ŠTÍTEK: Havaj

Americký prezident Donald Trump.
Nový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa nezačne ode dneška platit, jak se předpokládalo. O pozastavení jeho účinnosti ve středu rozhodl federální soud na Havaji a dnes také federální soudce v Marylandu. Trump rozhodnutí havajského soudce tvrdě kritizoval a prohlásil, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu.
4 fotografie

Trump s novým dekretem opět narazil. Federální soudy USA ho pozastavily

Svět
Studenti 4. B kolínského gymnázia svůj bál opravdu vyšperkovali.
Kolín /FOTOGALERIE/ – Už předposlední studentský bál letošní sezony se konal v sobotu v kolínském městském společenském domě a studenti 4. B kolínského gymnázia si jej opravdu vyšperkovali. Nejen technikou s obřími obrazovkami, ale i programem sahajícím od předtančení společenských tanců i DC Glow a Promo Dance přes atraktivní brazilské tanečnice či vzdušný tanec na šále.
100 fotografií

Studenti gymnázia se na svém plese vydali na Havaj

Kolínsko
Na Oborském rybníku v Černé Hoře je lov na dírkách mezi rybáři velmi populární. Pod ledem loví pstruhy a siveny.
Černá Hora /REPORTÁŽ/ – V Rusku a v severských zemích je to národní sport. Vrtákem vyhloubit v ledu díru a do ní nahodit s miniaturním prutem na tenkém vlasci titěrnou nástrahu. Lov na dírkách je pro rybáře velmi atraktivní. I v třeskutých mrazech si totiž mohou parádně zachytat. „Je to vášeň. Rybářům se přece říká tiší blázni. Když je tuhá zima, jsou rybníky a řeky zamrzlé a oni mají absťák. Musí si někde nahodit. Na svazových revírech se u nás ale na dírkách lovit nesmí. Tak jezdí na soukromé vody, kde za lov platí. Tam se chytají hlavně pstruzi duhoví a siveni," hlásí v sobotu dopoledne správce Oborského rybníku v Černé Hoře na Blanensku Pavel Vágner.
20 fotografií

Rybáři líčí pod ledem na pstruhy. Na háčku mají sýr, červy i těsto s flitry

Blanensko
Cyklokrosařka Kateřina Nash.
S nejvyššími ambicemi půjde do dnešního závodu mistrovství světa v cyklokrosu ostřílená závodnice Kateřina Nash. Opravňují ji k tomu skvělé výsledky, jichž dosahovala v průběhu sezony. Devětatřicetiletá česká reprezentantka skončila celkově třetí v seriálu Světového poháru, když nastoupila do šesti z osmi závodů a čtyřikrát dojela na medailových pozicích. Jednou vyhrála, nejhůře byla naposledy v Hoogerheide s velkou porcí smůly sedmá.

Nash touží na mistrovství světa v cyklokrosu po životním úspěchu

Ostatní sporty
Silové cvičení s vlastní váhou těla.
Blanensko, Vyškovsko - Dostat se na váhu před porodem. Předsevzetí, které si letos na Nový rok dala mladá matka Veronika Kuchaříková z Vyškova. Bylo to poprvé, co si vůbec něco předsevzala. „Mám docela pevnou vůli, věřím, že nepolevím. Potřebuji shodit pět kilo a zpevnit břicho," svěřila se žena. Plánovala začít s během, to jí ale zatím vzhledem k počasí nevychází. „Takže přemýšlím o zumbě. Zatím cvičím doma a snažím se jíst zdravě," dodala Kuchaříková.
8 fotografií

Cvičení? Předsevzetí končí s jarem

Zdraví
Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe dnes společně v přístavu Pearl Harbor uctili památku obětí překvapivého japonského útoku z prosince 1941.
Honolulu/Pearl Harbor (USA) - Japonský premiér Šinzó Abe na dnešní historické návštěvě americké základny Pearl Harbor na Havajských ostrovech za doprovodu prezidenta USA Baracka Obamy vyjádřil lítost nad oběťmi japonského útoku z prosince 1941. Abe navštívil místo japonského úderu jako vůbec první úřadující premiér své země. Obama označil Abe přítomnost v Pearl Harboru za historické gesto, které symbolizuje sílu usmíření.

Obama a Abe uctili památku obětí japonského útoku na Pearl Harbor

Svět
Ilustrační foto
Honiara - Šalamounovy ostrovy v Tichomoří dnes zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Otřesy způsobily výpadky proudu na Šalamounových ostrovech, nejsou ale zprávy o větších škodách či zraněných ani obětech.

Zemětřesení na Šalamounových ostrovech se obešlo bez obětí

Svět
Šinzó Abe.
Tokio - Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že koncem měsíce navštíví přístav Pearl Harbor na Havaji, aby uctil památku obětí japonského útoku na tamní americkou námořní základnu z roku 1941. Návštěva, během níž se setká s americkým prezidentem Barackem Obamou, je plánována na 26. a 27. prosince, napsala agentura Reuters.

