ŠTÍTEK: vláda

Štamgastům se zdražení piva nelíbí. Ale chutnat jim nepřestane.
Hospodští v Olomouckém kraji neměli v minulých letech na růžích ustláno. Nejprve byli nuceni zavřít kvůli covidu, později je srazily na kolena ceny energií. Zvýšení DPH z točeného piva ze současných 10 na 21 procent, které navrhuje vláda, může být pro podniky příslovečnou poslední kapkou. Změnu kritizují nejen hospodští, ale i Český svaz pivovarů a sladoven. Jasný názor mají i samotní pivaři. 

VIDEO: Zdražení piva se dotkne hospod i pivařů. Podívejte se co říkají na vládu

Přerovsko
Český premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) označil po pondělním jednání sociálních partnerů ve Strakově akademii o konsolidačních rozpočtových opatřeních vyhlášenou stávkovou pohotovost odborů za nezodpovědnost. K dialogu nepatří nátlakové akce, uvedl na večerní tiskové konferenci po téměř čtyřhodinovém jednání s tím, že vláda není připravená ustupovat od svých návrhů, chce ale o nich jednat.
16 fotografií

Fiala: Stávková pohotovost odborů je nezodpovědnost. Nátlak k dialogu nepatří

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala
U časopisů nedokážeme odlišit ty vědecké, kulturní a odborné od ostatních, noviny s takto přidanou hodnotou neznám. Tak vysvětlil v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi premiér Petr Fiala vyšší daně na tištěné noviny než na časopisy. Noviny totiž spadají od ledna příštího roku pod vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) ve výši jednadvaceti procent, zatímco časopisy pod nižší sazbu dvanácti procent. 
16 fotografií

Nevěřím tomu, že noviny přestanou vycházet, brání se Fiala kritikům zvýšení daně

Ekonomika
Stravenky, levnější nákup jídla, zdravotnických potřeb či sleva ve fitcentru. To je seznam benefitů, které až doposud nabízely mnohé české firmy svým zaměstnancům. Ilustrační foto
Jedním z 58 opatření proti prohlubujícímu se deficitu státního rozpočtu, které ve čtvrtek představila vládní koalice, je i konec daňové úlevy u zaměstnaneckých benefitů. Pokud nakonec tento bod projde, ohrozí to dle oslovených firem nejen benefity jako takové, ale nebude to mít ani kýžený efekt - tedy více peněz do státní kasy. Proti návrhu se postavili odboráři i někteří podnikatelé.

Blíží se konec stravenek a benefitů? Podívejte se, co by vládní návrh způsobil

Ekonomika
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
/ANKETA/ Úsporný, ozdravný, konsolidační. To jsou přívlastky vládního balíku, který premiér Petr Fiala a jeho ministři představili ve čtvrtek 11. května v symbolický čas, tedy za pět minut dvanáct. „Tato vláda je a bude rozpočtově odpovědná, chceme, aby Česko zase bylo ve formě,“ pronesl při jeho prezentaci Fiala. Dodal, že nečekají slova chvály ani masivní pochopení, ale jsou připraveni schválená opatření obhájit. K důchodové reformě i konsolidačnímu balíčku se premiér vyjádří ve čtvrtek 18. května od 11:15 v živé debatě Deníku. Na on-line povídání s Andrejem Babišem se můžete na Deníku těšit v úterý 16. května od 13:00. 
16 fotografií

Ptejte se premiéra Fialy na škrty i daně. Po 11. hodině odpoví v debatě Deníku

Ekonomika
Pivaři se zlatavého moku nevzdají. Ilustrační snímek.
Sazba daně za točené pivo se vrátí z deseti zpátky na jednadvacet procent. Podle vlády to má přispět ke snížení zadlužení státu. Pro milovníky zlatavého moku to ale znamená jediné: zdražení. Hospodští se hájí, že už tak čelí rostoucím nákladům a rekordní inflaci. Navýšení spotřební daně podle nich odnesou hosté. Které podniky na Mělnicku zvýší ceny? 

Pivaři z Mělnicka: Točené pít nepřestaneme. Možná si dáme méně kousků

Mělnicko
Úsporný balíček, kterým chce vláda v příštím a přespříštím roce vylepšit hospodaření státu o 150 miliard korun, obsahuje mnoho návrhů, jež se zatím v médiích příliš neskloňují. Včetně takových, které lze označit za kuriózní. Najdete je v článku.
Nejenom vyšší daně pro firmy či růst daně z nemovitostí. Úsporný balíček, kterým chce kabinet premiéra Petra Fialy v příštím a přespříštím roce vylepšit hospodaření státu o 150 miliard korun, obsahuje mnoho návrhů, jež se zatím v médiích příliš neskloňují. Včetně takových, které by šlo označit za kuriózní. Deník.cz vybral některé méně propírané změny.

