ŠTÍTEK: vláda

V neděli 19. března 2023 v Paříži demonstranti skandovali hesla
Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Proti reformě stávkovalo i 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies.
5 fotografií

Protesty ve Francii pokračují. Vandalové poničili kancelář šéfa Republikánů

Státy EU
Tisíce lidí 12. března demonstrovaly v moldavském hlavním městě proti vládě a zvyšujícím se životním nákladům. Protesty svolala proruská strana Șor
Podporovat proruské skupiny v Moldavsku, zabránit užší spolupráci s NATO či pohrozit přerušením dodávek plynu. Kreml v roce 2021 vypracoval detailní plán, v němž popisuje, jakými kroky v příštích deseti letech posílí svůj vliv v Moldavsku. Vyplývá to z uniklých dokumentů, které tento týden zveřejnila skupina moldavských a dalších investigativních novinářů. Ruský režim chce podle nich zemi ovládnout s pomocí hybridní války. Kreml nařčení odmítá, dokument je prý padělek.
7 fotografií

Rusko chce v Moldavsku vyvolat převrat, naznačuje tajný spis

Státy mimo EU
Na snímku z 16. září 2017 je stíhací letoun MiG-29 slovenských vzdušných sil při Dnech NATO v Mošnově
Slovenská vláda schválila předání 13 stíhaček MiG-29 a části raketového systému Kub Ukrajině, řekli novinářům premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Darování strojů, náhradních dílů a 200 protiletadlových raket Kyjevu se uskuteční na základě mezivládní dohody a Bratislava za to dostane kompenzace od spojenců. Kreml uvedl, že dodávky stíhaček jsou jen dalším důkazem o rostoucím zapojení členských států NATO do rusko-ukrajinského konfliktu. Rozhodnutí Hegerovy vlády kritizovala i slovenská opozice.
144 fotografií

Schváleno. Slovensko pošle Ukrajině stíhačky MiG-29, oznámil Heger

Státy EU
Důchody. Ilustrační snímek
Mimořádný červnový růst důchodů bude o víc než polovinu nižší než podle běžných zákonných pravidel. Spornou vládní novelu o omezení valorizace podepsal prezident Petr Pavel. ČTK to řekla prezidentova mluvčí Markéta Řeháková. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování důchodců a hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu.
17 fotografií

Valorizace důchodů bude nižší. Pavel již podepsal novelu, opozice chystá kroky

Ekonomika
Nejvyšší státní tajemník Jindřich Fryč
Není denně vidět v médiích, ale na chod státu má možná větší vliv než kdekterý politik. Je totiž nadřízeným všech úředníků v zemi, byť je tato charakteristika novinářskou nadsázkou. S novým nejvyšším státním tajemníkem Jindřichem Fryčem, jemuž se přezdívá superúředník, jsem hovořila především o tom, kolik zaměstnanců stát potřebuje, aby byl funkční.
33 fotografií

Nový nejvyšší státní tajemník Fryč: Úředníci si zaslouží větší respekt a uznání

Česko
Schůze Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze, 8. března 2023
Senát ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel, který slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Senát schválil sporné snížení růstu penzí. Návrh ještě posoudí prezident Pavel

Ekonomika
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má před sebou perný měsíc či dva. Už v dubnu by vláda měla představit konsolidační balíček neboli plán úspor. Úkol zní jasně: najít 70 miliard korun a zastavit hrozivý propad státního rozpočtu. Ten loni skončil v minusu 360 miliard korun, letos je plánovaný schodek 295 miliard a bez dodatečných škrtů se taková suma bude příští rok opakovat.
24 fotografií

Stanjura hledá desítky miliard. Váhá se sazbami DPH či hazardem

Ekonomika
Předseda vlády Slovenska Eduard Heger hovoří s novináři 7. února 2023. Ilustrační snímek
Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Učinil tak v noci v příspěvku na sociální síti. Novinářům pak řekl, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati (Demokraté) a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí. Heger a ministr obrany Jaroslav Naď svůj odchod z OLaNO naznačovali už několik týdnů. 
4 fotografie

Slovenský premiér Heger končí v Matovičově hnutí. Stal se lídrem Demokratů

Státy EU
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Prezident Miloš Zeman předává žezlo Petru Pavlovi. Co občanům jeho desetiletí na Hradě vzalo? Co jim nejvíce vadilo? Byl to hradní kancléř Vratislav Mynář? Zemanova pomstychtivá povaha? Vulgarity a kladný vztah k alkoholu? Nebo byl prezidentem, na kterého můžeme být hrdí? Hlasujte v anketě Deníku. Na názor se ve čtvrtek 16. března zeptáme v živé debatě i současného premiéra Petra Fialy.
16 fotografií

