Ženy spí více než muži. Musí, je to daň

Možná jste si všimli, že u většiny párů spí ženy více než muži. Podle nedávného výzkumu amerických vědců je to přirozené a je to daň za multitasking.

Ženy spí více než muži. Musí, je to daň
Ženy spí více než muži. Musí, je to daň
Zdroj: archiv

Již v minulosti se ukázalo, že mozky mužů a žen se liší, což je dáno dlouhodobým "programováním" rolí uvnitř lidského rodu už od pravěku. Zatímco muži se zpravidla koncentrují na jednu činnost a úkol, ženský mozek zvládá více úloh v jeden okamžik (šablonový příklad: domácí práce, hlídání dětí a komunikace s přítelkyní) , ale to představuje i větší zátěž pro mozek. Z té pak vyplývá i potřeba delšího odpočinku, upozorňuje studie vědců ze Severní Karoliny.

"Jednou z hlavních funkcí spánku je umožnit mozku obnovit a opravit sám," vysvětluje profesor Jim Horne, ředitel Centra pro výzkum spánku na Loughborough University. Během hlubokého spánku se oblasti mozku odpovědné za myšlení, paměť, řeč, a tak dále - oprostí od přílivu informací smyslů a přejdou do režimu obnovy.

"Čím intenzivněji svůj mozku používáte během dne, tím více je třeba obnovit, a tím více spánku potřebujete," upřesňuje Horne. Nedostatek spánku se pak u žen projevuje depresemi nebo větší podrážděností.

Ovšem podobná únava, potřeba spánku a případně následky nejsou jen čistě ženskou záležitostí. Záleží i na zátěži - potřeba spánku bude vzrůstat i u mužů, kteří používají při práci laterálního myšlení - to souvisí s hledáním alternativ - tedy jiných postupů a možností.

Expert na spánek Dr. Michael Breuns je dokonce přesvědčen, že nedostatek spánku může vést i k rozvoji zánětů v organismu a srdečních onemocnění. Jednou z rychlých úlevných technik je podle Breuns i krátké zdřímnutí během dne, ovšem to by nemělo být delší než 90 minut, protože pak se zesiluje i pocit ospalosti, který narušuje fungování člověka po zbytek dne.

Související články