ŠTÍTEK: Kalifornie

Vousáči z Bearded Villains v chomutovské MŠ Kamarád
V pátek 19. dubna si MŠ Kamarád v Chomutově vybrala parta vousáčů, aby rozdávali radost a dobrou náladu. S dětmi pobyli celé dopoledne a připravili si pro ně soutěže, hry, a tak vykouzlili úsměvy na tvářích nejen dětí, ale i paní učitelek. Chlap ve školce… to je pro děti totiž hodně velká výjimka a za nás, pedagogický tým, můžeme s dojetím konstatovat, že chlapi drsných zevnějšků, se srdcem na dlani a notnou dávkou empatie a milého, vstřícného přístupu k dětem, to je teprve ta velká vzácnost.
4 fotografie

Pozdvižení v MŠ Kamarád. Do chomutovské školky přišli usměvaví vousáči

Čtenář reportér
Která z nich bude královnou piva?
V Botanické zahradě v Linci zaznamenali za tři měsíce roku 29 529 návštěvníků. Nyní je do 5. května "zadáno" probouzení přírody na volných plochách. Od 10. do 12. května bude v semináriu výstava bonzají s prodejem a poradenstvím vždy od 9 do 18 hodin.

Od sousedů: Plno v Botanické zahradě

Z okolí
Porsche Taycan Turbo GT.
Auta od Porsche rozhodně nikdy netrpěla na nedostatek výkonu, pořád ale platí pravidlo, že „víc je víc“. I proto automobilka před pár dny odhalila nový a vpravdě fantastický vůz, který je nejvýkonnějším sériovým Porsche, co kdy sjelo z výrobních linek. Taycan v provedení Turbo GT ovšem není jen tím. Je i vozem, který nová elektrická automobilová éra potřebuje.
12 fotografií

Nejvýkonnější sériové Porsche historie je tím, co nová éra aut potřebuje

Automagazín
Greg Lee (v bílém dresu) v sobotu potvrdil roli jedné z opor Basketu, Ústí nad Labem nasázel osmnáct bodů.
Zahrál si na prestižních univerzitách v Kalifornii, Michiganu a Pensylvánii, následně se před druhou portugalskou ligu dostal až do Brna. Američan Greg Lee ve své premiérové sezoně v barvách Basketu ihned patří mezi hlavní lídry, drží si průměr čtrnácti bodů na zápas. „Užívám si zdejší fanoušky a jejich podporu,“ říká pětadvacetiletý hráč v rozhovoru pro Deník.
99 fotografií

Opora Basketu Lee: Baví mě život v Brně, když budeme držet spolu, máme na titul

Basketbal
„V knize o tátovi o něm nepíšu jako o tátovi, ale říkám mu Karel. Psalo se mi lehčeji, když jsem se na něj díval jako na postavu,“ řekl ve Story Petr Svoboda.
Dnes je to právě sedmnáct let, co si vzal život legendární skladatel Karel Svoboda. Jeho syn Petr Svoboda se v časopisu Story otevřeně vyjadřuje ke komplikovanému vztahu s novou otcovou rodinou. Filmový režisér napsal o svém tátovi knihu a věří, že vzpomínka na Karla Svobodu bude v budoucnu spojena pouze s pozitivním pohledem na jeho život. Hudební skladatel byl podle Petra „okouzlujícím, příjemným a hodným člověkem“. 
4 fotografie

Syn Karla Svobody Petr: O jevanských šarvátkách bych mohl napsat celý román

Společnost
V pěstírně je oddělení, kde se pěstují takzvané mateční rostliny. Z těch se vytváří klony. Mateční rostliny jsou vzácné kvůli své genetice.
/FOTO, VIDEO/ Expertní skupina aktuálně projednává a připomínkuje návrh zákona o regulaci trhu s konopím. Návrh má umožnit, aby rostlina byla jako lék lépe dostupná. Trh s CBD produkty v Česku roste, lidé si konopím pomáhají proti bolestem i u těžkých nemocí, při kožních problémech nebo při poruchách spánku. V produkci konopí může být Česko soběstačné, díky pěstírnám, mezi které patří i Zenplanto u Nelahozevsi.
29 fotografií

