ŠTÍTEK: Havaj

Čtenářka Deníku u moravského moře. Se západem slunce skoro jako na Havaji
Čtenářka Miroslava Jakubčíková nám do redakce poslala nádherné fotky. I když se to tak může zdát, nepořídila je v žádném přímořském letovisku. Vyfotila je totiž u nás u Novomlýnské nádrže nedaleko Šakvic na Břeclavsku. Na léto se většina z nás už moc těší, takže pokud nejedete letos k moři, může být pro vás jižní Morava skvělou alternativou. Zase tak daleko od romantiky na Havaji to nemá.
11 fotografií

Západ slunce skoro jako na Havaji. Čtenářka Deníku navštívila moravské moře

Čtenář reportér
Čtenářka Deníku u moravského moře. Se západem slunce skoro jako na Havaji
Nádherné fotky nám do redakce poslala čtenářka Miroslava Jakubčíková. I když se to tak může zdát, nepořídila je v žádném přímořském letovisku. Vyfotila je totiž u nás u Novomlýnské nádrže nedaleko Šakvic na Břeclavsku. Na léto se většina z nás už moc těší, takže pokud nejedete letos k moři, může být pro vás jižní Morava skvělou alternativou. No řekněte, daleko od romantiky na Hawaii to zase tolik nemá.
11 fotografií

Čtenářka Deníku u moravského moře. Se západem slunce skoro jako na Havaji

Čtenář reportér
Velikonoční prohlídka zámku Hošťálkovy na Velký Pátek 7. dubna 2023.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jen několikrát do roka na zámku Hošťálkovy probíhají komentované prohlídky v kostýmech. Na Velký pátek 7. dubna do Hošťálkov vyrazili turisté a rodiny s dětmi, které láká velikonoční jarmark plný atrakcí. Dorazili také pamětníci, kteří zámek zažili jako uzavřený ústav sociální péče. Není to tak dávno, co byl zámek domovem handicapovaných žen.
81 fotografií

Zámek Hošťálkovy se otevřel návštěvníkům. Podívejte se

Bruntálsko
Velké družice a malý nanosatelit. Když Fermi a GRBAlpha detekovali záblesk, observatoř Neila Gehrelse Swifta byla na druhé straně Země a o hodinu později výbuch lokalizovala díky jeho dosvitu
/VIDEO/ Vědecký úspěch si připsali na své konto astrofyzikové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Přispěli k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace za pomoci mini-družic GRBAlpha, která je nejmenšího svého druhu na světě," sdělila za fakultu Tereza Fojtová. Je manažerkou mediální komunikace Přírodovědecké fakulty. Médiím poskytli vědci i video, jehož autorem je NASA.
2 fotografie

Nejmohutnější exploze od počátků civilizace. K pozorování přispěli vědci z Brna

Brněnsko
Michaela Dlouhá
Domácí derniéra volejbalistek Přerova v aktuální extraligové sezoně byla zároveň nezapomenutelným zážitkem pro domácí blokařku Michaelu Dlouhou. Ne že by samotný duel s favorizovaným Prostějovem byl nějak speciální. Zubřice v něm padly 0:3. Talentovaná hráčka se však po třech letech strávených v Přerově de facto loučila s městem a klubem, který jí přirostl navždy k srdci.
9 fotografií

Z Přerova na univerzitu v Americe. Splněný sen, říká volejbalistka Dlouhá

Ostatní sporty
Z Reparatur-café...
Hodinu po půlnoci na neděli někdo zazvonil u rodinného domu v Grünburgu, z vnějšku ještě nedostavěného. Jeho majitel Hermann F. (43) se zvedl, aby otevřel. V horním patře spaly jeho dvě děti (10 a 12 let), které měl se sestrou švagra (toto manželství bylo před lety rozvedeno, děti měli rodiče ve střídavé péči a žily u otce), jeho nová partnerka a její 9letá dvojčata.

