Nová podoba náměsíčnosti – SMSkování ze spaní

O náměsíčnosti už slyšel každý. Ale s tím, jak se mění naše chování, i tato porucha se vyvíjí. Její nejnovější podobou je SMSkování ve spánku.

Nová podoba náměsíčnosti – SMSkování ze spaní
Nová podoba náměsíčnosti – SMSkování ze spaní
Zdroj: archiv

Lidé ve spánku nejraději píší přátelům a rodině.

Zatím sice neexistuje žádná exaktní studie, která by takové chování studovala, ale problém zjevně existuje. Upozornil na něj australský psycholog Dr. David Cunnington z melbournského Centra pro poruchy spánku. 

"Máme pacienty, kteří opakovaně psali textovou přátelům a rodinným příslušníkům - a to přesto, že zrovna spali.,“ řekl lékař deníku news.com.au. „Není to žádný trend, ani se ty případy nějak výrazěn nemnoží, ale objevují se.“

Že lidé ve spánku dělají čím dál podivnější věci, dokazuje i studie univerzity v Toledu z roku 2008. Ta zkoumala podobný fenomén – psaní emailů ve spánku. Lékaři v ní popisují případ čtyřiačtyřicetileté ženy, která ve spánku zasedla k počítači a psala e-maily. Ráno o ničem nevěděla… ¨

Podle Dr. Cunningtona bude podobných případů určitě víc, jen ještě nejsou podchycené. Lidé nejčastěji píší rodině a přátelům, takže není mnoho důkazů, že se něco takového vůbec stalo. Ale bohužel by mohly mít tyto emaily a SMSky mnohem dramatičtější efekt než běžné případy somnambulismu. Zatímco při běžném náměsíčném chování si člověk maximálně tak rozbije čelo, v nevědomém stavu může napsat dopisy nebo zprávy, které mu mohou řádně zkomplikovat život.

Proč pokračujem v práci i ve spánku?

Dr. Cunnington popisuje psaní textových zpráv ve spánku jako důsledek přepracovanosti. Snaží se plnit co nejvíce povinností, když je nestihnou, tak se začnou hroutit a podvědomě povinnosti dohánějí ve spánku. „Dostat nebo odeslat e-mail nebo textovou zprávu je tak snadné, že to jsou lidé schopní provozovat i ve spánku. Berou tuto činnost tak automaticky, že mohou podvědomě zareagovat třeba na pípnutí přijaté zprávy. Mozek pak zareaguje naučenou činností – začne odpovídat, a to přesto, že spící člověk si zprávu vůbec nemohl přečíst."

Dr. Cunnington má i doporučení pro ty, kdo se této formy náměsíčnosti bojí: “Ideální je vypínat si na noc mobil. Rozhodně se tak lépe vyspíte, vaše tělo nebude reagovat na pípání přijatých zpráv. Rozhodně byste neměli spát v jedné místnosti se zapnutým počítačem. Lidé by se měli naučit respektovat svůj spánek,“ vysvětluje lékař.

Co je to náměsíčnost?

Proč jsme vlastně náměsíční? Je to tím, že celou noc mozek střídá období bezesného spánku se sněním. Náměsíčník je vlastně zachycen v matoucím přechodném stavu – napůl spí, napůl bdí, což je způsobeno malou závadou ve spícím mozku. Normální náměsíčnost se objevuje, když lidé spí, ale nic se jim v tu chvíli nezdá. Psychologové tvrdí, že náměsíčný člověk se skutečně může jakoby nic procházet po okapu nebo střeše, odcházet z bytu a za několik minut se vrátit, dokonce si prý může rozsvítit a začít číst knížku. Jsou známy i případy žen, které začaly ve spánku uklízet, nebo dětí panicky hledajících hračku, kterou ve skutečnosti nikdy neměly. Fáze náměsíčnosti trvá obvykle jen několik minut, ale může se během noci několikrát opakovat. Více se o konkrétních případech náměsíčnosti dočtete TADY.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články