ŠTÍTEK: Kalifornie

Marihuana. Ilustrační foto.
/ANKETA/ Pirátský návrh zákona o legalizaci konopí je ve sněmovně a má slušnou naději na to, že bude projednáván. Tato otázka však napříč společností stále vyvolává bouřlivé diskuze. Zastánci legalizace například hovoří o tom, že marihuana je méně škodlivá než alkohol a její léčivé účinky vědecky dokázány. Lidé, kteří se však k léku na předpis nedostanou a rostliny si sami pěstují, jsou popotahováni úřady. Odpůrci naopak tvrdí, že její účinky lze nahradit jinými léky. Navíc jde o lehkou drogu, která zvyšuje sklony k depresím.
10 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Má být marihuana legální?

Černá a bílá
Soutěž historických automobilů a motocyklů v krkonošském Studenci byla skvostnou přehlídkou automobilových a motocyklových veteránů z předválečné a poválečné doby.
/FOTO, VIDEO/ Nablýskaní fešáci z předválečné a poválečné doby vyrazili z garáží do krkonošského Studence. Nechali se obdivovat při soutěžní přehlídce automobilových a motocyklových veteránů Studenecké míle. Sešlo se jich 250. Limitem byl nejpozdější rok výroby 1970. „Zájem byl obrovský, účastníky jsme museli odmítat a škrtit startovní listinu,“ uvedl hlavní organizátor Tomáš Chrtek.
40 fotografií

Studenecká vášeň pro veterány. Přivítali Fordův kočár se sedadlem pro tchyni

Krkonoše
Americká tenistka Nicole Gibbsová
Americká tenistka Nicole Gibbsová kvůli vzácné formě rakoviny přerušila kariéru. Nádor jí náhodou objevil při rutinní prohlídce zubní lékař a po operaci by se měla na kurty brzy vrátit. Zbytek antukové sezony včetně French Open nicméně šestadvacetiletá hráčka z Kalifornie nestihne.

Tenistka Gibbsová přerušila kariéru. Trpí vzácnou formou rakoviny

Tenis
David a Louisa Turpinovi - Rodiče, kteří v americkém státě Kalifornie věznili své děti
Americký soud dnes poslal na doživotí do vězení Davida a Louise Turpinovy, které uznal vinnými z týrání a zanedbávání 12 ze 13 jejich dětí. Informovala o tom agentura AP. Manželé potomky léta věznili ve sklepě svého domu, některé připoutávali k nábytku, odpírali jim jídlo a fyzicky je trestali. Policie děti našla loni poté, co z domu uprchla 17letá dívka a zavolala pomoc.

Mučili a věznili ve sklepě své děti. Soud v USA dal manželům doživotí

Svět
Novopacký cyklista Daniel Polman se chystá na nejtěžší ultramaraton světa.
Amatérského cyklistu Daniela Polmana z Nové Paky čeká Race Across America 2019, nejtěžší cyklistický závod světa. Za dvanáct dnů musí na svém kole našlapat pět tisíc kilometrů. Aby se dostal na start, potřebuje nejen vynikající fyzičku, ale musí mít k dispozici částku blížící se jednomu milionu.

Daniel Polman jede pokořit Ameriku

Jičínsko
Ilustrační foto.
Třebíč – Ve své třetí sezoně v extralize mají třebíčští baseballisté zase o krůček smělejší plány. Loni jim postupová šestice do play-off utekla jen kvůli horším vzájemným zápasům s Tempem Praha, letos to nechtějí opakovat. Ke splnění cíle vykročili famózně, dvakrát ze tří zápasů porazili favorita na titul, Eagles Praha.

Cíl Nuclears? Postoupit do play-off

Ostatní sporty
Prototyp zařízení, které pomocí solární energie vyrobilo vodík z vody Sanfranciského zálivu.
Jednou z nejnadějnějších alternativ k současným fosilním palivům je vodík. Při jeho spalování nevzniká oxid uhličitý, ale voda. Jeho většímu rozšíření však až dosud bránila složitá výroba. Ta vyžadovala vysoce čistou vodu na její rozklad pomocí elektrolýzy. Vědci z amerického Stanfordu však nyní přišli s metodou, při které vystačí obyčejná mořská voda.
6 fotografií

