ŠTÍTEK: Havaj

Solární letoun Impulse 2
Sevilla – Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 zahájil předposlední etapu své cesty kolem světa. Stroj dnes časně ráno odstartoval ze španělské Sevilly a zamířil do Káhiry. Do cíle 16. etapy má letoun dorazit po 50 hodinách a 30 minutách, oznámili na svém webu organizátoři akce.

Letoun Solar Impulse 2 se vydal na předposlední etapu obletu Země

Svět
Trénink školy Petra Čecha na Strahově.
Praha /FOTOGALERIE/ - Radši by sice stále byl na mistrovství Evropy ve Francii, které má před sebou už jen jedno semifinále a finále, ale i brzké vyřazení české reprezentace mělo pro Petra Čecha světlou stránku. Gólman Arsenalu se mohl v Praze na Strahově věnovat své brankářské škole pro malé fotbalisty.
21 fotografií

Čech by byl radši na ME, ale malé fotbalisty trénuje rád

Fotbal
Hustopečan Marek Svoboda uspěl na závodě Ironman Austria 2016.
Hustopeče – Zní to šíleně: 3,8 kilometru plavání – 180 kilometrů na kole – 42,2 kilometru běh. Hustopečan Marek Svoboda zvládl náročné úseky na závodě Ironman Austria 2016 v čase devíti hodin, šestatřiceti minut a sedmačtyřiceti sekund. „Před pár lety to pro mě bylo nepředstavitelné. Vlastně ještě i před několika měsíci. V takovém rozsahu šlo o mého prvního ironmana. Postupem času, kdy jsem trénoval a jezdil třeba na poloviční tratě, to začalo být reálné. Závod jsem chtěl hlavně zvládnout," říká Svoboda.

Ironman Svoboda. Hustopečana čeká Hawai

Ostatní sporty
Letoun Solar Impulse 2
Sevilla - Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 překonal za zhruba 70 hodin Atlantický oceán a přistál dnes ve španělské Seville. Z New Yorku se na patnáctou etapu cesty kolem světa dlouhou přes 6200 kilometrů vydal v pondělí. Jde o první přelet Atlantiku letounem na solární pohon.

Letadlo na solární pohon poprvé přeletělo Atlantik

Svět
Petr Vabroušek
Otrokovice - „Alespoň jsem udělal radost soupeřům." Tato slova pronesl krátce po doběhnutí do cíle Moraviamanu raritní sportovec Petr Vabroušek, který po dlouhých osmnácti letech přišel v tuzemsku o nadvládu v dlouhém triatlonu. „Mrzí mě, že to je na domácí půdě v Otrokovicích, ale takový je život. Byla to enormní anomálie, že jsem v Česku za ty roky vyhrál třicet pět závodů. Čekal bych, že porážka přijde dříve," uvedl 42letý nezmar.

Sesazený Vabroušek: Smekám před Honzou. Mám radost, že zvítězil on

Triatlon
Moraviaman 2016 v Otroko­vicích
Otrokovice – „Alespoň jsem udělal radost soupeřům." Tato slova pronesl krátce po doběhnutí do cíle Moraviamanu raritní sportovec Petr Vabroušek, který po dlouhých osmnácti letech přišel v tuzemsku o nadvládu v dlouhém triatlonu. „Mrzí mě, že to je na domácí půdě v Otrokovicích, ale takový je život. Byla to enormní anomálie, že jsem v Česku za ty roky vyhrál třicet pět závodů. Čekal bych, že porážka přijde dříve," uvedl 42letý nezmar.
19 fotografií

Mám radost, že zvítězil zrovna on, ocenil přemožitele Vabroušek

Ostatní sporty
Simona Křivánková.
Brno – Některé závodnice po narození potomka ztratí zájem o vrcholový sport a dělají ho již jen pro zábavu. To však není případ brněnské triatlonistky Simony Křivánkové. Aktivně sportovala už v těhotenství a po porodu ve středu přesně devatenáctiměsíční dcery Lucie, se zdá, že se do sportu ponořila ještě víc.

Křivánkové dovoluje triatlonovou dřinu hodná dcera

Ostatní sporty
Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 odložil dnešní start z amerického státu Pensylvánie kvůli špatnému počasí.
New York – Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 odložil dnešní start z amerického státu Pensylvánie kvůli špatnému počasí. Poslední americká etapa obletu světa, která povede do New Yorku, se kvůli bouřkám a dešti uskuteční v dosud neupřesněném náhradním termínu, informovala agentura AP.

