ŠTÍTEK: galaxie

Ilustrační foto.
Washington /ANIMACE/ - Více než pětinu hvězd podobných Slunci obíhají v naší galaxii Mléčná dráha planety, které mají velikost srovnatelnou se Zemí a nacházejí se v zóně, kde se může vyskytovat voda v kapalném skupenství. Vyplývá to podle agentury AP ze studie vyhodnocující údaje z vesmírného teleskopu Kepler. Podle spoluautora studie Geoffa Marcyho to znamená, že v Mléčné dráze existují miliardy planet s podmínkami pro vznik života.

V Mléčné dráze jsou miliardy planet s podmínkami pro život, tvrdí studie

Svět
Soutěž se stavebnicí Merkur
Zlín - Chcete dárek pro své děti? Pak vyhrajte stavebnici Merkur v hodnotě 1100 Kč. Druhý v pořadí pak získá poukaz do zábavního zlínského parku Galaxie v hodnotě 159 Kč. Soutěž Zlínský deník pořádá ve spolupráci s výstavou Stavebnice, která se uskuteční od 21. do 23. listopadu ve zlínské Alternativě.

SOUTĚŽ - POSLEDNÍ DEN: Vyhrajte stavebnici Merkur v hodnotě 1100 Kč

Zlínsko
AFK AMICI FC REICHENBERG. Amici (v černém) se zřejmě dostávají zpět do formy a vyhráli 4:3.
Liberec - Sedmým kolem pokračovala Livesport liga malého fotbalu, která se pravidelně hraje na umělé trávě městského stadionu. Střelecký koncert předvedl Daniel Štěpánek z týmu FC Gazteria, který proti FC Litrpoolu zaznamenal všech sedm gólů svého mužstva.

Livesport liga zaznamenala střelecký koncert Štěpánka

Fotbal
FC ZJEBŠUK TEAM STOLSPOL 2:4. Hráč Stolspolu je v tmavém a jeho tým okupuje druhou příčku.
Liberec - Pátým kolem pokračovala I. a II. liberecká liga v malém fotbale, která se hraje pravidelně každou neděli na třech hřištích s umělým povrchem ve Sport parku. Šokující výhru zaznamenalo dosud neporažené Tango v I. lize, když porazilo 17:2 poslední AC Mitík. Vyloučeni byli Bína Slabý (oba Šotci).

Tango nastřílelo sedmnáctku

Fotbal
Počítačová hra Ratchet & Clank: Nexus.
Společnost Sony oznámila, že akční plošinovka Ratchet & Clank: Nexus od studia Insomniac Games vyjde 13. listopadu letošního roku. K dispozici bude v krabicové i digitální podobě na PlayStation Network. Cena byla stanovena na necelých 800 korun.

Plošinovky Ratchet & Clank: Nexus se dočkáte v listopadu

Hry
Ilustrační foto.
Berlín /VIDEO/ – Astronomové objevili dosud největší hvězdu, jaká kdy byla pozorována v naší galaxii Mléčné dráze. Objekt ve vývojové fázi protohvězdy je nyní zhruba 500krát hmotnější než Slunce a stále roste. Časem se však smrskne zhruba na pětinu svého nynějšího objemu, tedy na stonásobek našeho Slunce, informovala agentura DPA s odvoláním na Evropskou jižní observatoř (ESO).

Astronomové našli dosud největší hvězdu v Mléčné dráze

Svět
Ilustrační obrázek
Washington /VIDEO/ - Vzhledem ke stále novým objevům planet podobných Zemi v naší galaxii by lidstvo podle vědců mělo začít plánovat další kroky ve snaze hledat vzdálený mimozemský život. Nedávné oznámení nálezu tří dalších potenciálně obyvatelných planet — Kepler-62e, Kepler-62f a Kepler-69c — totiž naznačuje, že vesmír je plný světů schopných podporovat život, jak jej známe.

Vědci: Je čas na další fázi hledání mimozemského života

Svět
Atacama – Velká část hvězd vznikla asi o miliardu let dříve, než se dosud myslelo. Podle mezinárodního týmu vědců se utvořily již před 12 miliardami let. Ke svému pozorování astronomové použili největší observatoř světa ALMA, která se sice oficiálně otevírá až dnes, ale částečně je v provozu už od roku 2011.

Velká část hvězd je prý o miliardu let starší, než se myslelo

Svět
Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.
Je to prosté. Do komiksů se zamilujete jako děcko, pak na ně v tom života shonu na pár let zapomenete, a nakonec vás znovu pohltí. Moc se mi za mlada líbily ty v ábíčku.

Dobrý den, Valašsko

Názory z regionu
Ilustrační foto
Mys Canaveral – Astronomové objevili pomocí Hubbleova teleskopu sedm dosud neznámých galaxií, které pravděpodobně vznikly před více než 13 miliardami let. Galaxie, jež vědci popisují jako „dětské fotky vesmíru", tak patří k nejstarším a nejvzdálenějším dosud nalezeným.

Astronomové našli sedm galaxií starších přes 13 miliard let

Svět
 Divizní fotbalisté Napajedel se mohou po podzimní části radovat. Ve skupině D skončili třetí a jsou opět nejlepším týmem soutěže ze Zlínského kraje.
Napajedla - Jdou si stejnou cestou, přesto každý kráčí v trochu jiné galaxii. Ale proč si nezafantazírovat. Fotbalisté Napajedel s 35 góly v 16 zápasech na podzim trumfli v počtu nastřílených gólů i Viktorii Plzeň (27), v současnosti považovanou za nejofenzivnější tým v zemi.

Napajedla střelecky předčila Plzeň i Real Madrid

Fotbal
Noční obloha nad vsetínskou hvězdárnou 15. ledna ve 22:00 hodin.
Vsetín - Zimní noci bývají často nepříjemně mrazivé. Přesto, pokud se vypravíme za pozorováním noční oblohy na vyšší kopec, vysoko nad inverzní clonu, uvidíme oblohu neobyčejně čistou, plnou zajímavých objektů. Nad jihozápadní obzor se začne sklánět galaxie M31 ze souhvězdí Andromedy, která je za ideálních podmínek viditelná i pouhýma očima.

Vesmír na zimní obloze

Valašsko