ŠTÍTEK: hvězda

Hvězda Realu Madrid Vinícius Júnior
Brazilský útočník Vinícius Júnior nedávno zaujal fotbalový svět nejen svými kousky na trávníku, ale také bezprostřední reakcí na tiskové konferenci. Rozplakal se totiž, když mluvil o rasismu, kterému opakovaně čelí ve španělské lize. Na upřímná slova hvězdy Realu Madrid následně velmi buransky reagoval někdejší nejlepší brankář planety José Luis Chilavert.

Nebuď buzna, šokovala legenda hvězdu Realu. Fotbal je prý pro chlapy

Zajímavosti z fotbalu
Juan Antonio Samaranch zemřel v Barceloně ve věku 89 let.
Slavných hokejistů jezdilo a chodilo po stařičkém zimním stadionu v Kladně mraky, místní klub se pyšní snad největším počtem hvězd, které pro československý a potažmo český hokej vychoval. Včetně hvězdy nejzářivější, Jaromíra Jágra. Nicméně do útrob betonového kolosu nakoukly v minulosti i slavné osobnosti ze zahraničí. Právě ty nás zajímaly nejvíc, skutečně jich sem přijelo dost.

Slavné persony na kladenském stadionu: Raketa, Orr i šéf olympijského výboru

Hokej
Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky
Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.
5 fotografií

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Vesmír
Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování
Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.
7 fotografií

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Historie
Legendární astrofotografie Josefa Klepešty z roku 1923 s „mlhovinou“ a bolidem: koláž neznámého autora složená z původní fotografie a reálných postav ondřejovské hvězdárny té doby – zakladatelem Josefem Janem Fričem „sedícím na galaxii M31“ (nahoře) a prv
Nejspíš nejznámější česká fotografie, která zachycuje pohled do oken vesmíru, vznikla právě před sto lety. Za Astronomický ústav Akademie věd ČR a Českou astronomickou společnost to připomněl popularizátor astronomie Pavel Suchan. „V noci na 13. září 1923 exponoval Josef Klepešta osmipalcovým astrografem hvězdárny v Ondřejově Velkou mlhovinu v Andromedě. Ve 22.55 záznam zkazil prolétající bolid – čímž ale vznikla patrně nejslavnější astrofotografie českého původu, která obletěla celý svět,“ konstatoval. S odkazem na mimořádně jasný meteor, který se do záběru připletl neplánovaně. A na fotce zanechal světelnou čáru.
13 fotografií

Před sto lety osvítila Ondřejov padající hvězda. Vznikla legendární fotografie

Praha
Perseidy a Mléčná dráha
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. V srpnu budou padat hvězdy, čekají nás Perseidy

Čtenář reportér
Perseidy a Mléčná dráha.
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. Nad jižní Moravou budou padat hvězdy

Čtenář reportér
Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka
Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?
12 fotografií

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Vesmír
Asterismus Letní trojúhelník. Hvězda Deneb je na snímku uprostřed.
Letní podvečery nebo večery, vzhledem k teplému počasí, lákají k romantickým vycházkám, v řadě případů spojených s pozorováním oblohy. Za dobré viditelnosti je na ní vidět celá řada zajímavých věcí. Jednou z nich je určitě Letní trojúhelník. Letní trojúhelník je za dobré viditelnosti možné pozorovat v létě celou noc. Tvoří ho hvězdy Deneb, Vega a Altair. To jsou nejjasnější hvězdy souhvězdí Labuť, Lyra a Orel.
8 fotografií

Co je to romantický Letní trojúhelník? Teď je správný čas hledat ho na obloze

Vesmír
Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.
Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vesmír
Tisková konference před začátkem mítinku Kladno hází: Tomáš Staně, Nikola Ogrodníková, Matěj Krsek, Jakub Kubálek, Jiří Klesnil a primátor Milan Volf
Špičkovou atletickou adresou je Kladno už řadu let, kdy město zrekonstruovalo areál Sletiště na evropskou úroveň. Letošní už osmý ročník mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály úroveň dost možná ještě posune. V úterý 13. června budou na startu nejen špičkoví čeští atleti, ale rovněž hvězdy ze zahraničí. Přát má i počasí, takže do hlediště kladenského stadionu jsou zváni všichni milovníci atletiky, ti z větší dálky se zase mohou těšit na televizní přenos ČT.
14 fotografií

Kladenské Sletiště vítá atletické hvězdy pěti kontinentů. Bude stovka pod 10?

Ostatní sporty
Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.
Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Vesmír