ŠTÍTEK: vláda

Slovenský premiér Eduard Heger
Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Některé opoziční strany ale i šéf vládního hnutí Jsme rodina a předseda sněmovny Boris Kollár se vyslovili pro vypsání nových voleb. Hegerův kabinet na rozdíl od části opozice zastává silně proevropské postoje a pomáhá Ukrajině. Prezidentská kancelář večer oznámila, že hlava státu Zuzana Čaputová vládu odvolá v pátek a že ji současně pověří dočasným výkonem funkce v omezeném rozsahu.
4 fotografie

Slovenská vláda padla. Opozice vyslovila nedůvěru Hegerově kabinetu

Státy EU
Český premiér Petr Fiala.
Začátek vysílání letošní poslední premiérské debaty Deníku se posunul z dopoledních hodin až na odpoledne, neboť předseda vlády jako šéf předsedající země Rady EU intenzivně jednal v Bruselu se svými protějšky. První téma se proto logicky týkalo mezinárodních otázek a toho, co se české vládě za poslední půlrok v čele EU povedlo.

Situace na úřadech práce se zlepší, reagoval na kritiku premiér Petr Fiala

Česko
Český premiér Petr Fiala.
V anketě čtenářů Deníku vládě premiéra Petra Fialy (ODS) z 5,5 tisíc hlasujících dalo nedostatečnou známku 82 procent respondentů. Předseda vlády ale v již tradiční on-line debatě řekl, že na hodnocení je po roce fungování vlády příliš brzy. „Obecně je česká veřejnost k naší vládě o něco shovívavější. Ukázaly to nakonec nedávné komunální a senátní volby,“ dodal Fiala.
16 fotografií

Špatné vysvědčení pro vládu? Každé opatření něco stojí, říká Fiala

Česko
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Válka a energie. Dvě slova, která nečekaně změnila plány a agendu vítězné pětikoalice. Vládu Pera Fialy jmenoval prezident Miloš Zeman loni 17. prosince. „Čeká nás spousta práce, kterou chceme dělat jinak než naši předchůdci,“ řekl tehdy premiér. Jak se jeho vláda s těžkým rokem vypořádala? Jakou známku by si dal sám premiér? To byla hlavní témata další on-line debaty Deníku. Nestihli jste přímý přenos? Podívat na záznam se můžete v článku. 
16 fotografií

VIDEO: Premiér Fiala v debatě Deníku zhodnotil první rok koaliční vlády

Česko
Dlouhá rodičovská vhání ženy do chudoby, říká viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová.
/VIDEO/ Poslední letošní Café Evropa s názvem „Zdražování v Evropě – jak zkrotit růst cen a udržet sociální smír?“ se dotklo mnoha zásadních otázek. Vedle Evy Zamrazilové, viceguvernérky České národní banky, výběr jejíchž odpovědí přinášíme, se debaty zúčastnily i Martina von Terzi, ekonomka z Generálního ředitelství pro hospodářské a finanční záležitosti Evropské komise a Lucie Trlifajová, sociální antropoložka z Centra pro společenské otázky, Sociologického ústavu Akademie věd. Moderátorkou byla Helena Truchlá, ředitelka organizace České zájmy v EU.

Dlouhá rodičovská je jako past, ženy vhání do chudoby, říká Eva Zamrazilová

Česko a EU
Vláda schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy.
Vláda schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Ty budou v příštím roce platit stejné ceny, jaké už vláda dříve nastavila pro ostatní odběratele. Stejně jako v případě malých firem bude zastropování platit do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let, což má motivovat firmy k úsporám. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
7 fotografií

Vláda schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy

Ekonomika
Listopadový protest proti výstavbě gigafactory před německou ambasádou.
Proti zvažovanému zrušení letiště v Líních u Plzně, které by mělo ustoupit továrně Volkswagen na výrobu baterií do elektromobilů, tzv. gigafactory, budou opět protestovat občané i letci. Akci svolal na sobotu 10. prosince předseda Českého svazu letectví (ČSL) Václav Vašek. Setkání se uskuteční od 14 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Plzni.

