ŠTÍTEK: invalidní vozík

Olga Tesáčeková je uvězněná ve svém domově. Stará se o ní dcera.
Dříve se mohla 66letá Olga Tesáčeková pohybovat svobodně „jako pták“, jejichž chovu se spolu se svou dnes už dospělou dcerou věnuje. Jenže pak přišla mozková mrtvice a potíže s dýcháním. Žena je v současnosti doslova uvězněná doma na invalidním vozíku. Musí být totiž napojena na kyslíkový koncentrátor, který je zapojen do elektrické sítě. Aby se mohla podívat ven, potřebuje přenosný kyslíkový koncentrátor. Nemůže si ho však finančně dovolit.
9 fotografií

Uvězněná ve svém bytě. Seniorka nemůže dál, než ji pustí kabel. Psychicky trpí

Zdraví
Za svůj vstřícný přístup k pacientům zdravotní sestra Věra Suchá obdržela titul Sestra roku.
Věra Suchá je zdravotnice celým svým srdcem. Za svůj výjimečně vstřícný přístup k pacientům získala jako jediná v historii oba tituly Sestra roku a Sestra mého srdce. Od svých osmnácti let však trpí roztroušenou sklerózou, která ji po opakovaně prodělaném covidu upoutala na invalidní vozík a způsobuje jí velké bolesti. Svá ocenění si právem zaslouží i z toho důvodu, že dělá vše pro to, aby vstala a mohla se ke svým pacientům vrátit v plné síle. „Jsem sestra, do práce musím,“ říká Věra Suchá. Víc, než musí, ale chce.
5 fotografií

Sestra roku zachraňuje životy z invalidního vozíku. Trpí roztroušenou sklerózou

Ženy
Luboš a Thea Krečovi
Budou to už dva roky, co se Thea ocitla na vozíku. Špatně zapnutý bezpečnostní pás jí po nárazu auta do můstku způsobil těžká zranění. Přesekl jí střeva, zlomil páteř a poškodil míchu. Jak se žije mladé dívce na invalidním vozíku, sdílí na instagramovém účtu Thea a táta. Tento účet založil Luboš Kreč, který chtěl dceru povzbudit a inspirovat ostatní tím, že i s vozíkem je možné žít plnohodnotný život. Ve společném rozhovoru vzpomínají na první dny v nemocnici, diskutují o tom, zda je Kladno dostatečně bezbariérové a co by se mohlo zlepšit. Hovoří také o tom, kolik času tráví na Instagramu, proč se občas hádají, jaké má Thea přání a čím by se chtěla stát.

Bezpečnostní pás jí zlomil páteř. Thea teď inspiruje z invalidního vozíku

Česko
Na žatecké ZŠ Jižní se v pátek 16. února konaly ParaHrátky, děti si mohly vyzkoušet řadu paralympijských disciplín.
/FOTO, VIDEO/ Karlovi Novákovi ze Šluknova je 11 let, chodí do šesté třídy základní školy. Před lety u něj lékaři diagnostikovali genetickou poruchu, trpí nevyléčitelnou neuropatií dolních končetin. Nemůže stát dlouho na nohou, proto musí používat invalidní vozík. Přes svůj handicap rád sportuje, je rybář, jezdí na motorce. Dnes, v pátek 16. února, přijel tak jako řada dalších dětí s handicapem z Ústeckého kraje do Žatce, aby se na ParaHrátkách dozvěděly o paralympijských sportech.
31 fotografií

Děti na žatecké škole zkoušely paralympijské sporty. Zdravé i ty s postižením

Žatecko a Lounsko
Maminka se k postiženému Františkovi nehlásí. Vychovává ho tatínek.
František by dnes chodil do čtvrté třídy klasické základní školy. Je však na úrovni batolete, a to jak po fyzické, tak mentální stránce. Narodil se totiž s vzácnou mutací genu, kvůli které jeho stav odpovídá osmiměsíčnímu miminku. Aby toho nebylo málo, jeho maminka ho opustila hned poté, co se o diagnóze dozvěděla. Odešla i s mladší dcerou a o chlapce ani bývalého partnera se už vůbec nezajímá.
13 fotografií

