ŠTÍTEK: vláda

Den proti úložišti v Maňovicích na Klatovsku (na snímku z 23. dubna 2016)
Obce z Pošumaví požádaly ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), aby byla lokalita Březový potok vyřazena ze čtyř zvažovaných území v ČR pro vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Dopis starostů má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po doporučení odborníků ale nadále podporuje průzkumné práce ve všech čtyřech lokalitách a nabídlo obcím z Pošumaví dialog s MPO nebo Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Nový šéf SÚRAO už se v lednu se zástupci obcí setkal.
44 fotografií

Spor o jaderné úložiště: Obce z Pošumaví chtějí pryč ze seznamu, MPO nesouhlasí

Česko
Tank Leopard 2 během předváděcí akce pořádané pro média Bundeswehrem v německém Münsteru 28. září 2011
Polsko požádá Německo o povolení poslat tanky Leopard 2 na Ukrajinu, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že Polsko může tyto tanky německé výroby Ukrajině dodat v rámci skupiny zemí, jejímž členem Německo nemusí být. Berlín se zdráhá poskytnout Ukrajině svoje leopardy. Země, které je vlastní a chtějí to udělat, ho ovšem musejí oficiálně požádat o souhlas.
4 fotografie

Morawiecki: Polsko požádá Němce o souhlas s vysláním tanků Leopard Ukrajině

Státy EU
Bývalý slovenský premiér Robert Fico a současný předseda vlády Eduard Heger během zasedání parlamentu v roce 2021
Slovensko bude mít zřejmě ještě letos novou vládu, která vzejde z předčasných voleb. Tento týden selhal poslední pokus současného premiéra Eduarda Hegera o sestavení nové parlamentní většiny, a k vypsání předčasných voleb už vyzvala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Sobotní referendum, v němž mohli lidé hlasovat o změně ústavních pravidel pro předčasné volby, ztroskotalo.

Slovensko čekají předčasné volby. Referendum o nich pohořelo

Státy EU
Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel
Sociolog a zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd Tomáš Kostelecký vysvětluje, co rozhoduje tyto prezidentské volby, čím se bojuje o hlasy nebo jaké jsou nálady ve společnosti. Babišovu kampaň opírající se hlavně o šíření strachu z války označil za špinavý způsob boje, i když zároveň účinný a velmi chytře vymyšlený. Účelem těchto dezinformací podle něj je zajistit, aby se nemluvilo o něčem jiném. „Když by se debata vedla o tom, jestli je bezpečné, aby jeden člověk ovládl úřad prezidenta, nejsilnější stranu v Česku, významná média, jedny z největších firem v zemi a později případně i vládu, tak by to bylo pro Andreje Babiše nebezpečné,“ vysvětluje expert na sociální nerovnosti či volební chování.

Sociolog Tomáš Kostelecký: Tuto prezidentskou volbu rozhoduje majetek a věk

Volební zpravodajství
Obvodní soud pro Prahu 1 začal znovu projednávat případ takzvaných trafik pro poslance ODS, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana, 5. prosince 2022, Praha.
Prezident Miloš Zeman prominul zbytek zkušební doby manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), informovalo dnes ministerstvo spravedlnosti. Podle České televize (ČT) se rozhodnutí hlavy státu týká případu zneužití Vojenského zpravodajství. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje. 

Zeman udělil milost Nečasové v kauze vojenského zpravodajství

Krimi
Může prezident vyhlásit válku? Tuto pravomoc rozhodně nemá. Je sice vrchním velitelem ozbrojených sil, ale to nijak s tímto aktem nesouvisí.
/2. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Může prezident vyhlásit válku? Tuto pravomoc rozhodně nemá. Je sice vrchním velitelem ozbrojených sil, ale to nijak s tímto aktem nesouvisí. „Český ústavní pořádek neobsahuje institut vyhlášení války, takže prezident republiky nás do ní nemůže zatáhnout,“ říká ústavní právník Jan Kysela. Prezident je služebním orgánem, má nejvyšší vojenskou kázeňskou pravomoc, oprávnění inspekce a propůjčuje vojenským útvarům prapory.