Další protest proti gigafactory. Odpůrci se sejdou v sobotu v Plzni

Plzeňsko
Hlasování ve Sněmovně o státním rozpočtu
Sněmovna hlasy poslanců vládní koalice schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má klesnout na 295 miliard korun proti letošnímu schválenému schodku 375 miliard korun. Poslanci při hlasování o pozměňovacích návrzích schválili pouze koaliční návrhy na přesun peněz v celkovém objemu zhruba dvou miliard korun. Přidali mimo jiné 1,1 miliardy korun do školství na platy asistentů pedagogů. Opozice se svými návrhy změn v rozpočtu neuspěla.
24 fotografií

Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2023. Schodek činí 295 miliard

Ekonomika
Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Funkce odborných náměstků na ministerstvech od ledna zaniknou a zruší se také omezení v počtu náměstků členů vlády. Koaliční novelu služebního zákona stvrdila Sněmovna, když vládní většinou přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Opoziční poslanci opět mluvili v souvislosti s předlohou o vzniku „trafik“ pro zástupce stran koalice. Obdobný argument vznesl také Zeman. Předseda klubu ODS Marek Benda za předkladatele ale řekl, že se po lednu nakonec ukáže, že počet náměstků bude nižší než za předchozích vlád.
12 fotografií

Konec odborných náměstků na ministerstvech. Sněmovna přehlasovala Zemanovo veto

Česko
Bývalý premiér a lídr strany Likud Benjamin Netanjahu hovoří ke svým příznivcům během vyhlašování průběžných výsledků parlamentních voleb v Izraeli, 2. listopadu 2022
Vítěz izraelských voleb strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua se dnes ráno dohodla na podmínkách vládní koalice s krajně pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dojednaly také rozdělení klíčových ministerstev, což dosud vzniku koalice bránilo, uvedl server The Times od Israel.

Netanjahu se dohodl s krajní pravicí. Vytvoří vládní koalici

Svět
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel 14. listopadu 2022 do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. Na snímku Zelenskyj (uprostřed vpravo) vyznamenává vojáky
Ukrajinská vláda plánuje evakuaci Chersonu a Mykolajivu kvůli přicházející zimě. Boje v obou jihoukrajinských městech vážně poničily klíčovou energetickou infrastrukturu a ukrajinské úřady vyjádřily obavu z humanitární krize, kterou by klesající teploty mohly způsobit. Pomoc s evakuací nabídne v následujících dnech vláda těm, kteří mají zájem odejít dobrovolně, informoval list The New York Times.
144 fotografií

Obavy z přicházející zimy. Ukrajina plánuje dobrovolnou evakuaci některých měst

Státy mimo EU
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman v pátek vetoval koaliční novelu, podle níž mají od ledna zaniknout na ministerstvech funkce odborných náměstků a která také ruší omezení v počtu náměstků členů vlády. Zeman vyjádřil podle zdůvodnění, které ČTK poskytl Hrad, pochyby o tom, nakolik je předloha v souladu s požadavkem depolitizace a profesionalizace státní správy. Opět také kritizuje úpravu politických náměstků. Podle prezidenta nepatří do zákona o státní službě, když „v konečném důsledku jde o dobře placenou trafiku“.

