ŠTÍTEK: elektromotor

Red Bull RB17.
O uplynulém víkendu proběhla jedna z největších akcí motoristického kalendáře. V britském Goodwoodu se konal Festival rychlosti. Obří akce, která funguje primárně jako setkání lidí a aut ze světa motorsportu, se zúčastnili slavní závodníci z celého světa – ať už aktivní, nebo „v penzi“ – a také úchvatná auta, která nejsou k vidění nikde jinde. Jedno z nejzásadnějších aut bylo ovšem úplně nové a představilo se právě tady. Šlo o hypersport RB17, který znamená faktický přerod Red Bullu v automobilku.
21 fotografií

Z výrobce nápojů automobilkou. RB17 je úžasný stroj a velký krok vpřed

Automagazín
Ford Capri
Spousta Čechů spatřila Ford Capri poprvé na televizních obrazovkách, když u nás běžel britský seriál Profesionálové ze sedmdesátých let. A Capri bylo na evropských silnicích něco jako zjevení. Elegantní kupé se splývavou zádí by se dalo s přimhouřením oka označit za „Mustang pro Evropu“ a jeho popularita je dodnes cítit skrze kluby nadšenců. I proto se Ford rozhodl název Capri oživit – stylové nízké kupé ale nečekejte.
21 fotografií

Ford vrací další jméno z minulosti: zavděčí se nové Capri právě vám?

Autosalon
Tesla Cybertruck
Psal se rok 2019, když americká Tesla šokovala svět Cybertruckem. Futuristický elektrický pick-up se tehdy představil jako koncept a měl přijít do prodeje v roce 2021, nicméně opozdil se a teprve v noci na dnešek našeho času proběhla živá tisková konference, na které byly předány první vozy zákazníkům. Nic to ovšem nemění na faktu, že produkční verze Cybertrucku je konečně tady!
25 fotografií

Tesla Cybertruck jako sériový vůz: 845 koní a 3 tuny hmotnosti

Autosalon
Elektromobily Kia
Kia si klade v oblasti elektrických aut velké cíle. Už do roku 2026 chce na celém světě prodávat přes jeden milion elektromobilů ročně, do roku 2030 pak plánuje prodeje zvednout až na 1,6 milionu kusů. Pomoci s tím má pochopitelně široká nabídka modelů spolu s kvalitní a bohatou infrastrukturou, ale i akce jako je „Den elektromobilů“. První ročník proběhl v domovské Koreji a Kia zde představila hned tři vozy – produkční elektrické SUV EV5, a dále koncepty EV3 a EV4.
35 fotografií

Na prvním Dni elektromobilů představila Kia EV5 a dva koncepty

Autosalon
Zenvo Aurora
Dánský automobilový výrobce Zenvo vstupuje po 16 letech existence do nové kapitoly. Vůz Aurora, pojmenovaný po Aurora Borealis – polární záři, se představil na Monterey Car Week v americké Kalifornii. Přijíždí ve dvou provedeních, a každý z dohromady 100 kusů bude originálem, postaveným přesně podle přání movitého majitele. Cena i výkon jsou zastoupeny čísly z říše snů.
30 fotografií

Konkurent pro Bugatti Veyron? Dánské Zenvo Aurora přiváží šílený výkon i cenovku

Autosalon
Mazda zahájila výrobu Wankelova motoru pro MX-30 e-Skyactiv R-EV
Mazda je dlouhodobě dobře známá tím, že místo aby přejímala trendy automobilového průmyslu, jde si vlastní cestou a dělá věci po svém. Jednou z perfektních ukázek je i Wankelův motor – tedy spalovací motor, který má místo válců a pístů oválnou komoru, v níž pracuje trojúhelníkový rotor. A i když by to ještě nedávno nikdo netipoval, tak Mazda skutečně znovu spustila výrobu tohoto motoru v domácí továrně v Hirošimě.
3 fotografie

