ŠTÍTEK: evoluce

Horkovzdušný balón nazývaný Skywhale přeletěl australské hlavní město Canberra
Canberra – Horkovzdušný balón nazývaný Skywhale přeletěl australské hlavní město Canberra v den stého výročí založení. Balón, který provokoval svým vzezřením, stál zhruba 170 tisíc dolarů. Neobvyklá velryba totiž disponovala i poprsím.

VIDEO: Nad Canberrou přeletěl balón s poprsím

Svět
Ilustrační foto.
Liberecký kraj - Blíží se každoroční žabí masakr. Právě totiž začíná migrace obojživelníků z jejich zimních skrýší do vody, kde se rozmnožují. Potvrzují to z neziskové organizace Suchopýr, která každoročně obojživelníkům pomáhá stavbou zábran.

Řidiči, dávejte pozor. Žáby začínají migraci

Liberecko
Ilustrační foto
Washington - Věčnou otázku, zda ženám záleží na velikosti penisu, se rozhodl prověřit novou metodou mezinárodní tým vědců. A jejich odpověď, kterou zveřejnili začátkem týdne, zní: Ano, muži s větším přirozením připadají dámám přitažlivější, napsala agentura AFP.

Na velikosti penisu ženám záleží, zjistili vědci

Svět
Ilustrační foto
Věčnou otázku, zda ženám záleží na velikosti penisu, se rozhodl prověřit novou metodou mezinárodní tým vědců. A jejich odpověď, kterou zveřejnili začátkem týdne, zní: Ano, muži s větším přirozením připadají dámám přitažlivější, napsala agentura AFP.

Na velikosti penisu ženám záleží, zjistili vědci

Zdraví
Josef Perlík, ředitel projektu Dostavba jaderné elektrárny Temelín.
Praha /ROZHOVOR/ - Je to zvláštní situace. Vedou, ale v průběžných výsledcích nejsou první. Česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které momentálně soupeří v tendru na dostavbu Temelína s americkým Westinghousem, začalo detailně studovat výtky společnosti ČEZ. Na otázky odpovídá Josef Perlík, ředitel projektu dostavby Temelína z plzeňské Škody JS.

Josef Perlík: Není to žádné vítězství českých firem

Ekonomika
Ilustrační foto
Teherán – Íránské obyvatele trápí v posledních dnech přemnožené krysy. Podle britského listu The Times dokonce proti nim nastoupili odstřelovači, jed totiž přestává být účinný. Hlodavci se prý přemnožili v téměř třech desítkách okresů.

Válka proti krysám. Nastoupili i odstřelovači

Svět
Ilustrační foto
Napadlo vás někdy, jak by to vypadalo, kdyby na Mount Everest jezdil výtah nebo kdyby se dal nejmenší organismus na světě zvětšit na velikost fotbalového míče? Odpovědi nejen na tyto otázky vám přineseme v našem novém seriálu o zajímavostech ze světa vědy.

Pavouk, který chytil dopravní letadlo

Bydlení
Daniel Přibyl chce repertoár Městského divadla Kladno zpestřit a také divákům pomoci, aby se v něm dokázali zorientovat. Repertoár by měl svou šíří a přehledností umožnit každému vybrat si titul podle jeho vkusu.
Kladno/ROZHOVOR/ – Kladenské divadlo bylo v posledních sezonách převážně autorskou scénou dvojice Tomáš Svoboda a Petr Kolečko. Na postu uměleckého šéfa však zde Tomáše Svobodu vystřídal Daniel Přibyl. Jaké byly první změny, 
k nimž přistoupil, a co chystá pro diváky, přiblížil čtenářům v následujícím rozhovoru.

Nový umělecký šéf divadla v Kladně: Chystám evoluci, ne revoluci

Volný čas
Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava
V tomto měsíci bychom se měli zaměřit nejenom na zdraví, ale i rozloučení s tímto rokem a vstupem do energetické evoluce. I přesto v tomto období, plného shonu, nezapomínejte hlavně na sebe, protože vaše vnitřní rozpoložení je odrazem vašeho vnímání všeho okolo vás.

Bylinkářky radí: Prosinec - čas svíček a zázraků

Opavsko
Ilustrační foto.
Praha - Reaktory, které pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín nabízejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, jsou si z fyzikálního hlediska velmi podobné. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl bývalý ředitel Temelína František Hezoučký.

Nabídky na dostavbu Temelína: Revoluce soupeří s evolucí

Ekonomika
Kapriola
Opava /POZVÁNKA/ - Máte rádi rockovou muziku, ale už vás na pódiu nebaví tvrdí dlouhovlasí chlapi? Do opavského Music Clubu 13 v sobotu 10. listopadu zavítá ryze dámská ostravská kapela Kapriola, která vám hard rock představí z jiného úhlu pohledu. Společně s ní vystoupí rockoví Bratři v triku z Českého Těšína. Koncert startuje ve 20.30.

