Američané bojují s krajtami. Je jich je čím dál víc a jsou větší a větší. Právě našli 5metrového obra

Krajty tmavé zaplavují floridský národní park Everglades. Hadi zde nemají přirozeného nepřítele - a zdá s,e že se jim daří čím dál tím lépe.

Američané bojují s krajtami. Je jich je čím dál víc a jsou větší a větší. Právě našli 5metrového obra
Američané bojují s krajtami. Je jich je čím dál víc a jsou větší a větší. Právě našli 5metrového obra
Zdroj: archiv

Zhruba deset tisíc krajt tmavých (Python bivittatus), bývalých domácích mazlíčků a jejich potomků, dnes panuje ve floridském národním parku Everglades. Rozmnožují se prakticky bez kontroly, protože zde nemají žádné přirozené nepřátele. O nekontrolovatelném šíření těchto hadů jsme už psali: podívejte se na video z dokumentu NG Channel Lovci krajt.  

Jak to vzniklo?

Nejčastěji se hovoří o tom, že krajty byly nejdříve rozšířenými domácími mazlíčky a že se nějací jedinci dostali do přírody - a malér byl na světě. Další varianta (podle odborníků mnohem pravděpodobnější) je, že hurikán Andrew v roce 1992 zničil obrovský skleník na kraji národního parku - ten byl domovem téměř tisícovky krajt. Původním domovem krajt tmavých je však jihovýchodní Asie. 

Přesný počet krajt nikdo nezná a hlavně - nikdo ani ve snu netuší, co jejich přemnožení způsobí na místním ekosystému, jak se s tím vypořádají původní druhy rostlin a živočichů a zda krajty místní systém nenaruší. Situace je tak vážná, že Kongres uvažuje o definitivním zákazu prodeje a koupě devíti druhů velkých hadů. 

Boj proti těmto plazům je ale součástí mnohem většího problému - nezodpovědného chování majitelů domácích mazlíčků. Ve vodách parku Everglades se prohání také exotické ryby - stejně i v tomto případě nikdo netuší, co to znamená pro místní vodní ekosystém. 

Větší a větší monstrum?

V národním parku Everglades byl před několika dny uloven zatím největší exemplář nepůvodní krajty tmavé. Víc než pětimetrový had byla samice; v těle jí našli neuvěřitelný počet vajíček - 87!

Jak je vidět, prostředí s dostatkem stravy a bez predátorů krajtám velmi svědčí. Přemnožené krajty se v parku živí mimo jiné i vzácnými ptáky, jeleny, rysy nebo aligátory. Hadi podobných rozměrů jako tato samice dokážou ulovit a spolknout snad všechno, co se jim namane do cesty. Samice krajty se před ulovením těšila vynikajícímu zdraví - a vážila 74,6 kilogramů. Hada zkoumali vědci z Floridského přírodovědného muzea hada a nezdráhali se ho označit za monstrum.  

Florida se může "pyšnit" jednou z největších populací nepůvodních obojživelníků a plazů - to dokazuje nedávná studie místní University of Florida. Přestože se předpokládá, že v Everglades žijí tisíce krajt, tak i tam se najdou lidé, kteří tyto velikány prodávají jako domácí mazlíčky. 

Navíc - krajta tmavá není jediný zavlečený druh hada, který Everglades ohrožuje. Dalších 8 druhů je v Everglades nepůvodních. Krajty tmavé však představují největší nebezpečí - dokážou sežrat téměř všechno, co se jim ocitne v cestě, a ohrožují tak naprostou většinu (ať už přímo nebo nepřímo) živočichů v tomto parku a jeho okolí. 

 

Podívejte se na video a uvidíte, jak krajta vypadala a jaký měl její nález význam pro studium nepůvodních druhů:

 

Více se o krajtách v Everglades dočtete na stránkách Florida Fish and Wildlife Conservation Commission.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články