Člověk byl v Americe mnohem dřív. Důkazem jsou stopy čepele na kostech obřího lenochoda

Člověk dorazil do Nového světa mnohem dříve, než se předpokládalo. Prozradila to zranění na kostech obřího lenochoda.

Člověk byl v Americe mnohem dřív. Důkazem jsou stopy čepele na kostech obřího lenochoda
Člověk byl v Americe mnohem dřív. Důkazem jsou stopy čepele na kostech obřího lenochoda
Zdroj: archiv

O velké revoluci v americké archeologii, která si pomalu začíná uvědomovat, že člověk dorazil do Nového světa daleko dřív, než se dosud domnívala, jste si už na stránkách National Geographic mohli přečíst před časem. Nyní jsou na světě další důkazy, které postupně přesvědčují i ty největší pochybovače.

V oblasti ohijských bažin byly už v roce 1915 nalezeny kosti dnes vyhynulého obřího lenochoda (megalonyx jeffersonii), který žil v Americe v druhé polovině pleistocénu (období začínající zhruba před necelými dvěma miliony let a končící před 10 000 lety; pozn. red.). Tyto konkrétní kosti pak pocházejí z doby před cca třinácti až čtrnácti tisíci lety. Počátkem dvacátého století je archeologové pouze zběžně prostudovali a bez dalšího zájmu odložili do muzejního depozitáře.

Nedávno však došlo k novému zkoumání kostí a překvapení bylo na světě – odborníci na kostech objevili zářezy, které podezřele připomínaly stopy čepele. Okamžitě konzultovali specialistu na paleolitické nástroje Haskela Greenfielda a ten i přes počáteční skepticismus musel potvrdit, že se skutečně jedná o zjevné doklady, že lenochod přišel do kontaktu s hroty nožů.

To jasně popírá teorii, podle níž se první lidé dostali do Severní Ameriky až o několik století později. Stejně tak to vrhá další světlo na způsob obživy severoamerických paleolitických skupin.

Další informace viz canada.com.

Související články