ŠTÍTEK: galaxie

Ilustrační foto
ČR /PŘEDPOVĚĎ POČASÍ/ - Teploty během pár dní spadly o více než deset stupňů. Na Olomoucku zaznamenali epidemiologové nárůst nemocnosti. Lidé častěji chodili do lékáren pro medikamenty na záněty horních dýchacích cest.

Prudká změna počasí podlomila mnohým lidem zdraví

Česko
Příchod jara. Ilustrační foto.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Konečně! Po časech nekonečné zimy, nepříjemných vichrů, nenáviděných plís­ kanic a opravdových klimatických nočních můr přichází to vytoužené období příjemného počasí.

Vylezlo slunce, vylezu taky

Zlínsko
Ilustrační foto.
Netolice – Škatulata, hýbejte se. I tak by se dal nazvat problém s autobusovými zastávkami na netolickém náměstí. Současné umístění dvou zastávek u pojišťovny totiž nevyhovuje. Autobusy blokují vjezd. Kam je ale umístit, aby byli spokojení všichni, se ukázalo na středečním zastupitelstvu jako neřešitelné.

Netoličtí opět řešili zastávky autobusů

Prachaticko
Ilustrační foto.
Rokycany – Noc z druhého na třetího dubna bude zcela výjimečnou pro všechny astronomy. Na obloze je možné pozorovat téměř sto deset objektů. Proto rokycanská hvězdárna pořádá v areálu nad městem už tradiční Messierův maraton.

Rokycanská hvězdárna láká na maratón

Rokycansko
Pardubická hvězdárna
Pardubice – V březnu budou na obloze vidět galaxie, mlhoviny a hvězdokupy, které téměř před třemi stoletími objevil francouzský astronom Charles Messier. Dodnes patří jeho odkaz ke kultovním objevům astronomie. Informoval o tom tiskový tajemník Astronomické společnosti Pardubice Petr Horálek.

Pozorujte mlhoviny a hvězdokupy!

Volný čas
Krnov - Pokud za jasné bezoblačné noci obrátíte oči k nebi, potáhne se přes celou oblohu slabý pás světla: Mléčná dráha. Pokud ji ale chcete vidět zblízka, musíte zajít 10. února do krnovské knihovny na přednášku Ivo Míčka z České astronomické společnosti a na výstavu fotografií pořízených nejvýkonnějších observatoří světa.

Toulky po galaxiích a hvězdách v knihovně

Bruntálsko
Esoterický festival a brněnský astrovíkend.
Brno /FOTOGALERIE,VIDEO/ – Tady tarotový výklad, věštění z kamenů. A tady zase prodej zájezdů na dva Daršany v Německu. Jeďte s námi v tichosti přeměnit sami sebe, vyzývají písmena na jedné z cedulí porůznu připíchnutých okolo desítek stánků.
11 fotografií

Tajemno? V Brně jde na odbyt

Brněnsko
Londýn - Ve vesmíru je třikrát víc hvězd, než se dosud předpokládalo. Tvrdí to na základě svých objevů američtí vědci v britském časopise Nature. Mnohem víc je podle nich malých slabě zářících hvězd v některých galaxiích.

Hvězd je prý třikrát víc, než se myslelo

Svět
Praha - Listopadová temná obloha nabídne planety Jupiter, Saturn a Venuši. Měsíc bude nejlépe pozorovatelný kolem 13. listopadu. Počátkem měsíce bude vrcholit meteorický roj Tauridy a 18. listopadu roj Leonidy. Vzdálený vesmír nabízí dvojhvězdy, hvězdokupy, galaxie a mlhoviny. Na možnosti pozorování vesmírných těles upozorňují astronomické servery www.observatory.cz a www.aldebaran.cz.

Obloha v listopadu nabídne Jupiter, Saturn a Venuši

Česko
Ilustrační foto
Bučovice - Naučný televizní kanál Spektrum stejně jako Galaxie – Sport si před časem vyžádali lidé, kteří mají doma zapojenou bučovickou kabelovou televizi. Pak ale přišel nový nájemce, který je zrušil. Za speciální službu ale lidé platili dál.

Lidé platili za televizi zbytečně

Vyškovsko
USA - Astronomové zaznamenali dosud nejjasnější výbuch hvězdy ve vzdáleném vesmíru. Záblesk rentgenového záření, který explozi doprovázel, byl natolik silný, že oslepil vesmírný teleskop Swift, který výbuch hvězdy sledoval. Informoval o tom server Space.com.

Astronomové zaznamenali nejjasnější výbuch hvězdy

Svět
Ilustrační foto
Chrudim - Přijďte si zahrát deskové a karetní hry známé i neznámé, moderní i prastaré, pro radost a zábavu. 11. června 2010 od 15 do 18 hodin se uskuteční na Základní škole Dr. J. Malíka v Chrudimi další z pravidelných herních odpolední pod názvem "Hrajeme si s Chrudimkou".

'Hrajeme si s Chrudimkou' láká nové hráče

Chrudimsko
Zkouška skafandrů před odletem. Šestice dobrovolníků v Rusku vydá na skoro půldruhého roku dlouhý simulovaný let na Mars.
Moskva – Sprchovat se jen jednou za deset dní, strávit skoro půldruhého roku bez slunečního svitu a svěžího vzduchu, uzavřeni mezi čtyřmi stěnami a ve společnosti stále stejných tváří.

Startuje experiment simulovaného letu na Mars

Svět