ŠTÍTEK: evoluce

A co umělecký objekt znázorňuje? Podle teorie velkého třesku byl vesmír původně extrémně horké a husté skupenství, které se začalo rychle rozpínat.
Jablonec n. N. – Podle teorie velkého třesku byl vesmír původně extrémně horké a husté skupenství, které se začalo rychle rozpínat. Jak tuto myšlenku ztvárnil světoznámý italský designér a architekt Fabio Novembre, můžete vidět v obchodním centru Central Jablonec do prosince 2018.

Jak vypadá teorie velkého třesku podle designéra?

Jablonecko
Ilustrační.
Praha – V průmyslových zemích sedí denně v práci déle než sedm hodin více než 75 procent kancelářských zaměstnanců. Za život prosedíme okolo 70 tisíc hodin. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a poškození páteře. V neposlední řadě se tím snižuje produktivita práce.

Firmy objevují výškově polohované stoly

Podnikání
Ilustrační.
V průmyslových zemích sedí denně v práci déle než sedm hodin více než 75 procent kancelářských zaměstnanců. Za život prosedíme okolo 70 tisíc hodin. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a poškození páteře. V neposlední řadě se tím snižuje produktivita práce.

Firmy objevují výškově polohované stoly

Ekonomika
z filmu Alfreda Hitchcocka Pochybná žena
Už jen měsíc dělí příznivce temných snímků od 5.ročníku Noir Film Festivalu na Křivoklátě, který vypukne 17. srpna. Program čtyřdenní přehlídky tvoří čtyři desítky projekcí, jež najdete v několika hradních sálech a na nočním nádvoří. Dramaturgové, kteří se neomezují jen na čistý film noir (filmy 40. a 50. let 20. Století) přiblíží divákům opět jeho evoluci napříč žánry a světem.
9 fotografií

Noir Film Festival: Cizinci, osudové ženy, temná nádraží a Mexiko

Film a televize
Dick Taylor
/ROZHOVOR/ Vedle Beatles patřili v 60. letech k největším britským kapelám Rolling Stones a The Pretty Things. Nejspíš by ani jedna nevznikla, nebýt kytaristy a basáka Dicka Taylora. Spolu s Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem založil rock’n’rollovou kapelu, kterou ale záhy opustil.

Dick Taylor: David Bowie byl náš první velký fanoušek

Volný čas
Počítačová hra Styx: Shards of Darkness.
Předchůdce v podobě Master of Shadows hráče poměrně zaujal, a studio tak přináší pokračování, které má na svědomí větší tým s větším rozpočtem. Právě vydané Shards of Darkness je po stránce hratelnosti dost podobné svému předchůdci a přináší spíše evoluci než kompletní přepracování celého konceptu.
5 fotografií

Vyšla akce Styx: Shards of Darkness zaměřená na tichý postup

Hry
Ivan Hoffman
Čtvrtstoletí Evropské unie vybízí k ohlédnutí. Dílem z nostalgie, hlavně ale proto, že nic nekončí a z minulosti lze věštit budoucnost. Myšlenka evropské integrace vznikla po válce jako společný politický a hospodářský projekt řady národních států, které nahlédly, že než si vzájemně škodit, bude lepší spolupracovat. Tomuto projektu Evropané vděčí za historicky bezprecedentně dlouhý mír.
0 fotografií

Unijní čtvrtstoletí

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Vídeň - Pravidelné provádění porodů císařským řezem má podle vědců dopad na lidskou evoluci. Větší počet matek nyní kvůli úzké pánvi potřebuje operaci, aby mohly porodit, zjistila nová studie. Vědci podle ní odhadují, že se počet případů, kdy se dítě nedokáže protáhnout porodními cestami, zvýšil z 30 na každých 1000 porodů v 60. letech na současných 36 na každých 1000 porodů. Historicky by se tyto geny úzkého pánevního hrdla z matky na dítě nepřenesly, protože by oba zemřeli při porodu.

Porody císařským řezem podle vědců ovlivňují evoluci

Svět
karikatura
Již potřetí vyhlásila Česká unie karikaturistů TOP10 nejlepších českých kreslířů. Žebříček sestavila na základě celoroční soutěže Vtip měsíce, do které karikaturisté přispívali každý měsíc kreslenými vtipy, většinou na aktuální téma. První příčku podruhé obsadil kreslíř Deníku Marek Simon, stříbro získal Miloslav Martenek a trojici nejlepších uzavírá Radek Steska.

Marek Simon obhájil titul karikaturista roku

Ostatní
Ilustrační foto.
New York - Všichni nejspíš znáte typické znaky chůze s chytrým mobilním telefonem v ruce. Buď tak sami chodíte, anebo vás nesmírně otravují ti, kdo bez "chytráčka" v ruce neudělají doslova ani krok, napsal zpravodajský server The Guardian.

Telefonní chůze - další fáze lidské evoluce?

Svět
Kostel St. Nicolaaskerk v Amsterdamu.
Amsterodam - Tuleni, kteří vystrkují nos z vod malebných amsterodamských kanálů? Podle expertů se dnes nizozemská metropole může pochlubit mnohem širší biodiverzitou, než nabízí rovinatý a monotónní venkov Nizozemska, píše agentura AFP.

Volně žijící zvířata putují z venkova do Amsterodamu

Svět
Cigarety si opice zapaluje sama. Stačí, když jí pracovník zoo hodí zapalovač. Pokud zapalovač není zrovna po ruce, dokáže si připálit i ze zapálené cigarety.
Pchjongjang - V Pchjongjangu se otevřela nově zrekonstruovaná zoologická zahrada, která má neobvyklou atrakci - kouřícího šimpanze Azaleau. Devatenáctiletá samička vykouří podle pracovníků zoo asi krabičku cigaret denně. Ošetřovatelé však zdůrazňují, že zvíře kouř nevdechuje. Informuje o tom dnes agentura AP.

