ŠTÍTEK: Havaj

Japonské Zero pilotované kamikaze při útoku na americká plavidla u Filipín v roce 1945
Božský vítr. To v překladu znamená slovo kamikaze. Sebevražední letci, které japonská armáda využívala ve druhé světové válce, považovali smrt za císaře a Japonsko za čest. V muzeu ve městě Chiran uchovávají příběhy těchto mladých mužů, i jejich poslední dopisy před sebevražedným letem. Piloti se v nich loučili s rodinami.

Poslední slova pilotů kamikaze za války: Psali matkám, fotili se se štěnětem

Historie
Šestnáctý novoroční Kladrubský La Manche se konal 19. ledna 2024.
/FOTO, VIDEO/ Za normálních okolností by se v krytém plaveckém bazénu Rehabilitačního ústavu Kladruby konal v pátek 19. ledna 2024 v pořadí už devatenáctý ročník novoročního štafetového plavání. Jenže normálních okolností bylo v uplynulých třech letech poskrovnu, a tak se plavecké překonávání virtuální úžiny mezi Francií a Anglií konalo teprve pošestnácté.
32 fotografií

Po tříleté odmlce v Kladrubech více než stovka plavců znovu zdolávala La Manche

Benešovsko
Nebezpečná krása, korál Clavularia sp
Zdravotničtí záchranáři z Královéhradeckého kraje se někdy setkávají i s případy, které by v naší domovině asi jen tak někdo nečekal. Spíš v některé z exotických zemí, jako s otravou, jejíž příčinou byl mořský korál. O štěstí může hovořit čtyřčlenná rodina z Hradce Králové, pro níž nakonec vše dobře dopadlo, ale na tuto zkušenost nejspíš nezapomene.

Čtyřčlennou rodinu z Hradce otrávil korál. Při čištění mořského akvária

Hradecko
Dělají si reklamu, ale v sobotu vyrazí!
V sobotu 9. prosince proběhne vnitřním městem Ingolstadtu v plavkách a se sbírkovými schránkami skupina otužilých a sociálně angažovaných občanů a bude při tomto Underpants Runu sbírat příspěvky na dobrý účel, píše DK.

Od sousedů: Polonazí poběží Ingolstadtem

Z okolí
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli. Můžou za to extrémní sucha, která tuto jinak poměrně vlhkou oblast trápí. Voda se vypařuje a zanechává za sebou stále slanější vodu, v níž se kvůli tomu množí halobakterie, které jí dávají specifický odstín.

Jezero na Havaji je jako z pohádky, zbarvilo se do růžové. Je to špatné znamení

Svět
Joseph a Summer McStayovi se svými dvěma syny. Celá rodina záhadně zmizela ve čtvrtek 4. února 2010
Jde o jeden z nejzáhadnějších zločinů v novodobé americké historii. V únoru 2010 zmizela náhle ze svého domu v kalifornském Fallbrooku čtyřčlenná rodina McStayových. Před deseti lety, v listopadu 2013, byla jejich těla nalezena zahrabána v mělkých hrobech v poušti. O rok později policie dopadla pravděpodobného vraha. Muž byl odsouzen k trestu smrti a čeká na popravu. A stále tvrdí, že je nevinný.
6 fotografií

Záhada rodiny McStayových: Náhle zmizeli ze svého domu, těla pak našli v poušti

Historie
 Helena Kotopulu před startem Ironmana na Havaji.
ROZHOVOR/ Vrchol letošní sezony má před sebou triatlonistka Helena Kotopulu. V sobotu 14. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod, který je mistrovstvím světa v dlouhém triatlonu, se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Zlínská Ironmanka se na téměř 20 000 kilometrů vzdálený ostrov v Pacifiku přesunula letecky z Prahy s přestupy v Amsterdamu a Los Angeles.
13 fotografií

Helena Kotopulu si po letech znovu zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty
Sua Ocean Trench je ikonickým místem Pacifiku
Země, která vznikla po výbuchu sopek. Stát s krásnými horami, řekami i jezery s průzračně čistou vodou. A také místo, které nezná význam slova stres. To je Samoa. Jeden z nejkrásnějších koutů planety, který najdete v Tichém oceánu. A pokud jde o koupání, pak možná vůbec ten nejlepší. Především díky unikátnímu koupališti Sua Ocean Trench.
8 fotografií

