ŠTÍTEK: galaxie

Snímek nočního nebe s Mléčnou dráhou nad observatoří Paranal.
Vědci se snažili zvážit Mléčnou dráhu po celá desetiletí. Jejich předchozí odhady se pohybovaly v širokém rozpětí od 500 miliard do tří bilionů hmotností našeho Slunce. Evropští astronomové nyní použili údaje z vesmírných teleskopů Hubble a Gaia a dospěli k závěru, že naše galaxie váží jako 1,5 bilionů Sluncí. Informoval o tom britský deník Guardian.
9 fotografií

Kolik váží Mléčná dráha? Vědci dosáhli zatím nejpřesnějších výsledků

Věda a technika
Nově objevená hvězdné řeky na noční obloze jižní polokoule.
Pokud obyvatelé jižní polokoule zdvihnou svůj zrak k noční obloze, mohou spatřit dosud neznámou hvězdnou řeku, která se nachází přibližně 325 světelných let od Země. Skupina přibližně čtyři tisíc hvězd, kterou gravitační síly Mléčné dráhy roztáhly do dlouhého hvězdného proudu tekoucího jedním směrem, pokrývá většinu noční oblohy jižní polokoule. Astronomové odhadují, že se hvězdy v ní zrodily před pouhou miliardou let.
9 fotografií

Mléčnou dráhou teče dosud neznámá hvězdná řeka. Táhne se přes jižní oblohu

Věda a technika
Výstava Hrabalova galaxie, kterou mohli zájemci před časem vidět i v nymburském pivovaru, je nyní otevřena v Národním divadle.
Nymburk, Praha /FOTOGALERIE/ - V přízemí provozní budovy B Národního divadla byla otevřena výstava nazvaná Momenty z Hrabalovy galaxie. Expozici připravili maďarští obdivovatelé Bohumila Hrabala a jeho díla. Výstava nabízí výtvarné práce patnácti maďarských autorů, vznikla vlastně z iniciativy spolku přátel pražské hospůdky U černého vola a také Spolku maďarských lékařů a přírodovědců v České republice. Záštitu nad ní převzalo velvyslanectví Maďarska v České republice.
17 fotografií

Hrabalova galaxie z pivovaru až do Národního divadla

Volný čas
10. února je deštníkový den. Máte ten svůj po ruce?
Mladá Boleslav - Fanoušci sci-fi žánru nejspíše budou znát takzvaný Ručníkový den; ten odkazuje na knižní sérii Stopařův průvodce po galaxii, ve které je detailně vysvětleno, proč by každý měl vědět, kde má ručník. Věděli jste ale, že existuje i Den deštníků?

10. února je deštníkový den. Máte ten svůj po ruce?

Boleslavsko
Velký Magellanův oblak zachycený Hubbleovým vesmírným dalekohledem.
Naši domovskou galaxii Mléčnou dráhu čeká v budoucnu strašlivá katastrofa při srážce s jinou galaxií. Obrovská masa horkého plynu a energie způsobí naprostý kosmický chaos. Hvězdy budou narážet jedna do druhé, planety skončí rozbité nebo se zcela vypaří. Nic už nezůstane jako dřív. Podle nové studie by k tomu mohlo dojít již za dvě miliardy let. To je přitom v kosmickém měřítku za chvíli.
6 fotografií

Nová hrozba. Mléčná dráha se srazí s jinou galaxií dříve, než se myslelo

Věda a technika
Středními Čechy projela robotická stopařka Matylda.
Střední Čechy - Je to robot a má s sebou ručník - fanoušky kultovní sci-fi série Stopařův průvodce po galaxii od anglického spisovatele Douglase Adamse tak nejspíš nepřekvapí, že se jedná o robotického stopaře. V tomto případě o robotku Matyldu.

Středními Čechy projela robotická stopařka Matylda

Z okolí
Staronovým mistrem se stal tým LoKo Chomutov. Na snímku v modrém v utkání s Benfikou.
Chomutov – Závěrečný turnaj elitní zimní ligy CHLMF přinesl rozhodující boje o titul. Před turnajem byly na čele dva týmy se stejným počtem bodů. Obhájce LoKo Chomutov a Esap Chomutov. Po snadném kontumačním vítězství obou celků nad chybějícím týmem Sport bar Galaxie, však musely oba o vítězství tvrdě bojovat. 

Tým Loko Chomutov obhájil loňský titul

Ostatní sporty
Student vyškovského gymnázia Martin Orság uspěl v astronomické soutěži v Thajsku. Skončil třetí.
Vyškov - Už od páté třídy se Martin Orság věnuje astronomii a fyzice, inspirovaly ho knížky žánru sci-fi. Rád si v nich jako malý četl a rozvíjely jeho fantazii. „Přemýšlel jsem třeba nad tím, jestli autor vystihuje reálné nebo smyšlené planety. Později jsem si koupil vlastní dalekohled a začal galaxii zkoumat sám,“ říká student vyškovského gymnázia.

Začal u sci-fi. Nyní student vyškovského gymnázia uspěl na olympiádě v Thajsku

Vyškovsko
Sociální služby. Ilustrační foto.
Týden sociálních služeb pořádá město Karviná od pondělí 2. října. Součástí programu bude nejen přehledná nabídka sociálních a jiných pomáhajících služeb ve městě, ale také aktivity zaměřené na jednotlivé sociální skupiny včetně seniorů nebo lidí s civilizačními nemocemi, pohybovými nebo duševními handicapy.

Příští týden bude v Karviné ve znamení sociálních služeb

Karvinsko
Jaroslav Róna.
Praha - Výtvarník Jaroslav Róna ve čtvrtek v Domě U Kamenného zvonu v Praze zahájí výstavu svých soch a maleb z posledních dvaceti let. Ve výstavním prostoru na Staroměstském náměstí měl sochař a malíř v roce 1997 svou první velkou samostatnou výstavu, na kterou nyní naváže. Výstava potrvá do 29. října. Zlatým hřebem přehlídky bude Sluneční rytíř.

Výtvarník Jaroslav Róna zahájí v Praze výstavu

Volný čas