Co může a nemůže prezident? Jak je to s vyhlášením války, kdo řídí armádu

Volební zpravodajství
Český premiér Petr Fiala.
Pokus opozice o vyslovení nedůvěry vládě, který kabinet ve středu hravě odrazil, byl podle předsedy vlády Petra Fialy pouhým zneužitím tohoto parlamentního kroku k podpoře šéfa ANO Andreje Babiše v kampani před druhým kolem prezidentské volby. „Myslím si, že to k ničemu nebylo ani z hlediska opozice,“ řekl Fiala v pravidelné Debatě Deníku, která se tradičně odehrála on-line.
16 fotografií

Premiér Fiala: Pokus o nedůvěru vládě byl jen mediální show opozice kvůli volbám

Česko
Zleva premiér Petr Fiala, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský na schůzi Poslanecké sněmovny, která jednala na podnět opozičního hnutí ANO o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy.
Opozici se ani na druhý pokus nepodařilo ve Sněmovně svrhnout vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Proti vyslovení nedůvěry vládě hlasovali v noci na čtvrtek podle očekávání poslanci všech pěti koaličních stran. Návrh podpořili jen poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.
16 fotografií

Opozici se ani napodruhé nepodařilo svrhnout Fialovu vládu. Debata měla 25 hodin

Česko
Česká vlajka - Ilustrační foto
/1. DÍL SERIÁLU DENÍKU/ Politici slibují, blázni se radují. To asi napadne nejednoho občana, který zaslechl, co všechno chtějí prezidentští kandidáti dělat. Třeba odvolat vládu. Nebo nezavléci zemi do války. Snížit daně. Eventuálně je zvýšit. Pomoci lidem s cenami energií. Nic z toho ovšem podle Ústavy ČR činit nemohou. Nemají na to zákonnou pravomoc. Vliv zajisté ano, ale to je něco zcela jiného. V seriálu Deníku vám nabídneme odpovědi na opakující se otázky ohledně prezidentských kompetencí.

Co může a nemůže prezident? Nový seriál Deníku odpovídá na klíčové otázky

Volební zpravodajství
Petr Pavel a Andrej Babiš
V prvním přímém duelu se na Deníku v živém vysílání představili oba finalisté letošního prezidentského klání, Andrej Babiš a Petr Pavel. Oba formát online debat Deníku již znali, Babiš z premiérských debat, Pavel z prezidentských. Moderátorka vzhledem k dvacetiminutovému limitu požádala účastníky o stručné, jasné a věcné odpovědi. „A protože se oba chcete stát hlavou České republiky, předpokládám, že to bude vpravdě gentlemanská výměna názorů,“ dodala.
11 fotografií

První živá debata Pavla a Babiše? Pustili se do sebe kvůli nepravdám i míru

Prezidentský souboj Deníku
Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel
Druhé kolo prezidentské volby podle finalisty Petra Pavla rozhodne o tom, v jakém politickém prostředí budou Češi žít v příštích letech. „Jestli budeme chtít svět, ve kterém se ctí hodnoty, pravidla, důstojnost, nebo jestli se budeme nacházet ve světě, ve kterém vládne chaos, ve kterém se lidé navzájem osočují,“ prohlásil Pavel ve zcela první on-line debatě Deníku, v níž změřil síly se svým soupeřem Andrejem Babišem. Co vše zaznělo? Na záznam debaty Deníku se můžete podívat v článku.
11 fotografií

Pavel: Pokud já jsem vládní kandidát, pak je Babiš kandidátem proruského tábora

Prezidentský souboj Deníku
Karel Havlíček
Andrej Babiš po sobotním sečtení výsledků prvního kola prezidentských voleb na nic nečekal a hned při první tiskové konferenci ostře zaútočil na svého protivníka Petra Pavla. Nejenže Pavla přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale prohlásil také, že se připravují kompromitující materiály, kterého ho mají nařknout ze spolupráce se sovětskou tajnou službou KGB. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že se hnutí bude bránit všemi prostředky. „Není možné, aby nás někdo tlačil do kouta,“ řekl.
29 fotografií

