ŠTÍTEK: Havaj

A je hotovo.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Týden po absolvování nejtěžšího závodu světa v Xterra triatlonu, světového šampionátu na havajském ostrově Maui, se vrátil domů do Prachatic Michal Piloušek. V celkových výsledcích má uveden výsledný čas 3:30:19. Se svými dojmy z Maui a závodu samotném se podělil po svém návratu z Havaje se svými fanoušky v Pivovaru Prachatice.
5 fotografií

Finále na Maui posunuje terénní triatlon o stupeň výše

Prachaticko
Petr Vabroušek
Zlín – V oblíbeném prostředí se zase po šesti letech v sobotu představí Petr Vabroušek. Malenovický triatlet se v Ironmanu v Malajsii pokusí navázat na povedené výsledky z minulých sezon. Do místa závodu se letecky přesunul v pondělí přes Londýn a Kuala Lumpur. Na místě stihne pouze jeden až dva lehčí tréninky v každě disciplíně.

Vabrouška v Malajsii čekají medúzy i opice

Ostatní sporty
Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
Fakultní nemocnice u svaté Anny.
Brno – Předepíšete námi distribuovaný lék, za každou krabičku od nás dostanete stokorunovou odměnu do kapsy a s celou rodinou navíc několikrát do roka odjedete na dovolenou. Třeba na Havaj, do San Franciska nebo Číny. Tak podle nových zjištění Brněnského deníku Rovnost postupoval na základě nabídky farmaceutických společností minimálně jeden lékař z urologie Fakultní nemocnice u svaté Anny. Spolu s téměř dvěma stovkami kolegů v republice ho prošetřuje policie.

Odměna za předepsání léku podle zadání? Třeba dovolená na Havaji

Zločiny a soudy
Přerovský triatlet Jaroslav Hýzl
Přerov – Plavec, triatlonista, Ironman, trenér, dříč a v neposlední řadě tatínek čerstvé školačky Kačenky. Jedna z nejvýraznějších postav přerovského sportu Jaroslav Hýzl má za sebou další pokořenou metu. Po pětinásobné zkušenosti z nejtvrdšího triatlonového závodu světa Ironman na Havaji a dalších závodech té nejvyšší úrovně si odbyl svou premiéru také na mistrovství světa v polovičním Ironmanovi (závod o celkové vzdálenosti přes 113 km, pozn. red.).

Je na čase, jít teď od triatlonu pryč, říká Ironman Jaroslav Hýzl

Ostatní sporty
Zuzana Hejnová a její radost z vítězství v Diamantové lize v Curychu
Curych - Diamantová liga má po čtvrtečním večeru dvě staronové české vítězky. Překážkářka zpečetila svůj triumf v prestižním klání na mítinku v Curychu, kde ve čtvrtek vyhrála a potvrdila formu z mistrovství světa v Pekingu. Uspěla i Barbora Špotáková, která si spravila chuť po neúspěšném šampionátu. Také oštěpařka tentokráte porazila všechny soupeřky.

Diamantové královny: Hejnová se těší na Havaj, Špotáková cítila satisfakci

Atletika
Jan Volár
Praha /ROZHOVOR/ - Český triatlonový reprezentant Jan Volár studuje v Pardubicích chemii. Náročná vysoká škola mu dává zabrat, on však přesto stíhá tvrdé tréninky a pomalu začíná sklízet úspěchy své práce.  V loňském roce skončil třetí v celkovém hodnocení Českého poháru. Letos už ovládl úvodní závod v Ostré u Lysé nad Labem a dokonce už slaví úspěchy na evropské scéně. V Karlových Varech doběhl v závodě Evropského poháru čtvrtý.

Volár si užil nejlepší triatlon v kariérě. Sní o olympiádě a startu na Havaji

Triatlon
Ilustrační foto. Náprstkovo muzeum v Praze, na jehož nádvoří se uskutečnil festival polynéské kultury.
Praha - Vysoké teploty nahrály do rukou organizátorům Festivalu polynéské kultury, který v neděli uspořádali na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Program v podobě tanečních vystoupení, workshopů, přednášek, exotických ochutnávek i výtvarných dílen pro děti a dospělé doprovodilo počasí tropickým parnem; desítky příchozích tak zažily pravou a nefalšovanou „Havaj".

Náprstkovo muzeum uspořádalo festival polynéské kultury

Volný čas
Oblast Puu Ulaula na Havaji.
Washington – Šest vědců – tři muži a tři ženy – se na Havaji nechalo na rok uzavřít do hermeticky izolovaného prostoru. Zahájili tak simulaci podmínek výpravy na Mars a pobytu na rudé planetě. Vědci chtějí při dosud nejdelším experimentu svého druhu v USA zjistit, zda je život při tak dlouhé izolaci možný.

Tři muži a tři ženy zahájili roční simulovaný let na Mars

Svět
Petra Krejčová v reprezentačním dresu
České Budějovice -Jiihočeská triatlonistka Petra Krejčová (TriSK ČB) se v letošní sezoně skvělými výkon kvalifikovala na MS na Havaji. „Trénink se zatím moc nezměnil, protože mě čekají ještě jiné závody, takže trénuji zatím jako v závodním období," vyprávěla.