Nejkrásnější koupání na světě je v propadlé jeskyni. Turistům z něho padá brada

Do světa
Markéta Konvičková a Jan Bendig jsou blízcí přátelé i hudební kolegové. Seznámili se během soutěže SuperStar.
Když zpěvačka Markéta Konvičková bojovala s vážnou nemocí v podobě vzácného nádoru, měla kolem sebe podporující rodinu. Byl tu ale ještě někdo. Nejlepší přítel, Jan Bendig. Ten ji na dálku dobíjel po telefonu energií. K Markétě má blízko, považuje ji za svou rodinu. Jak prozradil v časopisu Story, své kamarádce bude zpívat na svatbě. I kdyby se konala na druhé straně zeměkoule. 
5 fotografií

Konvičková o boji s nádorem a Bendigově podpoře. Jan jí zazpívá na svatbě

Společnost
15. ročník Triatlonu v Hrádku nad Nisou.
Osmitisícový Hrádek nad Nisou na česko-německo-polském trojmezí a tamější Rekreační areál Kristýna byly v neděli 3. září v zájmu vyznavačů triatlonu. Ti sem zamířili na patnáctý ročník Triatlonu Hrádek nad Nisou. Akce byla součástí projektu Tipsport Sportuj s námi a celkově nalákala k účasti čtyři stovky dospělých a sto dětských závodníků.
6 fotografií

Jezero Kristýna a jeho okolí v Hrádku nad Nisou přilákalo stovky triatlonistů

Ostatní sporty
Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily
Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.
5 fotografií

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Svět
Požáry na havajském ostrově Maui
Bilance obětí po požárech na havajském ostrově Maui stoupla na 99, což z nich činí požáry s nejvyšším počtem obětí ve Spojených státech za více než sto let, uvedla agentura AFP. Předchozí bilance čítala 96 mrtvých, mezitím pátrací týmy našly další tři mrtvá těla. Havajský guvernér Josh Green v televizi CNN varoval, že tato bilance by v příštích dnech mohla „velmi výrazně“ vzrůst. „Během příštích deseti dnů by tento počet mohl zdvojnásobit,“ řekl Green.
16 fotografií

Bilance obětí na Havaji znovu stoupla. Mohla by se zdvojnásobit, varuje guvernér

Svět
Matyáš Boháček při předávání cen České hlavičky 2022
Když před třemi roky oslovil tehdy ještě student gymnázia Matyáš Boháček katedru kybernetiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni, netušil, jak dlouhá a úspěšná spolupráce se právě rodí. Jeho cílem původně bylo dozvědět se více o strojovém učení a výsledkem je unikátní aplikace na rozpoznávání českého znakového jazyka.
3 fotografie

Velká pomoc pro neslyšící. Student pomohl vytvořit unikátní aplikaci

Počítače a mobily
Havajské město Lahaina, kterým se prohnal ničivý požár, vypadá jako válečná zóna
Smrtící vedro, panika a strach. Rodině 19letého Noaha Tomkinsona hrozilo, že se místo uhoření utopí. Společně s mladším bratrem a matkou totiž utekli před smrtícími plameny ve městě Lahaina do Pacifiku, kde pět hodin šlapali vodu. Kdyby při příchodu ohně přešli jen na druhou stranu ulice, plamenům by už neutekli. Pro řadu obyvatel postiženého ostova Maui dramatické příběhy tak dobře neskončily.
11 fotografií

Peklo na Havaji: Aby unikli plamenům, utíkali do oceánu. Pět hodin šlapali vodu

Svět
Následky požárů na havajském ostrově Maui
Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. 
16 fotografií

Obětí požáru na Havaji stále přibývá. Stal se nejhorším za 100 let v USA

Svět
Město Lahaina požáry na havajském ostrově Maui prakticky zcela zničily
Počet obětí ničivých lesních požárů na havajském ostrově Maui vystoupil na 53, oznámily havajské úřady. Ke čtvrtečnímu poledni místního času se podle prohlášení okresu Maui počet potvrzených úmrtí zvýšil z 36 o dalších 17. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.
16 fotografií

Hrozivé řádění plamenů: Požáry na havajském ostrově Maui mají přes 50 obětí

Svět
Z letního pobytu.
/FOTO/ Prázdniny jsou v plném proudu, teploměry praskají horkem, sluníčko se jen občas schová za mrak a povolí skromnou dávku deště… Ideální čas pro každoroční letní pobyt rychnovského Centra Orion v příjemném „lesním“ táboře J. A. Komenského. Pětadvacet zdravotně postižených osob z Rychnovska, Kostelecka, ale třeba i Dobrušky, Vamberka či Nového Města nad Metují zde prožilo krásný týden doslova nabitý pestrou paletou zážitků.
7 fotografií

Na Floridu? Na Havaj? Ne, zdravotně postižení zamířili na letní pobyt do Bělče

Čtenář reportér
Porubské restaurace na Hlavní třídě v Ostravě.
/FOTO, VIDEO/ Od Havaje přes Japonsko, Řecko, Španělsko, Itálii až do Česka. Tak se dá cestovat díky gastronomii v okolí Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Deník se zaměřil na centrum Poruby, kde se za posledních pět let objevily nové restaurace a bistra, která nabízí jak čerstvé ryby, tak tradiční české pokrmy. Vybrali jsme pět restaurací.

