ŠTÍTEK: vláda

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.
Kandidát na ministra životního prostředí, lidovec Petr Hladík, nechtěl dnes komentovat ohrožení své nominace na ministra s ohledem na úterní zásah policie v jeho kanceláři na brněnském magistrátu, kde působí jako primátorčin náměstek. Hladík dnes po jednání lidovců v Brně novinářům řekl, že nominaci ve čtvrtek projedná celostátní výbor strany. Na dotaz, zda se nominace vzdá, neodpověděl. Zdůraznil však, že není obviněný. Hladík měl ve vládě nahradit spolustranici Annu Hubáčkovou, která končí ze zdravotních důvodů. K případnému zrušení Hladíkovy nominace zaznívají další lidovecká jména do vlády.

Náměstek Hladík o kauze privatizace domů v Brně: Nejsem obviněný, ani obžalovaný

Brněnsko
Europoslanec za stranu Bratři Itálie Carlo Fidanza
Řešení italských ekonomických problémů, boj s nelegální imigrací, podpora Ukrajiny. To jsou podle vyjádření člena italské strany Bratři Itálie, jež suverénně zvítězila v posledních italských parlamentních volbách, priority pro novou italskou vládu. Europoslanec Carlo Fidanza o nejbližších krocích Bratrů Itálie i o tom, proč podle něj nejsou Bratři Itálie krajně pravicovou stranou, mluvil v rozhovoru pro Deník. 

Západ se na italskou vládu může spolehnout, říká europoslanec Carlo Fidanza

Státy EU
Prezident Miloš Zeman na setkání s občany na děčínském nábřeží.
Prezident Miloš Zeman přijel v pondělí 17. října na návštěvu Děčínska. Na dvoudenním programu měl setkání s vedením Děčína, besedu s občany a návštěvu děčínské chemičky Chemotex, do které má v plánu zamířit v úterý 18. října. Na setkání s občany poprvé otevřeně řekl, že nevolil žádnou ze stran současné vládní pětikoalice.
27 fotografií

Nelíbí se vám vláda? Můžete demonstrovat, můžete stávkovat, řekl Zeman v Děčíně

Děčínsko
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na svoji funkci. O změně ve vedení resortu informoval po jednání KDU-ČSL předseda strany Marian Jurečka. Jako nástupce Hubáčkové nominovalo širší vedení lidovců svého místopředsedu Petra Hladíka, o němž se jako o kandidátovi hovořilo již minulý rok. Premiér Petr Fiala uvedl, že jeho nominaci respektuje. 
4 fotografie

Ministryně Hubáčková ze zdravotních důvodů rezignuje. Nahradit by ji měl Hladík

Česko
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na svoji funkci. O změně ve vedení resortu informoval po jednání KDU-ČSL předseda strany Marian Jurečka. Jako nástupce Hubáčkové nominovalo širší vedení lidovců svého místopředsedu Petra Hladíka, o němž se jako o kandidátovi hovořilo již minulý rok. Premiér Petr Fiala uvedl, že jeho nominaci respektuje. 
4 fotografie

Ministryně Hubáčková ze zdravotních důvodů rezignuje. Nahradit by ji měl Hladík

Zprávy z Česka
Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022
V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

Svět
Polský premiér Mateusz Morawiecki
To nejhorší je teprve před námi. Pokud zimu nezařídíme, možná už nikdy volby nevyhrajeme. Podle polského deníku Gazeta Wyborcza nepanuje v těchto dnech ve vládě Mateusze Morawieckého optimistická nálada. Uvedené věty měl říci deníku významný politik vládní strany Právo a spravedlnost. Vedení země se podle tohoto zdroje opravdu hodně bojí „obrázků starých žen, které trpí zimou.“
4 fotografie

Polský boj o teplo: Země zdaní všechny velké firmy

Státy EU
Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Andrej Babiš deset let tvrdí, že Senát je zbytečná instituce. Teď mu lidé vzkázali, že pokud takto vidí horní komoru, kandidáti hnutí ANO v ní nemají co dělat. K tomu v Babišem nastoleném referendu o vládě přidali palec nahoru koaličním stranám. Číselně vyjádřeno, hnutí ANO proměnilo tři nominace, když v prvním kole vyhrál lékař Ladislav Václavec a ve druhém lékařka Věra Procházková a lékař Zdeněk Matušek (kandidoval za ANO a ČSSD). Vládní strany získaly dvacet mandátů (některé finalisty nominovala i další uskupení).

ANALÝZA: Senát a zbytečná instituce? Lidé odpověděli Babišovi, volili Spolu

Senátní volby 2022
Lídr ANO Miroslav Žbánek (uprostřed), lídr spOLečně Otakar Štěpán Bačák (vlevo) a lídr ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek (vpravo)
V Olomouci je dohodnuta nová vláda. Město by měla další čtyři roky vést koalice složená z ANO, hnutí spOLečně a dosud opozičního seskupení ProOlomouc s Piráty. Rozhodnutí o této variantě spolupráce přišlo po jednání zastupitelského klubu ANO v pátek večer. V zastupitelstvu by trojkoalice měla většinu 28 z celkem 45 křesel. ODS a lidovci, kteří byli léta součástí olomouckých vlád, včetně té poslední, míří v rámci koalice SPOLU do opozice.
11 fotografií

Olomouc povede ANO, ProOlomouc+Piráti a spOLečně. ODS a lidovci jdou do opozice

Olomoucko
Český premiér Petr Fiala.
Trápí vás při nízkých příjmech aktuálně příliš vysoké ceny potravin? Nebojte se zažádat o příspěvek na bydlení, doporučuje premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády to znovu připomněl v páteční, v pořadí již čtvrté Debatě Deníku, v níž on-line odpovídal na dotazy redaktorky Kateřiny Perknerové a také na otázky čtenářů Deníku. Jeden z nich totiž na premiéra vznesl dotaz, co ještě vláda udělá, anebo spíš neudělá, aby se s hrubým příjmem 30 tisíc korun se svou rodinou nemusel „jít pást“.