Solární letoun odložil start z Pensylvánie kvůli bouřkám

Svět
Modravou houbu dlouhou 3,5 metru, vysokou dva metry a širokou 1,5 metru našli vědci asi před rokem v chráněné oblasti u Severozápadních havajských ostrovů, která je největší chráněnou rezervací Spojených států.
Honolulu – Američtí vědci našli u Havajských ostrovů největší mořskou houbu, jaká kdy byla podle nich objevena. Houba velikosti automobilové dodávky žije v hloubce dva kilometry pod mořskou hladinou. Podle agentury AP vědci o objevu informovali tento týden v časopisu Marine Biodiversity.

U Havaje našli vědci největší mořskou houbu na světě

Svět
Lesbický pár, který se loni na Havaji dostal kvůli líbání do sporu s policií a byl na tři dny vsazen do vazby.
Honolulu – Lesbický pár, který se loni na Havaji dostal kvůli líbání do sporu s policií a byl na tři dny vsazen do vazby, se dočká odškodnění ve výši 80.000 dolarů (1,9 milionu Kč). Informovala o tom stanice BBC. Konečné rozhodnutí musí učinit rada města Honolulu, která se incidentem bude zabývat počátkem července.

Honolulu odškodní lesbický pár za zásah policie kvůli líbání

Svět
Aerobic tour měla ve Zlíně úspěch
Zlín – „Holky, posloucháte mě? A když tam tak nastoupíte, vydržte a počkejte se," rady trenérky aerobiku se rozléhají nádvořím před Kongresovým centrem ve Zlíně. To v sobotu patřilo zejména děvčatům od deseti let až po ty osmnáctileté. Ve čtyřech kategoriích soutěžily ve finále letošního Aerobic tour.
55 fotografií

Aerobic tour měla ve Zlíně úspěch

Ostatní sporty
Petr Vabroušek
Přerov – Víkend plný sportu s Mamutem se po roce opět vrací do Přerova. Triatlon, cyklistický silniční závod, horská kola i běh centrem města. Na to vše se mohou od pátku 13. do neděle 15. května těšit nadšenci z řad amatérů, ale i profesionální závodníci včetně ikony českého triatlonu Petra Vabrouška či šestinásobného paralympijského vítěze, cyklisty Jiřího Ježka.

Přerov čeká sportovní víkend s Mamutem. Dorazí i Ironman Vabroušek

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 odstartoval 12. května z Arizony na západě USA a vydal se na další část cesty kolem světa. Příští zastávkou letadla švýcarské výroby by měla být Oklahoma.

Solární letoun na cestě kolem světa

Cestujeme
Letoun Solar Impulse 2
Phoenix (USA) - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, podle plánu přistál v arizonském Phoenixu, sdělila dnes agentura AP. Letadlo švýcarské výroby urazilo vzdálenost zhruba 1160 kilometrů z Moffettova letiště v Kalifornii za asi 16 hodin.

Švýcarský letoun na solární pohon doletěl do Arizony

Svět
Letoun Solar Impulse 2
San Francisco - Z Kalifornie do Arizony se dnes vydal na další etapu své pouti letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa. Letadlo švýcarské výroby odletělo z Moffettova letiště v kalifornském Mountain View, kam v dubnu přiletělo z Havaje.

Letoun na solární pohon odletí z Kalifornie do Arizony

Svět
Petr Vabroušek.
Praha - 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a 42,2 kilometru běhu. To je ironman. Během závodu, který ti nejlepší absolvují v čase pod 8 hodin, tělo šlape na plné obrátky. A to bolí. Není divu, že unavené svaly se často snaží přesvědčit mysl závodníka, aby se na to lidově řečeno vykašlal. I o tom mluvil nejlepší český železný muž Petr Vabroušek v pořadu České televize Všechnopárty.

Mlč, jedeme, bojuje ironman Vabroušek se svým tělem během závodu

Triatlon
Solární letoun Solar Impulse nad San Franciskem.
San Francisco – Letoun na solární pohon Solar Impulse 2, který je na cestě kolem světa, přistál v noci na dnešek místního času (dnes před 9:00 SELČ) úspěšně v Kalifornii a završil tak obtížnou devátou etapu přeletu nad Pacifikem. Oblet země zahájil stroj loni v březnu v Abú Zabí a čekají ho ještě čtyři etapy.

Solární letoun přeletěl Pacifik a přistál v Kalifornii

Svět
Piloti zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap.
Honolulu – Po devíti měsících nucené přestávky kvůli vadným bateriím dnes odletí z Havaje do Kalifornie solární letoun Solar Impulse 2, jehož piloti se snaží o oblet zeměkoule. Start k 62hodinovému letu je naplánován na 17:00 SELČ. Piloti zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap. Při té poslední, během letu z Japonska na Havaj, se po přehřátí zničily baterie.

