ŠTÍTEK: automobil

Auto vyškovských strážníků.
Rozbitým sklem auta, poškozeným balkonem a hádkou kvůli drogám skončil konflikt dívky a mladíka ve Vyškově. Strážníci zamířili v odpoledních hodinách do lokality Na Hraničkách. „Prakticky hned si kolegové všimli i rozbitého skla pod balkonem v prvním patře a vysklené výplně lodžie. Žena se k poškození přiznala. Při pozdější komunikaci s podezřelou si kolegové všimli také poškození čelního skla i kapoty osobního auta. Ani v tomto případě nezapírala,“ informoval ve čtvrtek o případu z třiadvacátého ledna velitel strážníků Petr Sedláček.

Těhotná dívka ve Vyškově byla pod vlivem drog. Poničila auto i balkon

Zločiny a soudy
Silnice na Vysočině zasypal sníh.
Temný mrak poslal nad Vysočinu v neděli novou porci sněžení. Silničáři mají pohotovost. „Začalo nám sněžit. Takže nám jedna nespokojená řidička zavolala, že máme silnice bílé. My to samozřejmě víme. Od východu se k nám na Vysočinu žene mračno a začíná hustě sněžit,“ popsal situaci dispečer Aleš Hubený z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.
5 fotografií

Na Vysočině sněží: silničáři mají v terénu čtyřicet vozidel, pomáhají i traktory

Havlíčkobrodsko
Sypač s radlicí odklízí sníh ze silnice 35 mezi Libercem a Turnovem, kde uvízly kamiony, 18. ledna 2023, Paceřice na Liberecku
Ve většině Česka v noci na středu a ráno padal první letošní sníh, místy omezil silniční i železniční dopravu. Vlaky i autobusy nabraly zpoždění a staly se také dopravní nehody. Čtyři lidé se zranili při srážce kamionu s vlakem na Písecku, když se kamion kvůli sněhu nestihl dostat včas z přejezdu. Většinou ale byly cesty po ránu podle informací silničářů s opatrností sjízdné a také na železnici už problémů kvůli sněhu ráno ubývalo.

První letošní sníh místy omezil dopravu. Cesty ale většinou zůstaly sjízdné

Česko
Ranní nehody na dálnici D10
/FOTOGALERIE/ Notně kluzké namrzlé silnice (a někde i mrznoucí déšť nebo namrzající mlha) ve čtvrtek 12. ledna v ranní dopravní špičce potrápily řidiče na řadě míst po celé republice. Ve středních Čechách zřejmě nejvíce na Mladoboleslavsku, kde nehoda na dálnici D10 má i tragický následek. Dále pak v severní části mělnického okresu i v jižních oblastech Příbramska a Benešovska. Před ledovkou však policisté varovali třeba i u Krchleb na Nymbursku.
19 fotografií

Smrt na D10. Na náledí havarovalo několik aut, dálnice byla obousměrně uzavřena

Nehody
Po tuzemských silnicích jezdí čím dále více aut s dřívějším rokem výroby. Ilustrační foto
Po tuzemských silnicích jezdí čím dále více aut s dřívějším rokem výroby. Navíc starých vozidel přibývá relativně rychle. Zatímco před třemi lety se průměrné stáří drželo pod hranicí patnácti let, podle posledních údajů Svazu dovozců automobilů je to nyní o téměř jeden rok více. Celoevropský průměr je přitom „jen“ 11,8 let. Hůře než u nás jsou na tom pouze Řecko, Rumunsko, Litva a Estonsko. Hlavní příčinou je nedostatek nových osobáků a jejich vysoká pořizovací cena. Zákazníci tak hledají levnější alternativy.

Pátí nejhorší. Z Česka je vrakoviště Evropy, lidé na nová auta nemají

Ekonomika
Za znečištěním ovzduší stojí podle odhadu smrt 40 tisíc Britů ročně.
Drastická, přesto méně, než se očekávalo. Taková je podle odborníků emisní norma Euro 7/VII. Pro spalovací motory poslední před přechodem na plnou elektromobilitu. Upravuje limity pro oxidy dusíku a dalších plynů u osobní a nákladní dopravy, zavádí přísnější testování a zcela nově měření emisí z otěru brzd a pneumatik. A přinese také další zdražování. Nová norma má pro osobní auta platit už od poloviny roku 2025.

Emisní norma Euro 7 znamená méně škodlivin. Hrozí však výpadky v nabídce aut

Ekonomika
Otevření první veřejné vodíkové plničky v ČR
Rozšíření alternativního vodíkového pohonu v osobních automobilech nebude tak rychlé, jak jeho příznivci očekávali. Infrastruktura totiž roste tragicky pomalu. V Česku aktuálně funguje jediná veřejná plnicí vodíková stanice v Ostravě. Registrovaných vozů je jako šafránu. Podle expertů má vodík reálnější šanci prosadit se v hromadné a nákladní dopravě.
19 fotografií

Zabrzděný vodík? Jeho nástup v osobní dopravě čeká expert až po roce 2030

Ekonomika