ŠTÍTEK: Jan Švejnar

Čechoameričan Jan Švejnar nestojí stranou
„Když jsme v redakci vymýšleli profil mého podcastu, napadla mě parafráze z oblíbeného seriálu Sex ve městě - Kateřina ví o politice hodně a nebojí se zeptat,“ říká redaktorka a komentátorka Deníku Kateřina Perknerová o podcastu Deníku.

PODCAST: Čechoameričan Jan Švejnar nestojí stranou

Jiný pohled
Jan Švejnar
Profesor Jan Švejnar má svoji základnu na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde řídí Centrum pro globální hospodářskou politiku. Z českého veřejného prostoru však nezmizel. Působí na vědeckém pracovišti CERGE -EI, které založil, vystupuje v médiích a veřejně komentuje ekonomické dění. Tentokrát s ním Deník mluvil především o vládním úsporném balíku.
12 fotografií

Jan Švejnar o kritizovaném vládním balíčku: Klíčové je zvyšovat životní standard

Česko
Jan Švejnar
Vládní úsporný balík vnímá ekonom Jan Švejnar jako výsledek politického rozhodnutí a nesnadné dohody pěti koaličních stran. V rozhovoru pro Deník k tomu dodává: „Jestliže však vláda má reformy v programu již přes rok, očekával bych, že přijde s dobře propracovanou koncepcí, která bude mířit právě na podstatu hospodářské politiky, na zvyšování hrubého domácího produktu (HDP), tudíž životní úrovně. Místo toho se celá současná diskuse zaměřuje pouze na nástroje hospodářské politiky, na deficit rozpočtu a na snížení dluhu. Avšak tyto nástroje by stát měl umět šikovně používat, aby docílil zvýšení životní úrovně obyvatel.“
12 fotografií

Jan Švejnar: Místo vyšších odvodů se měly přestat proplácet první tři dny nemoci

Ekonomika
Ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě Jan Švejnar.
Vláda minulý týden oznámila, že u tištěných novin zdvojnásobí daň z přidané hodnoty. Česká republika tak bude mít zdaleka nejvyšší DPH na tištěná média v celé EU. Podle ekonoma Jana Švejnara není vyloučené, že podobný krok vyústí v ekonomickou likvidaci některých novin v Česku. „Vláda by to ještě měla zvážit a přesunout noviny do nižší sazby,“ uvedl Švejnar v rozhovoru pro Deník. 
12 fotografií

Vyšší daň na noviny sníží standard celé společnosti, říká ekonom Jan Švejnar

Ekonomika
Petr Wolf (vlevo) s obhájcem při jednání u Krajského soudu v Ostravě.
Možná si užívá nádherného života na tropické pláži, možná žije jako krysa zalezlá v koutě a každý podezřelý zvuk mu nahání hrůzu. Jaká je pravda, téměř nikdo neví. Jen on sám a pravděpodobně ještě velmi úzký okruh lidí. Přesně před deseti roky definitivně zhasla naděje exposlance Petra Wolfa (62 let) z Ostravy, odsouzeného za zneužití jedenáctimilionové státní dotace. Odvolací vrchní soud mu v říjnu 2012 zpřísnil původní trest uložený Krajským soudem v Ostravě. Wolf dostal šest let žaláře a pětimilionovou pokutu. Verdikt na místě nabyl právní moci.

Bohém na pláži, nebo krysa v koutě? Nejhledanější politik Česka stále na útěku

Zločiny a soudy
Je nepochybné, že teprve vzpoura komunistůa soustředěný tlak obou opozičních bloků přinutily Andreje Babiše zasednout k jednacímu stolu a naslouchat jejich argumentům. Je to k nevíře, neboť všichni trochu zodpovědní a inteligentní jedinci vidí, že v covidové situaci není čas na poměřování šířky ramen, ba dokonce ani na předvolební pábení.

