ŠTÍTEK: Vladimir Putin

Americký prezident Joe Biden
Obrana demokracie je důležitější než jakákoliv funkce, řekl americký prezident Joe Biden v projevu, v němž vysvětlil své rozhodnutí neucházet se o znovuzvolení a podpořit viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku své Demokratické strany v listopadových prezidentských volbách. Chce také sjednotit zemi tím, že uvolní místo nové generaci. Biden se po odstoupení z kampaně chce plně věnovat prezidentskému úřadu. Za priority označil ekonomiku, obranu svobod i zastavení Putina na Ukrajině.

Obrana demokracie je důležitější než funkce, řekl Biden k ukončení kandidatury

Svět
Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?
Deník.cz přinesl svým čtenářům další díl pravidené on-line debaty Co na to Andrej Babiš? Redaktorka Kateřina Perknerová se šéfa ANO zeptala na novou frakci Patrioti pro Evropu i na její další působení v Evropském parlamentu. Probrala také zvýšení koncesionářských poplatků i Green Deal po česku. Nestihli jste přímý přenos debaty? Na její záznam se můžete podívat v článku.
16 fotografií

VIDEO: O Green dealu i koncesionářských poplatcích. Babiš odpovídal v debatě

Česko
Výškařka Jaroslava Mahučichová vybojovala pro okupovanou Ukrajinu světové zlato.
Hodně se v posledních týdnech mluví a píše o těch několika ruských sportovcích, kteří budou tak trochu na zapřenou startovat na olympiádě v Paříži. Ale co Ukrajinci? Na hrách se představí 140 mužů a žen ze země, na kterou už přes dva roky dopadají ruské bomby a řádí v ní invazní jednotky. „Bojujeme za mír pro celý svět,“ hlásí výškařská superhvězda Jaroslava Mahučichová.

Bomby u bazénu a zlato jako poselství. Ukrajinci jedou na OH ukázat nezlomnost

Ostatní sporty
Ruský zápasník Šamil Mamedov (vpravo).
Rusko a olympiáda v Paříži? To je téma na seriál, žánrově se potácející mezi komedií, tragédií a vyslovenou fraškou. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i nadějný zápasník Šamil Mamedov. Chtěl – a dokonce i mohl – se olympiády zúčastnit, odmítl se podílet na hromadném bojkotu. Nakonec ale svou přihlášku stáhl. Dobrovolně?

Záhada před olympiádou: Rus potil krev, přesto do Paříže nepojede

Ostatní sporty
Policejní vůz - ilustrační foto.
Policie stíhá sedm lidí v souvislosti s tím, že v únoru namalovali ukrajinskou vlajku v areálu ruských domů v pražské Bubenči. Za poškození věci jim hrozí až tři roky vězení. Na dotaz ČTK to dnes potvrdil mluvčí pražských policistů Richard Hrdina, podle nějž se způsobená škoda pohybuje okolo 50.000 korun a pomalovaná oblast je památkovou zónou. 

Policie stíhá sedm aktivistů za namalování ukrajinské vlajky u ruských domů

Krimi
Americký prezident Joe Biden na summitu NATO
Severoatlantická aliance je klíčová pro zajištění bezpečnosti Spojených států a USA nikdy nenechají Ukrajinu napospas Rusku. Během ostře sledované tiskové konference po skončení summitu NATO to prohlásil americký prezident Joe Biden, který čelil především řadě dotazů týkajících se jeho kondice a schopnosti vést hlavní západní mocnost v příštích letech. Biden v průběhu závěrečného dne summitu omylem označil ukrajinského vůdce Volodymyra Zelenského jako Vladimira Putina, lídra Ruska útočícího na Ukrajinu.

