ŠTÍTEK: galaxie

Galaxie  TXS 0128 + 554, která připomíná proslulou vesmírnou stíhačku z Hvězdných válek
George Lucas by mohl slavit. Když v roce 1977 představil první díl svých Hvězdných válek, pravděpodobně sám netušil, že se futuristickými návrhy svých vesmírných lodí skutečně přiblíží něčemu, co ve vesmíru skutečně existuje. Ale stalo. Tvar bitevních stíhaček Tie Fighter, startujících z obří bitevní stanice Hvězda smrti, nápadně připomíná jedna velmi vzdálená galaxie.
8 fotografií

Jako z Hvězdných válek. Daleká galaxie připomíná stíhačku ze slavné ságy

Věda a technika
Mléčná dráha - Ilustrační foto
Realita lidské existence dokazuje, že vesmír umožňuje život technologicky vyspělé civilizace. Kromě té pozemské ale lidstvo zatím na žádné jiné planetě další civilizaci neobjevilo. Země tak představuje dosud jediný důkaz, že je život ve vesmíru možný, a je velmi obtížné zjišťovat, jak běžný nebo vzácný je v kosmickém měřítku. Vědci se to nyní pokusili zjistit novou metodou odhadu pravděpodobnosti.
9 fotografií

V naší galaxii je až 36 vyspělých mimozemských civilizací, překvapili vědci

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety LHS 1140b, obíhající kolem hvězdy typu červený trpaslík, jež aspiruje na titul "nejlepší k hledání známek života mimo sluneční soustavu"
Planet podobných Zemi je v naší galaxii Mléčná dráha možná celá řada, ale objevit je není tak jednoduché. Až do současné doby je zhruba jen třetina z více než čtyř tisíc nalezených a potvrzených exoplanet kamenná - a většina z nich se nachází v okruhu několika tisíc světelných let od Země. To ale není jediný důvod, proč je objev nové kamenné planety vzrušující.
10 fotografií

Byla objevena další planeta podobná Zemi. Rok na ní trvá zhruba 617 dnů

Věda a technika
Vypadá to jako strašidelná tvář plující vesmírem, ale ve skutečnosti snímek z Hubbleova dalekohledu zachycuje slučování dvou galaxií
Už víckrát povzbudil lidskou fantazii vesmírný úkaz, který na snímcích působil jako obličej. Asi nejznámější je skalní útvar na Marsu, při určitém úhlu vypadající jako lidská tvář lemovaná pážecím účesem. Teď NASA uveřejnila ještě zajímavější snímek: na první pohled připomíná monstrum se svítícíma očima z pouťového strašidelného zámku. Jde ale o něco úplně jiného.
12 fotografií

Hubbleův dalekohled zachytil neuvěřitelný úkaz: vesmírného King Konga

Věda a technika
Astorie Chomutov (modří) podlehla Benfice Chomutov 0:1
Společný turnaj odehrála ve sportovním areálu Cihla v Chomutově první a druhá liga, když každý tým měl na programu jeden zápas. V elitní lize je už s předstihem rozhodnuto o vítězi. Mistrem se opět stal tým Sport bar Galaxie, který si vybojoval titul již před závěrečným turnajem, který se bude hrát v neděli 29. září.

Sport bar Galaxie se stal s předstihem potřetí za sebou mistrem CHLMF

Ostatní sporty
Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika
Historicky první snímek černé díry
/VIDEO/ Výzkumníkům v oblasti astronomie se podařilo pokořit další z významných milníků vesmírného bádání. Vůbec poprvé v historii zachytili snímky černé díry, respektive takzvaného horizontu událostí, který tyto objekty obklopuje. Jejich představení u on-line přenosů napjatě očekávaly statisíce lidí po celém světě. Dočkaly se krátce po 15. hodině SELČ.
7 fotografií

Historický okamžik astronomie: Vědci představili první snímky černé díry

Věda a technika