Japonský premiér navštíví Pearl Harbor, uctí válečné oběti

Svět
Křižovatka. Nepřehledná křižovatka se nachází mezi hřbitovem, čerpací stanicí ONO a supermarketem Terno.
Jihlava – Téměř sedm let se v Jihlavě pouze mluvío úpravě jihlavské křižovatky na ulicích Rantířovská a Žižkova u ústředního hřbitova a čerpací stanice ONO. Doprava tady kolabuje nejen ve špičkách, ale skoro po celý den.

Křižovatka bude konečně bezpečnější

Jihlavsko
Honolulu - hlavní město Havajských ostrovů
Štramberk (Novojičínsko) - Jaroňkova útulna v areálu štramberského hradu přivítá poslední říjnovou středu milovníky cestování a poznávání cizích krajů.

Havaj na Novojičínsku

Cestujeme
Ilustrační foto.
Jihlavsko – Středoškoláky 
v posledním ročníku čeká 
v nadcházejících měsících sezona maturitních plesů, kde se ve velkém stylu rozloučí se středoškolským životem.

Letos se bude tančit havajsky

Jihlavsko
Barack Obama
Washington - Americký prezident Barack Obama věří ve splnění amerického plánu vyslat na Mars člověka a bezpečně ho dopravit zpět na Zemi do třicátých let tohoto století. Dosluhující šéf Bílého domu svou vizi dobývání vesmíru zveřejnil na zpravodajském portálu CNN.

Obama věří v cestu lidí na Mars do třicátých let

Svět
Alessandro Zanardi vyhrál na paralympiádě silniční závod.
Rio de Janeiro - Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi obhájil na letních paralympijských hrách zlatou medaili v časovce kategorie handbiků. Devětačtyřicetiletý Ital, jenž před čtyřmi lety v Londýně ovládl i silniční závod, zvítězil zásluhou skvělého finiše, na mezičase mu patřilo s téměř dvacetisekundovou ztrátou třetí místo.

Bývalý pilot formule 1 Zanardi obhájil v Riu paralympijské zlato

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Washington - Tropická bouře Madeline přinesla v noci na dnešek intenzivní srážky na jih Havajských ostrovů, její střed se ale pevnině vyhnul. Přesto místní meteorologové varují před sesuvy půdy, které mohou být životu nebezpečné. Florida mezitím vyhlásila pohotovost kvůli tropické bouři Hermine, která by měla na sever státu udeřit dnes v noci a před příchodem na pevninu podle meteorologů zřejmě zesílí na hurikán.

Bouře Madeline zasáhla Havaj, Floridu ohrožuje další bouře

Svět
Na Havaji skončil po roce simulovaný pobyt vědců na Marsu. Ilustrační foto
Honolulu (USA) - Na Havajských ostrovech skončil v neděli druhý nejdelší simulovaný pobyt na Marsu. Šest vědců rok zkoumalo v izolované stanici na nejvyšší havajské hoře Mauna Loa podmínky výpravy na rudou planetu. Informovala o tom agentura AP.

Na Havaji skončil po roce simulovaný pobyt vědců na Marsu

Svět
Votická Havaj párty na Karláku.
Votice - Městské kulturní centrum (MKC) a spolek Valkýra uspořádaly po dvou nejstudenějších srpnových dnech (dle měření pražského Klementina byl 11. srpen nejchladnějším od roku 1869) v sobotu Havaj párty, při níž kolem požární nádrže v Karlově ulici a v jeho nepříliš ohřáté vodě účastníci řádili jako na slunných tichomořských plážích.
54 fotografií

K návratu léta vyzvali Votičtí při Havaj párty

Benešovsko
Manažer týmu Volejbal Brno Martin Gerža usilovně hledá možné posily v zahraničních vodách.
Brno /ROZHOVOR/ – Hráči celku Volejbal Brno získali v extralize na začátku května stříbrné medaile. Ve finále nestačili na favorizovaný Liberec 2:4 na zápasy, přesto se dočkali potlesku zaplněné DRFG Arény. Na poslední zápas dorazilo více než pět tisíc fanoušků. Před nadcházející sezónou má manažer klubu Martin Gerža za úkol poskládat konkurenceschopný tým, který bude opět pomýšlet na mety nejvyšší. „Vladimir Sucharev je na odchodu, setrvání Sergeje Adrianova je otázka," přibližuje Gerža situaci ohledně ruských opor.

Hráči odcházejí, přesto je náš cíl semifinále, říká manažer Volejbalu Brno Gerža

Ostatní sporty
Jan Frodeno
Roth (Německo) - Německý triatlonista Jan Frodeno překonal nejlepší světový čas na dlouhé trati, když na závodech v Rothu zvládl 3,86 km plavání, 180 km na kole a běžecký maraton v čase 7:35:39. Dosavadní pět let staré maximum krajana Andrease Raelerta vylepšil téměř o šest minut.

Němec Frodeno vylepšil o šest minut rekord v dlouhém triatlonu

Triatlon