Solární letoun dnes po devíti měsících odstartuje z Havaje

Svět
Ilustrační foto: Seizmograf.
Port Vila – Silné zemětřesení bylo dnes registrováno u pobřeží Vanuatu, ostrovního státu v jihozápadní části Tichého oceánu. Tichomořské středisko pro varování před cunami na Havaji nejprve hlásilo možnost vzniku přílivové vlny cunami, později ale varování odvolalo. Vanuatské úřady oznámily, že nebyly hlášeny žádné materiální škody v souvislosti s otřesy.

Souostroví Vanuatu zasáhlo silné zemětřesení, škody nejsou hlášeny

Svět
Bernie Sanders
Washington – Z volebního shromáždění demokratů na Aljašce i ve státě Washington vzešel jako jasný vítěz Bernie Sanders. Na výsledky z Havaje se stále čeká. Dosavadní výsledky nominačního souboje demokratů však signalizují jasné celkové vítězství Hillary Clintonové.

Sanders zvítězil ve volebním klání na Aljašce i ve Washingtonu

Svět
Republikánský favorit na nominaci na prezidenta Spojených států Donald Trump s náskokem 15 procentních bodů zvítězil ve stranickém volebním shromáždění na Havaji.
Honolulu - Republikánský favorit na nominaci na prezidenta Spojených států Donald Trump s náskokem 15 procentních bodů zvítězil ve stranickém volebním shromáždění na Havaji. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnil portál The Green Papers. Na druhém místě je zatím Trumpův konzervativní rival Ted Cruz, třetí je kandidát republikánského středního proudu Marco Rubio.

Trump jasně zvítězil na Havaji, Sanders překvapivě porazil Clintonovou

Svět
František Linduška.
České Budějovice - V sobotu v Českých Budějovicích odstartoval svým prvním podnikem tradiční a oblíbený seriál Českého poháru v aquatlonu. Kombinace plavání a běhu opět přilákala mnoho sportovních příznivců a i tentokrát byl pokořen rekord v počtu startujících. Závodu s názvem EGE AQUATLON České Budějovice 2016 se zúčastnilo 203 sportovců.

Úvodní závod ČP v aquatlonu přinesl rekord, zvítězili Bělinová a Linduška

Triatlon
Ilustrační foto.
Blanensko, Vyškovsko – Královny zimních květin nebo růže Dálného východu. I tak jsou přezdívány kvetoucí keře kamélií. Bohatě rozkvétají na přelomu února a března a vytvářejí neobyčejnou podívanou. Tu si dopřejí návštěvníci zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Květy v tamním skleníku mohou lidé obdivovat už do začátku února. V pátek se přidají i historické prostory zámku, kde začne čtyřiadvacátý ročník výstavy.

Víkend láká na košt pálenek, kvetoucí kamélie nebo noc pod širákem

Blanensko
Ilustrační foto
Sydney - Uhlobaron a nejmladší australský miliardář Nathan Tinkler zkrachoval. Příběh čtyřicetiletého Tinklera je příběhem člověka, který se stal z chudáka boháčem díky prudkému růstu cen uhlí. Propad cen této komodity a Tinklerův extravagantní životní styl ho však vrátily zpět tam, kde začínal - na nulu. Bankrot na Tinklera byl vyhlášen kvůli nezaplacení soukromého letadla, uvedla agentura Reuters.

Nejmladší australský miliardář Nathan Tinkler zkrachoval

Ekonomika
Petra Krejčová na kole
České Budějovice - V sobotu 5. března odstartuje v Českých Budějovicích tradiční a velice oblíbený seriál Českého poháru v aquatlonu. Kombinace plavání a běhu láká mnoho sportovních příznivců a v jihočeské metropoli i letos doufají v pokoření rekordu v počtu startujících. Největší hvězdou závodu s názvem EGE AQUATLON České Budějovice 2016 bude mistryně světa v ironmanu Petra Krejčová, která vloni opanovala legendární podnik na Havaji.

Český pohár v aquatlonu je tu, na jihu Čech bude i mistryně světa v ironmanu

Triatlon
Provizorně. Magistrát před dušičkovým víkendem plochu vysypal alespoň štěrkem, aby měli kde návštěvníci hřbitova zaparkovat.
Jihlava – Na místě bývalého ghetta za ústředním hřbitovem, mezi Jihlavskými známým jako Havaj, postává denně na blátě a štěrku několik aut. Provizorní „parkoviště" na Havaji vzniklo už před několika lety a má sloužit především pro návštěvníky hřbitova.

