ŠTÍTEK: vláda

Uhelný důl Kostyenko ArcelorMittal v Karagandě na severozápadě Kazachstánu.
Nejméně 45 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu u kazachstánského města Karaganda, jeden se stále pohřešuje, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle vlastníka dolu, kazachstánské pobočky společnosti ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku, požár patrně způsobil výbuch metanu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil na 29. října státní smutek.

Při požáru uhelného dolu v Kazachstánu zahynulo 45 horníků. Posledního hledají

Svět
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard na 252 miliard korun. Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Nyní už poslanci tyto základní údaje měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.
24 fotografií

Zákon roku ve Sněmovně: Rozpočet se schodkem 252 miliard prošel prvním čtením

Ekonomika
Lockheed Martin F-35 Lightning II
Páteří českého vojenského letectva je v současné době bojový letoun JAS 39 Gripen, pronajatý od roku 2004 od Švédského království. Jeho druhá nájemní smlouva končí v roce 2027 a vzhledem k dlouhým výrobním dobám přišel čas, kdy vláda rozhodla o tom, jak bude vzdušný prostor České republiky chráněn po tomto datu. Na českém nebi by se po roce 2029 měly objevit supermoderní „neviditelné“ letouny 5. generace.
5 fotografií

Mimořádné vlastnosti i cenovka. Letoun F-35 je na nebi takřka neviditelný

Věda a technika
Rudolf Huliak se podle návrhu Slovenské národní strany má stát ministrem životního prostředí
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka. Hlava státu to zdůvodnila mimo jiné tím, že Huliak podle ní neuznává existenci klimatické krize. ČTK o tom informoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec. SNS v reakci podle slovenských médií uvedla, že na nominaci Huliaka trvá. Podle Huliaka hlava státu svým rozhodnutím potvrdila, že není prezidentkou všech občanů, na adresu Čaputové také nešetřil osobními výpady.
28 fotografií

Nevěří klimatické krizi. Čaputová odmítla jmenovat Huliaka, SNS na něm trvá

Státy EU
Sněmovní diskuse o nedůvěře vládě, 18. října 2023, Praha. Předsedkyně klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (uprostřed) naslouchá vystoupení jednoho z poslanců. Vpravo poslanec ANO Aleš Juchelka
Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve Sněmovně i třetímu opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Výsledek se vzhledem ke koaliční většině očekával. Proti návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovali v noci na čtvrtek podle očekávání přítomní poslanci všech pěti stran vládního tábora. Návrh podpořili jen přítomní poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.
16 fotografií

Fialova vláda přestála i třetí hlasování o nedůvěře. Debata trvala přes 30 hodin

Česko
Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, 17. října 2023, Praha. Zleva místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS), vpravo hovoří předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Sněmovnímu jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě dominovala vystoupení předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše a premiéra a předsedy ODS Petra Fialy. Zatímco podle Babiše současný kabinet všechny obyvatele podvedl a zradil, Fiala tvrdil, že jeho vláda mění Česko k lepšímu. Třetí opoziční pokus o svržení kabinetu stojí podle ministerského předsedy čas a energii, které mohla Sněmovna využít lépe. Schůze svolaná z podnětu ANO má pokračovat do druhé hodiny v noci a po noční přestávce opět od středečních 09:00.

Sněmovna jedná o vyslovení nedůvěry. Fialova vláda musí skončit, řekl Babiš

Česko
Radosław Sikorski, bývalý šéf polské diplomacie, dnes europoslanec Občanské platformy.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku ve Varšavě/ Bývalý šéf polské diplomacie, europoslanec Radosław Sikorski, byl během nedělního povolebního večera jedním z mála představitelů Občanské koalice, kteří si našli čas na novináře. Deníku poskytl exkluzivní rozhovor. Netajil se tím, že po osmi letech čeká zřejmou novou vládu opozice v čele právě s Občanskou koalicí mnoho těžké práce. A to i v zahraniční politice.
3 fotografie

Polsko se vrací mezi nejdůležitější země EU, říká europoslanec Sikorski

Státy EU
Svůj hlas v polských volbách odevzdal i lídr nejsilnější opoziční strany Donald Tusk
Druhé místo opoziční Občanská koalice v čele s Donaldem Tuskem slavila jako vítězství. Povolební odhady dávají opoziční trojkoalici většinu téměř deseti hlasů ve 480členném Sejmu. Právo a spravedlnost (PiS) vedená veteránem polské politiky Jaroslavem Kaczynským po osmi letech míří zřejmě do opozic. A to přestože straně první i pozdní odhady předpovídají vítězství se zhruba 36 procenty hlasů.
7 fotografií

Odhad polských voleb: PiS je nejsilnější. Vládu by ale mohla sestavit opozice

Státy EU
V Polsku začaly parlamentní volby
Poláci v dnešních volbách rozhodli, zda národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) jako první strana po roce 1989 zůstane u moci na třetí funkční období. Toto politické uskupení prosadilo, aby se zároveň s volbami konalo referendum týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a migrační politiky. Výsledky budou známy v následujících dnech.