Fanda má vzácnou genetickou vadu. Táta se za něj rve jako lev, máma ho opustila

Zdraví
Mariana je téměř plnoletá dívka, která měla být tanečnicí. Místo toho ji spinální svalová atrofie upoutala na invalidní vozík
Mnozí z vás si možná vzpomenete na Marianku, která mohla být nadějnou tanečnicí po své mamince, ale kvůli spinální svalové atrofii skončila na invalidním vozíku. Na první pohled krásná dívka, o které si lidé často myslí, že si sedla na vozík jen tak z legrace, však nedávno bojovala o svůj život v umělém spánku. A to vše kvůli obyčejné rýmě. Jak je na tom dnes?
24 fotografií

Kvůli rýmě si Marianka už nezatančí. Statečná bojovnice skončila v umělém spánku

Zdraví
Cestování vlakem s invalidním vozíkem. Když selže systém, pomůžou ochota a svaly
Cesta vlakem na Slovensko za rehabilitačním pobytem v termálním koupališti ve Štúrovu, kam se pětičlenná rodina ze středních Čech vypravila společně s pětadvacetiletou Eliškou na elektrickém invalidním vozíku, se proměnila ve strastiplnou anabázi. Z dvanácti nezbytných nastupování a vystupování z vlaků proběhlo navzdory objednaným službám pro handicapované cestující hladce pouze jediné. Museli se spoléhat na vlastní svaly a smilování kolemjdoucích.
22 fotografií

Cestování vlakem s invalidním vozíkem? Když selže systém, pomohou síla a soucit

Cestujeme
Břeclavští městští strážníci od pondělí zájemcům označují jejich jízdní kola nezaměnitelným identifikačním znakem. Foto: Deník/Michal Hrabal
Nezaměnitelným identifikačním znakem si mohou nechat označit obyvatelé Břeclavi už i svůj elektrický invalidní vozík. Pomůže ochránit jejich stroje před zloději. „Lidé měli zájem o ochranu. Dokonce i invalidní vozíky jsou v hledáčku zlodějů,” řekla mluvčí městské policie v Břeclavi Lenka Rigó. Právě tamní strážníci podobná vozítka označují. Speciální značku už dali na několik invalidních vozíků.
9 fotografií

Nejen kola, v Břeclavi i invalidní vozíky. Speciální značky chrání před zloději

Břeclavsko
Strážníci opatřují jízdní kola preventivním značením syntetickou DNA v podobě mikroteček s jedinečným kódem již na řadě míst republiky. Ilustrační snímek.
/VIDEO/ Zabezpečit si svůj majetek pomocí takzvaných mikroteček budou mít od tohoto roku majitelé jízdních kol, koloběžek, ale i invalidních vozíků v Brně. Speciální forenzní roztok na předměty nanesou pracovníci městské policie a ty tak bude možné jednoznačně identifikovat. Evidence bude fungovat centrálně. Zájemci o ní se budou moci zaregistrovat od června.
11 fotografií

Nová ochrana pro kola i koloběžky v Brně před zloději: umělá DNA určí majitele

Brněnsko
Maťo chce kvůli dcerce začít chodit. Žádná léčba však nezabírá.
Maťo byl ještě nedávno chlap jako hora. Se svou malou dcerkou Terezkou trávil většinu času venku a snažil se pro ni být tím nejlepším tátou. Pak ale v důsledku pádu z patnácti metrů utrpěl velice vážná a rozsáhlá zranění. Od té doby už půl roku kouká na svět z invalidního vozíku. Aby tu však mohl být pro svou dceru, cvičí každý den a věří, že jednou se na nohy postaví.
24 fotografií

Pod Maťem se zřítilo lešení. Bojí se, že neodvede dcerku do první třídy

Zdraví
Kristýna ke komunikaci používá přístroj, který je ovládán očima
Kvůli banální infekci v porodnici je dnes šestadvacetiletá Kristýna Munduchová připoutána k invalidnímu vozíku a dorozumívat se může jen očima. Je nesoběstačná, i když uvnitř svého postiženého těla žije mentálně naprosto zdravý člověk plný optimismu, humoru a chuti do života. Jediné, co jí chybí, je přístroj ovládaný očima, kterým by se mohla dorozumívat.
24 fotografií

Zdravá dívka v nezdravém těle. S přístrojem ovládaným očima skládá i hudbu

Zdraví
Autobusem až na Praděd.
Až na vrchol Pradědu v nadmořské výšce 1492 metrů autobusy běžně nejezdí. Cesta z Ovčárny od autobusové zastávky na nejvyšší horu Moravy a Slezska je dlouhá přes tři kilometry. Je to dost do kopce, takže pěší výlet na Praděd vyžaduje kondici. Autobusy dopravce Z-Group bus. dostaly povolení k jedenácti výjezdům až k vysílači, aby se na Praděd mohli podívat také senioři a lidé se sníženou mobilitou.

