ŠTÍTEK: Kalifornie

Boeing 787 řečený Dreamliner v barvách společnosti Qatar Airlines
Je to na první pohled zdánlivě banální zpráva: letecká společnost Qatar Airways převzala v minulých dnech první čtyři Boeingy 787-9 a odletěla s nimi ze Seattlu do Dauhá. Krátce po příletu do katarského hlavního města se ale opět prázdné boeingy vydaly zpět do USA, aby se v nich dodělal interiér. To vše v době, kdy čím dál častěji zástupci leteckého průmyslu a aerolinek mluví o tom, jak je pro ně důležité snižovat emise.  
22 fotografií

Lekce z plýtvání. Aerolinky převzaly dreamlinery, prázdné je poslaly zpět do USA

Ekonomika
Šampioni Šampáňo Cupu. Garda FC Hradec Králové ovládla tradiční předvánoční turnaj v předměřické hale.
Již 38. ročník Šampáňo cupu, fotbalového turnaje, který tradičně pořádá Bohumil Lemfeld ve spolupráci s OFS Hradec a za podpory Klenot Měšťanského pivovaru Hradec, proběhl o víkendu v předměřické sportovní hale. Jde o setkání generací hráčů nad 35 let.

Vítězné šampáňo si mohli vychutnat Votroci

Okresy
Z přednášky o zajímavých místech amerického jihozápadu.
/FOTOGALERIE/ V Knihovně města Mladá Boleslav se v pondělí 9. prosince uskutečnila přednáška o zajímavých místech amerického jihozápadu. Vyprávění doplněné nádhernými fotografiemi bylo nabité zajímavými i praktickými informacemi. Fotografie, které Jaroslav Bouzek pořídil během dvou návštěv této části planety, přiblížily zájemcům neobvyklou americkou krajinu.
6 fotografií

Národními parky amerického jihozápadu s cestovatelem Jaroslavem Bouzkem

Volný čas
Požár v Kalifornii
Úřady v americkém státě Kalifornie kvůli lesním požárům nařídily evakuaci asi 50 tisíc lidí z několika míst v okolí města Los Angeles. Oheň se rychle šíří v důsledku silného větru a vysokých teplot, informovala dnes agentura AP. Plameny ohrožují také vinařskou oblast v severní Kalifornii, kde své domovy muselo opustit kolem 2000 lidí.

Kalifornii zachvátily ničivé požáry. Úřady nařídily evakuaci okolí Los Angeles

Svět
Hasiči bojují s lesním požárem v kalifornském městě Calimesa na snímku z 10. října 2019.
V Kalifornii hoří na 275 místech lesy, plameny šíří silný vítr a oheň už zasáhl severní okraje Los Angeles. S odvoláním na hasiče to dnes uvedla agentura AP. Policie nařídila v obcích severně od největšího kalifornského města evakuaci. Na rozsáhlém území severní Kalifornie hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení.

V Kalifornii řádí rozsáhlé požáry. Bez proudu jsou statisíce lidí

Svět
Google. Ilustrační snímek
Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali vyšetřovat firmu Google, kterou podezírají z porušování antimonopolních pravidel. Oznámení přichází po páteční zprávě skupiny států, která kvůli dominantnímu postavení na trhu začala vyšetřovat firmu Facebook. Vyšetřování mají zvýšit tlak na technologické giganty, jejichž chování už je pečlivě zkoumáno na federální úrovni i v Kongresu.
9 fotografií

Američané vyšetřují Google. Podezírají ho z porušování antimonopolních pravidel

Ekonomika
Gabriela Bergmanová 2004
/ROZHOVOR/ Před patnácti lety vstoupila mezi legendy. Jméno Gabriely Bergmanové (nar. 9. května 1987) figuruje od roku 2004 ve společnosti takových hvězd jakými byly a jsou Martina Navrátilová, Jana Novotná, Hana Mandlíková či Petra Kvitová. I ona totiž dokázala vyhrát prestižní domácí tenisový podnik – Pardubickou juniorku.

Bergmanová slavila i díky kraťasům, teď trénuje děti

Ostatní sporty
Gabriela Bergmanová 2004
Před patnácti lety vstoupila mezi legendy. Jméno Gabriely Bergmanové (nar. 9. května 1987) figuruje od roku 2004 ve společnosti takových hvězd jakými byly a jsou Martina Navrátilová, Jana Novotná, Hana Mandlíková či Petra Kvitová. I ona totiž dokázala vyhrát prestižní domácí tenisový podnik – Pardubickou juniorku.

Bergmanová slavila i díky kraťasům, teď trénuje děti

Ostatní sporty
Po starověké mayské říši se dochovala řada památek i artefaktů, přesto však epocha jejího největšího rozkvětu nadále skrývá tajemství
Starověké mayské války se rozhořely překvapivě brzy. Extrémní konflikty vypukly dlouho před úpadkem civilizace, říkají vědci s odvoláním na nová zjištění o zániku mayského města Witzna. Toto město podle nových výzkumů už v roce 697 lehlo popelem, přičemž ho podpálili útočníci z konkurenčního království nacházejícího se na území dnešní Guatemaly.

Jak zanikla starověká mayská civilizace? Vědci přišli s překvapivou teorií

Věda a technika
Střelba na festivalu v Gilroy
Při nedělní střelbě na gastronomickém festivalu v kalifornském městě Gilroy přišli o život čtyři lidé a dalších 15 utrpělo zranění. Deníku The New York Times a agentuře AP to řekl tamní radní Dion Bracco. Mezi mrtvými je i střelec, kterého policisté na místě zabili. Místní policejní velitel nevylučuje, že pachatel měl komplice.

Po střelbě na festivalu v Kalifornii zemřeli tři lidé. Útočník byl zabit

Svět
Zemětřesení v Kalifornii. Na snímku kuchyň
Jih Kalifornie v pátek večer místního času (dnes brzy ráno SELČ) zasáhlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo četná zranění a způsobilo materiální škody. Podle americké geologické služby USGS mělo intenzitu 7,1 stupně a někteří odborníci nevylučují, že brzy může následovat další. Oblast zažila už ve čtvrtek nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let s intenzitou 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších otřesů, uvedla agentura AP.

Kalifornii zasáhlo zemětřesení. Moderátorka se v přímém přenosu ukryla pod stůl

Svět
Cyklisté, chlouba Rakouska.
Linec - Vítězství Christopha Strassera (36) ze Štýrska v cyklistickém nonstop superzávodě Race Across America z Ocenside v Kalifornii do Annapolisu na východním pobřeží USA na 3069,80 mil (4940 km) jsme už na webu zaznamenali.

Sousedé projeli Amerikou za pět dnů

Z okolí
Adéla Šimonová (vlevo) a Viktorie Drdová.
Hlavní myšlenkou akce s názvem Mezistromy je, ukázat, že lidé mohou žít v hojnosti a v obklopení kvalitních, luxusních věcí, avšak v plném respektu k přírodě. Mladé a krásné pořadatelky Adéla Šimonová a Viktorie Drdová chtějí nabídnout alternativu v různých ohledech životního stylu, stravování, modelu sdílení s druhými i přístupu k nakupování a vlastní zodpovědnosti vůči životnímu prostředí.

Adél a Viktorka: Lidé potřebují pro život krásu i město, které kvete

Zprávy z Česka