Až tuna konopí ročně. Pěstírna u Nelahozevsi simuluje noc a den i roční období

Podnikání
Zhroucená budova Centra integrované řízené péče Kaiser Permanente v Granada Hills v jižní Kalifornii
V pondělí 17. ledna před 30 lety zasáhlo oblast Northridge v hustě obydleném Los Angeles krátké, ale velmi silné zemětřesení. Napáchalo obrovské škody na dálnicích, pobořilo domy a nechalo za sebou 57 mrtvých a více než 8000 zraněných. Třebaže otřesy trvaly jen 10 až 20 vteřin, jejich síla dosáhla na Richterově škále 6,7 magnitudy. Jelikož přišly jen rok po ničivém požáru, obyvatelé města měli pocit, že je stíhá rána za ranou.
10 fotografií

Ničivé zemětřesení v Los Angeles 1994: Dvacet vteřin změnilo město v prokleté

Historie
Práce na stavbě rychlého občerstvení McDonald's v polském příhraničním městě Kudowa Zdrój začaly na konci listopadu 2023. Takto vypadá staveniště v polovině ledna 2024.
Jen několik kilometrů od Náchoda, v příhraničním městě Kudowa Zdrój, se staví McDonald's. Historie jednoho z největších světových řetězců rychlého občerstvení sahá až do roku 1940, kdy bratři McDonaldovi otevřeli svůj první stánek v Kalifornii. Na stavbě fastfoodu v polském desetitisícovém městečku se usilovně pracuje. Hotovo by mělo být do konce dubna.
20 fotografií

Z Kalifornie až do Kudowy Zdrój. V příhraničí roste další z řetězce McDonald's

Náchodsko
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Společnost Lockheed Martin zalétává první sériové stíhací letouny F-35 s novým hardwarem a softwarem TR-3 ve Fort Worthu v Texasu. Jak uvedl časopis Air & Space Forces Magazine, oproti lednovému letovému debutu softwaru, kdy vývojový testovací tým na Edwardsově letecké základně v Kalifornii poprvé létal s F-35 s konfigurací TR-3, jde o značný pokrok v implementaci nejnovějšího elektronického „mozku“ letounu.
5 fotografií

Do služby se hlásí vylepšená superzbraň: F-35 dostala nový elektronický mozek

Věda a technika
Zpravodajský server deník.cz.
Zpravodajství na Deník.cz si v průběhu prosince přečetlo téměř tři a půl milionu čtenářů. Uvádí to oficiální čísla auditu Netmonitor. „Kolegy i mne těší, že se nám daří kromě neustálého zvyšování počtu našich čtenářů stoupat v žebříčcích čtenosti i v jiných kategoriích. Nebylo zvykem, že bychom byli součástí velké čtyřky i v počtu návštěv na našich webech a počtu zhlédnutých stránek. Teď už je to realita,“ poznamenal šéfeditor Deník.cz Tomáš Herman.

V prosinci četlo Deník.cz téměř 3,5 milionu lidí. Které články byly nejlepší?

O Deníku
Posly Volejbalu Přerov z USA Kaitlynn Biassouová (vlevo) a Melody Paigeová.
Čekalo se víc. Extraligové volejbalistky Přerova sice na začátku roku 2024 figurují na osmém místě tabulky znamenajícím play-off, dvojice týmů pod nimi je však o pouhý bod nazpět. Předposlední Frýdek-Místek navíc má zápas k dobru. A tak se klub v čele s hlavním trenérem a sportovním manažerem Radimem Vlčkem rozhodl pro radikální změny v kádru.
67 fotografií

Zubřice přivedly dvě nové Američanky! Oporám řekly sbohem

Ostatní sporty
Ilustrační foto. Denisa Dvořáková (v Orindě 2021)
Jako každý rok se mohou táborští středoškoláci zúčastnit soutěže o půlroční stipendijní pobyt na střední škole v USA. Orinda, partnerské město Tábora, se nachází v Kalifornii nedaleko San Francisca. Tento jedinečný program má dlouholetou tradici. Každý rok se ho může zúčastnit pouze jeden vybraný student. Letos se soutěž koná již po dvacáté. Výherce bydlí v Orindě u hostitelské rodiny, díky které má možnost zažít autentických šest měsíců.
4 fotografie