Největší pikantnosti vládního balíčku: Zdaníme prezidenta, zlevníme pohřby

Ekonomika
Zvýšení sazby DPH se dotkne kadeřníků, holičů či opraven obuvi. Podle expertů povede ke zdražování služeb, ilustrační foto.
Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na 21 procent, které vláda navrhuje kadeřnictvím, holičstvím, opravnám obuvi, kožených výrobků či kol, povede ke zdražování těchto služeb a bude mít negativní dopad na růst inflace. ČTK to v pátek řekli zástupci Hospodářské komory ČR (HK ČR). Podle Moniky Kubové Dvořákové z Asociace kosmetických a kadeřnických oborů ČR situace může vyústit i v propouštění zaměstnanců.

Zvýšení DPH? Služby budou zdražovat, negativně to ovlivní i inflaci, míní komora

Ekonomika
Ekonomka a bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.
Jednou z účastnic vládní tiskové konference, na níž ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil hlavní body navržené reformy penzí, byla i ekonomka a nedávná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Někdejší předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody, která byla zřízena za předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), poskytla Deníku krátký rozhovor.

Nerudová: Opozice by změny důchodů měla chápat, staví na závěrech její komise

Ekonomika
Důchodová reforma? Ožehavé téma posledních týdnů
Kabinet premiéra Petra Fialy ve čtvrtek v 11:55, tedy symbolicky za pět minut dvanáct, představil očekávanou důchodovou reformu. Ta společně s daňovým balíčkem nese název Česko ve formě. Mezi nejdůležitější body reformy patří úprava valorizací, postupný posun věku odchodu do důchodu, možnost společného vyměřovacího základu manželů či zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Deník přináší přehled změn. 
5 fotografií

Penze by měla trvat 21,5 roku, navrhuje vláda. Předčasné důchody se zpřísní

Ekonomika
Andrea Gontkovičová
Tuzemský byznys čeká největší personální změna za poslední roky. Po 12 letech, kdy v čele Svazu průmyslu a dopravy ČR stál Jaroslav Hanák, budou členové nejvlivnější domácí podnikatelské organizace volit nové vedení. O post prezidenta se na nadcházejícím sněmu utkají expremiér Mirek Topolánek, někdejší člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar, dosavadní viceprezident svazu Jan Rafaj a člen představenstva svazu Miroslav Palát.

Podnikatelské prostředí se musí dostat do lepší kondice, říká zkušená manažerka

Příběhy a rozhovory
Chřipka, nachlazení - ilustrační foto.
/ANKETA/ Vrátí se přísnější pravidla pro vyplácení nemocenské zaměstnancům? V poslední době se opět objevují úvahy o znovuzavedení karenční doby a ve čtvrtek o tom bude jednat vláda. Třídenní období na počátku pracovní neschopnosti, během něhož zaměstnanci nedostávali náhradu mzdy, zrušili poslanci po předchozí desetileté platnosti v roce 2019. Předsedkyně Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů v Pardubickém kraji Alena Šírová je proti zavedení karenční doby. Více říká v rozhovoru s Deníkem. A přečtěte si také, co si myslí respondenti v anketě Deníku.

Zneužívání nemocenské? Nedělejme z lidí simulanty, varuje pardubická odborářka

Pardubicko
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Předseda nejsilnější slovenské opoziční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico ve středu pokračoval ve výpadech vůči prezidentce Zuzaně Čaputové v souvislosti s jejím rozhodnutím jmenovat úřednický kabinet. Bývalý trojnásobný premiér Fico na sociální síti napsal, že Směr-SD nebude zticha, když si moc ve státě bez řádných voleb uzurpují kandidáti nevládních organizací amerického finančníka maďarského původu George Sorose.
24 fotografií

Čaputová znovu čelila útokům ze strany Fica. Je Sorosovým dítětem, prohlásil

Státy EU
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
/ANKETA/ Ve čtvrtek za pět minut dvanáct představí pětikoaliční lídři úsporný konsolidační balík a důchodovou reformu. Termín je to faktický a ze strany vlády i symbolický. Má za to, že otálet už nelze ani chvíli. Zatímco parametry změn v penzijním systému jsou více méně známé, škrty na výdajové straně rozpočtu a opatření k navýšení té příjmové jsou opředeny mlhou.
16 fotografií

Důchodová reforma a konsolidační balíček. Fiala pro Deník okomentuje změny

Česko
Nové daně a důchodovou reformu má vláda představit ve čtvrtek
Ačkoli zástupci všech stran vládnoucí pětikoalice stále zdůrazňují, že jednání o podobě důchodové reformy a balíčku, kterým chce kabinet Petra Fialy snížit schodek státního rozpočtu, nejsou ještě definitivně uzavřená, jednání podle všeho míří do finiše. Představit všechny návrhy naráz má totiž vláda už tento čtvrtek před polednem.