Odborníci varují, či prchají

Komentáře
Jan Švejnar
Epidemii koronaviru se snaží zkrotit nejlepší lékařské mozky. Souběžně s nimi ale svůj díl záchranářské práce odvádějí i odborníci z oboru ekonomie. Nikdo totiž nepochybuje o tom, že ekonomické dopady krize budou drtivé. Jan Švejnar stojí v čele expertní skupiny při Ústředním krizovém štábu a zároveň je členem obnovené Národní ekonomické rady vlády. V exkluzivním rozhovoru pro Deník profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku a zakladatel think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR vysvětluje, jakými nástroji lze virus přemoci.
11 fotografií

Jan Švejnar: Restart ekonomiky může být poměrně rychlý

Ekonomika
Frustrace je temný stav mysli, který může dát impulz k přepsání politické mapy, zažehnout povstání, pogromy, puče i revoluce. Ze znechucení z korupčního prostředí v nejvyšších patrech se v roce 2013 zrodil úspěch hnutí ANO. Když je zkrátka všeho moc a negativní emoce se nakupí, dojde ke zlomu.
16 fotografií

Vláda musí říct, co se bude dít dál

Komentáře
Pozornost politiků, zdravotníků i obyvatelstva se nyní soustřeďuje na zkrocení koronavirové nákazy. Mnohé nasvědčuje tomu, že přijatá karanténní opatření zabírají a při disciplinovaném dodržení krizových pokynů můžeme být do června z nejhoršího venku. Pak ovšem bude nutné vzkřísit polomrtvé holátko české ekonomiky.

Švejnarova dvanáctka

Komentáře
Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)
Ve středu poprvé v plném počtu zasedl Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka. Schůze začala v 10 hodin a primárně se řešilo rozdělení práce mezi jednotlivé krizové skupiny. Hamáček rovněž uvedl, že chce prodloužit nouzový stav o 30 dní. Nyní platí do 11. dubna, tedy do Velikonoc. Podle něj to neovlivní případné uvolňování nynějších omezení. 
16 fotografií

Hamáček chce prodloužit nouzový stav o 30 dní. Zvýší pravomoce policie

Česko
Ekonom Jan Kmenta.
Praha - Ve věku 88 let zemřel 24. července v Praze významný český ekonom Jan Kmenta. Emeritní profesor ekonomie a statistiky na Michiganské univerzitě, dlouholetý hostující profesor a člen výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI patřil k nejvlivnějším ekonomům českého původu. Jeho pohřeb se konal minulý pátek 29. července, řekla v pondělí Karolina Břízová z institutu CERGE-EI.

Ve věku 88 let zemřel 24. července ekonom Jan Kmenta

Podnikání
Prezident Miloš Zeman
/INFOGRAFIKA/ - Miloš Zeman by přesvědčivě vyhrál první i druhé kolo prezidentské volby. Vyplývá to z čerstvého průzkumu agentury SANEP.

Miloš Zeman válcuje soupeře

Česko
Pražský hrad. Ilustrační foto.
Za rok touto dobou budou v plném proudu dvě volební kampaně – do sněmovny a na Hrad. V rozhodování voličů bude hrát jistě roli i to, kdo se postaví Miloši Zemanovi. Včera se do závodu přihlásil Jan Švejnar.

Kdo na Hrad? Hlásí se Švejnar

Česko
Miloš Zeman
Třeboň (Jindřichohradecko) - Kandidát na prezidenta by se neměl vyjadřovat k politickým problémům jen jednou za pět let. Řekl to dnes prezident Miloš Zeman. Reagoval tím na Jana Švejnara, jenž zvažuje kandidaturu na prezidentský úřad. Ekonom uvedl, že jej k tomuto kroku vede i současná zahraniční politika Hradu. Zeman Švejnarova slova komentoval na tiskové konferenci v Třeboni na Jindřichohradecku, kde ukončil třídenní návštěvu Jihočeského kraje.

Miloš Zeman: Kandidát na prezidenta by se měl vyjadřovat pravidelně

Česko
Václav Moravec
Praha – Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému – a objekt byl skutečně evakuován. První zprávy hovořily o hlášení požáru v kuchyni restaurace a čekání na příjezd hasičů. Jejich dispečink ale signál požárního poplachu v žižkovské věži vůbec neobdržel.