Kouřící šimpanz se stal atrakcí severokorejské zoo

Svět
Ilustrační foto
New York – Důvod rozkoše, která není nutná k početí, dlouho vědcům nedal spát. Nyní to vypadá, že ženský orgasmus je relikt z naší evoluční minulosti, kdy byl nutný pro početí. To se postupně změnilo a ženy už ovulaci takto vyvolávat nepotřebují.

Jsme o krok blíž k původu ženského orgasmu

Svět
Šifrovací hra Tmavomodré dobrodružství provede ideálně čtyřčlenné týmy šesti stanovišti. Na každém z nich musí účastníci vyřešit úkol, aby se dostali dál. Je určená i pro handicapované.
Brno – Prohlídku brněnských památek nebo zoologické zahrady lze spojit i s dobrodružstvím. Plněním úkolů a luštěním šifer při šifrovacích hrách. V Brně je nabízí hned několik institucí. „Tyto hry jsou trend současné doby. Lidé mají zájem se při prohlídce města nejen něco dozvědět, ale také se pobavit. O šifrovací hry je velký zájem," upozornila mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Netradiční prohlídka i lamí píseň. Lidi baví týmové šifrovací hry

Brněnsko
Ilustrační foto.
Praha - O prvním červnovém víkendu bude Vltava v Praze opět patřit veslařským Primátorkám. A stejně jako v předešlých letech bude mít hlavní závod osmiveslic jednoho velkého favorita – veslaře pražské Dukly. Ve 103. ročníku slavné regaty budou útočit již na 37. vítězství za sebou, a kdyby se jim to nepodařilo, bylo by to velké překvapení. I proto, že hlavním soupeřem elitní osmi Dukly by měla být druhá posádka stejného klubu, ve které jsou navíc zástupci ČVK Praha.

Osma Dukly bude útočit na 37. výhru v řadě na Primátorkách

Ostatní sporty
Zástupci klubů Okresního fotbalového svazu Hradec Králové na mimořádné valné hromadě.
Hradec Králové - Po nepříliš dlouhé době se opět sešli zástupci klubů OFS Hradec, tentokrát na mimořádné valné hromadě, jejímž hlavním bodem bylo schválení stanov včetně příloh, tedy volebního i jednacího řádu, vlajky a loga OFS Hradec Králové.

Mimořádná valná hromada svolala zástupce klubů

Fotbal
Následující víkend bude na mosteckém autodromu patřit šestému ročníku Carboniacupu. K vidění bude například i tento automobil Caterham.
Most - Vysvitlo slunce a po zimní pauze se pomalu dostávají závodní vozy i organizátoři do varu. Najeté první kilometry při testování a poslední doladění vozů mají za sebou i účastníci již šestého ročníku Carbonia cupu. Celkově se pojede už 30. závod ve sprintu, což značí, že šestá sezóna přinese opět něco zajímavého ve startovním poli i pěkné souboje na dráze. Startuje se opět na domácím okruhu v Mostě a to již tuto neděli 10. dubna od 9.00 hodin.

Autodrom nabídne v neděli strhující podívanou - Carboniacup

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Řím – Teror nás nedonutí zavírat se doma, protože jsme vybaveni jakýmsi psychobiologickým softwarem, který hrál klíčovou roli v naší evoluci, píše italský deník Corriere della Sera.

Jak se mozek brání strachu z terorismu?

Svět
Ilustrační foto
Brno – České podniky se musí připravit na čtvrtou průmyslovou revoluci, aby byly konkurenceschopné. Aktuální průmyslová revoluce, kterou někteří odborníci nazývají evolucí, přináší větší automatizaci a digitalizaci výroby. Fenoménem je propojování reálného a virtuálního světa. Lidé budou mít v budoucnu za spolupracovníky také roboty. Vyplývá to z vyjádření odborníků na veletrhu Amper v Brně.

České podniky se musí připravit na čtvrtou průmyslovou revoluci

Ekonomika
Přednáška na téma „Osobnost čáslavského rodáka, paleontologa Zdeňka Špinara".
Čáslav – Muzejní a vlastivědný spolek „Včela Čáslavská" ve spolupráci s Městským muzeem a knihovnou Čáslav uspořádal v úterý večer přednášku na téma „Osobnost čáslavského rodáka, paleontologa Zdeňka Špinara". Od narození profesora Špinara uplyne 4. dubna sto roků. Tohoto významného vědce a pedagoga nám přiblížil jeho žák a dlouholetý asistent Zbyněk Roček.
43 fotografií

FOTO: Přednáška připomněla čáslavského rodáka Zdeňka Špinara

Volný čas
Nakladatelství Flétna z Orlického Podhůří představuje dvě předvánoční knižní novinky: Pod Převrátí a Orlicko. Zakoupíte je u všech knihkupců v regionu nebo na www.fletna.cz.
Orlickoústecko - Besedy, přednášky, autorská čtení či soutěže. Březen v knihovnách patří už tradičně hlavně čtenářům. Mottem letošního, již sedmého, ročníku celostátní akce je: Knihovny jsou kreativní nejen v březnu. Do akce se zapojily i knihovny na Orlickoústecku. „V měsíci věnovaném četbě a čtenářům připravujeme pro naše návštěvníky řadu zajímavých akcí," informuje například knihovna v Chocni.

Láká seveřan Nesbo i české autorky

Orlicko