Osud Havaje není stále jasný. Zatím slouží k parkování

Jihlavsko
Žralok - ilustrační foto.
Washington - Žraloci v loňském roce zaútočili na lidi po celém světě celkem 98krát, což je rekordní číslo, oznámili vědci ve své nové studii. Předchozím rekordním rokem byl rok 2000, kdy došlo k 88 napadením. Celkem šest osob loni při útoku žraloka zemřelo. Jednou z obětí byl plavec, který šnorchloval na Havaji, dva lidé zahynuli u ostrova Réunion v Indickém oceánu, další pak v Austrálii, Egyptě a Nové Kaledonii v Tichém oceánu, napsaly světové agentury.

Žraloci loni zabili šest lidí, útoků bude v budoucnu přibývat

Svět
Spokojenou rodinu Krejčích tvoří maminka Petra, syn Matěj, tatínek Karel a syn Jakub. Rodiče ve svých sportovních kariérách posbírali řadu úspěchů. První poháry a medaile už začínají sbírat i jejich děti.
České Budějovice - Cestu si k sobě našli skrze sport, který je celoživotně naplňuje. Karel Krejčí se profesionálně věnoval kanoistice, manželka Petra Krejčová se stala mistryní republiky v házené a nyní úspěšně závodí v triatlonu. Syn Jakub pak s tátou hodně času tráví na umělém kanále v Českých Budějovicích. Ve slalomu už získal také první medaile a vztah ke sportu jistě bude mít i čtyřletý Matýsek.

ROZHOVOR: Neodradila nás ani rodinná tragédie

Českobudějovicko
Travel Bible - praktické rady za milion, jak procestovat svět za pusu.
Havlíčkův Brod /RECENZE/ - Patříte mezi lidi, kteří pracují osm hodin denně a jednou až dvakrát do roka vyrazí někam na dovolenou? Byli jste nejdál v Chorvatsku nebo letadlem v uzavřeném komplexu v Egyptě? Toužíte se někam podívat, ale myslíte si, že nemáte dostatek finančních prostředků? Pokud jste na některou otázku odpověděli kladně, pevně věřím, že si oblíbíte knihu Travel Bible, tedy praktické rady za milion, jak procestovat svět za pusu.

Travel Bible nabízí zcela nový pohled na cestování

Ostatní
Petra Krejčová dorazila na podium se synem Matějem
České Budějovice - Triatlonistka Petra Krejčová (TriSK České Budějovice) má za sebou výjimečnou sezonu. Vlastně celý rok 2015. Zotavila se z velice nepříjemného zranění, vrátila se do skvělé sportovní formy. Rok završila dvěma velmi příjemnými událostmi. Na Havaji vyhrála ve své věkové kategorii MS a v anketě Jihočeského kraje, Deníku a ČUS skončila třetí.
5 fotografií

Petra Krejčová by chtěla zase o něco víc cestovat po světě

Ostatní sporty
Petr Vabroušek na Ironmanu v Busseltonu
Malenovice – Letošní Ironmanová derniéra se Petrovi Vabrouškovi vydařila. Triatlet z Malenovic v neděli vybojoval v australském Busseltonu osmé místo. Závod, který se konal na klasických tratích 3,8-180-42,2 kilometru, vyhrál loňský vícemistr světa z Havaje domácí borec Luke McKenzie. Na stříbrné příčce skončil Denis Chevrot z Francie, třetí pozici obsadil Němec Per Bittner.
2 fotografie

Vabroušek skončil ve větrném a deštivém Ironmanu v Busseltonu osmý

Ostatní sporty
Brněnský thajboxer Tomáš Hron.
Brno /ROZHOVOR/ – Sledoval ho v televizi, hltal jeho pravý hák, který dodnes straší některé světové hvězdy. V sobotu se brněnský thajboxer Tomáš Hron svému vzoru postaví. Ve vrcholu pražského galavečera Gibu Fight Night 2 bude čelit legendě K-1. Rodákovi z Americké Samoy, který si říká Mighty Mo, tedy Mocný Mo. „Díval jsem se na něj před mnoha lety ve finále K-1 na nejprestižnějších turnajích. Vzhlížel jsem k němu, bavil mě jeho atraktivní styl. Čeká mě podobný zápas jako s Alexejem Ignašovem, byl taky můj oblíbenec," připomíná Hron další legendu K-1, kterou dvakrát porazil.

Pozor si musím dát na vražedný pravý hák Moa, říká Hron o bitvě s legendou

Ostatní sporty