Havlíček: Kandidáti si jdou po krku všude ve světě. I my se budeme bránit

Volební zpravodajství
Předvolební mítink Jaroslava Bašty v sobotu 7. ledna v Chomutově
V pozdně gotickém domě č. 9 na chomutovském náměstí podle dochovaných dokumentů vznikl v 60. letech možná vůbec první bigbítový klub v Československu. Atmosféra, která v bývalém „Švermáku“ panovala v sobotu odpoledne, čekání na koncert trochu připomínala. „Jé, to jste vy,“ říká nevěřícně, ale s upřímnou radostí asi padesátiletá žena k právě přicházejícímu poslanci SPD Jaroslavu Foldynovi. U ženy se zastaví, pozdraví a podává ruku. „Jste úplně super, pane Foldyno,“ stiskne ji žena a připojí se ke zbytku osazenstva klubu, který poslance vítá hlasitým potleskem. 
26 fotografií

Vyžeňte ten fialový hnůj, odvolejte vládu, žádali lidé Jaroslava Baštu

Volební zpravodajství
Česká vlajka - Ilustrační foto
Slušný, pravdomluvný, prozápadní nebo třeba otevřený. Jak si lidé představují svého prezidenta? Deník zajímalo, jakého prezidenta by Středočešky a Středočeši rádi viděli na Hradě. Nechtěli jsme znát konkrétní jména aktuálních kandidátů, ale vlastnosti ideální hlavy státu. V anketě před prvním kolem volby prezidenta odpovídali podnikatelé, architekti, penzisti, učitelé nebo třeba manažeři. Jak to dopadlo na Benešovsku?

Anketa Deníku: Jaký je váš ideální prezident?

Benešovsko
Petr Fiala a Andrej Babiš
Došlo Whatsappem. Jestli je to pravda, tak díky. Těmi slovy komentoval Andrej Babiš na svém oficiálním facebookovém profilu fotomontáže, na nichž byly fotografie předsedy vlády Petra Fialy a předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéty Pekarové Adamové s vylhanými popisky, že budou v prezidentské volbě volit Babiše. Na sociálních sítích dostal expremiér vzápětí odpověď.

Babiš použil v kampani vylhané fotomontáže, internetoví vtipálci mu to vrátili

Česko
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) na své poslední talk show a autogramiádě před volbami v Brně.
Prezidentský kandidát Andrej Babiš v pondělí zažil svůj první Den D tohoto týdne. Po osvobozujícím verdiktu v kauze Čapí hnízdo se vydal do Brna na svou poslední talk show před volbami. Reportér Deníku byl u toho, jak si expremiér užil ovace a blahopřání svých příznivců. „Rozsudek jsem sledoval doma v pyžamu. Pobrečel jsem si,“ nezastírá šestisethlavému publiku. V seriálu Kandidáti v podhradí se dočtete i o tom, jakou nejtěžší zkoušku v kampani zažil spolu se svým týmem.
27 fotografií

One man show Babiš: Vláda má tři kandidáty, tvrdí. Do Paříže letěl se Švejkem

Volební zpravodajství
Ilustrační foto.
Platforma proti hlubinnému úložišti, jejímiž členy jsou i obce a spolky vybraných lokalit Čihadlo, Magdaléna, Březový potok a Hrádek na jihozápadě Čech, poslala otevřený dopis premiérovi Petrovi Fialovi a všem ministryním a ministrům jeho vlády. Na programu je totiž ve středu 11. ledna na jednání vlády hned několik bodů, které na dlouhou dobu předurčí, jak se bude vyvíjet budoucí spolupráce mezi státem a dotčenými obecními samosprávami.

Obce z Platformy proti hlubinnému úložišti napsaly ministrům: splňte sliby

Jindřichohradecko
Prezident Václav Klaus přednesl 1. ledna 2013 svůj poslední Novorční projev.
Druhým prezidentem České republiky se v roce 2003 stal bývalý premiér Václav Klaus. V čele země nakonec stál dvě funkční období, tedy deset let. V úřadu prezidenta přijal v Česku nejvýznamnější světové politiky, stál v čele země v době jejího vstupu do Evropské unie, ale typickým se pro něj stal euroskepticismus. Jeho funkční období provázelo rovněž několik kontroverzí.