Diskusní pořad Václava Moravce ukončil poplach na Žižkově

Česko
Václav Moravec
Praha - Požární poplach v neděli neočekávaně přerušil polední diskusní pořad moderátora Václava Moravce, která Česká televize živě vysílá z vysílací věže na Žižkově. Do přímého přenosu debaty velmi překvapivě vstoupilo hlášení v angličtině upozorňující na zkoušku evakuačního systému - a objekt byl skutečně evakuován.

Diskusní pořad Václava Moravce ukončil poplach na Žižkově

Praha
Ekonom Jan Švejnar
Praha - Ekonom Jan Švejnar převzal ocenění německého Institutu pro studium práce (IZA), které mu institut udělil za jeho výzkum bývalých centrálně plánovaných ekonomik a také za výzkumy týkající se hospodářské politiky založené na datech z odborných analýz. Švejnar převzal ocenění při příležitosti pražské sobotní konference, které se účastnili i významní světoví ekonomové, například nositel Nobelovy ceny Christopher Sims. Informoval o tom institut CERGE-EI, který konferenci pořádal.

Ekonom Jan Švejnar převzal ocenění německého institutu IZA

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - Česká ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 2,6 procenta. V příštím roce by hrubý domácí produkt měl stoupnout o 2,9 procenta. Ve zveřejněné prognóze to odhaduje poradenská společnost EY (Ernst&Young). Česko by ale mělo růst rychleji než eurozóna, u které letos EY očekává růst o 1,6 procenta a příští rok o 1,9 procenta.

Česká ekonomika podle odhadů EY poroste rychleji než eurozóna

Ekonomika
Bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf.
Rozehrál uprchlý exposlanec Petr Wolf (55 let) odvážnou hru nebo ztratil soudnost? Tuto otázku si kladou policisté i další lidé po zhlédnutí reportáže o tomto bývalém politikovi (ČSSD), který byl za dotační podvod odsouzen k šesti rokům žaláře. Do vězení ale nenastoupil a již více než dva roky se ukrývá na neznámém místě.

Podivná hra uprchlého exposlance Petra Wolfa

Zločiny a soudy
Jan Švejnar
Praha – Česká ekonomika by měla za celý letošní rok stoupnout v případě pokračujícího pozitivního vývoje o téměř tři procenta. Celá EU by měla růst pomaleji mezi jedním až dvěma procenty. Česko by se tak mělo přibližovat ekonomické úrovni EU. V rozhovoru s ČTK to řekl ekonom a spoluzakladatel pražského institutu CERGE-EI Jan Švejnar. Česká ekonomika má nyní podle něj dobré základy i pro další dlouhodobější růst.

Švejnar: Ekonomika stoupne o téměř tři procenta, má sílu dál růst

Ekonomika
Ekonom Jan Švejnar
Berlín - Český ekonom Jan Švejnar získal letošní cenu německého Institutu pro budoucnost práce (IZA). Ocenění dotované částkou 50.000 eur (1,4 milionu Kč) je každoročně udělováno za vědecký přínos na poli ekonomie práce. Švejnar cenu převezme v červnu v Bonnu, uvedl institut v dnešní tiskové zprávě.

Jan Švejnar získal výroční cenu německého ekonomického institutu IZA

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha – Bývalý elitní policista Jiří Dvořák dnes vysoudil 250.000 korun za trestní stíhání, které mu kladlo za vinu únik záznamu ze schůzky někdejšího hradního kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v hotelu Savoy. Dvojice zde podle spekulací jednala před prezidentskou volbou v roce 2008 o získání hlasů ČSSD pro kandidáta ODS Václava Klause. Dvořák původně žádal 3,5 milionu. Rozhodnutí Městského soudu v Praze v odvolacím jednání je pravomocné.

Bývalý policista vysoudil čtvrt milionu za stíhání v kauze Savoy

Česko
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Praha – Počínaje rokem 2003 lze v politickém angažmá současného prezidenta Miloše Zemana pozorovat příklady jednání, které poškozovaly sociální demokracii, píše Bohuslav Sobotka ve zprávě předsedy ČSSD pro nadcházející stranický sjezd. Ministerský předseda v ní zároveň vyzdvihuje zásluhy Zemana o sociální demokracii v letech 1993 až 2002.