ANKETA: Mynář, vulgarity? Hlasujte, co byl největší problém Miloše Zemana

Česko
Jednou z cest, jak zpomalit deficit důchodového systému, je prodloužení věku odchodu do penze
Češi stárnou, důchodců přibývá a lidí v produktivním věku je naopak čím dál méně. Důchodový systém se proto dostává do stále většího deficitu. Jednou z cest, jak jeho propad zpomalit, je prodloužení věku odchodu do penze. Ten se zatím postupně zvyšuje až na 65 let pro muže narozené v roce 1965 a později. Ještě ženy narozené do roku 1971, které vychovaly děti, budou smět jít do důchodu o pár měsíců dříve. Poté již toto zvýhodnění přestane platit. Na možnost posunutí věku odchodu do penze se zaměřuje další díl seriálu Deníku Naše důchody.

Třicátníci půjdou do důchodu v 68 letech. Je to evropský trend, tvrdí úředníci

Ekonomika
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman míní, že Ústavní soud zřejmě odmítne snížení valorizace penzí, protože byla norma přijata ve stavu legislativní nouze. Pokud by byl ještě prezidentem, zákon by vetoval. Novelou se ale bude zabývat až nový prezident Petr Pavel. Zeman o důchodové novele hovořil v televizi CNN Prima News v pořadu Partie Terezie Tománkové. Vláda podle něj nechtěla, aby byl zákon projednáván před prezidentskými volbami. „Je to podvod na voličích,“ uvedl.
13 fotografií

Snížení valorizace penzí až po volbách? Je to podvod na voličích, tvrdí Zeman

Česko
Hitler se zdraví s vojáky při slavnostním spouštění německé letadové lodi Graf Zeppelin na vodu dne 8. prosince 1938. Loď však nebyla nikdy dokončena a nasazena v boji
Psal se 4. březen roku 1938 a předseda československé vlády Milan Hodža vystoupil v tehdejší Poslanecké sněmovně s velmi energickým projevem o obraně republiky. Měl k tomu důvod: jen pár dní předtím napadl německý vůdce Adolf Hitler v říšském Reichstagu Československo a celkem neskrývaně mu pohrozil invazí. Projev se stal Hodžovou hvězdnou chvílí a sklidil bouřlivé ovace. Ale o půl roku později bylo vše jinak.
12 fotografií

Budeme se bránit, řekl v roce 1938 za potlesku Milan Hodža. Vše ale bylo jinak

Česko
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Na snímku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ohradil ve Sněmovně vůči opozičním výtkám, že vláda mohla předložit úpravu ke snížení růstu důchodů dřív a že čekala až na dobu po volbě prezidenta. Zopakoval, že mimořádná červnová valorizace penzí podle nynějších pravidel by znamenala v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun a tento dopad by už nebylo možné žádným způsobem omezit. 
11 fotografií

Ministr Jurečka o valorizaci: Bez změny by nás důchody stály dalších 600 miliard

Ekonomika
Fronty před zákaznickým centrem Pražské energetiky (PRE) a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici v Praze, 11. října 2021.
Pražská energetika (PRE) nabídne od 15. března nové podstropové tarify. Ceny elektřiny a plynu v nich budou oproti cenovému stropu o několik stovek korun nižší, využít je budou moci noví i stávající zákazníci. Podmínkou je fixace do konce roku 2024. Dnes to sdělil mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Pražská energetika nabídne fixované tarify s cenami energií pod vládním stropem

Praha
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha
Ve Sněmovně se v úterý dopoledne rozhořel spor kvůli vyhlášenému stavu legislativní nouze, v němž chce vláda zrychleně schvalovat sporný návrh na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Odmítavé reakce opozičních poslanců vyvolala slova předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného o tom, že bez včasného přijetí penzijní novely hrozí státu značné hospodářské škody.

Spor kvůli důchodům: Ostuda vlády, řekla Schillerová. Zazněla i slova o okrádání

Ekonomika
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a poslanec Tomio Okamura
Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura překonal o hodinu svůj rok starý rekord v délce vystoupení ve Sněmovně. Ke spornému vládnímu návrhu na snížení červnového růstu důchodů mluvil sedm hodin. Závěrem ohlásil, že chystá k penzijní novele i další projevy. Sněmovna se kvůli obstrukcím ani po 12 hodinách nepřetržitého jednání ještě nedostala k potvrzování stavu legislativní nouze, v němž chce vláda nižší mimořádnou valorizaci důchodů prosadit.