Jak šel čas s Václavem Klausem: Každý rok prezidentství zmapoval knihou

Historie prezidentů
Schůze Sněmovny, 30. listopadu 2022, Praha. Na snímku je předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (vlevo)
Poslanci opozičního hnutí ANO vyvolají sněmovní jednání o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Shodl se na tom dnes klub hnutí, oznámila na tiskové konferenci jeho předsedkyně Alena Schillerová. Žádost o svolání schůze chce frakce ANO podat do konce tohoto týdne. Hlasování by se tedy mohlo konat mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o svržení kabinetu nebude úspěšný.

Opoziční ANO vyvolá sněmovní jednání o vyslovení nedůvěry Fialově vládě

Česko
Prezident Miloš Zeman se připravuje na svůj poslední vánoční projev ve funkci, 26. prosince 2022.
Miloš Zeman se v roce 2013 stal v pořadí třetím prezidentem v historii samostatné České republiky. Druhé funkční období mu skončí již za několik týdnů. Do dějin se zapsal jako kontroverzní hlava státu, kritizováni částí politiků i veřejnosti byli jeho blízcí spolupracovníci, kontroverzní vyjádření, napojení na Rusko a Čínu, či zhoršený zdravotní stav.

Jak šel čas s Milošem Zemanem: Lidé ostře sledovali prezidentovo zdraví

Historie prezidentů
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Pětikoaliční vláda má před sebou nelehké měsíce. Premiér Petr Fiala musí aktuálně řešit obsazení resortu životního prostředí, neboť Miloš Zeman odmítl jmenovat lidoveckého nominanta Petra Hladíka. Pokud bude čekat na novou hlavu státu, dočasná ministerská dvojrole předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se prodlouží až na hranu únosnosti. I o tom byla dnešní živá debata s premiérem. Na záznam se můžete podívat v článku.
16 fotografií

VIDEO: Armáda, úspory, koalice. Jak to bude? Premiér Fiala nastínil plány

Česko
Petr Pavel a Danuše Nerudová
Přestože Danuše Nerudová a Petr Pavel patří do trojice prezidentských kandidátů, jimž vyjádřil svou podporu premiér Petr Fiala (ODS), ani jeden z nich se necítí být vládním kandidátem. Oba by rovněž od Fialova kabinetu požadovali jasnější a lépe představenou pomoc pro občany nejvíce ohrožené chudobou v důsledku nynějšího extrémního růstu cen. Své názory ve středu prezentovali ve výjimečné on-line prezidentské debatě Deníku.

Vláda by měla mnohem víc pomáhat lidem v nouzi, shodli se Nerudová s Pavlem

Prezidentský souboj Deníku
Petr Fiala (nahoře vlevo), Andrej Babiš, Pavel Rychetský (dole vlevo), Tomáš Pojar a Mojmír Hampl (dole vpravo)
Počátku narodivšího se roku bude vévodit prezidentská volba a březnový nástup nové hlavy státu. Jakmile bude tento rébus rozluštěn, česká politická scéna se soustředí na zásadní úkoly, které ji letos čekají. Musí posilovat obranyschopnost, krotit rostoucí schodky veřejných financí a především udržovat sociální smír. A to nikoliv rozdáváním (inflačních) peněz bez rozmyslu všem, ale promyšlenou cílenou finanční pomocí lidem, již by se bez ní nezaviněně propadli do chudoby. Pojďme se podívat na hlavní aktéry těchto nelehkých zadání.

Politika v roce 2023: Co nás čeká a kdo ponese největší břímě odpovědnosti

Česko
Jak budou v roce 2023 zastropovány ceny energií?
Zejména v důsledku ruské války na Ukrajině v letošním roce prudce stoupaly ceny energií. Aby se s jejich růstem dokázaly domácnosti snáze vypořádat, stanovila vláda zastropování jejich cen. Odběratelé přitom nebudou muset o nic žádat, vše se z jejich pohledu bude měnit automaticky. Přinášíme přehled hlavních změn, které s sebou toto zastropování cen energií přinese.