Konec odborných náměstků? Zeman vetoval novelu o změnách na ministerstvech

Česko
Schůze Sněmovny, 18. listopadu 2022,  Poslanecká sněmovna, Praha. Zleva premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.
Na výrobce elektřiny zřejmě dopadne povinnost platit odvody z nadměrných příjmů z jejího prodeje. Novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici ceny elektřiny u výrobců, v pátek schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun. Mají sloužit ke kompenzacím za vysoké ceny energií. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Výrobci elektřiny budou zřejmě platit odvod z nadměrných příjmů

Ekonomika
Protestní průvod k budově České televize 17. listopadu 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ U Hlavního nádraží se ve čtvrtek 17. listopadu sešli účastníci protestního pochodu k sídle České televize. Z Opletalovy ulice vyrazil nespokojený dav kritiků současné vlády a veřejnoprávních médií ve 14 hodin, přešel Nuselský most a po půl čtvrté průvod demonstratů přišel na Kavčí hory skandujíc "Už jsme tady" a "Televizní žumpa". 
53 fotografií

Vrábelova "Nenásilná revoluce". Tisíce demonstrantů požadovaly demisi vlády

Praha
Rodina s nízkými příjmy - Ilustrační foto
Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí dnes podpořila vláda. O schválení návrhu informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS). Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá vláda Sněmovně v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.

Přídavky na děti se od ledna zvýší o 200 korun, schválila vláda

Ekonomika
Energetický regulační úřad sníží od příštího roku regulované ceny elektřiny.
Státem regulované ceny elektřiny pro domácnosti příští rok klesnou o 16,7 procenta. Lidem ale elektřina v příštím roce i tak zdraží, důvodem jsou vysoké ceny elektřiny na energetickém trhu. U plynu naopak regulované ceny vzrostou o 1,7 procenta. Podíl regulovaných cen na konečné ceně kvůli vysokým tržním cenám energií postupně klesá. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny určuje. Ke stlačení regulovaných cen přispěly kompenzace státu například na krytí technických ztrát ERÚ, stát úřadu poskytne dohromady 38,1 miliardy korun.
5 fotografií

ERÚ sníží regulované ceny elektřiny. I tak si ale za ni lidé připlatí

Energie
Stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny v pražské Troji. Archivní foto.
Praha nemá kapacitní nouzové ubytování pro případné nové uprchlíky z Ukrajiny. Bezpečnostní rada města zároveň požaduje po vládě, aby vytvořila pravidla umisťování dalších uprchlíků rovnoměrně mezi všechny kraje. Na svém twitteru to uvedl dosluhující primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Primátor Hřib: Praha nemá kapacitní nouzové ubytování pro uprchlíky

Praha
Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla změnit sazbu spotřební daně u pivovarů s výstavem pod 200 tisíc hektolitrů piva ročně
Ročně zde uvaří dva a půl tisíce hektolitrů piva a na spotřební dani odvedou asi 300 tisíc korun. Příští rok by pivovar Mordýř z Dolních Ředic na Holicku rád oslavil své desetileté působení na trhu. Místo speciální várky piva ale bude možná, stejně jako většina minipivovarů v republice, řešit opětovné zdražení zlatavého moku. Ne však kvůli stále trvající energetické krizi. Důvodem navýšení cen by se mohl stát nový navrh Národní ekonomické rady vlády (NERV).
5 fotografií

Ekonomové navrhli vládě vyšší daň u piva. Nesmysl, brání se minipivovary

Ekonomika
Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.
Dvě hejtmanky Středočeského kraje – bývalá a současná – se ve čtvrtek 10. listopadu do sebe obuly na sociální síti kvůli zásluhám o rozvoj škol. Nyní se ve středních Čechách mají stavět nové svazkové školy (vždy pro svazek obcí, jichž se za tímto účelem několik sdružilo) díky tomu, že vláda schválila poskytnutí dotací.

Dvě hejtmanky se veřejně přou: má větší zásluhu o školy ANO, nebo STAN?

Z okolí
ČEZ i další společnosti zdraží elektřinu
Polostátní energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Platby za plyn zůstanou stejné, protože klienti se smlouvou na dobu neurčitou platí zastropované ceny už nyní. ČTK o tom ve čtvrtek informoval mluvčí společnosti Roman Gazdík.
5 fotografií

ČEZ zdraží elektřinu, většina lidí bude na cenovém stropu. Podraží i E.ON

Energie