Recept na výrobu ekologického paliva. Stačí sluneční energie a mořská voda

Věda a technika
Vydra mořská
/VIDEO/ Jak vypadal život předků moderního člověka? Odpověď na tuto otázku pomáhají vědcům odkrýt především archeologické nálezy. Odborníci zkoumají objevené nástroje i další stopy, které po sobě dávní příslušníci rodu homo zanechali. Věděli jste ale, že podobným způsobem zkoumají archeologové i předchůdce některých současných zvířat? Mezi schopné uživatele kamenných „nástrojů“ patří například mořské vydry. 
3 fotografie

Zvířecí archeologie v praxi. Vědci zjistili, že vydry jsou spíše praváci

Věda a technika
Téměř měsíc se v kalifornském Newport Beach na svoji první sezonu mezi dospělými připravuje mistr Evropy a bronzový ze světového šampionátu juniorů kanoista Jiří Zalubil z Ostrožské Nové Vsi. Foto:
/ROZHOVOR/ Daleko od domova, v prosluněné Kalifornii, kousek od Letiště Johna Waynea, se na svoji premiérovou sezonu mezi dospělými připravuje kanoista Jiří Zalubil z Ostrožské Nové Vsi. Mistr Evropy a bronzový ze světového šampionátu juniorů trénuje v Newport Beach téměř měsíc. Do Ameriky odletěl svěřenec trenéra Víta Pjajčíka společně s dalšími českými špičkovými kanoisty.
12 fotografií

Kanoista Zalubil trénuje v Kalifornii. Ve volnu navštívil Disneyland

Ostatní sporty
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Rekordní zadržená zásilka metamfetaminu byla ukrytá uvnitř elektrických kondenzátorů.
Američtí celníci ve spolupráci se svými australskými kolegy objevili v Kalifornii 1,7 tuny metamfetaminu, který směřoval do Austrálie. Jedná se o největší jednorázově zabavené množství drogy v americké i australské historii. Podle policie by z takového množství metamfetaminu, který je u nás spíše známý pod označením pervitin, mohlo být více než 17 milionů dávek. Ty by měly na ulici hodnotu přibližně 1,29 miliardy dolarů (29,34 miliardy korun).

Rekordní úlovek. Američtí celníci zabavili drogy za 29 miliard korun

Svět
Demokratická kandidátka na prezidentku USA Kamala Harrisová
Demokratická senátorka za Kalifornii Kamala Harrisová dnes oznámila kandidaturu na prezidentku Spojených států. Pokud by uspěla, byla by tato tvrdá kritička prezidenta Donalda Trumpa první ženou ve funkci. Kandidaturu už dříve oznámili mimo jiné někdejší demokratický kongresman John Delaney či bývalý ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy Julian Castro. Další o ní uvažují, uvedla agentura AP.

Bude USA vládnout žena? Demokratka Harrisová oznámila kandidaturu na prezidentku

Svět
Bowlingové centrum Gable House v kalifornském Torrance
/AKTUALIZOVÁNO/ Policie v jihokalifornském městě Torrance nedaleko Los Angeles zasahoval kvůli střelbě v bowlingovém centru Gable House. Informoval o tom server USA Today. Podle nejnovějších zpáv si přestřelka vyžádala celkem tři oběti na životech. Další čtyři lidé utrpěli blíže nespecifikovaná poranění.

V bowlingovém centru v Kalifornii se střílelo. Na místě jsou tři mrtví

Svět
Hana Kováčová.
Rynárec /ROZHOVOR/ - Umírání není veselé téma a nikdo o něm nemluví rád. Na druhou stranu všem záleží na tom, aby život zakončili důstojně, obklopeni svými nejbližšími. Dostatek odvahy starat se o manžela do poslední chvíle našla i Hana Kováčová. Namísto aby někdo právě této srdečné paní z Rynárce složil velikou poklonu, je to ona, kdo vyzdvihuje zásluhy druhých.
2 fotografie

Každý by měl dostat šanci vydechnout naposledy ve své posteli

Pelhřimovsko
Jorkšírský teriér. Ilustrační foto.
Prachatice – Ve vážném stavu je Jorkšírský teriér, kterého musel operovat Petr Hrabák, prachatický veterinární lékař. Z jeho dutiny břišní vyoperoval diabolu.

Psa někdo postřelil

Zločiny a soudy