Od sousedů: Vražda mezi švagry

Českobudějovicko
Ostrov u Macochy ovládlo v sobotu ostatkové veselí. Do ulic obce v Moravském krasu na Blanensku vyrazil masopustní průvod.pestrých masek.
/FOTO, VIDEO/ Pestrý průvod masek. Dospělých i dětí. Řehtačky, frkačky, salvy smíchu. Ulice Ostrova u Macochy patří v sobotu masopustnímu veselí. Obcí v Moravském krasu na Blanensku tentokrát ostatkový průvod prochází o týden dříve než obvykle. „V tradičním termínu máme totiž letos ples a nepodařilo se nám ho přesunou na jiné datum. Tak jsme posunuli masopust. V maskách projdeme všechny části obce. Je to na celý den. A ostatkovou sobotu pak zřejmě zakončíme posezením s přáteli v hospůdce,“ říká za organizátory akce Markéta Sedláková.
41 fotografií

Mexičan i tanečnice z Havaje. Ostrov u Macochy se bavil masopustem

Blanensko
Díky svému unikátnímu vzhledu je duhový eukalyptus využíván k výzdobě zahrad i parků.
Než začnete číst, podívejte se pořádně na fotografie v galerii. Budu hádat; pokud jste o duhovém eukalyptu nikdy dříve neslyšeli, zřejmě vás jako první napadne, že se jedná o snímky upravené Photoshopem. Kdepak. Pokud jste se v tuto chvíli zarazili, že tedy musí jít o umělecké dílo nějakého k přírodě bezohledného malíře, pletete se taky. Tento fascinující druh stromu totiž skutečně existuje a právem se řadí k nejkrásnějším na světě. Pěstování duhového eukalyptu je dokonce možné i v České republice, ačkoli tento exotický strom pochopitelně vyžaduje zvláštní péči.
13 fotografií

Neuvěříte, že existuje. Nejkrásnější strom připomíná mnohobarevnou pastelku

Do světa
Pchjongjangu vévodí tato stavba. Bohužel bez rozumného využití.
Hotel Ryugyong, olympijská vesnice v Aténách, hotel Haludovo Palace v Chorvatsku, Coco Palms Resort na Havaji či bulharský socialistický památník Buzludzha. Všechno to jsou velkolepé projekty, které byly ve své době symbolem bohatství, luxusu, okázalosti postavení i mezinárodního uznání a věrnosti k politické garnituře. Nyní nejspíše míří k definitivnímu zániku.
11 fotografií

Opuštěné stavby se mění v prach. A s nimi se ztrácí pořádné balíky peněz

Do světa
V Domu u Agáty v pražských Řeporyjích prožívají senioři i letošní advent na plno.
Kdo by nechtěl pro své blízké to nejlepší? V Domu u Agáty v pražských Řeporyjích prožívají senioři i letošní advent na plno. Moderní zařízení s francouzskými okny, kterými je vidět do zahrady se v prosinci opět rozzářilo vánoční atmosférou. Majitelé chtějí pro své klienty přesně takovou péči, jakou si jednou představují pro sebe – kvalitní, láskyplnou a nabitou zajímavým programem. Život přeci nekončí v šedesáti.
3 fotografie

Podívejte se: Advent plný událostí v Domu u Agáty

Čtenář reportér
Obyvatele Havaje děsí invaze mravenců. Ilustrační foto
Havajané žijící na ostrově Kauai jsou v posledních dnech svědky jednoho z nejkurioznějších přírodních úkazů vůbec. Na jejich ostrově se přemnožili ohniví mravenci až do takové míry, že vytvářejí děsivý mravenčí déšť. Padají na lidi a bodají je. Zranění od tohoto druhu hmyzu je přitom velice bolestivé. S informací přišel portál Independent.