Mazda spustila výrobu hybridu vybaveného Wankelovým motorem

Autosalon
Nový Hybrid136 pro Citroën C5 Aircross
Tak jako všechny automobilky na evropských trzích, je i Citroën v současné době na cestě k elektrifikaci. A jedním z průběžných řešení je přirozeně hybrid. Francouzská značka nyní ukazuje zcela novou hybridní motorizaci, která se objeví u C5 Aircross, a postupně i v dalších vozidlech, a která doplní benzínové, naftové a plug-in hybridní motory v současné nabídce.
15 fotografií

Citroën představuje nový hybridní motor pro C5 Aircross

Autosalon
BMW řady 5
Deset milionů vozů. Právě tolik už vyrobilo BMW aut ve svojí řadě 5. Jedna z nejdůležitějších modelových řad nabídky Mnichovské automobilky poprvé spatřila světlo světa v roce 1972 a nyní se představuje celkově osmá generace nejúspěšnějšího manažerského sedanu vyšší střední třídy. Poprvé přijíždí na trh v čistě elektrické podobě pod názvem i5, ale nezbytná elektrifikace se nevyhnula žádné motorizaci.
33 fotografií

BMW představuje novou generaci řady 5. Poprvé i jako elektromobil

Autosalon
Nový plug-in hybridní systém Lamborghini
Představa elektrifikace může být pro milovníky italského Lamborghini děsivá, ale jak už to bývá, v tomto případě nejde ani tak o emise, jako o výkon. Plug-in hybrid, pro který Lamborghini užívá označení HPEV (High Performance Electrified Vehicle) je pro značku cestou, jak dál posouvat limity svých supersportů, a přitom zachovat charakterní atmosférické dvanáctiválce.
12 fotografií

Nový dvanáctiválec Lamborghini se pojí s elektromotory. Výsledek: přes 1000 koní

Automagazín
Toyota RAV4 2,5 HSD Executive AWD
Pod jednou kapotou mají spalovací i elektrický motor, palivovou nádrž i baterii. Hybridní auta symbolizují přechod od dnešních vozů k těm budoucím, už čistě elektrickým. Řidiči se tak díky tomu sžívají s technologiemi elektroauta, ale spalovací motor je nenechá ve štychu ani tehdy, když zrovna není poblíž zásuvka. Jaká je nyní nabídka hybridů v našich bazarech?
13 fotografií

Tipy na ojetá auta: Toyota, Ford, Lexus i Ferrari – hybridů v bazarech přibývá

Autobazar
Čím výkonnější a s delším dojezdem, tím je elektrokolo těžší
Víme přesně, co je elektrokolo? Musíme mít na něj řidičák? A jak jsou na tom ostatní jednostopá vozidla poháněná nohama i elektřinou? Ne, pro jízdu na elektrokole nepotřebujeme žádné řidičské oprávnění – tak jednoduchá by mohla být odpověď na druhou otázku. Jenže když se začneme podrobně zabývat tím, co elektrokolo je, zjistíme, že máme pravdu jen z poloviny. Důležitější jsou totiž jiné papíry. Text vyšel v oblíbeném časopise Receptář.
4 fotografie

S elektřinou je to jízda

Příběhy pro planetu
Ve čtvrtek poprvé zprovozní novou atrakci v Klínech na Mostecku. Krušnohorským údolím prosvištíte na unikátní zipline. Reportér Deníku (na snímku) lanovou dráhu vyzkoušel ještě před otevřením.
/VIDEO, FOTO/ Nejdelší v Česku, pátý v Evropě a 20. na světě. To je nová atrakce, kterou otevřou už ve čtvrtek v Klínech na Mostecku v Krušných horách. Reportér Deníku si zipline dráhu, na které jste zavěšeni ve speciálním sedáku na laně a přelétnete přes hluboké údolí, vyzkoušel ještě před oficiálním spuštěním. Co vás čeká na dráze kombinující adrenalin se zážitkem z krásných výhledů? 
24 fotografií

Vysoko nad údolím jen na laně. Klíny mají světový unikát, zkusili jsme ho

Mostecko