupracovnice Bartha

Volební zpravodajství
První říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava, německý šlechtic Konstantin svobodný pán von Neurath.
Před 150 lety se narodil někdejší první říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava Konstantin svobodný pán von Neurath. Šlechtice a kariérního diplomata Adolf Hitler spíš trpěl. Zejména kvůli tomu, aby jeho režim vypadal dobře v očích zahraničních velmocí. Pro radikální nacisty byl von Neurath příliš mírný. Za „odbojáře“ v jejich řadách ho ale považovat nelze. I za jeho vlády se v Protektorátu děly hrůzné věci.
9 fotografií

Protektor von Neurath: I za něj se děla zvěrstva, pro Hitlera byl příliš mírný

Svět
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Na Slovensku zůstává u moci vláda Eduarda Hegera, a to přesto, že jí už v prosinci parlament vyjádřil nedůvěru. A zdá se, že bude vládnout ještě nejméně osm měsíců do předčasných parlamentních voleb. Pokud prezidentka Zuzana Čaputová nejmenuje svůj kabinet. Slovenský vývoj ukazuje, jakou roli by v případě české vládní krize mohl sehrát Petr Pavel.
24 fotografií

Slovensko se vyhnulo úřednické vládě Čaputové. Alespoň prozatím

Státy EU
Volby na Slovensku. Ilustrační snímek
Předčasné parlamentní volby na Slovensku budou 30. září. Hlasováním o tom dnes rozhodl parlament, který už v prosinci vyslovil nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Část opozice neuspěla s návrhy, aby nové volby byly už v květnu nebo v červnu. V řádném termínu by Slováci přistoupili k volebním urnám v únoru příštího roku.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku budou 30. září, rozhodla sněmovna

Státy EU
Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb
Petr Pavel získal jasnou výhrou nad Andrejem Babišem velmi silný mandát. „To mu dává možnost plést se vládě do řízení státu více, než může být premiérovi Petru Fialovi milé. Babiš ani po debaklu v ANO neskončí, protože hnutí by bez něj zaniklo,“ říká v rozhovoru pro Deník docent politologie Pavel Maškarinec z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
107 fotografií

Babiš v politice neskončí. ANO by bez něj zaniklo, říká politolog Maškarinec

Volební zpravodajství
Jiří Čunek
ROZHOVOR/ Novou hlavou státu bude generál Petr Pavel, který ve druhém kole porazil bývalého premiéra Andreje Babiše. O tom, proč výsledek voleb pro něj nebyl překvapením, co říká na vyhrocené předvolební kampaně a jak by měl nový prezident spojit rozdělený národ, se v rozhovoru pro Deník rozpovídal bývalý hejtman a současný senátor, starosta Vsetína a krajský zastupitel Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Čunek: Výsledek voleb mě nepřekvapil, byl to v podstatě souboj PR týmů

Zlínsko
Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb
Nemohly to snad být větší protiklady. Volební štáb vítěze prezidentských voleb Petra Pavla v širším centru Prahy, v Karlíně, pulsoval životem a praskal pod přívaly hostů zvučných jmen. U jeho poraženého soupeře Andreje Babiše na Chodově naopak panovala po celé odpoledne nuda, jak už to na periferii bývá. Převážnou většinu osazenstva sálu tvořily početné týmy novinářů.  
30 fotografií

Hnutí ANO se po týdnech prezidentské kampaně chce opět pořádně opřít do vlády

Volební zpravodajství
Zahájení pilotního provozu Centra následné podpory ukrajinským uprchlíkům (CNPUU), 14. prosince 2022, Praha.
Úpravu parametrů podpory ukrajinských uprchlíků, o kterém diskutovali ministři od prosince, v pátek schválila vláda. Ministři hlasovali na dálku, sdělil ČTK Jakub Tomek z tiskového odboru Strakovy akademie. Do řádného středečního jednání vlády se nepodařilo vypořádat všechny rozpory, proto vláda přistoupila k jednání per rollam tak, aby stihla novelu schválit včas bez potřeby legislativní nouze, uvedl.

Vláda schválila úpravy podpory ukrajinských uprchlíků, platit mají od dubna

Česko
Prezident Miloš Zeman hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok.
/6. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Vášnivé debaty finalistů prezidentské volby mohou vytvářet představu, že hlava českého státu je držitelkou klíče k moci a majitelkou nejdůležitějších kompetencí. Že může zvyšovat penze, snižovat daně, krotit inflaci a ceny energií, vyhlašovat válku nebo dojednávat mír. Ve speciálním seriálu Deníku jsme na základě jednotlivých článků Ústavy České republiky ukázali, že prezidentské pravomoci nejsou nikterak velké, těch výlučných je dokonce minimum.   

Co může a nemůže prezident? Velké shrnutí: Jak je to s pravomocemi hlavy státu

Volební zpravodajství
Rodina, dluhy, faktura, peníze - Ilustrační foto
Živnostníci, drobní zaměstnavatelé i firmy, které mají dluhy na sociálních odvodech, by mohli letos od začátku července do konce listopadu dostat šanci na jejich snadnější srovnání. Při splacení dlužného pojistného by jim sociální správa odpustila penále a exekuční náklady. Úhrada by byla možná i ve splátkách. Nový zákon s úpravou dalšího kola milostivého léta schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Návrat milostivého léta: Stát znovu umožní snazší splacení dluhů, rozhodla vláda

Ekonomika
Tanky Leopard 2 A7V německé výroby
Polsko zaslalo Německu oficiální žádost o povolení poskytnout své tanky Leopard 2 Ukrajině. Na twitteru to napsal polský ministr obrany Marius Blaszczak. Zdroj z německé vlády posléze přijetí polské žádosti potvrdil, uvedla agentura Reuters. Varšava podle ní zvyšuje tlak na Berlín, aby s předáním tanků německé výroby souhlasil. Německo, jehož souhlas je nutný, se zatím drží zpátky.
144 fotografií

Polsko požádalo Německo o souhlas s poskytnutím tanků Leopard 2 Ukrajině

Státy EU
Vlajky Finska (vlevo) a Švédska v sídle NATO v Bruselu, 18. května 2022
Společný vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance zůstává pro finskou vládu prioritou, Helsinky ale musí zvážit i variantu vstupu do NATO bez Švédska. Podle agentury AFP to uvedl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Vyjádřil se tak poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou svého vstupu do aliance, pokud nezaručí respekt k islámu.

Zvažujeme možnost vstupu do NATO bez Švédska, uvedl finský ministr zahraničí

Státy EU
Třiasedmdesátiletá důchodkyně Marta Štěchová pochází z malé obce na Chrudimsku.
/ROZHOVOR/ Když Marta Štěchová začne mluvit, tak je to jako kulomet. Chrlí ze sebe rychle slova a přeskakuje mezi tématy. Trochu tím připomíná kandidáta na prezidenta Andreje Babiše, kterého se 73letá důchodkyně rozhodla v druhém kole volit. „Je to pro mě menší zlo než generál Petr Pavel,“ zdůvodnila Štěchová, která pochází z malé obce na Chrudimsku. „Ale z jaké konkrétně, raději nepište. Bojím se, aby mi někdo nerozbil okno,“ poprosila.

Volička: Prezident by měl vše vědět a mít názor. Babiše nikdo nebude ovládat

Chrudimsko