Biden na summitu čelil dotazům na svou kondici. Zelenského si spletl s Putinem

Svět
Ruský tenista Daniil Medveděv.
Někteří požadovali, aby Rusové byli z olympijských her v Paříži zcela eliminováni. Jiní se přimlouvali za jejich účast. Výsledek? Spokojený není nikdo. Pod pěti kruhy skutečně bude závodit několik ruských „neutrálních“ sportovců, podmínky jsou ale velmi přísné. A Putinovi funkcionáři navíc reprezentantům s povolením cestu do Francie houfně zakazují.

(Ne)chtění Rusové. Do Paříže jich pojede hrstka, doma můžou být za zrádce

Ostatní sporty
Rusko při rozsáhlém vzdušném útoku na Ukrajinu zasáhlo dětskou nemocnici v Kyjevě.
Na povrch vyplouvají další děsivá svědectví o chvílích po pondělním raketovém útoku v dětské kyjevské nemocnici Ochmatdyt, při němž zahynuli dva dospělí. Jedno z nich vypráví o statečném příběhu třicetileté lékařky, která zemřela při službě. Doplatila na svou poctivost a lásku k dětem. Šéf dětské nemocnice situaci po úderu přirovnal k peklu a vypověděl, že zranění na místě volali o pomoc a děti i jejich rodiče křičeli zděšením. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na útok reagoval na summitu NATO ve Washingtonu.
4 fotografie

Útok na nemocnici v Kyjevě: Lékařka se vrátila pro pacienty, zaplatila životem

Státy mimo EU
Rusko při rozsáhlém vzdušném útoku na Ukrajinu zasáhlo dětskou nemocnici v Kyjevě
Budovy částečně srovnané se zemí, prach, vysklená okna, děti tisknoucí se ke svým rodičům a desítky pomáhajících záchranářů, lékařů, vojáků i civilistů. Tak podle agentury Reuters vypadala kyjevská dětská nemocnice po zásahu ruskou raketou. Rozsáhlý útok, který kromě metropole zasáhl nejméně pět dalších měst v centrální a východní oblasti Ukrajiny, si vyžádal nejméně 30 mrtvých a na 150 zraněných.
4 fotografie

Rusko na Ukrajině zasáhlo dětskou nemocnici. Svědci popsali zkázu a strach

Státy mimo EU
Ruský prezident Vladimir Putin tento týden jednal v Moskvě s maďarským premiérem Orbánem o možnostech urovnání války na Ukrajině
Ruský prezident Vladimir Putin tento týden jednal v Moskvě s maďarským premiérem Orbánem o možnostech urovnání války na Ukrajině a o případných základech budoucí bezpečnostní architektury v Evropě. Informovala o tom agentura TASS. Šéf maďarské vlády Orbán podle agentury Reuters označil příštích šest měsíců jako mírovou misi. Maďarsko od pondělí na půl roku přesedá Radě EU. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v pátek zdůraznil, že Orbánova cesta do Moskvy je bilaterální návštěva bez pověření EU.
3 fotografie

Orbán vyjednával u Putina: O čem se mluvilo, co chce Rusko za mír, co na to EU

Svět
V Česku v minulosti působila společnost s ručením omezeným Mossack Fonseca & Co. CZ. Ilustrační foto.
Panamský soud překvapivě zprostil viny všech 28 lidí obžalovaných z praní špinavých peněz v případech souvisejících s kauzami takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Informovala o tom v sobotu agentura DPA s odvoláním na soud ve městě Panama.

Panamský soud zprostil viny obviněné v kauze Panama Papers

Svět
Severokorejský vůdce Kim Čong-Un a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Dohodu o komplexním strategickém partnerství na summitu v severokorejské metropoli Pchjongjangu podepsali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Putin podle ní poté uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podpis dohody odsoudil.
6 fotografií

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem a KLDR

Svět
Armáda. Ilustrační snímek
Bezpečnostní situace v Evropě i zbytku světa se zhoršuje. Ruská federace zatím nemíní krotit svoji agresi na Ukrajině a čelní představitelé největšího státu světa ani nemírní svoji jadernou rétoriku vůči západu. Postoj států Evropské unie k obraně vlastního území se změnil a na zbrojení vydávají velké částky. Na poli kolektivní obrany se ale zatím nic nemění. Čas od času se přitom objevují zprávy o tom, že Evropská unie chce vyslat vojáky na Ukrajinu. Má takové možnosti a je k tomu politická vůle? Na to odpoví další díl seriálu Deníku o mýtech a faktech o Unii.