Oddané rockerky aneb kapela Kapriola

Volný čas
Ilustrační foto
Jičín - „Mluvili jsme se zástupci investičního a dopravního odboru. Řekli nám, že v současnosti je tento dříve moderní trend všeobecně opouštěna že prý světla v přechodech řidiče spíše rozptylují," uvedl místostarosta města Petr Hamáček.

Město rozhodlo o tom, že blikající zebry brzy vyhynou

Jičínsko
Jihlavský Dělnický dům byl první zastávkou turné Karla Janečka, který hodlá změnit naši politiku k lepšímu. V úterý si jej přišly poslechnout desítky lidí.
Jihlava - V úterý večer zaznamenala Jihlava unikátní prvenství. Byla prvním místem, kde matematik, vizionář a v neposlední řadě také bohatý muž Karel Janeček představil svůj projekt nápravy tuzemské politiky, a tím vlastně i celé společnosti.

Karel Janeček přivezl svou pozitivní show na Vysočinu

Jihlavsko
ČEDIČ V PARTII ALPINA je taktéž k vidění v nové geologické expozici Botanické zahrady.
Liberec - Botanická zahrada v Liberci se může pochlubit další novinkou. V horní etáži nyní návštěvníci naleznou ukázky všech druhů kamene, které jsou ve skleníkových i venkovních expozicích zahrady.

Botanická zahrada láká na unikátní kameny

Liberecko
Ředitelka Masarykova okruhu Ivana Ulmanová a Karel Abraham starší.
Misano, Brno – Podepsáno, hotovo. Manažer brněnské stáje Cardion AB Motoracing Karel Abraham starší definitivně podpisem stvrdil změnu motorky pro příští sezonu mistrovství světa. Závodník Karel Abraham mladší tak pojede v novém ročníku místo ducati se strojem kategorie CRT. Dvaadvacetiletého Brňan osedlá prototypový rám ART, který požene motor společnosti Aprilia.

Abraham: Přizpůsobovat se Ducati bylo už nepřijatelné

Ostatní sporty
Ředitelka Masarykova okruhu Ivana Ulmanová a Karel Abraham starší.
Misano, Brno – Podepsáno, hotovo. Manažer brněnské stáje Cardion AB Motoracing Karel Abraham starší v pátek definitivně podpisem stvrdil změnu motorky pro příští sezonu mistrovství světa. Závodník Karel Abraham mladší tak pojede v novém ročníku místo ducati se strojem kategorie CRT. Dvaadvacetiletého Brňan osedlá prototypový rám ART, který požene motor společnosti Aprilia.

Abraham o změně: Přizpůsobovat se Ducati bylo už nepřijatelné

Ostatní sporty
Martin Bujáček se raduje s Petrou Řihákovou z vítězství v Pačejově.
Uherský Brod – Konečně. Po několika nepovedených soutěžích, při kterých Martina Bujáčka pronásledovaly nejrůznější problémy s technikou, se uherskobrodský jezdec dočkal skvělého závodu.

Těsný triumf Martina Bujáčka

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Berlín - Vzešlo snad z kojení? Anebo od dávných Řeků, kteří se navzájem krmili z úst do úst? Nebo je snad líbání biologickou pomocí při výběru partnera – způsobem, jak prověřit jeho imunitní systém? Ať tak nebo tak, polibek je pevně vetknutý do historie člověka, napsal list Die Welt.

Evoluce nám darovala romantický polibek, tvrdí vědci

Svět
Počítačová hra Brothers in Arms: Furious 4.
Vydavatelé mají takovou zvláštní úchylku, že často velkolepě oznámí hru a pak se po ní na několik let slehne zem. Nebo to není úchylka a jen cílené sondování půdy? Zvlášť UbiSoft je v tom zdatný, vybavte si taktickou akci Rainbow Six: Patriots nebo bláznivou střílečku z druhé světové Brothers in Arms: Furious 4.

Brothers in Arms: Furious 4 zažívají proměnu a letos určitě nevyjdou

Hry
Pavel Valoušek
Otrokovice – Pavel Valoušek má před sebou druhý tuzemský pokus. Ten první mu s novou evolucí vozu Peugeot 207 S2000 příliš nevyšel. V Českém Krumlově sice spatřil cíl soutěže, ale to až poté, co hned zkraje úvodní etapy odstoupil a do závodu se vrátil jen díky systému super rallye. V Hustopečích už ale otrokovický pilot touží po mnohem výraznějším úspěchu.

Valouškův cíl? Navázat na druhou etapu z Krumlova

Ostatní sporty
Pavel Valoušek
Český Krumlov – Tuzemská premiéra nového vozu se nevyvedla. Rallye v Českém Krumlově totiž pro Pavla Valouška skončila předčasně. Otrokovický pilot projel cílem druhého testu s uraženým kolem a v sobotu se na trati objevil jen v rámci Superrally. Částečnou útěchou mu mohla být alespoň skutečnost, že ve druhé etapě získal body za třetí místo, když o devět desetin porazil Václava Pecha.

Valdova hořká premiéra. Soutěž skončila už na začátku

Ostatní sporty