Obyvatele Havaje děsí invaze ohnivých mravenců. Doslova prší z nebe

Svět
Rybářský nadšenec Jan Novotný z Blanska se pustil do výroby třpytek. Chce pokračovat v tradici plandavek Theodora Vaňka (na snímku vlevo).
/FOTO, VIDEO/ Kousek lesklého mosazného plíšku. Na konci trojháček. V rukou zkušeného rybáře při přívlači, kdy vodou tahá umělé nástrahy, však mocná zbraň. S třpytkou plandavkou dokáže přelstít mazané tlouště, kapitální pstruhy, profesorské boleny, okouny i náladové štiky. Vaňkovy plandavky, zkráceně Vanpla. Legendární nástrahy od poloviny osmdesátých let ručně vyrábí v dílně v brněnské Líšni Theodor Vaněk. Než je vypiplal k dokonalosti, uplynulo v řekách hodně vody.
14 fotografií

Legendární třpytky Vanpla? V odkazu pokračuje nadšenec z Blanska

Blanensko
Obrázky z Havaje.
Metou každého triatlonisty je startovat na nejprestižnější akci světa, kterou je Wold Championship Ironman Hawaii. Účast na havajském Ironmanovi o distancích 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu, navíc v klimaticky velmi náročných podmínkách, není samozřejmostí a vede tam složitá cesta přes kvalifikační závod, kde je nutné dosáhnout přední umístění.
22 fotografií

Havajský Ironman očima závodníka. Pavel Pešek vypráví o splnění svého snu

Ostatní sporty
Havajský Ironman 2022, Petr Vabroušek
Petr Vabroušek popatnácté v kariéře dokončil legendárního Ironmana na Havaji. V Pacifiku na Big Islandu ve městě Kona v nejpočetnější mužské kategorii age groups 45 – 49 let, v konkurenci 634 triatlonistů, vybojoval na klasické trati složené z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů jízdy na kole a 42,2 kilometru běhu, díky času 9:28:45 patnácté místo.
8 fotografií

Petr Vabroušek popatnácté dokončil Ironmana na Havaji

Ostatní sporty
Petr Vabroušek před havajským Ironmanem 2022
ROZHOVOR/ Vrchol sezony má před sebou triatlonista Petr Vabroušek. V sobotu 8. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Malenovický Ironman, který na ostrov v Pacifiku absolvoval 20 000 kilometrů dlouhou cestu letadlem z Krakova přes Los Angeles, se havajského Ironmana v kategorii profesionálů zúčastnil už patnáctkrát.
6 fotografií

Petr Vabroušek si po devíti letech zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty
Palmy jsou obrovská čeleď rostlin, které poskytují milionům lidí potravu, pití a přístřeší. Mají řadu využití, lze z nich vyrábět palmový i kokosový olej, rostou na nich datle či kokosové ořechy a používají se například při výrobě nábytku, kaučuku.
Více než tisícovce druhů palem hrozí vyhynutí, uvádí studie, o které dnes informoval server BBC News. Vědci použili umělou inteligenci k posouzení rizik pro celou čeleď palem, od vysokých stromů až po popínavé rostliny. Tyto údaje jim umožnily získat mnohem lepší představu o tom, jaké množství a které druhy jsou ohroženy.

Více než polovině ze všech palem na světě hrozí vyhynutí, tvrdí studie

Věda
Mistrovství ČR 55plus v petanque v areálu ve Valšovicích.
Náš klub tu čest v polovině prázdnin pořádat MČR v kategorii 55+. Na valšovická hřiště nastoupilo celkem devatenáct trojic z celé republiky, aby se po čtyřkolovém švýcarském systému s postupem do osmičky nejlepších, následně pokusilo vybojovat metu nejvyšší, a to 1. místo, a tím mít možnost reprezentovat Českou republiku ve francouzském Albertville.

Mistrovství ČR 55plus v petanque hostil areál ve Valšovicích. Naši brali stříbro

Čtenář reportér
Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.
Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Vesmír