Mýty a fakta o Evropské unii: Plánuje Evropská unie vyslat vojáky na Ukrajinu?

Česko a EU
Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí deportovaných Ruskem a k zapojení „všech stran“ do případného mírového procesu
Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí deportovaných Ruskem a k zapojení „všech stran“ do případného mírového procesu. Základem spravedlivého míru musí být respekt k územní celistvosti zemí, uvádí dále text. Delegace z několika zemí včetně Brazílie, Mexika, Saúdské Arábie nebo Indie se k závěrečné deklaraci jednání ve Švýcarsku nepřihlásily. 
14 fotografií

Mírový summit vyzval k návratu ukrajinských dětí. Některé země se nepřipojily

Svět
Petrič, Bulharsko - 29. září 2021: pomník bulharské věštkyně Vangy na nádvoří jejího domu-muzea.
Baba Vanga, nevidomá bulharská věštkyně, dokáže svými předpověďmi překvapovat svět i tři desítky let po své smrti. Je to náhoda nebo jasnozřivost, že se některé z jejích vizí naplnily s až mrazivou přesností? I když je vám možná svět jasnovidců a astrologů naprosto cizí, je určitě zajímavé sledovat, co z událostí, které Baba Vanga na letošní rok předpověděla, se skutečně stane.
5 fotografií

Proroctví na rok 2024: zdá se, že některé vize Baby Vangy se začínají naplňovat

Věda
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům.
Z obyčejných farmářů, kteří na začátku války chránili své rodiny jen brokovnicemi, se stala elitní jednotka vojáků, před kterými se schovává ruská pěchota. Pomocí dronů na nepřátelské síly shazují výbušniny a poslední týdny bez přestání bojují o své domovy. Skupina mužů z vesnice Lypci, která si říká Peaky Blinders, nechala do rozvrhu svého dne nahlédnout reportéry stanice BBC.

Z farmářů elitní jednotka. Muži z ukrajinské vesnice Lypci pořádně zatápí Rusům

Státy mimo EU
Procházka s.... Rektor UP Martin Procházka si pozval do nového cyklu debat válečnou reportérku Petrou Procházkovou
O Putinovi, který ji vyhnal z Ruska, a o chybách, které válečný zpravodaj udělá jenom jednou. Oceňovanou novinářku a humanitární pracovnici Petru Procházkovou pozval rektor Univerzity Palackého (UP) Martin Procházka do nového dílu univerzitních „debatních procházek“. Beseda se uskuteční v úterý 4. června od 16 hodin v aule Pedagogické fakulty UP.

Reportérka Petra Procházková bude debatovat v Olomouci. Nejen o Putinovi

Olomoucko
Ruský prezident Vladimir Putin, 3. února 2023.
Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v pátek v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Je třeba obnovit mírové rozhovory, ale ne se Zelenským, prohlásil Putin

Státy mimo EU
Ruská lyžařka Veronika Stěpanovová na olympiádě v Pekingu.
Olympijská vítězka v běžeckém lyžování Veronika Stěpanovová rozhodně ví, jak vyvolat pozornost. Naposledy se pohledná Ruska vymezila proti současnému trendu „plus size“ modelek. Podle štíhlé lyžařky, která v se minulosti několikrát vyznala ze svého obdivu k Vladimiru Putinovi a jeho politice, se mají sportovkyně co nejvíc fotit svlečené a předvést tak mladým dívkám, jak vypadá správné tělo.