Autobusy pro seniory vyjedou na Praděd až k vysílači

Bruntálsko
Ilustrační foto
„To nemůžete tomu člověku pomoct? To ho necháte lézt po čtyřech do autobusu, nemůžete ho připoutat, aby se vozík nepohnul?“ Emotivní video, kde zazní tyto věty, kolovalo po sociálních sítích. Natočili ho cestující v trolejbuse ústecké MHD, kterým se nelíbilo chování řidičů vůči invalidovi Janu Machutovi. Ten se od dětství potýká s následky mozkové obrny. 

Kontroverzní situace. Řidiči ústecké MHD údajně odmítají svézt invalidního může

Regiony
Ilustrační foto
„To nemůžete tomu člověku pomoct? To ho necháte lézt po čtyřech do autobusu, nemůžete ho připoutat, aby se vozík nepohnul?“ Emotivní video, kde zazněly tyto věty, kolovalo po sociálních sítích. Natočili ho cestující v trolejbuse ústecké MHD, kterým se nelíbilo chování řidičů vůči invalidovi Janu Machutovi, stiženému podle jeho slov od dětství mozkovou obrnou.

Invalida žádá ohleduplné zacházení. Řidiči ústecké MHD ho nechtějí svézt

Ústecko
Předávání vozíků pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.
/FOTOGALERIE/ Osm invalidních vozíků se na cestě do nového působiště v úterý nakrátko zastavilo na Krajském úřadu Středočeského kraje. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) je předal zástupcům Českého červeného kříže (ČČK) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kteří je budou využívat v rámci své činnosti v KACPU – krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině.
5 fotografií

Vozíky pro uprchlická centra: Kraj je dal Českému červenému kříži a hasičům

Z okolí
Předávání vozíků pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.
/FOTOGALERIE/ Osm invalidních vozíků se na cestě do nového působiště v úterý nakrátko zastavilo na Krajském úřadu Středočeského kraje. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) je předal zástupcům Českého červeného kříže (ČČK) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kteří je budou využívat v rámci své činnosti v KACPU – krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině.
5 fotografií

Vozíky pro uprchlická centra: Kraj je dal Českému červenému kříži a hasičům

Z okolí
Předávání vozíků pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.
/FOTOGALERIE/ Osm invalidních vozíků se na cestě do nového působiště v úterý nakrátko zastavilo na Krajském úřadu Středočeského kraje. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) je předal zástupcům Českého červeného kříže (ČČK) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kteří je budou využívat v rámci své činnosti v KACPU – krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině.
5 fotografií

Vozíky pro uprchlická centra: Kraj je dal Českému červenému kříži a hasičům

Z okolí
Předávání vozíků pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.
/FOTOGALERIE/ Osm invalidních vozíků se na cestě do nového působiště v úterý nakrátko zastavilo na Krajském úřadu Středočeského kraje. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) je předal zástupcům Českého červeného kříže (ČČK) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kteří je budou využívat v rámci své činnosti v KACPU – krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině.
5 fotografií

Vozíky pro uprchlická centra: Kraj je dal Českému červenému kříži a hasičům

Z okolí
Předávání vozíků pro Český červený kříž a Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.
/FOTOGALERIE/ Osm invalidních vozíků se na cestě do nového působiště v úterý nakrátko zastavilo na Krajském úřadu Středočeského kraje. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) je předal zástupcům Českého červeného kříže (ČČK) a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, kteří je budou využívat v rámci své činnosti v KACPU – krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině.
5 fotografií

Vozíky pro uprchlická centra: Kraj je dal Českému červenému kříži a hasičům

Z okolí