ŠTÍTEK: genetika

Legendární dostihový kůň Eclipse.
V dubnu před 260 lety se narodil jeden z nejslavnějších dostihových koní v dějinách, ryzák Eclipse. Pro milovníky dostihů byl naprostým zjevením, za celou svou závodní kariéru neprohrál jediný závod. Ani poté neupadl v zapomnění, počal totiž stovky potomků. Díky tomu se stal jakýmsi praotcem většiny dnešních dostihových koní.

Dostihový superkůň Eclipse: Nikdy neprohrál, jeho geny nesou zvířata dodnes

Historie
Hnědé, modré nebo třeba šedé? Víte, která barva očí je nejvzácnější a že ji lze předvídat i u vašeho potomka?
Jste budoucí rodiče a zajímá vás, jakou barvu očí bude mít váš potomek? Neexistují žádné jednoznačné způsoby, jak předpovědět barvu očí. Jsou zde ale určité indicie, jak ji předem odhadnout. Logickým začátkem je všímat si barvy očí u rodičů, poté případně i u předchozích generací. Jakmile budete mít všechny tyto informace, můžete určit pravděpodobnost barvy očí vašeho dítěte.

Po kom ta kukadla má? Léty prověřená pravidla napoví, jaké bude mít dítě oči

Rady, tipy
SOBOTA: Oslava odkazu zakladatele genetiky roztančila Brno. Dorazilo přes 20 tisíc lidí
Přes 20 tisíc návštěvníků si nenechalo ujít pestrý program Mendel festivalu. Osmý ročník populární multižánrové akce, která se každoročně koná na oslavu odkazu zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, vyvrcholil dvoudenním hudebním programem v zahradě opatství. Tomu vévodila francouzská kapela Gipsy Kings, jejíž koncert zaplnil Mendlovo náměstí.
58 fotografií

Oslava odkazu zakladatele genetiky roztančila Brno. Dorazilo přes 20 tisíc lidí

Čtenář reportér
Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.
Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Zdraví
Genetická konference na počest G.J.Mendela.
/FOTO, VIDEO/ Křesťané mají Jeruzalém a Bibli, muslimové Mekku a Korán. Genetici Brno a Mendelovy zákony dědičnosti. Největší mozky moderní doby včetně dvou držitelů Nobelových cen se v těchto dnes sjíždí na jih Moravy. Skládají úctu zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi na mezinárodní genetické konferenci, přičemž hledají odpovědi na prosté, avšak velké otázky: Co je to život?
51 fotografií

Genetická konference na počest Mendela: Brno je Mekka vědy, říkají nobelisté

Brněnsko
Gregor Johann Mendel, pastel podle fotografie
Sestavení posledních osmi procent DNA lidského genomu kvůli jejich složitosti trvalo vědcům skoro dvacet let. Teď ale existují kompletní informace, které umožní lépe pochopit, jak se lidé formují jako individuální organismy a jak se člověk liší nejen jeden od druhého, ale i od jiných druhů. Prakticky ve stejný okamžik se českým vědcům podařilo přečíst genom zakladatele genetiky.
15 fotografií

Dvě stě let od narození otce genetiky Mendela: Vědci zkoumají jeho DNA

Věda
Nový skleník vznikne v zahradě Augustiniánského opatství v Brně do konce roku 2022.
/FOTO/ Slavný skleník otce genetiky Gregora Johanna Mendela s rostlinami hrášku uvnitř znovu ožije. Vyroste na původních základech v zahradě Augustiniánského opatství na Mendlově náměstí v Brně. Ve skleníku vědec podnikal své pokusy s hráškem a objevil tam všechny tři zákony dědičnosti. Stavba za osmatřicet milionů korun vznikne do konce tohoto roku k výročí dvě stě let od narození proslulého vědce.
28 fotografií

Augustiniáni obnoví Mendelův skleník i s rostlinami hrachu na původním místě

Brněnsko
Vlasový Wellnes
Produkty slibující krásné vlasy vás nezachrání, pokud nevíte, co přesně vaše kštice potřebuje. „Lidé se neustále točí v kruhu. Zkoušejí různé produkty, vyhodí spoustu peněz a jsou bezradní, když se nic nemění,“ říká tricholožka Jana Kramářová. Jakou roli má na kvalitu vlasů genetika a co můžeme ovlivnit sami?
4 fotografie

Co dělá tricholožka? Na její práci myslíte každý den

Zdraví
Díky nejnovějším vědeckým metodám mohli sledovat, jak se stromy mění v zá- vislosti na změnách klimatu a podmínek jejich života.
Lesy zajišťují čistý vzduch, vodu a řadu surovin. Vedle toho jsou důležitými zásobníky uhlíku a oblastmi využívanými k rekreaci. Stromy ovšem, na rozdíl od živočichů, tráví celý život na jednom místě. Nemohou se přesunout do lepších podmínek, když je trápí sucho nebo na ně útočí škůdci. Postupně tak chřadnou a odumírají. Aktuální změna klimatu prohlubuje již tak významnou stresovou zátěž lesa. Právě tomuto tématu se věnoval projekt SUSTREE, podpořený z fondů EU.
34 fotografií