Orinda Klub Tábor pořádá soutěž pro středoškoláky o studium v USA

Čtenář reportér
Olga Lounová se v prosinci zúčastní náročné soutěže historických vozů East African Safari Classic. Do Afriky pojede se svou dcerou a nejbližšími.
Zpěvačka Olga Lounová se extrémů nebojí. Možná by se dokonce nechala zlákat ke zdolání nejvyšších vrcholů světa. Ale teď má rodinu, své první dítě. Přestože jejím aktuálním životním vrcholem je mateřství a chce se věnovat jen prospěšným věcem, jedna adrenalinová akce ji vzdor tomu čeká. V prosinci se chystá na rally s přesahem do Keni. Pojede tam i s dcerou Arianne, kterou stále kojí.
4 fotografie

Olga Lounová: Mount Everest? Možná bych do extrému šla. Ale teď mám miminko

Společnost
Stávka hollywoodských scenáristů a herců ovlivnila desítky filmů, seriálů i talk show, ilustrační foto
Americký odborový svaz herců SAG-AFTRA se předběžně dohodl s hollywoodskými studii na podmínkách ukončení druhé ze dvou stávek, které letos ochromily americký zábavní průmysl. Stávka trvající 118 dní oficiálně skončila těsně po půlnoci místního času, tedy po 9:00 SEČ. Neznamená to však okamžitý návrat herců do práce, dohodu ještě musí potvrdit vedení odborů a pak i hlasování mezi zhruba 160 tisíci členy.

Stávka je u konce. Herci se předběžně dohodli s hollywoodskými studii

Film a televize
Trenér San Jose Sharks David Quinn koučuje možná nejhorší tým v historii klubu.
Hokejisté San Jose utrpěli největší porážku od založení organizace v roce 1991. Sharks schytali debakl 1:10 od Vancouveru. Pod historickou ostudou jsou podepsaní i tři Češi Tomáš Hertl, Filip Zadina a Jan Rutta. Z toho být nechcete. Jenže může být ještě hůř. Klub z Kalifornie má zaděláno na to, aby se současný tým Žraloků stal vůbec tím nejhorším v dějinách NHL.
11 fotografií

Sharks jako nejhorší tým NHL všech dob? Hertl a spol. na to mají slušně zaděláno

Hokej
Joseph a Summer McStayovi se svými dvěma syny. Celá rodina záhadně zmizela ve čtvrtek 4. února 2010
Jde o jeden z nejzáhadnějších zločinů v novodobé americké historii. V únoru 2010 zmizela náhle ze svého domu v kalifornském Fallbrooku čtyřčlenná rodina McStayových. Před deseti lety, v listopadu 2013, byla jejich těla nalezena zahrabána v mělkých hrobech v poušti. O rok později policie dopadla pravděpodobného vraha. Muž byl odsouzen k trestu smrti a čeká na popravu. A stále tvrdí, že je nevinný.
6 fotografií

Záhada rodiny McStayových: Náhle zmizeli ze svého domu, těla pak našli v poušti

Historie
Státní svátek 28. října 2023 v krnovském klubu Kofola provázel Lovecký úplněk s Jupiterem, noc prodloužená o hodinu a koncert AC/CZ.
Někdy se to zajímavě sejde. Jako třeba 28. října v krnovském klubu Kofola. Státní svátek, na noční obloze se prodírá skrz mraky úplněk s Jupiterem, noc byla prodloužená o hodinu posouváním hodinek. Zavřené obchody a otevřená Kofola. Pro revival AC/CZ vytvořila prodloužená sváteční noc prozářená Měsícem jeden velký speciální efekt, jaký si ani originální světoví titáni AC/DC nemůžou dovolit.
21 fotografií

