ŠTÍTEK: Kalifornie

Navrženo Applem v Kalifornii, sestaveno v Číně. Boj mezi největšími světovými ekonomikami o moderní technologie ilustruje věta vyražená na zadní straně iPhonů. Čína ve svých kybernetických centrech vyvíjí satelitní navigační systém, který by měl do dvou let konkurovat americkému GPS. Odborníci varují, že by Spojené státy mohla předběhnout i ve vývoji vojenských technologií.
9 fotografií

Technologický souboj velmocí? Do roku 2025 může Čína předběhnout USA

Ekonomika
Rodina dvou rodičů stejného pohlaví.
Dvojčata Aiden a Ethan se narodila do rodiny dvou tatínků, z nichž jeden je rodilý Američan a druhý je americký občan původem z Izraele. Americká vláda ale jednomu dítěti občanství udělila a druhému ne, 16měsíční Ethan tak zatím žije v USA absolutně bez dokladů. Na vině je nový federální zákon USA, podle kterého děti dostávají občanství podle jejich pokrevních rodičů.
6 fotografií

Jedno dvojče dostalo občanství, druhé ne. Gay rodiče v USA čelí diskriminaci

Svět
Martin Macík a Jan Brabec jsou ve svých kategoriích nejlepšími českými jezdci.
Dakar - Nejlepší český jezdec v poli kamionů Martin Macík statečně bojuje s nástrahami nejnáročnějšího motoristického závodu na světě, Rallye Dakar. Přestože se mu ani v posledních dvou etapách nevyhnuli problémy, drží se na skvělém šestém místě v celkovém pořadí. Trable zažil i Jan Brabec, který ale rovněž podává vynikající výkon a drží se na konci čtvrté desítky.
7 fotografií

Macík s Brabec stále nejlepšími českými jezdci

Ostatní sporty
Tom of Finland
/POZVÁNKA/ Opavský filmový klub už nejednou nabídl životopisný snímek o některém výtvarném umělci a tím nejnovějším je Tom of Finland. Tento titul filmu skutečně není možné přeložit, neboť jde o pseudonym, který užíval slavný komiksový kreslíř vlastním jménem Touko Laaksonen.

FILMOVÝ KLUB: Tom of Finland

Volný čas
Team Universe se koncem listopadu účastnil Mistrovství České republiky v počítačových hrách na brněnském výstavišti.
Brno /FOTOGALERIE/ - V pouhých dvaceti letech je manažerem úspěšného týmu hráčů počítačových her. Jan „Tapy” Kopřiva ze Židlochovic na Brněnsku dříve sám hrával, později hledal nadějné talenty a před třemi roky založil organizaci Team Universe. Ne však proto, aby se sám zlepšoval. „Už jsem věděl, že je to marné,” směje se. S týmem se koncem listopadu účastnili Mistrovství České republiky v počítačových hrách na brněnském výstavišti.
4 fotografie

Hraním počítačových her žijí. Jsme jako rodina, vypráví členové Teamu Universe

Brněnsko
Požár ničil majetek celebrit ve čtvrti Bel Air v Los Angeles.
/VIDEO/ Obyvatelé zámožné čtvrti Bel Air v Los Angeles jsou ohroženi stále se šířícími požáry. Ve středu byli na místě viděni hasiči, kteří z honosných domů vynášeli umělecká díla ve snaze zachránit je před ohněm. Čtvrť je domovem celebrit a podnikatelských magnátů jako Beyoncé nebo Elon Musk. Požár už poničil část majetku mediálního miliardáře Ruperta Murdocha.
5 fotografií

Kalifornii dál ohrožuje oheň, poničil už některé domy celebrit ve čtvrti Bel Air

Svět
Charles Manson, dva dny před smrtí
/VIDEO/ V požehnaných 83 letech umřela v neděli zrůda, která během srpnových dnů roku 1969 povraždila sedm obětí včetně těhotné herečky Sharon Tateové, manželky slavného režiséra Romana Polanského. Psychopatický Charles Manson si odpykával doživotní trest v kalifornské věznici Corcoran. Krom jiného jej neslavně proslavila svastika vytetovaná na čele.  

Zemřel Charles Manson. Psychopat, co před půlstoletím ubodal těhotnou ženu

Svět
Libor Podmol s manželkou Lenkou.
Praha – Český freestyle motokrosař Libor Podmol skončil v posledním závodě mistrovství světa v čínském Šen-čenu na druhém místě a stejnou příčku získal také v celkovém hodnocení seriálu. Světovým šampionem pro letošní rok se stal Španěl Maikel Melero, kterému v závodě stačilo šesté místo. Petr Pilát byl po pádu pátý, celkově skončil za medailovými pozicemi na čtvrté příčce. Celkově druhý byl Francouz David Rinaldo, který oba závody v Číně vyhrál.
3 fotografie

Libor Podmol se stal popáté vicemistrem světa

Ostatní sporty