ŠTÍTEK: hvězda

Velký Magellanův oblak zachycený Hubbleovým vesmírným dalekohledem.
Naši domovskou galaxii Mléčnou dráhu čeká v budoucnu strašlivá katastrofa při srážce s jinou galaxií. Obrovská masa horkého plynu a energie způsobí naprostý kosmický chaos. Hvězdy budou narážet jedna do druhé, planety skončí rozbité nebo se zcela vypaří. Nic už nezůstane jako dřív. Podle nové studie by k tomu mohlo dojít již za dvě miliardy let. To je přitom v kosmickém měřítku za chvíli.
6 fotografií

Nová hrozba. Mléčná dráha se srazí s jinou galaxií dříve, než se myslelo

Věda a technika
Tříkrálový koncert v Jičíně.
Jičín - Ani nikdo z pamětníků přesně nevěděl, kolik tříkrálových koncertů se dosud konalo. Shodli jsme se, že v jičínském Porotním sále v neděli 6. ledna byl v pořadí šestý. Ale před tím hrálo a zpívalo se „U Husitů“. Nakonec není to důležité.
7 fotografií

Betlémská hvězda zazářila na Tři krále

Volný čas
Ilustrační foto
Orlickoústecko - Pro děti Rákosníček, pro dospělé rock'n'roll. To vše v dnešních tipech vašeho Deníku,

Tipy Deníku

Volný čas
Do Douz dorazila i libyjská jízda.
/VIDEO/ Přes den bylo příjemných dvacet stupňů a bylo možné venku chodit v triku, ale v noci teplota klesala i několik stupňů pod nulu. Taková byla Sahara v jižním Tunisku v období Vánoc, kdy se při pohledu na oblohu posetou myriádami hvězd člověku tajil dech. Kolem dokola jen poušť a ticho. Pouze slabý vítr přesypával zrnka písku na okolních dunách. Území nomádů je připraveno odhalovat svá tajemství.
36 fotografií

OBRAZEM: Tajemná zimní Sahara se hodlá otevřít návštěvníkům

Cestujeme
Lukáš Cikánek
Kladno /ROZHOVOR/ - Má téměř sto zápasů v extralize, ale víc vynikl v kariéře v první lize. Kam přišel, tam zářil, ať už to bylo v Chomutově, Berouně, Ústí nad Labem nebo v Kladně. Včera zkušený brankář Lukáš Cikánek slavil jednatřicáté narozeniny a proti Třebíči jubileum oslavil výhrou 4:2.

Cikánek oslavil narozeniny další výhrou

Hokej
David Drahonínský (vpravo).
Hradec Králové - Čtyři mezinárodní závody, čtyři finálové souboje a jen jedno zaváhání na ME v Plzni, kde východočeský handicapovaný sportovec podlehl tureckému reprezentantovi. I taková je bilance lukostřelce Davida Drahonínského, který rok 2018 hodnotí v jeho osmnáctileté kariéře jako velmi úspěšný.

Drahonínský míří do Las Vegas a vyhlíží Paralympiádu v Tokiu

Ostatní sporty
Ilustrační fotografie.
Cheb – Svátek Tří králů – v tento den se naposledy zapalovaly svíce na vánočním stromku. Až do roku 1691 tímto dnem začínal kalendářní rok, proto byl označován jako „Velký Nový rok“ a předvečer jako „Třetí svatý večer“.

Posvěcená cibule měla chránit před duchy

Chebsko
Rami Malek se členy legendární skupiny Queen
Zahraniční novináři už po sedmdesáté šesté rozdali ceny pro nejlepší filmovou a televizní tvorbu uplynulého roku. Nejlepším snímkem bylo podle nich hudební drama Bohemian Rhapsody, v kategorii komedií a muzikálů zvítězila tragikomedie Green Book vycházející ze skutečných událostí. Nejlepším cizojazyčným snímkem byl vyhlášen mexický zástupce, černobílé drama Roma.  
10 fotografií

Zlatý glóbus získal film Bohemian Rhapsody i tragikomedie Green Book

Film a televize
Ilustrační fotografie.
Říčky v Orlických horách - Každoroční závod O vycházející hvězdu Říček se v sobotu uskuteční ve zmíněném středisku Orlických hor. Klání je určené pro děti s rokem narození 2012 a mladší.

Na horách hledají sportovní talenty

Rychnovsko
Ivan Hoffman
Kde začít? Snad u filozofa, který říká, že dvě věci naplňují mysl rostoucím úžasem a úctou: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Immanuel Kant žasl nad oblohou prostou, nevylepšenou ohňostroji.

Týden Ivana Hoffmana: Něco o hvězdách

Komentáře
Takto se české volejbalistky radovaly v srpnu po utkání s Estonskem. Po hříchu bylo jablonecké vítězství 3:0 jejich jediným v dosavadní kvalifikaci o mistrovství Evropy.
Jejich situace je složitá, nikoli beznadějná. Dvě vítězství jsou (téměř) povinná, leč ani ty nemusejí stačit. Pokud Estonky v závěrečných dvou kolech kvalifikace neztratí ani bod, české volejbalistky se na evropský šampionát nepodívají. „Takto neuvažujeme,“ ohradí se Michaela Mlejnková. Jen na okraj: největší útočné eso výběru. „Věřím, že postoupíme,“ doplní ji kapitánka Barbora Purchartová. Pro změnu hvězda bloku.

Pro dvě výhry. Volejbalistky touží po šampionátu

Ostatní sporty