ŠTÍTEK: Kalifornie

Kalifornie bojuje s požáry.
/VIDEO/ Před americký soud v pátek poprvé předstoupil jedenapadesátiletý Forrest Gordon Clark, obviněný z toho, že založil v Kalifornii obrovský požár, který během čtyř dnů spálil 18 tisíc akrů clevelandského národního parku, nacházejícího se 100 kilometrů severně od San Diega. Muž se hájí, že spal a o ohni nic neví. Za žhářství mu hrozí doživotní vězení. 
9 fotografií

V USA začal soud s mužem obviněným ze založení kalifornských požárů

Svět
Ilustrační foto
Střední Čechy – Doporučení vyvarovat se v odpoledních hodinách fyzicky náročných aktivit, které by mohly být spojeny se zrychleným dýcháním, odvolali v noci na pátek meteorologové. Zrušili platnost smogové situace, vyhlášené ve středu odpoledne kvůli naměřeným hodnotám přízemního ozonu. Na některých stanicích přesáhly hodinové průměry koncentrace troposférického O3 prahovou hodnotu 180 mikrogramů/m3.

Takzvaný letní smog se vrátil zpátky do limitů

Rakovnicko
Národní park Šumava, ilustrační foto
Šumava - Celou republiku sužuje sucho a kůrovcová kalamita. Zatímco ve většině lesů je působení kůrovce vnímáno jako zmar, v Národním parku Šumava byl kůrovec od dob ministra Martina Bursíka vnímán jako lékař lesa a kůrovcové kalamity byly ve smrkových monokulturách v rámci instalování „divočiny“ a „bezzásahovosti“ záměrně vyvolávány. 

Záměr ochrany tetřeva na Šumavě vyvolá další kůrovcovou kalamitu

Prachaticko
Ivan Hoffman
Přibývá požárů, před kterými se lidem nedaří utéct do bezpečí. Oheň zabíjí v Kalifornii, mrtvé sčítá otřesené Řecko. I u nás je riziko požárů kvůli mimořádnému teplu a suchu extrémní a stačí málo, abychom na mobily zaznamenávali horory, jakých je plný internet.

Den Ivana Hoffmana: Vražedný oheň

Hoffmanův deník
Astronomie je celeživotní koníček Jaroslava Chloupka z Letovic.
Letovice - Hvězdy, planety, obloha. To je svět šestaosmdesátiletého amatérského astronoma Jaroslava Chloupka z Letovic na Blanensku. Této zálibě věnoval bývalý učitel většinu života. Páteční úplné zatmění Měsíce si samozřejmě nenechá ujít. „Vždyť se jedná o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Dalšího takového se už nedožiji, protože k němu dojde až za sto pět let. Dalekohled mám nachystaný, stejně jako blok na poznámky. Oblohu pozoruji každý den. Je to můj koníček,“ usmívá se čiperný důchodce.
3 fotografie

Hvězdná obloha bývalému učiteli učarovala. Zatmění sledoval i v Kalifornii

Blanensko
Jet pack Daedalus při pokusu o rychlostní rekord
Pokud jste vždycky snili, že si na záda připevníte trysky a vydáte se vzhůru do oblak jako filmoví superhrdinové nebo tajní agenti, nyní máte příležitost. Londýnský obchod s luxusním zbožím Selfridges začal prodávat osobní jet pack (někdy také česky nazývaný „raketový batoh“), respektive kompletní raketový oblek, který bohatým zákazníkům umožní stát se skutečnou verzí Tonyho Starka. 
6 fotografií

Chcete létat jako Iron Man? Na koupi jet packu vám stačí pouhých 9,5 milionu

Ekonomika
Jandová pojede v Brně o evropskou medaili. Na snímku vpravo.
Brno - Mezi pětadvaceti českými reprezentanty, kteří v následujících dnech zabojují na cyklistickém mistrovství Evropy juniorů a závodníků do třiadvaceti let, se na start postaví také dvojice Brňanů. V brněnské časovce i na silničním závodě ve Zlíně se představí Richard Holec v mužské kategorii a juniorka Veronika Jandová.

