ŠTÍTEK: hvězda

Zakázaná planeta NGTS-4b
Průlomový objev zaznamenali vědci z anglické univerzity ve Warwicku. Našli totiž planetu NGTS-4b, které se jinak říká "Zakázaná planeta". Ta se nachází v místě, kde se dosud žádná jiná planeta této velikosti nenacházela - v takzvané Zakázané zóně. NGTS-4b je třikrát větší než Země, menší než Neptun a je na ní také pořádné horko. Teplota jejího povrchu dosahuje tisíce stupňů Celsia. Informoval o tom server Sciencealert.com.  
13 fotografií

Vetřelec v Zakázané zóně. Nová planeta zpochybňuje vědecké chápání vesmíru

Věda a technika
Ilustrační foto.
/POZVÁNKY/ Michal Václavík bude v pátek od 18 hodin přednášet v jičínské hvězdárně o nových trendech v kosmonautice. Jaká je budoucnost cestování do vesmíru a jaké objevy byly učiněny v posledních letech? Zmíní i průzkum Marsu a další zajímavá témata.

Na co kam: Jak se dostat ke hvězdám

Volný čas
Snímek nočního nebe s Mléčnou dráhou nad observatoří Paranal.
Vědci se snažili zvážit Mléčnou dráhu po celá desetiletí. Jejich předchozí odhady se pohybovaly v širokém rozpětí od 500 miliard do tří bilionů hmotností našeho Slunce. Evropští astronomové nyní použili údaje z vesmírných teleskopů Hubble a Gaia a dospěli k závěru, že naše galaxie váží jako 1,5 bilionů Sluncí. Informoval o tom britský deník Guardian.
9 fotografií

Kolik váží Mléčná dráha? Vědci dosáhli zatím nejpřesnějších výsledků

Věda a technika
Nově objevená hvězdné řeky na noční obloze jižní polokoule.
Pokud obyvatelé jižní polokoule zdvihnou svůj zrak k noční obloze, mohou spatřit dosud neznámou hvězdnou řeku, která se nachází přibližně 325 světelných let od Země. Skupina přibližně čtyři tisíc hvězd, kterou gravitační síly Mléčné dráhy roztáhly do dlouhého hvězdného proudu tekoucího jedním směrem, pokrývá většinu noční oblohy jižní polokoule. Astronomové odhadují, že se hvězdy v ní zrodily před pouhou miliardou let.
9 fotografií

Mléčnou dráhou teče dosud neznámá hvězdná řeka. Táhne se přes jižní oblohu

Věda a technika
Vrchlabští hokejisté ve 38. kole II. ligy dosáhli rekordního vítězství v sezoně
Vrchlabí - Nejhorší večer v historii druholigových bojů mají za sebou hokejisté HC Řisuty. Na ledě velkého favorita soutěže, Vrchlabí, dostali studenou krkonošskou sprchu, když prohráli 0:15. Tohle opravdu zabolelo.
20 fotografií

Patnáct branek v síti Řisut

Hokej
TO JE KRÁLOVNA JIŘINKOVÝCH SLAVNOSTÍ, vyhlašuje Milan Horký.
Česká Skalice - Příští rok si lidé připomenou 200 let od narození Boženy Němcové. Kulaté výročí připomene i Muzeum Boženy Němcové v České Skalici, ale už bez svého dlouholetého člena - Milana Horkého.

Skalické muzeum je bez ředitele

Náchodsko
Ilustrační foto.
Kladensko - Pomalu vrcholí okresní futsalové soutěže na Kladensku, kterých se letos účastní ve třech ligách 35 týmů. Nejsledovanější okresní přebor vede s velkým náskokem deseti bodů slánský MCE, který má v sestavě třeba vranské fotbalisty Kalouse (nejlepší střelec soutěže – 22 gólů) s Kubíkem, dále Nykla, Flégla nebo Říčku mladšího. Druhý je Union Slaný, třetí FOBOZ Slaný.

Okresní futsal: vedou MCE Slaný, Zlonice a Hvězda

Ostatní sporty
Fotbalista Pavel Bucha posilou Mladé Boleslavi, z Plzně přichází na hostování.
Mladá Boleslav – Ligové zápasy by stále spočítal na prstech jedné ruky, přesto se chystá obléknout dres už třetího předního českého klubu. Talentovaný záložník Pavel Bucha stráví jaro v Mladé Boleslavi, kam přichází hostovat z nabitého kádru mistrovské Plzně.

Nová šance. Talent z Mělnicka stráví jaro v Boleslavi

FORTUNA:LIGA
Karel Gott.
Liberec – Hned první festivalový večer bude na Benátské patřit jeho největší letošní hvězdě Karlu Gottovi. Čtvrtek 25. července bude totiž ve znamení hudebních oslav jeho 80. narozenin. Kromě něj vystoupí na hlavním pódiu i další Zlatí slavíci Dalibor Janda a Peter Nagy.

Karel Gott oslaví na Benátské své osmdesáté narozeniny

Volný čas