Záchod budoucnosti podle Billa Gatese: s vodíkovým článkem a solárním panelem

Poté, co změnil k nepoznání svět počítačů, rozhodl se Bill Gates proměnit i svět záchodů. Ale ne pro obyčejné Američany, nýbrž pro chudé z celého světa.

Záchod budoucnosti podle Billa Gatese: s vodíkovým článkem a solárním panelem
Záchod budoucnosti podle Billa Gatese: s vodíkovým článkem a solárním panelem
Zdroj: archiv

Klasické vodou splachované záchody jsou vynikající prostředek, jak nakládat s odpadem, který produkuje lidské tělo. Ale o to méně přívětivé jsou pro životní prostředí. Kromě toho mají ještě jeden problém: pro spoustu lidí z chudších zemí jsou příliš drahé. Podle odhadů Organizace spojených národů chybí záchod 2,6 miliardám lidí - tady asi čtvrtině všech obyvatel Země. To znamená, že jejich výkaly míří kamkoliv – často například do řek, které jsou jediným zdrojem pitné vody pro velké oblasti. 

Podle některých odhadů umírá ročně na choroby způsobené takto znečištěnou vodou až 1,4 milionu dětí – to je víc, než na AIDS, malárie a tuberkulóza dohromady. V lidském odpadu se totiž vyskytuje obrovské množství nebezpečných mikroorganismů; od salmonely, přes spory Escherichia coli, až po prvoky cryptosporidium, kteří způsobují silné střevní potíže.  

Dějiny toalety: Splachovací záchod našeho typu vznikl v 18. století, přesně roku 1775, kdy ho vlastnilo jen několik procent obyvatel – zpravidla ti nejbohatší. Ale stejně jako Francouzská revoluce přenesla zábavu a životní styl šlechty na běžné lidi, rozšířila mezi nimi i splachovací záchody. Jak začaly bohatnout i chudší a měšťané, začalo přibývat záchodů, které se splachovaly vodou vedenou potrubím. Do té doby se vyměšovalo do nočníků, které se vylévaly z okna rovnou na ulici. Největším problémem splachovacích záchodů je potřeba masivní infrastruktury a také velká spotřeba vody – často pitné. Podle analýz Gatesových expertů spotřebuje splachovací záchod desetkrát více vody, než je potřeba.

 

Toalety pro dobu omezených zdrojů

Výkaly, a to i ty lidské, by se mohly stát podle Gatesovy nadace významným zdrojem. A to nejen energie, ale také například různých látek využitelných pro hnojiva. Stačí přijít se způsobem, jak odpad co nejlogičtěji, nejlevněji a nejhygieničtěji rozdělit na potřebné složky. Na Gatesovu výzvu se přihlásilo několik vědeckých týmů. Kromě vítězného návrhu se v soutěži o 100 000 dolarů objevilo i několik dalších zajímavých návrhů. Podle Gatese by neměly zapadnout; jeho představou je totiž modulární systém. 

Ideální záchod budoucnosti by totiž měl být jen jednoduchá základní krabice, na kterou by se podle lokálních potřeba nasazovaly další doplňky. V zemích s dostatkem světla by to mohly být solární panely, které budou odpad rozkládat, jinde zase nádržky, které odstředí výkaly na látky použitelné k vytápění nebo hnojení. 

Podívejte se, jak by měl záchod budoucnosti vypadat:

Miliardu za záchod

Gates navrhuje, že ten, kdo vymyslí funkční toaletu pro 3. tisíciletí, dostane 42 milionů dolarů – v přepočtu přes jednu miliardu korun. Aby tato obrovská částka mohla být vyplacena, musí však záchod splňovat řadu podmínek, stanovených Gatesovou nadací. Mezi ty nejdůležitější patří, že musí fungovat i bez elektřiny, nesmí splachovat s musí se obejít bez existujícího kanalizačního systému. Současně by se toaleta měla snadno instalovat a náklady na její provoz by neměly přesáhnout 5 centů na jednu osobu. 

Gates už vloni oslovil 22 světových univerzit, z nichž posléze vybral osm. Dostaly 3 miliony dolarů a minulý týden měly předvést, co s nimi provedly. Některé návrhy zní víc než zajímavě:

Švédský tým: Jejich toaleta s pomoci biologické membrány a využití gravitace bude recyklovat vodu.

Holandský návrh: Výkaly by měly být rozkládané pomocí mikrovln na prvočinitele. Mikrovlny by měly být schopné získat z výkalů vodík, který by se dal využít jako palivo například pro automobily.

Britský návrh: Britové se pokoušejí pracovat na chemicko-biologickém systému, který by výkaly přeměnil na biologickou obdobu uhlí.

Kanadský návrh: Největším problémem výkalů je podle Kanaďanů jejich tekutost. Pokud by se daly dehydrovat, mohly by se používat například na vytápění – tak jako to už stovky let dělají pouštní národy.

Americký návrh: Solární panel dodá záchodu energii, pomocí níž se odpad rozloží na vodík – a ten se pak bude dát skladovat. 

Virtuální elektrárny změní účty za energii i naše chování

Odměnu 100 000 dolarů nakonec dostal právě poslední jmenovaný návrh z Kalifornského technologického institutu. Právě tamní návrh by se mohl stát vzorem pro záchod, který si pořídí dvě miliardy lidí. Jejím základem je levný solární panel, jehož energie pohání elektrochemické reaktor. Ten umí rozložit moč a výkaly na odpad a vodík. A vodík je plyn, který už dnes umíme nejen využívat, ale především skladovat ve speciálních článcích. Ty se dají využít k mnoha účelům, ať už je to dodávání elektřiny na svícení nebo jako záložní zdroj energie

Základ této toalety se dá snadno zakopat do země pod klasickou záchodovou mísu nebo pisoár. Záchod sice splachuje vodou, ale ta je neustále recyklována v uzavřené smyčce – jakmile ji reaktor vyčistí, žene ji pumpa zase vzhůru. 

První toaleta nové generace by mohla začít fungovat podle Gatesovy nadace už za pouhé tři roky. Další podrobnosti o projektu se dozvíte na jeho oficiálních stránkách

A nakonec: Podívejte se, jak Gatesovi lidé dokáží natočit úžasné video i o takový věci, jako jsou výkaly:

 FOTO: http://www.gatesfoundation.org/

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články