Má olympijské zlato, fandí Putinovi. Boj s obezitou? Ruska se chce víc svlékat

Zimní sporty
Poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra
Z rozcuchaného mladíka vedle Václava Havla se stal vyzrálým mužem s ohonem. Vizuálně se Alexandr Vondra (ODS) změnil, ale názorově nijak zvláště. Možná se zvýraznilo jeho realistické vnímání světa, v němž už není tolik místa na snění a idealismus. Důraz na svobodu je ovšem pro něj pořád prioritou. Stejně jako přesvědčení, že v rámci Evropské unie se uhájí nejlépe. I proto je lídrem kandidátky Spolu do Evropského parlamentu.  
12 fotografií

Alexandr Vondra: Babiš jako premiér řadil bobky, jak chtěl Brusel

Česko
Ebrahím Raísí zahynul při letecké havárii
Írán truchlí pro svého prezidenta. Jeho vrtulník v neděli narazil v horách nedaleko hranic s Ázerbájdžánem kvůli mlze do skal. Nehodu nikdo nepřežil, na palubě byl kromě vůdce země i ministr zahraničí a další úředníci. Konzervativní politik, který byl považován za budoucího duchovního vůdce Íránu, byl odpovědný za masové popravy politických vězňů na konci 80. let.

Kdo byl íránský prezident Raisí: Řezník z Teheránu, který měl blízko k Putinovi

Svět
Na severu Íránu havaroval vrtulník, ve kterém cestoval íránský prezident Ebrahím Raísí
Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. Informaci dalších médií potvrdila v pondělí ráno také íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy brzy ráno. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara.

Pád vrtulníku s íránským prezidentem Raísím: K vraku se bylo obtížné dostat

Svět
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Západ se bojí porážky Ruska stejně, jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou AFP. V exkluzivním rozhovoru dále mimo jiné kritizoval Západ za to, že zakázal Ukrajině používat jím dodané zbraně k útokům na ruské území. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že Rusko chce útočit na Charkov, ale nemá dostatek prostředků k novému rozsáhlému útoku na Kyjev.

Západ se bojí porážky Ruska stejně, jako porážky Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

Státy mimo EU
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník generálního štábu a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov naslouchají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi během jejich setkání v Moskvě 27. února 2022.
Post ministra obrany držel od roku 2012, nyní končí. Sergej Šojgu se stane generálním tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace, která dohlíží na strategické otázky a národní bezpečnost. Podle politologů se tímto krokem snaží ruský prezident Vladimir Putin změnit způsob vedení války na Ukrajině, za které byl Šojgu hojně kritizován.

Šojgu končí, nahradí ho civilista. Rusko se připravuje na ekonomickou válku

Svět
Zklamaný Alexandr Ovečkin z Ruska.
Už potřetí v řadě se hokejové mistrovství světa koná bez Ruska. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale stejně tak jako je zřejmé, že mezinárodní federace IIHF se nemůže tvářit, že válka na Ukrajině neexistuje, se nedá pochybovat o tom, že ze sportovního hlediska je absence sborné ztrátou. Jak se ale na hokejový bál, z něhož jsou vyloučeni, dívají přímo v Rusku?

Jak Rusové (ne)sledují hokejové MS. Musíme znát své nepřátele, burcuje trenér

Hokej
Bývalý hokejový gólman Dominik Hašek.
Olympijského vítěze z Nagana a brankářskou legendu Dominika Haška samozřejmě zajímá, jak uspějí čeští hokejisté na domácím mistrovství světa. „Musíte to na ledě umět, mít vynikajícího trenéra, ale nesmí chybět ani kus toho štěstí. A já našim klukům přeji, aby ho teď na mistrovství měli a vybojovali medaili, nejraději tu zlatou,“ říká v rozhovoru pro Deník.
9 fotografií

Dominik Hašek chce do Senátu. S TOP 09 sdílím řadu hodnot, říká

Česko