ŠTÍTEK: galaxie

Washington /VIDEO/ – Astronomové pomocí amerického rentgenového dalekohledu Chandra objevili jednu z nejmenších supermasivních černých děr, kterou ve svém středu hostí netradiční galaxie. Podle dosavadních poznatků by zde vědci díru vůbec nečekali. Supermasivní černé díry mají díky mnohonásobně vyšší hmotnosti daleko větší vliv na objekty ve svém okolí než „obyčejné" černé díry.

Vědci v netradiční galaxii objevili supermasivní černou díru

Svět
Počítačová hra 0x10c.
Markus „Notch" Perssono, autor populárního Minecraftu, již delší dobu vyvíjí další titul, který opět bude ve stylu populárních kostiček alá Lego. Nebude se ale odehrávat na Zemi, ale ve vesmíru. Samotný příběh hráče zavede do roku 281 474 976 712 644, kdy je svět na pokraji zničení, poněvadž galaxie je plná nebezpečných černých děr.
3 fotografie

Sci-fi Minecraft ve vesmíru v podání 0x10c

Hry
Austrálie odhalila obří radioteleskop, nahlédne do hlubin vesmíru.
Sydney – Austrálie dnes představila obří radioteleskop, který umožní astronomům s doposud nevídanou přesností zkoumat hlubiny vesmíru, objevovat vzdálené galaxie a odhalovat původ hvězd. Informoval o tom zpravodajský server BBC, podle nějž se jedná o jeden z nejvýkonnějších dalekohledů na světě.

Obří radioteleskop nahlédne do hlubin vesmíru

Svět
Počítačová hra Mass Effect 3.
Kdyby EA aspoň trochu mohli, nejraději by jistě oznámili pokračování Mass Effect nějakým bombastickým trailerem, který by všem vyrazil dech a dal zapomenout na obavy o budoucnost BioWare po aktuálním odchodu jejich zakladatelů. Nicméně nic takového připraveno nemají.

Plánuje se další hra ze světa Mass Effect

Hry
Mys Canaveral /VIDEO/ - Astronomové z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili na snímcích pořízených teleskopem WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) miliony pravděpodobných černých děr a na 1000 žhavých, prachem zahalených galaxií. Podle výpočtů mohou být v centru těchto galaxií supermasivní černé díry. Další sledování těchto vesmírných objektů může odhalit tajemství vzájemného vztahu galaxií a černých děr, píše agentura Reuters.

NASA objevila nové supersvítivé galaxie i černé díry

Svět
Počítačová hra Mass Effect 3.
Přestože byly hráčům nabídnuty různé styly hraní dle jejich gusta (akční, příběhový…) a přestože od vydání uplynulo pět měsíců, většina lidí pořád ještě Mass Effect 3 nedohrála. Prozradily to statistiky, které zveřejnil Fernando Melo z BioWare na dnešní přednášce na GDC Europe.

Mass Effect 3 dohrálo jen 43 procent hráčů, méně lidí než dvojku

Hry
Počítačová hra Mass Effect 3: Leviathan.
O tomto přídavku s názvem Leviathan do posledního dílu vesmírné ságy Mass Effect se spekulovalo už nějakou dobu a nyní jsme se konečně dočkali oficiálního potvrzení. Vyjít by měl koncem léta na PC, PS3 a Xbox 360 a prodávat se bude za 10 dolarů nebo 800 Microsoft Points.

Oznámení nového DLC k Mass Effect 3 o původu Reaperů

Hry
Hlavní hrdina počítačové hry Mass Effect.
Filmová produkční společnost Legendary Films, jež vlastní práva na filmové zpracování videoherní série Mass Effect, říká, že udělali další krok k tomu, aby skutečně vznikl film - je už totiž hotový scénář. Ten napsal Mark Protosevich, který stojí například za marvelovským Thorem nebo Já, legenda, ve kterém hrál Will Smith.

Mass Effect film se stává realitou, už je i scénář

Hry
Počítačová hra Mass Effect 3.
Některým lidem se BioWare nezavděčili ani vytvořením zdarma dostupného rozšířeného konce Mass Effect 3 jménem Extended Cut. Co takhle se je pokusit udobřit dalšími pečlivě nalajnovanými kroky, aby příště byli opět na naší straně? Takhle nějak možná uvažovali tvůrci Mass Effect 3.

Soundtrack z Mass Effect 3: Extended Cut je ke stažení zdarma

Hry
Počítačová hra StarCraft 2: Heart of the Swarm.
Kdo si myslel, že po Diablo 3 od Blizzardu dlouho nic nedostaneme, toho následující zpráva překvapí. A na základě ní to vypadá, že tou jeho slíbenou druhou letošní hrou by mohla být právě tato sci-fi strategie, a nikoli datadisk pro World of Warcraft, který ještě tak daleko není.

