VIDEO: Utajený život zvířat v divočině. Odhalila jej skrytá kamera

Skrytá kamera umožnila pozorovat život plachých a vzácných zvířat. Podívejte se na nejlepší videa a fotografie.

Zdroj: Smithsonian Institute

Zvířata žijící v divočině, ve volné přírodě, a zvláště ta vzácná a kriticky ohrožená jsou pro fotografy velkým oříškem. Ale Smithsonův institut (Smithsonian Institute) ukázal, že to jde. Loni zveřejnil více než 200 000 fotografií, které zachytily kamery pečlivě schované v lese, na horách nebo savanách po celém světě.

Projekt, který dostal název Smithsonian Wild, zahrnuje celkem 5leté úsilí fotografů ze sedmi zemí a za pomocí tuctů kamer. Ty automaticky spustily spoušť, jakmile se zvíře mihlo kolem - reagují totiž na teplo. A některé kamery uměly také fotografovat i v noci.

"Každý obrázek zachycuje konkrétní zvíře v určitém časoprostoru, každý takový zachycený okamžik je dokladem života na Zemi. Pokud vím, je to největší databáze snímků tohoto typu," řekl Robert Costello, vedoucí celého projektu. "Pokud se tato databáze bude dobře spravovat, může sloužit vědcům ještě hodně, hodně dlouho," doplnil Costello.

Podívejte se na video s pekari bělobradými:

Každý snímek má obrovskou hodnoutu

Čich zvířat rozpozná sebemenší zápach a mnohé druhy ostražitost zahání od lidí na kilometry daleko. A tato plachá zvířata, úzkostlivě se stranící lidí, bylo dosud velmi těžké zkoumat - neměli jsme přesnější představu o jejich chování, rozmnožování nebo péči o potomky. Kamery použité v tomto projektu "proslavili" nejdříve lovci a pytláci - pomáhaly jim totiž stopovat zvíře, vysledovat jeho zvyky, teritorium a každodenní režim.

Podívejte se na video s pandami:  

"Některá zvířata po sobě nezanechávají doslova žádné stopy, tyto speciální kamery jsou pro lidi jako já doslova požehnáním," říká ekolog a biolog William McShea ze Smithsonova institutu, spolutvůrce projektu. "Je to o dost lepší, než zkoumat hrstku zvířecích výkalů a přemýšlet o tom, kdo je asi za sebou zanechal. Snímky z těchto kamer jsou dostatečně kvalitní a získáme z nich spoustu dat."

Podívejte se, co na sebe prozradil vzácný levhart sněžný neboli irbis:

 

Video s malpou kapucínskou:

 

Fotografie zvířat z divočiny jsou většinou velkolepé, ukazují je s veškerou vážností a úctou, kterou k nim chováme. A většinou ukazují i vzájemný odstup. Naopak tyto fotografie jsou úplně jiné. Ukazují zvířata taková, jaká jsou, bez našich představ a stereotypů, která nevědomky do fotografií pronikají. Uvidíte zvířata, jak se drbou na genitáliích, jak je koušou netopýři nebo jak se rozmnožují. Některé snímky jsou krásné, jiné méně, a uvidíte tam i vysloveně nepovedené. Ale všechny fotografie zachycují zvířata v přírodě v jejich naprosté přirozenosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články