Český počítačový program předpoví zvýšené riziko epileptického záchvatu

MUDr. Přemysl Jiruška chce pomoci lidem s epilepsií. Na svůj výzkum získal v roce 2012 grant od Nadačního fondu Neuron na podporu vědy (dříve NFKJ) a 12. 11. bude na Science Café v Praze o aktuálních výsledcích svého projektu.

Český počítačový program předpoví zvýšené riziko epileptického záchvatu
Český počítačový program předpoví zvýšené riziko epileptického záchvatu
Zdroj: archiv

Program dává naději, že by pacienti s toutou záludnou nemocí mohli dostávat lepší informace o tom, kdy jim hrozí záchvaty, které epilepsii provázejí. V České republice trpí epilepsií asi 75 tisíc lidí. Co je nejvíce trápí?

Nejčastěji se ptají na to, kdy dostanou epileptický záchvat.

Existují nějaké příznaky před příchodem záchvatu?

Malá část pacientů pociťuje v nadbřišku pocit, jakoby se jim tam třepetala křídla motýlů. Ale tento signál se objevuje pouze několik sekund před atakem, takže člověk má tak akorát čas stisknout na mobilu tlačítko a přivolat si pomoc. Ovšem většina pacientů žádný varovný signál nepociťuje a je pro ně velmi nepříjemné, když je záchvat přepadne třeba v tramvaji nebo někde v obchodě.

Epilepsie – okna mozku dokořán. Tak zní název dalšího pražského Science Café, jehož hostem bude MUDr. Přemysl Jiruška, Ph.D. Přijďte v úterý 12. listopadu do kavárny Potrvá, Srbská 2, Praha 6. Začínáme jako vždy v 19 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Jak vlastně záchvat vzniká?

V mozku pacientů existují buňky, které se chovají jako fotbaloví fanoušci vyvolávající v hledišti mexickou vlnu. Bez jakéhokoliv výrazného podnětu začne být náhle skupina neuronů v tzv. epileptickém ohnisku přehnaně aktivní a po chvíli strhne k patologické činnosti většinu buněk v nervové centrále a pacient dostává záchvat.

 Science Café

Zatím nikdo neví, co způsobuje přeměnu normálních neuronů v epileptické, jak jsou v ohnisku uspořádány a jak spolu komunikují. Rovněž není jasné, co vyvolává rozšíření epileptické aktivity mimo oblast ohniska. Odpovědi na tyto otázky hledá řada týmů po celém světě. Mezi nimi i naše skupina z Oddělení vývojové epileptologie Fyziologického ústavu Akademie věd ČR.

Na další výzkum jste v roce 2012 získal medicínský grant ve výši téměř jednoho milionu korun od Nadačního fondu Neuron na podporu vědy. Jak tyto peníze využijete?

Díky grantu jsme začali s odborníky z Českého vysokého učení technického vytvářet počítačový program k vyhodnocování záznamů elektroencefalografu lidského mozku. Počet snímacích elektrod totiž neustále roste, místo 20 se jich používá už více než 100 a množství dat z takového počtu snímačů lze hodnotit jen s pomocí počítačového programu. Data pro vývoj softwaru budeme získávat z pokusů na potkanech, které zahájíme během několika týdnů.

Váš tým jako jeden z prvních prokázal, že lze rozpoznat určité změny v chování neuronů před vznikem záchvatu. K čemu mohou tyto poznatky přispět?

Pokud pochopíme změny v chování epileptických neuronů ještě předtím, než vznikne záchvat, a zjistíme jakým způsobem strhávají zdravé buňky do epileptické aktivity, otevřel by se prostor pro vývoj nových léčebných postupů. Ty by umožnily zastavit „mexickou vlnu“ hned v zárodku, či dokonce vzniku záchvatu předcházet.

Poznatky mohou rovněž přispět k vyšší efektivnosti léčby pomoci skalpelu. Než se totiž chirurg rozhodne k zákroku, musí co nejpřesněji rozpoznat hranice oblasti, kde se nacházejí epileptické neurony. Naše poznatky mohou pomoci ještě přesněji určovat rozsah ohniska. Chirurg by pak nemusel odebírat tolik mozkové tkáně a výsledek operace by přitom přinesl větší efekt.

Naše poznatky také pomohou k vývoji počítačového programu, který by pacienta včas varoval, že se blíží záchvat. Odstranila by se tak jedna ze základních negativních vlastností záchvatů – jejich nepředvídatelnost.

Lékař by pak pacientovi mohl říct, že třeba za dva dny dostane záchvat?

Počítačový program by spíše upozornil, že v určitý den nastane zvýšená pravděpodobnost propuknutí záchvatu. Po konzultaci s lékařem by si pacient vzal například větší dávku léků, zároveň by si mohl přizpůsobit denní program a místo cesty do zaměstnání by v ten den pracoval doma. Pacientovi taková předpověď dodá jistotu, že ho záchvat nepřekvapí. Tato jistota je pro jeho psychickou pohodu velmi důležitá.

Kdy se počítačového programu pro předpovídání epileptických záchvatů pacienti dočkají?

Na to nelze jednoznačně odpovědět, předpokládám, že program bude k dispozici až za několik let. Abychom mohli naše poznatky přenést do klinické praxe, spolupracujeme s předními epileptochirurgickými pracovišti. V České republice to je Centrum pro epilepsie Motol, v zahraničí Mayo Clinic v USA či Samsung Medical Center v Jižní Koreji.

Science Café s Přemyslem Jiruškou se uskuteční 12. 11. od 19:00 v kavárně Potrvá, Srbská 2, Praha 6.

Text: Josef Matyáš

Foto: archiv Přemysla Jirušky

Související články