Osud lesů za sto let určujeme nyní. Vědci zmapovali jejich vitalitu

Česko a EU
Nejvíce vzorků placenty, na základě kterých v laboratořích Oddělení lékařské genetiky FNO dokáží přesně odhalit Downův syndrom, odebírají v Moravskoslezském kraji zkušení lékaři z Gynekologicko – porodnické kliniky.
Nejvíce vzorků placenty, na základě kterých v laboratořích Oddělení lékařské genetiky FNO dokáží přesně odhalit Downův syndrom, odebírají v Moravskoslezském kraji zkušení lékaři z Gynekologicko – porodnické kliniky. Výkon, který placentě v žádném případě neublíží, ale musí být provedený naprosto bezpečně a vyžaduje dlouhodobou praxi. Počet těchto vyšetření také výrazně stoupá ve srovnání s počtem odběrů plodové vody. Zatímco za celý loňský rok jej ve FNO podstoupilo 105 těhotných žen, letos už 102. Tento trend odborníci velmi vítají.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava výrazně narostl počet odběrů vzorků z placenty

Ostravsko
Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel.
Kde venčil Johann Gregor Mendel bernardýny či kde přednášel o genetice, zjistí lidé díky nové speciální mapě Brna. Seznámí je s třiadvaceti místy, která byla v životě vědce důležitá. „Chceme Mendela představit jako člověka, který nežil jen za zdmi kláštera. Například byl silný kuřák, zůstaly po něm propálené ubrusy,“ za autory Jiří Dušek, ředitel brněnské hvězdárny.  
5 fotografií

Mendel byl genetik, kuřák i pejskař. Sledujte jeho odkaz v unikátní mapě

Cestujeme
Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel.
Brno - Kde venčil Johann Gregor Mendel bernardýny či kde přednášel o genetice, zjistí lidé díky nové speciální mapě Brna. Seznámí je s třiadvaceti místy, která byla v životě vědce důležitá. „Chceme Mendela představit jako člověka, který nežil jen za zdmi kláštera. Například byl silný kuřák, zůstaly po něm propálené ubrusy,“ za autory Jiří Dušek, ředitel brněnské hvězdárny.  

Mendel byl genetik, kuřák i pejskař. Sledujte jeho odkaz v unikátní mapě

Brněnsko
Andrej Drbohlav, autor knih o vrazích.
Českokrumlovsko/ROZHOVOR/ - Osudově poznamenal životy svých nejbližších, ublížil své sestře, zdrtil své rodiče. Nyní s odstupem několika dní o svém činu přemýšlí ve vazební věznici. O situaci, ve které se nyní mladík nachází, jsme mluvili s autorem knih o vrazích Andrejem Drbohlavem.

Tragédie pokračuje vazbou

Zločiny a soudy
Rodný dům Johanna Mendela v Hynčicích (dnes Vražné)
Jeho jméno se zlatým písmem zapsalo do dějin vědeckého světa. Johann Gregor Mendel, zakladatel genetiky, autor základních zákonů dědičnosti, je díky svým výzkumům řazen k pilířům moderní vědy. Za svého života se, bohužel, nedočkal docenění své práce, v průběhu dvacátého století byly ale jeho objevy shledány převratnými.
7 fotografií

Vypravte se po stopách otce genetiky Mendela do srdce Moravy

Cestujeme
Ilustrační foto
Šluknovsko - Několikačlenná smečka vlků obecných se po letech vrátila na sever Čech. Vlky zachytily fotopasti v severozápadní části Šluknovska u Lipové, Lobendavy a Dolní Poustevny. Kolik zvířat se nyní v lesích pohybuje, ukážou laboratorní výsledky odebraných vzorků exkrementů.

Na Šluknovsko se vrátila vlčí smečka. Prozradila ji fotopast

Děčínsko
Ilustrační foto
Hradec Králové - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové si v rámci takzvaného Týdne knihoven, který nese podtitul Zločin v knihovně, připravila pro veřejnost ve středu od 18 hodin program pod vedením specialisty na forenzní genetiku Daniela Vaňka.

Na co kam: Kriminalisté odhalí tajemství DNA

Volný čas
Vinař Vladimír Tetur z Velkých Bílovic.
Velké Bílovice /ROZHOVOR/ - Bobule hroznů ve vinohradech zaměkávají, modré odrůdy se vybarvují. To je známka toho, že začátek vinobraní se kvapem blíží. „Ideální by bylo, kdyby ještě přišlo trošku vody. Byl bych rád za pomalé dávkování, aby bobule nepraskaly,“ říká vinař Vladimír Tetur z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Hrozny jsou letos takřka v čítankové kondici, říká vinař Vladimír Tetur

Brněnsko