Kaczyński, nebo Tusk? Poláci si zvolili nový parlament, zájem byl velký

Státy EU
Premiér Petr Fiala, prezident Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na briefingu po setkání na Pražském hradě
Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla Sněmovna, věří ji 23 procent Čechů.
4 fotografie

Nespokojení Češi. Fialově kabinetu důvěřuje jen čtvrtina lidí, ukázal průzkum

Česko
 Izraelský premiér Bejmanin Netanyahu
Izraelský parlament ve čtvrtek večer schválil vládu národní jednoty sestavenou pro období bojů s hnutím Hamás, uvedla agentura Reuters. V kabinetu nyní kromě premiéra Benjamina Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasedne také Benny Ganc z dosud opoziční Strany národní jednoty. Ta mimořádné vládě nakonec dodá celkem pět ministrů. Vznik kabinetu podpořilo v Knesetu 66 hlasů, proti byly čtyři.

Izraelský parlament schválil vládu národní jednoty pro období bojů s Hamásem

Svět
Český premiér Petr Fiala.
Premiér Petr Fiala v souvislosti s teroristickým útokem Hamásu na Izrael uvedl, že by se měla přesunout česká ambasáda z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nejde však pouze o slovo na efekt, pokud s tím nesouhlasí prezident ani ministr zahraničí? „Teď jsou na pořadu dne aktuálnější věci, a to je ochrana českých občanů a jejich bezpečí. V těchto hodinách probíhají lety vládních speciálů, které přivážejí české občany, kteří zůstali v Izraeli a přejí si vrátit do ČR. Na to se soustředíme,“ řekl v debatě Deníku Fiala.
16 fotografií

Ambasádu do Jeruzaléma přesuneme v řádu týdnů či měsíců, řekl Deníku Fiala

Česko
Ilustrační snímek
Vláda při středečním jednání rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky. Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Zrušení dotací je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci.

Vláda zrušila dotace teplárnám. Zákazníci nedostanou kompenzace za drahé teplo

Energie
Šéf strany Smer-SD Robert Fico
Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Podpoří kandidáta Smeru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na předsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedm ministerstev, Smer-SD šest a SNS tři. Vyplývá to z memoranda, které podepsali předsedové trojice stran Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.
28 fotografií

Jednání o koalici: Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové slovenské vládě

Státy EU
Izraelské bezpečnostní síly kontrolují poškozený dům poblíž Jeruzaléma poté, co jej zasáhla raketa vypálená z pásma Gazy.
Během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Krátce po 19:00 vyrazil z vojenského letiště v pražských Kbelích druhý repatriační letoun. Prvním letem se v noci na středu s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo prvních 34 Čechů. Fiala dnes také zopakoval svůj postoj, že evropské programy na pomoc Palestině se musí zastavit a projít důkladnou revizí, zda skutečně slouží humanitárním účelům.
43 fotografií

Desítky Čechů se snaží dostat z Izraele. Poletí pro ně vládní speciály

Svět
Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini a vítěz voleb a šéf Smeru-SD Robert Fico (na snímku z roku 2018)
Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociálne demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národné strany (SNS). Vedení strany Hlas-SD, jejíž postoj je klíčový pro vytvoření nové vlády, dnes jednomyslně rozhodlo, že strana bude jednat o vytvoření koalice už jen s Smerem-SD a s SNS, řekl novinářům Pellegrini. Dokončení jednání o novém kabinetu očekává v příštích několika dnech.

Hlas už bude jednat jen se Smerem. Na Slovensku se rýsuje koalice v čele s Ficem

Státy EU
Následky bojů v Izraeli, říjen 2023
Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo v pondělí tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2600 Izraelců bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli. Izraelská média už informují o 900 mrtvých po sobotním útoku, oficiálně ale tento počet není zatím potvrzen, napsal server The Times of Israel.
43 fotografií

Po útoku Hamásu na Izrael zemřelo podle vlády na 800 lidí, média píší o 900

Svět
Dvorská reprezentace a mecenát za vlády posledních Přemyslovců.
Knížata a králové z dynastie Přemyslovců vládli českým zemím více než čtyři století. Mecenášstvím Přemyslovců a příslušníků šlechty či církve vznikala umělecká díla, z nichž některá se dochovala do současnosti. O dvorské reprezentaci a mecenátu v období vlády posledních Přemyslovců pojednává nyní vydaná publikace Kristýny Salomon a Tomáše Somera.

