ŠTÍTEK: hvězda

Černá díra. Ilustrační foto
V centru kulové hvězdokupy Omega Centauri se podle vědců nachází hmotný objekt. Jedná se o černou díru střední velikosti, která se tak stala nejbližší k planetě Zemi. Podle amerických a německých astronomů významný objev rovněž pomáhá pochopit, jak se hvězdy dokážou v největší hvězdokupě Mléčné dráhy udržet.

Blízko Země se ukrývá černá díra. Nikdo o ní nevěděl

Vesmír
Exoplaneta HD 189733 b páchne jako zkažená vejce. Důvodem je výskyt sirovodíku v atmosféře.
Atmosféra plynného obra HD 189733 b nacházejícího se nedaleko Země obsahuje sirovodík, což způsobuje nevábný pach připomínající zkažená vejce. Nová zjištění o složení vzdáleného světa vědcům poskytly moderní přístroje na dalekohledu Jamese Webba. Odborníci dále chtějí zjistit, zda se toxická látka důležitá pro různé formy života vyskytuje i na jiných exoplanetách.

Webbův teleskop objevil nedaleko Země planetu, která páchne jako zkažená vejce

Vesmír
Nejnovější a nejdetailnější snímek Cassiopeji A, pozůstatku výbuchu supernovy od vesmírného dalekohledu Jamese Webba.
Ozonová vrstva Země je podle studie vědců z Kypru odolnější, než dosud mysleli. Odborníci zjistili, že dokáže odolat i následkům explozí hvězd nacházejících se v blízkosti planety, a tím ochránit život na ní. Výzkumem také odhalili, že supernovy pravděpodobně nezpůsobily masové vymírání před stovkami milionů let.

Výbuch supernov by život na Zemi neohrozil. Ochránila by nás ozonová vrstva

Vesmír
Vědci narazili na hyperrychlou hvězdu. Ilustrační foto
Vědci objevili hyperrychlou hvězdu, která vesmírem uhání rychlostí 600 kilometrů za sekundu. Je rychlejší než Slunce, které se pohybuje přibližně 220 kilometrů za sekundu. Hvězda, kterou vědci nazvali CWISE J124909+362116.0 (zkráceně J1249+36), může díky své rychlosti Mléčnou dráhu úplně opustit. Vesmírný objekt je podle odborníků také jeden z vůbec nejstarších v galaxii.

Mléčnou dráhou se řítí hyperrychlá hvězda. Galaxii může dokonce zcela opustit

Vesmír
Zlatá tretra v Ostravě 2024. Největšími hvězdami jsou švédský tyčkař Armand Duplantis a český oštěpař Jakub Vadlejch.
/FOTOGALERIE/ Hlavní tváří letošního 63. ročníku Zlaté tretry je švédský tyčkař Armand Duplantis, který před měsícem vylepšil v Číně světový rekord na 624 centimetrů a v Ostravě se pokusí tento výkon atakovat. Největší česká hvězda? Oštěpař Jakub Vadlejch. Trojnásobný medailista z mistrovství světa, jenž má doma stříbro z olympiády v Tokiu 2021, čeká na devadesátimetrový hod. Hlavní program mítinku startuje v úterý 28. května v 18 hodin.
80 fotografií

Hvězdy Zlaté tretry v Ostravě: virtuální světový rekord i čekání na velké číslo

Ostatní sporty
Ilustrace žhavé planety.
Novou exoplanetu TOI-6713.01 s povrchem pokrytým lávou objevili pomocí sondy NASA TESS astronomové ze Spojených států amerických. Žhavý svět má čerpat tolik energie z gravitační síly sousedních těles, že se taví zevnitř. Následkem jsou pak vybuchující sopky a teploty přesahující dva tisíce stupňů Celsia. Odborníci vzdálenou planetu přirovnávají k Jupiterovu měsíci Io.

Objevená sopečná planeta vypadá jako ohnivá koule. Taví se zevnitř

Vesmír
Festival Let It Roll nabídne obří podívanou hned na úvod. Foto: archiv pořadatelů
Patrně největší festival drum´n´bassové hudby na světě zveřejňuje novinky ohledně letošního ročníku. Ten se uskuteční na milovickém letišti v termínu od 1. do 3. srpna. Nabízíme přehled největších hvězd, které dorazí se svojí hudební produkcí i novinky týkající se úvodní vizuální show, která bude patřit jako vždy k vrcholům celého festivalu.
7 fotografií

Pódium jako futuristická vesmírná základna. Milovický festival chystá překvapení

Volný čas
Hvězda Realu Madrid Vinícius Júnior
Brazilský útočník Vinícius Júnior nedávno zaujal fotbalový svět nejen svými kousky na trávníku, ale také bezprostřední reakcí na tiskové konferenci. Rozplakal se totiž, když mluvil o rasismu, kterému opakovaně čelí ve španělské lize. Na upřímná slova hvězdy Realu Madrid následně velmi buransky reagoval někdejší nejlepší brankář planety José Luis Chilavert.

Nebuď buzna, šokovala legenda hvězdu Realu. Fotbal je prý pro chlapy

Zajímavosti z fotbalu
Juan Antonio Samaranch zemřel v Barceloně ve věku 89 let.
Slavných hokejistů jezdilo a chodilo po stařičkém zimním stadionu v Kladně mraky, místní klub se pyšní snad největším počtem hvězd, které pro československý a potažmo český hokej vychoval. Včetně hvězdy nejzářivější, Jaromíra Jágra. Nicméně do útrob betonového kolosu nakoukly v minulosti i slavné osobnosti ze zahraničí. Právě ty nás zajímaly nejvíc, skutečně jich sem přijelo dost.

Slavné persony na kladenském stadionu: Raketa, Orr i šéf olympijského výboru

Hokej
Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky
Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.
5 fotografií

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Vesmír
Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování
Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.
7 fotografií

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Historie
Legendární astrofotografie Josefa Klepešty z roku 1923 s „mlhovinou“ a bolidem: koláž neznámého autora složená z původní fotografie a reálných postav ondřejovské hvězdárny té doby – zakladatelem Josefem Janem Fričem „sedícím na galaxii M31“ (nahoře) a prv
Nejspíš nejznámější česká fotografie, která zachycuje pohled do oken vesmíru, vznikla právě před sto lety. Za Astronomický ústav Akademie věd ČR a Českou astronomickou společnost to připomněl popularizátor astronomie Pavel Suchan. „V noci na 13. září 1923 exponoval Josef Klepešta osmipalcovým astrografem hvězdárny v Ondřejově Velkou mlhovinu v Andromedě. Ve 22.55 záznam zkazil prolétající bolid – čímž ale vznikla patrně nejslavnější astrofotografie českého původu, která obletěla celý svět,“ konstatoval. S odkazem na mimořádně jasný meteor, který se do záběru připletl neplánovaně. A na fotce zanechal světelnou čáru.
13 fotografií

Před sto lety osvítila Ondřejov padající hvězda. Vznikla legendární fotografie

Praha