Holec s Jandovou pojedou doma o evropské medaile

Ostatní sporty
Na snímku Hanika.
Brno – S novým týmem i motorkou se poprvé potkal až na okruhu Laguna Seca, na trati v americké Kalifornii navíc jel poprvé v životě. Přesto brněnský motocyklový jezdec Karel Hanika vstoupil do mistrovství světa superbiků třináctým a čtrnáctým místem. „Jsem hodně spokojený, pět bodů při premiéře je určitě slušný výsledek. Ještě víc než body mě těší předvedený výkon. Jel jsem rovnocenně se závodníky, kteří jsou v superbicích řadu let,“ říká dvaadvacetiletý brněnský jezdec.

Hanika: Laguna Seca? Spadla mi brada. O sto procent horší než na PlayStationu

Ostatní sporty
Na snímku Karel Hanika.
Brno – Hned v prvním závodě v mistrovství světa superbiků bodově přeskočil svého předchůdce v týmu Guandalini Racing. Brněnský pilot Karel Hanika nahradil dalšího jihomoravského jezdce Ondřeje Ježka, jenž dostal po domácím podniku před dvěma týdny vyhazov, a na okruhu Laguna Seca v americké Kalifornii v sobotním závodu dojel na třinácté příčce.

Náhradník Hanika předčil Ježka. Dojel třináctý

Ostatní sporty
Na snímku Karel Hanika.
Brno - Zkušenosti má z mistrovství světa silničních motocyklů v nižších kategoriích Moto2 a Moto3, letos jezdí vytrvalostní mistrovství v týmu Mercury Racing. V sobotu a neděli čeká Karla Haniku na okruhu Laguna Seca v Kalifornii start v šampionátu superbiků ve stáji Guandalini. „Byl jsem první jezdec, který mohl jet, a samozřejmě jsem využil příležitost nastoupit hned do příštího závodu,“ řekl motocyklista, který nahradil dalšího brněnského závodníka Ondřeje Ježka.

Ježek s námi možná pojede v Suzuce, říká Hanika po přesunu do Guandalini Racing

Ostatní sporty
Kravka přežila!
Pasov - Ve čtvrtek v poledne si Franz a Ulla Ellerovi Hollenbachu (okr. Aichach) všimli, že v jejich 40hlavém stádu krav starého selského, odolného a soběstačného plemene Murnau-Werdenfels chybí 10letá Shakira, poslušná a úspěšná matka řady telat, napsala PNP.

Krávu u sousedů zachránil dron

Z okolí
Vítězný tým hokejistů z Nagana.
Vášeň, napětí, vzrušení do poslední vteřiny. Takový umí být hokej a takový by také měl být každý film. Možná byste si řekli, že hokejové filmy patří k populárnímu a úspěšnému žánru a jsou jich přinejmenším stovky. Tak tomu ale není, stejně jako se například žádný velký životní příběh legend, jakými byli Gordie Howe nebo Wayne Gretzky, nedočkal zfilmování.
21 fotografií

Hokejové filmy: na velký hit se zatím čeká. Změní to Nagano?

Film a televize
Dopadení sériového vraha z Kalifornie
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bývalý policista Joseph James DeAngelo měl v 70. a 80. letech zavraždit dvanáct lidí a znásilnit 50 žen. Muže, kterému je dnes 72 let, usvědčila teprve analýza DNA. Zabiják známý jako Golden State Killer byl zatčen v noci na středu v oblasti kalifornského hlavního města Sacramento, kde v současnosti žil. Ze dvou vražd ho už prokuratura obvinila.
6 fotografií

V Kalifornii dopadli sériového vraha. Vybíral si osamělé ženy

Svět