Královský dvůr i myšlenkový svět posledních Přemyslovců popisuje nová publikace

Čtenář reportér
Dvorská reprezentace a mecenát za vlády posledních Přemyslovců.
Knížata a králové z dynastie Přemyslovců vládli českým zemím více než čtyři století. Mecenášstvím Přemyslovců a příslušníků šlechty či církve vznikala umělecká díla, z nichž některá se dochovala do současnosti. O dvorské reprezentaci a mecenátu v období vlády posledních Přemyslovců pojednává nyní vydaná publikace Kristýny Salomon a Tomáše Somera.

Královský dvůr i myšlenkový svět posledních Přemyslovců popisuje nová publikace

Čtenář reportér
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv.
Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišli o život dva Thajci a dalších jedenáct bylo zajato, mezi oběťmi jsou také dvě Ukrajinky. Uvedly to v neděli vlády Thajska a Ukrajiny. Nejméně jednoho občana pohřešuje Británie, americká vláda zase podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena ověřuje informace, že bylo zabito i několik Američanů.

Boje v Izraeli: Thajsko, Ukrajina i USA hlásí zabité či zajaté občany

Svět
Dvorská reprezentace a mecenát za vlády posledních Přemyslovců.
Knížata a králové z dynastie Přemyslovců vládli českým zemím více než čtyři století. Mecenášstvím Přemyslovců a příslušníků šlechty či církve vznikala umělecká díla, z nichž některá se dochovala do současnosti. O dvorské reprezentaci a mecenátu v období vlády posledních Přemyslovců pojednává nyní vydaná publikace Kristýny Salomon a Tomáše Somera.

Královský dvůr i myšlenkový svět posledních Přemyslovců popisuje nová publikace

Čtenář reportér
Dvorská reprezentace a mecenát za vlády posledních Přemyslovců.
Knížata a králové z dynastie Přemyslovců vládli českým zemím více než čtyři století. Mecenášstvím Přemyslovců a příslušníků šlechty či církve vznikala umělecká díla, z nichž některá se dochovala do současnosti. O dvorské reprezentaci a mecenátu v období vlády posledních Přemyslovců pojednává nyní vydaná publikace Kristýny Salomon a Tomáše Somera.

Královský dvůr i myšlenkový svět posledních Přemyslovců popisuje nová publikace

Čtenář reportér
Dvorská reprezentace a mecenát za vlády posledních Přemyslovců.
Knížata a králové z dynastie Přemyslovců vládli českým zemím více než čtyři století. Mecenášstvím Přemyslovců a příslušníků šlechty či církve vznikala umělecká díla, z nichž některá se dochovala do současnosti. O dvorské reprezentaci a mecenátu v období vlády posledních Přemyslovců pojednává nyní vydaná publikace Kristýny Salomon a Tomáše Somera.

Královský dvůr i myšlenkový svět posledních Přemyslovců popisuje nová publikace

Čtenář reportér
Vyprošťování obětí v Pásmu Gazy
Po sobotním rozsáhlém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás během neděle dál rychle narůstala bilance mrtvých v Izraeli. Podle izraelské vlády bylo zavražděno přes 700 lidí, což je více než dvojnásobek údaje, který se objevoval v noci na neděli. Tiskové oddělení vlády také hlásí přes 100 unesených lidí. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámili, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413 lidí, včetně 78 dětí a 41 žen.
43 fotografií

Tvrdé střety na izraelské půdě: Hamás zabil nejméně 600 lidí, další stovku unesl

Svět
Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023.
Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy během soboty zahynulo nejméně 250 Izraelců, uvedl list The Times of Israel s odkazem na informace záchranné služby. Zraněných je podle ministerstva zdravotnictví přes 1450, z toho nejméně tři stovky vážně. Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat. Podle deníku Haarec střety mezi bojovníky Hamásu a izraelskou armádou dál trvají zejména na jihu Izraele u hranic s Pásmem Gazy. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.
43 fotografií

Mezi Izraelci a Palestinci zuří boje. Stovky mrtvých, Hamás unáší civilisty

Svět