ŠTÍTEK: Havaj

Podnik Lékárna.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
15 fotografií

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Karlovarsko
Král majálesu 2022 Martin Tetour.
Souboj tří finalistů na českobudějovickém Sokolském ostrově v pátek 27. května 2022 určil krále letošního Budějovického Majálesu. Po celý týden sbíralo jedenáct zúčastněných škol body v různých disciplínách, aby se jejich kandidát dostal do tříčlenného finále. Ve čtvrtek po 17. hodině měly největší šanci Biskupské gymnázium (4 330 bodů), Gymnázium J. V. Jirsíka (3 889 b.) a Gymnázium Jírovcova (3 484 b.).
186 fotografií

Majálesový průvod prošel centrem Budějovic. Král je z BIGY

Českobudějovicko
Ambasáda USA v Kyjevě na snímku z 12. února 2022.
Riziko ruského vojenského vpádu na Ukrajinu je dostatečné vysoké a bezprostřední, aby ospravedlnilo odjezd značného počtu zaměstnanců amerického velvyslanectví v Kyjevě. Při návštěvě Havaje to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Zároveň uvedl, že se Moskva stále může vydat diplomatickou cestou. Informuje o tom agentura Reuters. Své diplomaty už evakuovala i Austrálie.
144 fotografií

Další evakuace: Rusko Ukrajinu ohrožuje a šikanuje, míní australský premiér

Státy mimo EU
Výbuch podmořské sopky Hunga Tonga - Hunga Ha’apai, která leží asi 65 kilometrů od metropole tichomořského souostroví Tonga, na satelitním snímku.
Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu vydalo varování před cunami, kvůli vlně vysoké přes jeden metr se museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. Informovaly o tom agentury Reuters a AP. Menší přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži, ale i vzdálenější Havajské ostrovy a doporučení k ostražitosti dostali rovněž lidé na západním pobřeží USA.

Když prší popel: U Tongy vybuchla podmořská sopka, cunami vyhnalo lidi z domovů

Svět
Zátoka Three Saints Bay na aljašském ostrově Kodiak.
Aljaška zaznamenala nejvyšší a zároveň nejnižší prosincové teploty, jaké doposud její obyvatelé zažili. Na ostrově Kodiak naměřili meteorologové téměř dvacet stupňů Celsia, zatímco ve vnitrozemském městě Fairbanks lidé prožili ty nejstudenější Vánoce za poslední století. Celá země se potýká s ledem, který pokrývá téměř vše a přetváří tak na některých místech krajinu na ledovou poušť.

Icemagedon na Aljašce: Extrémní počasí z ní dělá ledové království

Věda a technika
Triatlonista Pavel Lebeda
V letošním roce bylo prioritou pro klub Triatlon Team ASTRA Benešov obnovení triatlonových závodů v Konopišti, což se podařilo velmi dobře. Závod pořádal nový spolek „TRIATLON KONOPIŠTĚ z.s.“, ale i ten je tvořen především členy oddílu Astra.

Triatlonista Lebeda řádil v terénních závodech

Ostatní sporty
Plavání a kolo byla pro Petra Klímu ta asi jednodušší část Moraia Mana.
V necelých pětadvaceti letech má za sebou několik závodů v půlmaratonu, několik maratonů, krátké triatlony, absolvoval dvakrát XTERRA CZECH na dlouhé trati, čtyřikrát závod polovičního Ironmana, vyzkoušel si i extrémní terénní běh na 63 kilometrů. Třešničkou na dortu byl nyní koncem června Moravia Man, závod kategorie Ironman (3,8 km plavání – 180 km kolo – běžecký maraton). Petr Klíma z Prachatic má zkrátka rád výzvy.
25 fotografií

Před osmi lety uběhl Petr Klíma sotva dva kilometry, nyní dal Ironmana

Ostatní sporty