ŠTÍTEK: evoluce

Ilustrační foto
Berounsko/ Necelé dva dny zbývají do startu rallye závodu, který pořádá Waltter Motorsport Rokycany pod názvem Erzetka Tmaň. Jak již název sám o sobě vypovídá, pojede se v okolí obce Tmaň na Berounsku.

V sobotu se jede Erzetka Tmaň

Ostatní sporty
NĚCO JE V DOMĚ. Vzpurný Jared (uprostřed), pacifista Simon (oba hraje Freddie Highmore) a šermířka Mallory (Sarah Bolgerová) musejí zachránit vzájemné vztahy i svět kouzelných stvoření.
Starý opuštěný dům, v němž by se nebála bydlet snad jen Addamsova rodina, trojice znesvářených dětských sourozenců a objev tajemného svazku, na němž stojí varování: Tuhle knihu nesmíš číst, neotoč už ani list. Takto slibně začíná rodinná fantazy Kronika rodu Spiderwicků, o níž se mluví jako o snímku, jenž má malým diváků zkrátit čekání na druhý díl Letopisů Narnie a šestého Harryho Pottera.

Jak důležitý může být plivanec od plivníka

Umění
VODOMILNÝ INDOHYUS. Tento sudokopytník měl těžké kosti, které mu pomáhaly snáze se udržet pod hladinou. Byl prapředkem velryb a na rozdíl od nich býložravec.
Chicago - Vědci dlouho věděli, že předkové velryb pocházejí ze souše, ale stejně dlouho nemohli objevit tvora, který stál na začátku evoluce těchto mořských savců.

Předkem velryb byl býložravec

Svět
Ilustrační foto
Washington - Lidská evoluce se za posledních několik tisíc let vyvíjí závratnou rychlostí. Vyplývá to ze studie v americkém odborném časopise Proceedings of the national Academy of Sciences.

Evoluce lidí se prudce zrychlila

Svět
Hugh Hopper, služebně nejstarší člen skupiny.
PROFIL - Veteráni Soft Machine, průkopníci britské psychedelické i progresivní scény a souputníci Pink Floyd i Jimiho Hendrixe, vystoupili poprvé v Praze. Koncert se uskutečnil v rámci cyklu Other Music ve čtvrtek v Paláci Akropolis od 19.30 hodin.

Soft Machine: historie rocku v kostce

Hudba
Hugh Hopper, služebně nejstarší člen skupiny.
PRAHA - Veteráni Soft Machine, průkopníci britské psychedelické i progresivní scény a souputníci Pink Floyd i Jimiho Hendrixe, vystoupí poprvé v Praze. Koncert se uskuteční v rámci cyklu Other Music dnes v Paláci Akropolis od 19.30 hodin.

Soft Machine: historie rocku v kostce

Volný čas
Zdeněk Hromádka
KOMENTÁŘ - Nejsem pověrčivý. To jsem si uvědomil už jako dítě a byl jsem na to hrdý. Abych své pohrdání pověrami dokázal, schválně jsem vyhledával černé kočky a nechal je přebíhat mi přes cestu, hopsal jsem zvesela přes kanály a byla-li příležitost, rozbíjel jsem zrcadla, jak to jen šlo.

Triumf pověr a kouzel, soumrak přírodních věd

Brněnsko
Ilustrační foto
LANŠKROUN, ŽATEC - Teprve 18letý Filip Blahout ze Žatce se stal vicemistrem ČR automobilů do vrchu ve skupině N. Definitivně se o tom rozhodlo v neděli při posledním závodě sezony na Laudon Lanškroun.

Vicemistr si už dělá řidičák

Ostatní sporty
Interpol
RECENZE - O skupinách, které vydávají třetí album se dá prohlásit spousta floskulí, jedna z nich, ta asi nejvíc platná zní, že už se nemusí tak urputně snažit o definici vlastního výrazu. Jsou etablované, začíná být čas na evoluci a experimenty. Interpol se o to na Our Love To Admire pokusili.

Interpol nabízejí vycpanou lásku k zbožňování

Umění
Karel Trněný se svou Škodou Octavia WRC
HORAŽĎOVICE - Celkem čtyřiašedesát ostrých závodních kilometrů, rozdělených do osmi rychlostních zkoušek, čekalo na účastníky západočeské rallye, která se jela o uplynulém víkendu na Sušicku a Horažďovicku.

Hozák se na 'bednu' nedostal

Ostatní sporty