Nové daně a důchody má vláda zveřejnit ve čtvrtek. Zatím ale mlží

Ekonomika
Okupace Wounded Knee: Agenti FBI zastavují na silnici muže.
Americká osada Wounded Knee má tragickou minulost. V 19. století byla dějištěm brutálního masakru indiánů americkými vojáky. A právě toto městečko se v roce 1973 stalo místem opětovného vykopání symbolické válečné sekery, když se zhruba dvě stovky indiánů vzbouřily proti postupům americké vlády. Indiánská okupace Wounded Knee a obléhání osady policejními jednotkami se ale změnily v další tragédii. Konflikt skončil po 71 napjatých dnech přesně před půlstoletím.
3 fotografie

Obléhání Wounded Knee 1973: Drsná akce policie připomínala válku ve Vietnamu

Svět
Slovenský premiér Eduard Heger oznamuje odchod z funkce
Dosluhující slovenský premiér Eduard Heger dal svou funkci k dispozici. Novinářům v neděli řekl, že prezidentka Zuzana Čaputová nepřijala jeho návrhy na řešení situace po ohlášené rezignaci dvou ministrů z uplynulých dnů. Čaputová oznámila, že necelých pět měsíců před konáním předčasných voleb jmenuje vládu odborníků. V jejím čele bude dosavadní viceguvernér slovenské centrální banky (NBS) Ľudovít Ódor.
24 fotografií

Slovenský premiér Heger končí. Čaputová jmenuje úřednickou vládu, povede ji Ódor

Státy EU
Britský král Karel III. po korunovační ceremonii.
Formálně vládne Karel III. ve Spojeném království už ode dne smrti své matky Alžběty II. Až od soboty 6. května je ale britským panovníkem se vším všudy, tedy korunovaným. Když nastupoval na trůn, odborníci očekávali, že se bude muset začít krotit v politických vyjádřeních a začne „osekávat“ počet pracujících, a tedy ze státní kasy placených členů královské rodiny. Jeho dosavadní vláda naznačuje, že se snaží o modernizaci monarchie a míní v tom i pokračovat.
42 fotografií

Korunovaný král Karel III.: Rodinu staví do latě, teď ho čeká obrovská výzva

Státy mimo EU
Půl kilometru dlouhou estakádu staví dělníci v brněnských Maloměřicích. Bude součástí velkého městského okruhu. Stavbu si ve čtvrtek prohlédl i ministr dopravy Martin Kupka.
Obří mostní estakáda vzniká v brněnských Maloměřicích. Bude dlouhá zhruba půl kilometru a povede například nad místním seřaďovacím nádražím. Práce na klíčové části velkého městského okruhu Tomkovo náměstí pokračují. Ve čtvrtek si prohlédl posun i ministr dopravy Martin Kupka. „Míra rozestavěnosti velkého městského okruhu v Brně je unikátní. V tuhle chvíli chvíli pokračují čtyři stavby. Fakticky v souhrnu za pět miliard korun," zmínil ministr.
59 fotografií

VIDEO: Stavba VMO u Tomkova náměstí v Brně? Řidiče čeká změna dopravního režimu

Brněnsko
Studentský protest s názvem Antifosilní jaro, který organizují Univerzity za klima (UZK). Studenti druhý den před ministerstvem diskutují o problémech ekologie (3.5.2023)
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Studentští aktivisté prošli v úterý 2. dubna Prahou na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Protestující následně přenocovali dvě noci ve stanech před budovou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Během třetího dne jejich protestu se setkali s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou.
64 fotografií

Studenští aktivisté protestují již třetí den. Setkali se s ministrem Síkelou

Praha
Studentský protest Antifosilní jaro, který organizují Univerzity za klima (UZK).
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Centrem Prahy v úterý 2. května odpoledne prošlo pochodem několik desítek studentských aktivistů na protest proti energetické politice vlády, která podle nich nečiní dost v odklonu od fosilních paliv. Od ministerstva financí se vydali se zastávkami k budově ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kde plánují zůstat až do čtvrtka. Akci zorganizovala organizace Univerzity za klima, která loni v listopadu uspořádala studentskou stávku.
64 fotografií

Prahou prošli studentští aktivisté za klima. Přenocovali u budovy ministerstva

Praha
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohrál prezidentské volby a stáhl se mediálně do pozadí. Už ale zase nabírá sílu a politika mu chutná. Je aktivní na sociálních sítích a pomalu se chystá také na volby do Evropského parlamentu, které považuje za zásadní. Dokonce koketuje s myšlenkou, že by byl lídrem kandidátky.
16 fotografií