Debata o mimořádné valorizaci důchodů: Okamura ve Sněmovně mluvil sedm hodin

Ekonomika
Izraelský voják na tanku - Ilustrační foto
Zástupci Izraele a Palestinské autonomie se v neděli na bezpečnostní schůzce v Jordánsku dohodli, že se budou snažit zmírnit izraelsko-palestinské napětí a zabránit dalšímu násilí. Slíbili, že se opět sejdou v Egyptě, a to do měsíce, než začne muslimský postní měsíc ramadán. Během něj se v Izraeli zostřuje napětí. Násilnosti ale pokračovaly i v neděli.

Napětí mezi Izraelem a Palestinou: Zástupci obou stran chtějí zabránit násilí

Svět
Loď s migranty na palubě. Ilustrační snímek
Nejméně 58 lidí, včetně žen a dvou desítek dětí, zahynulo při ztroskotání lodi s migranty na jihu Itálie, uvedla italská pobřežní stráž a policie. Počet však zřejmě nebude konečný. Zatím se podařilo najít 81 přeživších, záchranáři však nemají k dispozici spolehlivý údaj o počtu lidí na palubě. Podle různých informací jich mohlo být 120 až 250. Pátrací akce pokračují.

U Itálie ztroskotala loď s migranty. Zahynulo téměř 60 lidí

Státy EU
Zemní plyn, plynový sporák, energie, spotřeba - ilustrační foto.
Pražská plynárenská od 1. května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit. Zlevnění bude platit pro základní tarify i roční smlouvy s fixací. Vyplývá to z webových stránek společnosti, upozornil na to dnes Ekonomický deník. Ceny pod vládním maximem už začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Pražská plynárenská zlevní od května energie pod cenové stropy

Praha
Podle nového návrhu vlády má důchodcům přijít průměrně 760 korun, iIlustrační foto
Tento týden schválila vláda nižší valorizaci penzí. Podle návrhu má tak důchodcům přijít průměrně 760 korun. Tedy zhruba o tisíc korun méně, než spočítá současný zákon. Vládní kabinet tuto změnu ve valorizacích penzí zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování státu. Podle Deníkem osloveného politologa z Historického ústavu Akademie věd ČR Jana Květiny nebylo načasování této zprávy, o které se ve veřejném prostoru mluví už několik měsíců, vůbec náhodné.

Snížení valorizace důchodů? S ohledem na volby dobrý vládní tah, říká politolog

Ekonomika
Důchodci i někteří experti kritizují vládou plánované snížení valorizace důchodů. Ilustrační foto.
Podle vládního návrhu dojde v červnu k jednorázovému snížení valorizace důchodů. Jejich zásluhová procentní část se kvůli inflaci každému zvedne o 2,3 procenta z jeho výše důchodu a k tomu všem jednotně o dalších 400 korun. Průměrné penze, které se nyní blíží dvaceti tisícům korun měsíčně, tak místo o 1 770 vzrostou jen o 760 korun. Osekání valorizace ostře kritizuje ekonomka Ilona Švihlíková.

Snížení valorizace důchodů? Stát chce nechat důchodce udřít, tvrdí ekonomka

Ekonomika
Důchodci na úřadu práce - Ilustrační foto
Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ostře kritizuje vládu za to, že s nimi nejedná o reformě penzí. Označuje to za narušení sociálního dialogu. Největší odborová centrála kvůli tomu píše premiérovi Petrovi Fialovi (ODS). Žádá o projednání návrhů na změnu penzijního systému na březnové tripartitě. Novinářům to řekl předák ČMKOS Josef Středula.

Reforma penzí? Vláda s námi o ničem nejedná, míní odbory. Zvažují protesty

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
Ve středu skončil vládní zmocněnec pro média a boj s dezinformacemi Michal Klíma. První otázka na premiéra Petra Fialu logicky zněla, proč. „Protože naplnil cíle, které jsme si od této pozice slibovali. Podařilo se mu vytvořit oddělení pro strategickou komunikaci při Úřadu vlády. A také nastavit systém boje s dezinformacemi, vláda projednala analýzu připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně, vznikla pracovní skupina pod Bezpečnostní radou státu, v níž jsou experti z příslušných ministerstev a odborníci na boj s hybridními hrozbami. Koordinovat ho bude národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar,“ uvedl Fiala.
16 fotografií

Žádný akční plán proti dezinformacím nepotřebujeme, řekl premiér Fiala

Česko
Český premiér Petr Fiala.
Vládní zmocněnec pro pro oblast médií a boj s dezinformacemi Michal Klíma skončil ve své funkci. Premiér Petr Fiala (ODS) to v debatě Deníku vysvětlil tím, že Klíma naplnil cíle, které si vláda od zřízení této pozice slibovala a skončil po vzájemné dohodě. Popřel přitom, že by Klíma odešel kvůli jím připravovanému akčnímu plánu, který měl počítat s dotacemi vybraným médiím.

Proč skončil zmocněnec Klíma? Fiala odmítl spekulaci, že hrál roli akční plán

Česko