Od sushi až po kulajdu. Letní tipy Deníku na TOP 5 podniků v Ostravě-Porubě

Ostravsko
Bezdomovec zaútočil na druhého muže sekáčkem na maso. Ilustrační foto:
Josefu Gaborovi z Prahy se v Jihlavě líbilo natolik, že ji odmítal opustit, i když mu to nařídil soud. Osmapadesátiletý muž bez domova dostal mimo jiné zákaz pobytu v krajském městě letos v lednu, a to na třicet měsíců. Vysloužil si to za loňskou rvačku na ubytovně v Jihlavě. Soud zakázal pobyt v Jihlavě i jeho sokovi.

Bezdomovcům se v Jihlavě líbilo. Soud je za to ale poslal do vězení

Zločiny a soudy
São Miguel hodně připomíná Havaj.
São Miguel. Jeden z devíti vulkanických ostrovů na portugalských Azorech. Je to místo, které přírodou hodně připomíná Havajské ostrovy. Co dělat na ostrově São Miguel a kdy se jezdí na Azory? Nejlepší je tam kvůli počasí přijet v létě, kdy se teploty pohybují kolem příjemných 25 °C. Teplota vody v této části Atlantického oceánu dosahuje asi 22 °C. A je to i ideální místo k pozorování velryb.
5 fotografií

Ostrov São Miguel: Havaj Evropy, kde prý ryby obalovali kokainem

Do světa
Podnikatelka Kamila Walterová a její módní salón v Nymburce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Říká o sobě, že je velmi ambiciózní a kupředu životem ji pohání řada motivačních prvků. Nad jedním z nejzásadnějších se může někdo i pousmát. Dvaadvacetiletá Kamila Walterová z Nymburka si od dětství přeje mít vlastního koně. I kvůli tomu se snaží, podniká a svůj nový a netradiční salón Styl stojící na Boleslavské třídě v Nymburce vylepšuje každým měsícem.
14 fotografií

Mladá podnikatelka zlepší nymburský salón o piercing. Chce být trendy a mít koně

Podnikání
Tomáš Slavata s dětmi, pro které pořádá triatlonové závody
Prožil nelehké dětství a nejtěžší pro něj bylo vyrovnat se s bezmocí, že nemůže věci v rodině změnit. „Když vidíte, že někdo uhodí vaši mámu a vy nemáte dost sil s tím cokoliv udělat, protože jste ještě dítě, je to těžké,“ řekl Deníku vrcholový sportovec v triatlonu Tomáš Slavata. Únikem i mechanismem, jak pracovat s nadbytečnou energií, se pro něj stal sport, prostřednictvím kterého spojuje děti z rozličného prostředí.

Sportem spojuji děti z různých sociálních vrstev, říká triatlonista Slavata

Česko
Malý ráj s exotickými květinami skýtá třeba Monte Palace Tropical Garden. Portugalský ostrov Madeira
Pestré barvy kam se podíváš, sladké chutě a vůně. Portugalský ostrov je přezdíván evropskou Havají. Celoročně příjemné teploty, bujná zelená a rozkvetlá vegetace, úchvatné přírodní scenérie. To láká na Madeiru asi milion a půl turistů ročně. „Lidé tady najdou velkou část světa na jednom místě,“ zve místní průvodce Hugo, který vozí turisty na vyhlídkové jízdy po ostrově. Na své si přijdou také příznivci festivalové zábavy nebo aktivní dovolené.
48 fotografií

Ostrov věčného jara. Barvitá Madeira se ponoří do Květinového festivalu

Do světa
Slavnostní vyhlášení 23. ročníku akce Nejlepší sportovci roku 2022 v Hranicích, úterý 18. dubna 2023. Simona Křivánková
/ROZHOVOR/ Počtvrté se stala královnou hranického sportu, poprvé převzala cenu Sportovní hvězda města Hranice. Ocelová žena Simona Křivánková nemá na dlouhých triatlonových tratích v Česku konkurenci. Co ona a slavné mistrovství světa v Ironmanovi na Havaji? „Není to nereálné. Člověk by tomu ale musel obětovat hrozně moc,“ řekla v rozhovoru pro Deník.
63 fotografií

Hranickému sportu kraluje ocelová žena. Závodí už i s dcerou

Ostatní sporty