Přehledný seznam: Jak budou v roce 2023 zastropovány ceny energií

Energie
V kosovské Mitrovici nákladní automobily zablokovaly cesty spojující ve městě jeho část obývanou Srby s částí obývanou etnickými Albánci, 27. prosince 2022.
Kosovo dnes uzavřelo hlavní hraniční přechod Merdare se Srbskem poté, co ho v noci na dnešek ze srbské strany zablokovalo asi 50 lidí. Ti demonstrovali na podporu Srbů žijících v Kosovu, jehož nezávislost odmítají protestující uznat. Představitelé mírové mise Severoatlantické aliance KFOR v Kosovu mezitím vyzvali všechny strany k dialogu a zmírnění napětí. Se stejnou výzvou přišly také ve společném prohlášení Spojené státy a Evropská unie.

Kosovo po protestech uzavřelo hlavní hraniční přechod se Srbskem

Státy mimo EU
Předseda Národního soudu v Praze generál justiční služby doktor Šrámek vynesl rozsudek nad aktivistickými novináři. Emanuel Vajtauer (foto vlevo) byl odsouzen v nepřítomnosti
Mezi kolaborantskými českými novináři, které se předseda druhé protektorátní vlády generál Alois Eliáš pokusil zlikvidovat otrávenými chlebíčky, byl také Emanuel Vajtauer. Redaktor, spisovatel a politik, který se začátkem 20. let pokoušel vyvolat bolševickou revoluci v americkém Chicagu, aby se později vrátil a dal se plně do služeb Hitlerovi. Otravu chlebíčky tento muž přežil, po válce ale záhadně zmizel.
10 fotografií

Emanuel Vajtauer: Chválil Hitlera, přežil aféru s chlebíčky, pak záhadně zmizel

Česko
Ilustrační snímek
Minimální mzda se od ledna v Česku zvedne o 1100 korun na 17 300 korun. Z osmi stupňů zaručených mezd, které se vyplácejí podle náročnosti, odbornosti a odpovědnosti práce, se upraví jen dva. Nejnižší, který odpovídá minimální mzdě, se tak zvedne na 17 300 korun. Nejvyšší, který je na dvojnásobku minimálního výdělku, se dostane z 32 400 na 34 600 korun. Nařízení schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).
11 fotografií

Minimální mzda vzroste o 1100 korun. Zvýší se část zaručených mezd

Ekonomika
Typický český panelák před zateplením - Ilustrační foto
Do konce příštího roku by vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) měla schválit návrh zákona o podpoře bydlení, který by pomohl nejen lidem v bytové nouzi, ale i těm, kteří jsou ohroženi rostoucími cenami bydlení. Fiala to uvedl při návštěvě ministerstva pro místní rozvoj, kde hodnotil první rok působení ministra Ivana Bartoše (Piráti). „Bydlení nemůže být nedostatkovým zbožím,“ konstatoval.
8 fotografií

Stát chce lidem pomoci s bydlením. Zákon projde vládou příští rok, řekl Fiala

Česko
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (na snímku z 16. listopadu 2022) odvolala 16. prosince 2022 vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna vyslovila nedůvěru. Kabinet zůstane v úřadu s omezenými pravomocemi.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Hegerův kabinet podle ústavy zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády, ovšem s omezenými pravomocemi. Čaputová současně vybídla politiky k dohodě o uspořádání předčasných voleb v prvním pololetí příštího roku. V řádném termínu by se volby konaly v únoru 2024.
4 fotografie

Čaputová odvolala Hegerovu vládu. Parlamentní strany vyzvala k předčasným volbám

Státy EU
Na snímku uprostřed podpředseda vlády SR a ministr financí Igor Matovič (OĽANO) odchází z pléna Národnej rady (NR) SR před hlasovaním o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Eduarda Hegera (OĽANO).
/ANALÝZA/ V Bratislavě padla ve čtvrtek večer vláda. Po tragikomickém závěru, kdy si ministr financí a šéf hlavní vládní strany Obyčejní lidé (OLaNO) Igor Matovič rozmyslel až přímo v prezidentském paláci podání demise a podle výpovědi některých účastníků ji úředníkům prezidentské kanceláře vytrhl z ruky. Tím zlikvidoval poslední šanci na přežití vlády, protože část opozice požadovala za přežití vlády právě Matovičův odchod.

Po tragikomickém závěru na Slovensku padla vláda. Následovat mohou čtyři scénáře

Státy EU