Sobotka: Miloš Zeman po roce 2003 někdy poškozoval ČSSD

Česko
Jan Švejnar
Praha – Prosazování lidských práv je možné podle ekonoma Jana Švejnara skloubit s ekonomickými zájmy České republiky. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Kritizoval tuzemskou vládu za to, že podle něj někdy prosazuje politiku, která není v souladu s Evropskou unií. Vadil mu například její váhavý postoj při schvalování protiruských sankcí.

Švejnar: Lidská práva lze skloubit s prosazováním ekonomiky

Česko
Jan Švejnar
Praha - Ministerstvo financí dnes vyměnilo členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Mezi odvolanými členy představenstva je prezident Českých aerolinií Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo. Nově v představenstvu usednou konzultant Václav Řehoř, bývalá auditorka u společnosti PwC Zuzana Tairová a právník z advokátní kanceláře White & Case Petr Pavelec.

Ministerstvo financí vyměnilo členy vedení Českého Aeroholdingu

Ekonomika
Jan Švejnar
Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne ekonoma a bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara do dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Radu, jejíž počet členů chce Babiš snížit z devíti na sedm, čeká téměř kompletní výměna. Zůstat má jen Michal Mejstřík, píše Mladá fronta Dnes (MfD).

Dozorčí radu Českého Aeroholdingu čeká výměna, přijde Švejnar

Ekonomika
Miroslav Šlouf.
Praha - Expolicista žaluje stát o 3,5 milionu korun kvůli údajně neoprávněnému stíhání za únik záznamu schůzky bývalého kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Bývalý policista Jiří Dvořák byl původně za podíl na úniku videonahrávky setkání, které se uskutečnilo v hotelu Savoy těsně před prezidentskou volbou v roce 2008, odsouzen k pokutě a zákazu činnosti. Odvolací soud ale Dvořáka osvobodil.

Expolicista stíhaný v kauze Savoy žaluje stát o 3,5 milionu

Česko
Jan Švejnar
Praha – Před rokem patřil podle průzkumů k horkým favoritům v historicky první přímé prezidentské volbě. Nakonec ale nekandidoval. Dnes je ekonom Jan Švejnar tam, kde to má nejraději – na akademické půdě. Jako profesor přednáší na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a v Praze v rámci Centra pro ekonomický výzkum 
a postgraduální vzdělávání – Národohospodářského ústavu (CERGE-EI), které založil a které společně provozují Univerzita Karlova a Akademie věd ČR. V rozhovoru pro Deník glosuje prezidentství Miloše Zemana či novou vládu.

Jan Švejnar nové vládě věří. Růst ekonomiky může být znovu rychlý, říká

Česko
Bývalý hradní kancléř Jiří Weigl.
Brno – Takzvaná kauza Savoy definitivně končí peněžitým trestem a zákazem činnosti pro bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS). Podle pravomocného rozsudku se Bakeš před prezidentskou volbou v roce 2008 podílel na úniku videonahrávky zachycující schůzku Jiřího Weigla, kancléře tehdejšího prezidenta Václava Klause, a lobbisty Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy. 

Ústavní soud odmítl stížnost muže potrestaného v kauze Savoy

Česko
Martin Bursík
Praha - Liberálně ekologická strana (LES) bývalého předsedy zelených Martina Bursíka se letošních sněmovních voleb nakonec nezúčastní. V zaslaném prohlášení uvedla, že nechce rozmělňovat hlasy voličů pravého středu. Její zástupce Matěj Hollan řekl, že by strana nestihla dostatečně připravit kampaň tak, aby jí to zajistilo vstup do Poslanecké sněmovny. Voliči o složení dolní komory rozhodnou za šest týdnů.

Bursíkův LES nakonec do voleb nepůjde, nechce rozmělňovat voliče

Česko
Martin Bursík
Praha – Nová politická strana expředsedy zelených Martina Bursíka požádala o registraci. Petiční archy, na kterých bylo přes 1600 podpisů, předal dnes odpoledne Bursík s dalším zakladatelem strany Matějem Hollanem na podatelnu ministerstva vnitra. Ministerstvo má na registraci 15 dní, termín pro podávání kandidátek by tak Liberálně ekologická strana (LES) měla stihnout.

Bursíkova nová strana dnes požádala o registraci

Česko