Trénuje jako ďas a už se těší na odlet na Havaj

Ostatní sporty
Helena Erbenová vyhrála Xterru v Prachaticích.
Prachatice - Jihočeské Prachatice hostily nejprestižnější tuzemský závod v triatlonu XTERRA Czech. Závod, který byl zároveň Světovým, Evropským i Českým pohárem Xterra, byl také kvalifikací na mistrovství světa na Havaji. V nabité světové konkurenci zvítězili Ben Allen a Helena Erbenová. Česká triatlonistka tak opět vylepšila svou bilanci, když v desátém závodě v řadě nechyběla na stupních vítězů.
254 fotografií

Královnou prachatické Xterry je lvice Erbenová, Kubíček doběhl pátý

Triatlon
Ilustrační foto
Prachatice - Již tento víkend se stanou jihočeské Prachatice dějištěm nejprestižnějšího tuzemského závodu v triatlonu XTERRA Czech. Světový pohár a kvalifikace na mistrovství světa na Havaji každoročně přitahuje stovky účastníků z řad profesionálů, ale především amatérů, kteří mají triatlon jen jako koníček. Již počtvrté si závodníci vyzkouší prachatickou trať 1,5 km plavání, 36 km na horském kole a závěrečných 10 km terénního běhu.

Triatlonová elita zavítá na Šumavu, Prachatice hostí Světový pohár XTERRA

Triatlon
Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, jehož piloti se snaží o oblet zeměkoule, bude muset až do dubna příštího roku zůstat na Havaji.
Honolulu - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, jehož piloti se snaží o oblet zeměkoule, bude muset až do dubna příštího roku zůstat na Havaji. Při zatím nejdelší etapě cesty z japonské Nagoje do havajského Honolulu byly totiž baterie stroje „nenávratně poškozeny" a oprava letadla potrvá několik měsíců. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na řídící tým projektu.

Solární letoun má poškozené baterie, znovu vzlétne až v dubnu

Svět
 Manželé Bílkovi ze Štěnovic poskytují nocleh 
cizincům, kteří přijedou poznávat Plzeň. Na snímku jsou s Němkami Paulinou a Frostinou (na snímku uprostřed).
Plzeň – Několikrát do měsíce ubytovávají Radim a Alice Bílkovi ze Štěnovic cizince, kteří přijedou poznávat Plzeň. Pro lidi z Německa, Izraele nebo třeba Havaje připraví k večeři typické české jídlo a také jim doporučí, jaké památky stojí v krajské metropoli za návštěvu.

Manželský pár hostí cestovatele z Německa i Kanady

Plzeňsko
Solární letoun Impulse 2
Honolulu (USA) – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 dnes po pěti dnech a nocích ve vzduchu přistál na Havaji. Stroj tak po vzletu z japonské Nagoje ukončil nejdelší etapu své cesty kolem světa, která měřila přes 8200 kilometrů. Švýcarský pilot André Borschberg vytvořil nový rekord v časově nejdelším sólovém letu, když strávil ve vzduchu téměř 120 hodin.

Solární letoun přistál na Havaji po nejdelší etapě obletu světa

Svět
Solární letoun Impulse 2
Japonsko – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 je definitivně na cestě přes Pacifik na Havajské ostrovy, kam vyrazil dnes časně ráno místního času (v neděli večer SELČ) z japonské Nagoji. Rozhodlo se o tom v okamžiku, kdy po desetihodinovém letu překročil bod, z něhož už není návratu zpět. Informoval o tom organizační tým a na Twitteru i sám pilot, 62letý André Borschberg.

Solární letoun minul bod návratu a musí přes Pacifik na Havaj

Svět
Michal Piloušek.
Prachatice, Ostrov – Před čtrnácti dny se konal v Ostrově závod Xterra triatlonu, který byl vypsán jako Mistrovství České republiky. Z prachatických závodníků si zde vedl nejlépe Michal Piloušek. „Jsem sice veden v Xterra teamu Hluboká nad Vltavou, ale v podstatě jezdím pouze sám za sebe," uvedl závodník.

Cíl byla dvacítka, ale pořadí triatlonista až tolik neřeší

Ostatní sporty
Psi.
Jihlava - Lenka Šimáčková z Jihlavy chodí venčit svého psa do lesoparku Heulos. Má k tomu dobrý důvod, může ho tam totiž pustit z vodítka. Velký a Malý Heulos patří v Jihlavě už dlouho k místům, kde mohou psa lidé venčit i bez vodítka, a to bez hrozby pokuty od městské policie. Minulý týden magistrát výběr takových míst ve městě aktualizoval, některá zrušil, jiná přidal.

Pustit psa z vodítka? To lze jen na deseti místech Jihlavy

Jihlavsko
Zahradní slavnost hradeckého Sionu u školní budovy v Kyjovské ulici.
Hradec Králové /KRÁTCE Z HRADCE/ - Tradičně každý školní rok uzavírají učitelé, děti i jejich rodiče z královéhradecké Základní školy Sion závěrečnou slavností, která se letos koná v pátek 19. června od 16.30 hodin na školní zahradě budovy v Kyjovské ulici.

Hradecký Sion i letos pořádá závěrečnou školní slavnost

Hradecko
Ostrov Guam
Hagatna - Zdá se to jako sci-fi. Ale kdo ví: fotbalisté Guamu v kvalifikaci o mistrovství světa dál překvapují. Po historicky prvním vítězství nad Turkmenistánem (1:0) zdolal až 174. tým žebříčku FIFA, reprezentující tichomořský ostrov se zhruba 170 tisíci obyvatel, také Indii.

Guam na MS ve fotbale? Ostrov z Tichého oceánu šokoval také Indii

Fotbal
Jan Hradecký.
Příbram /ROZHOVOR/ – Usměvavý příbramský sportovec Jan Hradecký má před sebou velkou výzvu. Chce se dostat na mistrovství světa v polovičním Ironmanu, které se uskuteční 30. srpna v rakouském horském středisku Zell am See. Aby se kvalifikoval, potřebuje jediné – tuto neděli v St. Pölten skončit do sedmdesátého místa. Mezi dva a půl tisíci účastníky… Dva dny před odjezdem si udělal čas na rozhovor pro Příbramský deník.

Hradecký si jede pro účast na MS v polovičním Ironmanu

Ostatní sporty