StarCraft 2: Heart of the Swarm je z 99 procent hotov

Hry
Washington /VIDEO/- Astronomové amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) předpověděli scénář gigantické kolize naší galaxie se sousední velkou mlhovinou v souhvězdí Andromedy, k níž má dojít za čtyři miliardy let. Nevyhnutelná srážka podle čtvrteční zprávy NASA vrhne Slunce na jiné místo Mléčné dráhy. Dobrou zprávou ale je, že Zemi samu kolize nezničí.

Mléčná dráha se srazí se sousední galaxií, předpověděli vědci NASA

Svět
Zkušený letecký modelář Václav Hučík vyhrál modelářskou soutěž RC-V1 O putovní horňácký pohár 2012.
Blatnička - Dlouholetý letecký modelář, ale také humorista a svérázný bojovník za pravdu. Václav Hučík z Blatničky, který je už několik let členem horňáckého leteckého modelářského klubu v Louce, se stal na začátku května vítězem osmého ročníku modelářské soutěže RC-V1 O putovní horňácký pohár 2012. Držitel prestižní putovní trofeje Horňácka převzal pohár z rukou loňského vítěze Pavla Maňáka. Soutěž se konala na Strážnických lúkách a pořadatelé z LMK Louka nezapomněli ani na takovou maličkost, jako je extrémní počasí.

Je to moje nejcennější trofej, říká letecký modelář Hučík

Ostatní sporty
Měsíc, Saturn, Mlhovina v Orionu, Galaxie v Andromedě, Hvězdokupa Plejády v Býku či Galaxie ve Velkém voze. To vše dokáže vyfotit Martin Kroužek pomocí dalekohledu. Jeden sám vyrobil a druhý koupil a upravil.
Blansko - Svět, kde se vznáší Měsíc, planety, mlhoviny a galaxie, přitahuje Martina Kroužka z Rájce-Jestřebí od jeho čtrnácti let. Tehdy poprvé navštívil hvězdárnu. Nyní má malou observatoř doma. Sestrojil si vlastní dalekohled, další zase upravil a fotí jím hvězdnou oblohu.
7 fotografií

Pozoruje vesmír dalekohledem, který sestrojil

Blanensko
Marek Houser stopuje na silnici z Otrokovic do Tlumačova
Zlínský kraj – Ve známé knize Stopařův průvodce po galaxii se jako odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec uvádí číslo 42. Něco na tom je. Přibližně tolik minut totiž zabralo čekání na prvního ochotného řidiče. Vydal jsem se stopem obrazit všechna okresní města Zlínského kraje.

Palec nahoru a jedem! Zlínský kraj stopem za 10 hodin

Zlínský kraj
Marek Houser stopuje na silnici z Otrokovic do Tlumačova
Zlínský kraj – Ve známé knize Stopařův průvodce po galaxii se jako odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec uvádí číslo 42. Něco na tom je. Přibližně tolik minut totiž zabralo čekání na prvního ochotného řidiče. Vydal jsem se stopem obrazit všechna okresní města Zlínského kraje.

Palec nahoru a jedem! Kraj stopem za 10 hodin

Zlínsko
Počítačová hra Mass Effect 3.
Epický závěr sci-fi trilogie Mass Effect se blíží. Dočkáme se ho už tento pátek a věřte, že po zhlédnutí startovního traileru už asi do té doby neusnete. Jak je již známo, velitel Shepard a jeho tým je poslední nadějí lidstva nejen na záchranu naší matičky Země, ale také celé známé Galaxie.

To nejlepší na závěr: startovní trailer Mass Effect 3

Hry
SKUTEČNÍ FANOUŠCI  Hvězdných válek se sami za příznivce hnutí Jediismu nepovažují. Výsledky sčítání lidu je znepokojují. Snahu o recesi, která se šíří po sociálních sítích, odmítají.
Kladensko - „Použij sílu, Luku.“ Tak taková slova nemusíte slyšet pouze ve filmové sérii Hvězdné války, ale třeba i na ulici. Poslední sčítání lidu totiž ukázalo, že řád rytířů Jedi, který vznikl dávno v předaleké galaxii, se přenesl ze stříbrného plátna do skutečného života. Na Kladensku a Slánsku působí 311 jeho členů. Alespoň tolik lidí ve sčítacích formulářích uvedlo Jedi jako svou náboženskou víru.

Kladensko a Slánsko stráží přes tři stovky rytířů Jedi

Kladensko
Počítačová hra Mass Effect 3.
Zachrání velitel Shepard naši Zemi okupovanou Reapery a pomstí malou dívenku? Tak toto se z nového filmečku z Mass Effect 3 nedozvíme, za to se ale můžeme pokochat parádní grafikou a zpracováním ničení Londýna nebo slunečnicového pole.

Reapeři útočí na Zemi ve hře Mass Effect 3

Hry