Andrej Babiš: Ekonomika je byznys. To politolog Fiala nechápe

Česko
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Po prohraném prezidentském klání Andrej Babiš poodstoupil do mediálního stínu, ale už je zase na značkách. V rozhovoru pro Deník dokonce připustil, že se zabývá myšlenkou postavit se do čela kandidátky hnutí ANO do Evropského parlamentu. „To by mě bavilo, ale v EP není přednostní právo a faktická připomínka, takže si to ještě musím nastudovat. Hnutí ANO určitě postaví silnou kandidátku českých zájmů,“ říká. Volby se budou konat příští rok na jaře. Proč jsou pro něj tak zásadní?
32 fotografií

Být lídrem kandidátky do Evropského parlamentu by mě bavilo, říká Andrej Babiš

Česko
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc. Má podporu ostatních koaličních stran kromě ODS. Jak to bude vláda řešit? Moderátorka Kateřina Perknerová řešila téma v pravidelné čtvrteční on-line debatě s premiérem Petrem Fialou. Řeč přišla i na desetidenní cestu premiéra po Asii. Na záznam se můžete podívat v článku.
16 fotografií

VIDEO: Fiala v živé debatě povídal o rodičovském příspěvku i své cestě po Asii

Ekonomika
Ilustrační snímek
Hoteliéři, zejména ti, kteří mají kromě ubytovacích kapacit i místnosti uzpůsobené pro konání konferencí, přednášek či hromadných akcí, bedlivě sledují kroky současné vlády a její přešlapování kolem změn v daních. Vadí jim, že zatím není jasné, za jakou cenu budou své kongresové služby nabízet. A v mezidobí jim utíkají zákazníci, zejména ti zahraniční.

Hoteliéři kritizují přešlapování kolem DPH. Zabíjí to prý kongresovou turistiku

Ekonomika
Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning
Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí přišlo s ujištěním, že výroky čínského velvyslance ve Francii zpochybňující suverenitu postsovětských zemí nepředstavují oficiální stanovisko Pekingu. Mluvčí čínské diplomacie podle agentury AFP uvedla, že Čína uznává země existující od rozpadu Sovětského svazu jako svrchované státy. Výroky velvyslance odsoudili představitelé Evropské unie, vlády v Pobaltí si předvolávají čínské diplomaty ve svých zemích.

Postsovětské země nemají suverenitu. Výrok čínského velvyslance pobouřil Evropu

Svět
Učitel. Ilustrační snímek
Mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku podle sněmovny zákonem zaručenou jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda. Dolní parlamentní komora schválila sporné zúžení garance mezd podle návrhu skupiny koaličních poslanců, který kritizovali hlavně zástupci opozice nebo školské odbory. Podle nich to bude demotivovat asistenty pedagogů nebo speciální pedagogy. Novelu nyní dostane k projednání Senát.
5 fotografií

Mzda ve výši 130 procent průměru? Garanci získají jen učitelé, rozhodli poslanci

Ekonomika
Vladimír Balaš
Po necelém roce končí ve vládě ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Ten oznámil, že odchází kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu. Poslanecký mandát si zatím ponechá. V koaličním kabinetu Balaše zřejmě nahradí jeho stranický kolega, současný ministr pro evropské záležitosti, senátor a někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.
38 fotografií

Ministr školství Vladimír Balaš končí. Z funkce odchází kvůli zdravotním potížím

Česko
První francouzský prezident a pozdější císař Francouzů Napoleon III.
Několikrát skončil ve vězení či zajetí, organizoval spiknutí, milenky střídal jako na běžícím páse. Ale také se zasloužil o prosperitu Francie, vzdělávání žen, přestavbu Paříže, rozšíření francouzské koloniální říše či vybudování Suezského průplavu. Největší životní chybou prvního francouzského prezidenta a zároveň posledního vládnoucího francouzského císaře byla jeho představa, že je osudem vyvoleným vládcem. Napoleon III. se narodil 20. dubna před 215 lety. 
43 fotografií

Napoleon III. si myslel, že je vyvolený: Chystal spiknutí, byl posedlý milenkami

Svět
V případě, že pozměňovací návrh projde, je velká část pedagogů ochotná vstoupit do stávky
Poslanecká sněmovna by měla v nejbližších dnech projednat novelu zákona o pedagogických pracovnících doplněnou o pozměňovací návrh, kterým si vláda podle pedagogů hledá cestu jak šetřit na jejich platech. Přijetím návrhu by se totiž koalice odklonila od programového prohlášení vlády, které slibuje uzákonění platů pedagogů na minimálně 130 procentech průměrné hrubé mzdy. V případě, že pozměňovací návrh projde, je velká část pedagogů ochotná vstoupit do stávky.
4 fotografie

Šetří, nepřidají nám, podezírají vládu pedagogové. Zvažují stávku

Ekonomika