Vláda ceny základních potravin nezastropuje, řekl Fiala. Varováním je Maďarsko

Ekonomika
Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij u Mezinárodního soudního dvora OSN v Haagu na snímku z 11. prosince 2019
Svržená barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla dnes odsouzena k dalším třem rokům vězení za porušení zákona o státním tajemství. Stejně vysoký trest dostal také australský ekonom Sean Turnell, který působil jako její poradce. Turnell a Su Ťij vinu odmítají, podle mezinárodních orgánů je proces motivovaný politicky, uvedla agentura AFP. Austrálie vyzvala k propuštění svého občana.

Soud uložil Su Ťij další trest. Tentokrát za porušení zákona o státním tajemství

Svět
Demonstrace na Václavském náměstí, 28. 9. 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Praze na Václavském náměstí se ve středu odpoledne demonstrovalo proti vládě. Pořadatelé z uskupení Česká republika na 1. místě požadovali demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Podle policie na demonstraci dorazily "nižší desítky tisíc" účastníků. Na začátku programu to řekl organizátor Jiří Havel. 
86 fotografií

Proti vládě, proti cenám, proti EU, proti všemu. Na 'Václaváku' se demonstrovalo

Praha
Milan Školník, politolog Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity.
Slušné šance na sestavení koalice má ANO 2011 i široká koalice vedená HDK. „ANO ale může uspět tím, že se vzdá primátora, nebo nabídkou dalších postů vedení královéhradeckého magistrátu,“ myslí si politolog Milan Školník z Provozně-ekonomické fakulty České zemědělské univerzity, který se zabývá lokální politikou a volby v našem kraji pravidelně komentuje.

Šanci má v Hradci širší koalice i ANO, myslí si politolog Milan Školník

Komunální volby 2022
Kamila Bláhová ANO, Ivana Turková SPD
Kdo s kým bude vládnout v Litvínově další čtyři roky, ještě není jasné. ANO sice vyhrálo volby s lepším výsledkem než v roce 2018, ale nezískalo nadpoloviční většinu mandátů. V novém zastupitelstvu má 10 z 23 křesel. Vítězné hnutí proto hledá koaliční partnery. Ve volbách uspělo celkem osm stran. Nováček SPD/Trikolora jako druhé nejsilnější uskupení míří do opozice, kde zřejmě skončí i v pořadí třetí Litvínov Do toho!

Vítězné ANO jedná v Litvínově o vládě. Druhé SPD nevytvoří protikoalici

Komunální volby 2022
Šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová vystoupila po italských parlamentních volbách ve volebním sídle své strany v Římě, 26. září 2022.
Nedělní předčasné parlamentní volby v Itálii vyhrál pravicový blok se zhruba 44 procenty hlasů. Ukazují to údaje po sečtení 99 procent okrsků zveřejněné ministerstvem vnitra. Druhý je středolevicový blok kolem Demokratické strany s 26 procenty a třetí Hnutí pěti hvězd, které s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země. Pravice bude mít zřejmě v parlamentu většinu.

Noc hrdosti pro Bratry Itálie. Italské volby jasně vyhrál pravicový blok

Státy EU
Marian Jurečka
Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka může být relativně spokojen. Strana, které předsedá, obhajovala přes 3200 mandátů a v sobotu večer jich měla přes 2700. A k tomu minimálně jedno jisté místo senátora pro Petra Fialu, jmenovce premiéra, který byl lidoveckým kandidátem na Ústecko-Orlicku. Vedle toho postupuje dalších šest lidoveckých kandidátů do druhého kola senátních voleb.
9 fotografií

Marian Jurečka: Výsledek ANO v Senátu nepodceňuji ani nepřeceňuji

Senátní volby 2022
Ilustrační snímek
Ministerstvo zdravotnictví navrhuje v reakci na energetickou krizi snížení minimálních povolených teplot v pracovním prostředí. Návrh změny nařízení o ochraně zdraví při práci v pondělí projedná vláda. Například pro řidiče, pracovníky montážních linek nebo pokladní by měla teplota klesnout ze současných 18 na 16 stupňů Celsia. V šatnách by měla klesnout z 20 na 18 stupňů, v umývárnách z 22 na 19 stupňů, ve sprchách z 25 na 19 stupňů a na záchodech z 18 na 15 stupňů.
21 fotografií

Válek navrhuje snížení minimálních teplot v práci. Někde až na 16 stupňů

Energie
Politolog Lukáš Valeš
Lukáš Valeš patří k těm vysokoškolským pedagogům, kteří rozebírají aktuální dění s notnou dávkou vtipu až sarkasmu. A nechodí kolem hnisavých míst české politiky jako kolem horké kaše. Většina jeho prognóz se přitom naplnila, například když dávno před loňskými volbami předpověděl, že ČSSD a KSČM vypadnou ze sněmovny. Uvidíme, zda se trefí i tentokrát.
12 fotografií

Volby mohou určit i budoucnost vlády, říká politolog Lukáš Valeš

Komunální volby 2022