Dlouhá noc v Kofole: úplněk zářil nad koncertem AC/CZ

Bruntálsko
Milovaný samec pumy, známý jako P-22, na snímku z roku 2014. Vyfocen je v Griffith Parku poblíž centra Los Angeles
Více než deset let žil úplně sám, uvězněn mezi městskou zástavbou a rušnými dálnicemi. Možná právě proto se samec pumy americké přezdívaný P-22 rychle stal miláčkem obyvatel Los Angeles. Příběh osamělé šelmy se dotkl lidí po celém světě a dopomohl k větší ochraně pum i dalších divokých zvířat ve Spojených státech. V Kalifornii díky ní brzy vznikne největší koridor pro přechod zvěře na světě.
5 fotografií

Jako od Disneyho. Osamělou pumu uvěznily dálnice, vznikne pro ni obří koridor

Svět
Slavnostní předání do provozu nové robotické linky v kyjovské nemocnici
Novou robotickou linku pro laboratorní analýzy představila před několika dny Nemocnice Kyjov. Novinka má zvýšit rychlost, přesnost a spolehlivost výsledků zdravotních testů. Jak upozornila mluvčí kyjovské nemocnice Veronika Hollerová, srovnatelnou technologií disponují nemocnice v druhém nejlidnatějším městě jižní Moravy, ve Znojmě, nebo v metropoli českého Slezska, v Opavě.
4 fotografie

Laboratorní analýzy za tři vteřiny. Nemocnice v Kyjově využívá robotickou linku

Regiony
Princezna Diana
Koncem srpna se dostal na veřejnost další z dopisů zesnulé princezny Diany (†36) a nechává opět nahlédnout do jejího soukromého života. Datuje se do doby, kdy měla krátce před rozvodem s princem Charlesem a přiznává v něm nejen „strach“ z nového, svobodného života, který ji čekal, ale vyjadřuje v něm i naději v lepší budoucnost. Koncem září by se měl vydražit v Beverly Hills v Kalifornii.
8 fotografií

Do dražby jde další dopis princezny Diany. Psala ho před rozvodem s Charlesem

Společnost
Barbora Krejčíková
Barbora Krejčíková si na turnaji v San Diegu zahraje semifinále. Sedmadvacetiletá česká tenistka porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:4, 6:3 a ve dvouhře se dostala nejdále od zranění kotníku ve Wimbledonu. O třetí letošní finále bude bojovat proti domácí Američance Danielle Collinsové. Ve hře o titul je Krejčíková v Kalifornii také s tradiční deblovou partnerkou Kateřinou Siniakovou, dnes je rovněž čeká semifinále.

Krejčíková zažehnala krizi. Česká tenistka je v San Diegu už v semifinále

Tenis
V poslední době se na dezinformační scéně objevují stále častěji poplašné zprávy o ohrožení „tradičních rodin“ ze strany takzvané LGBTQ+ diktatury a o tom, že „vám vezmou vaše děti“.
V poslední době se na dezinformační scéně objevují stále častěji poplašné zprávy o ohrožení „tradičních rodin“ ze strany takzvané LGBTQ+ diktatury a o tom, že „vám vezmou vaše děti“. Jedna z aktuálních lží na toto téma argumentuje údajným novým kalifornským zákonem, podle nějž prý úřady z rodin odeberou děti, pokud rodiče nebudou ochotní podpořit u potomků změnu jejich pohlaví. Je to naprostý nesmysl.

Češi šíří další lež: Týká se ohrožení „tradiční rodiny“ a změny pohlaví u dítěte

Česko
Na jih Kalifornie udeřila bouře Hilary
Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do regionu přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy hlásí také stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí jen mexické úřady.

Rekordní srážky a silný vítr. Tropická bouře Hilary udeřila na Kalifornii

Svět
Přípravy na příchod tropické bouře Hilary v USA
Tropická bouře Hilary dorazila nad mexickou pevninu ve státě Baja California. Ačkoliv ztratila něco ze své síly hurikánu, stále panují obavy, že do dvoumilionového města Tijuana na mexicko-americké hranici přinese smrtící bleskové záplavy a napáchá škody i na americkém západě, informovala agentura AP. Města a vesnice na Kalifornském poloostrově ale zasáhly silné lijáky a povodně už před příchodem bouře.

Hilary oslabila na tropickou bouři. Udeřila na mexické pobřeží

Svět