ŠTÍTEK: Kalifornie

Odhalení nového VW Transporter proběhne v polovině září v Hannoveru.
Těsně před zahájením veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru se odehraje premiéra nové generace velmi oblíbené střední dodávky Volkswagen Transporter. Ta se bude nabízet v řadě verzí a pohonů. Její vývoj tentokrát probíhal ve spolupráci s automobilkou Ford. Majitelé a příznivci dosavadních generací se mezitím sjeli do kempu Kristýna u Hrádku nad Nisou.
14 fotografií

Nový VW Transporter se odhalí 15. září. Zatím se konal sraz těch starších

Automagazín
Kamala Harrisová
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová podle agentur uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Prezidentu Joeovi Bidenovi, který oznámil své odstoupení z kampaně za znovuzvolení, poděkovala za podporu, jeho rozhodnutí označila za vlastenecké a nesobecké.
6 fotografií

Kamala Harrisová bude usilovat o prezidentskou nominaci. Chce porazit Trumpa

Svět
Americký exprezident Donald Trump
Tým kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby Donalda Trumpa chystá plán politického útoku na viceprezidentku Kamalu Harrisovou pro případ, že se prezident Joe Biden rozhodne vzdát boj o Bílý dům. Uvedl to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované zdroje. Harrisová je považována za nejpravděpodobnějšího kandidáta, který by po Bidenovi mohl získat demokratickou nominaci do boje o Bílý dům.
5 fotografií

Trumpův tým spustí kampaň proti Harrisové, pokud Biden odstoupí, píše tisk

Svět
V Trutnově na Bojišti začal ve středu 3. července hudební festival Obscene Extreme.
Tisíce fanoušků se nahrnuly na trutnovské Bojiště hned první den festivalu nejtvrdší hudby Obscene Extreme. Od středečního začátku se to hemží výstředními převleky. Tři vychovatelky z pasťáku z Liberecka se přestrojily za krvácející jeptišky. „Máme dost náročné zaměstnání, potřebujeme jednou za rok vypnout,“ vysvětlovaly Kateřina, Veronika, Anna.
93 fotografií

VIDEO: Výstřednosti na Bojišti. Jeptišky krvácely, soutěž o ocelovou zadnici

Krkonoše
Sbírka má pomoci s opravou historické parní lokomotivy.
/FOTO/ Členové spolku Kolínská řepařská drážka rozhodně nezahálí. Po zimním období, kdy se pilně připravovali na zahájení letošní, již 18. sezony, již stihli zahájit provoz a uspořádat několik větších akcí, namátkou kupříkladu Dětský den. Kdo by však řekl, že nyní je čas užívat si léta, byl by na omylu. Probíhá totiž výstavba již třináctého vozu pro cestující, a také výstavba nového depa pro další opravené dieselové mašinky.
17 fotografií

Pomozte s opravou historické lokomotivy, prosí řepařská drážka. Vyhlašuje sbírku

Čtenář reportér
Bluesová královna Shemekia Copeland vystoupí v červenci v Praze.
Dámu, která je v současnosti zřejmě nejlepší bluesovou zpěvačkou, jsem zastihl v Kalifornii. Ne že bych tam za ní letěl. Prostě jsem jí zavolal. V pondělí 15. července budeme moci obdivovat její hlas my všichni na koncertě v pražském Divadle Hybernia. Do té doby si opakujme, že tato výjimečná žena získala osm Cen W. C. Handyho (což je nejvyšší bluesové ocenění), pětkrát byla nominována na Grammy a její alba produkovali takoví sekáči jako Dr. John a filmový „blues brother“ Steve Cropper.
7 fotografií

Chci zpívat jen sama za sebe, říká královna blues Shemekia Copeland

Hudba
Medvěd baribal
Úřady v americké Kalifornii vyhodnotily loňské úmrtí 71leté ženy jako první známý incident v dějinách státu, při němž člověka zabil medvěd baribal. Policie ženu našla mrtvou v jejím domě v odlehlé horské komunitě a nedávná pitva ukázala, že příčinou smrti byl útok zvířete. O oznámení ve čtvrtek informovala americká média.

Seniorku zabil medvěd baribal. Jde o první případ v dějinách Kalifornie

Svět
Při používání jantarových korálků hrozí dětem uškrcení, zadušení, ale také poranění úst nebo infekce.
Jantarové korálky pro děti jsou prezentovány jako alternativa k tišení bolesti z prořezávajících se zoubků. A nejen to. Podle výrobců fungují nejen na zuby. Mají tišit bolest krku a hlavy a dokonce snižovat horečku. Lékaři ovšem varují před nebezpečím uškrcení nebo vdechnutí korálku. Před časem se na jantarových korálcích uškrtil 18 měsíční chlapec. 

Na bolesti zubů jantarové korálky? Nejde o dobrý nápad, ale hazard se životem

Rodina
Hrdina francouzských i amerických dějin Gilbert du Motier, markýz de La Fayette
Pro George Washingtona byl jako syn. Francouzský šlechtic Gilbert du Motier, markýz de La Fayette se vzdal pohodlí svých panství a bez nároku na žold vyrazil bojovat do americké války za nezávislost. Zde se stal velkou osobností. Později se zapojil také do Velké francouzské revoluce, ta ho ale skoro stála život. Dodnes patří k nejvýznamnějším osobnostem Francie i Spojených států amerických.
24 fotografií

Příběh hrdiny dvou světů. Francouz La Fayette se stal americkou hvězdou

Historie
UFO na obloze? Lidé na jhu Moravy pozorovali nevídaný jev
Neobvyklý úkaz na obloze, UFO nebo snad nová epizoda hvězdných válek? Při pozorování oblohy na jihu Moravy mnohé lidi uchvátil neobvyklý svítící úkaz. Vysvětlení tohoto jevu je však velmi prosté. Jednalo se totiž o raketu Falcon 9, která ve čtvrtek večer startovala z Kalifornie.

UFO na obloze? Lidé na jihu Moravy pozorovali nevídaný jev

Blanensko
Návštěvníci se mohli volně pohybovat mezi vystavenými vzácnostmi.
Po čtvrté se v areálu golfového hřiště v Praze-Hostivaři konala výstava vzácných historických automobilů s názvem Automobillvé klenoty. První dva ročníky proběhly v letech 2018 a 2019, poté další konání zmařila covidová pandemie a znovu se diváci mohli na nádherné exponáty z automobilové historie přijít podívat letos. Letos byly k vidění i vozy, které zatím u nás veřejnost doposud nemohla spatřit.
16 fotografií

Vůz bez volantu i vzácná Alfa. To nejlepší z výstavy Automobilové klenoty

Automagazín
Vousáči z Bearded Villains v chomutovské MŠ Kamarád
V pátek 19. dubna si MŠ Kamarád v Chomutově vybrala parta vousáčů, aby rozdávali radost a dobrou náladu. S dětmi pobyli celé dopoledne a připravili si pro ně soutěže, hry, a tak vykouzlili úsměvy na tvářích nejen dětí, ale i paní učitelek. Chlap ve školce… to je pro děti totiž hodně velká výjimka a za nás, pedagogický tým, můžeme s dojetím konstatovat, že chlapi drsných zevnějšků, se srdcem na dlani a notnou dávkou empatie a milého, vstřícného přístupu k dětem, to je teprve ta velká vzácnost.
4 fotografie

Pozdvižení v MŠ Kamarád. Do chomutovské školky přišli usměvaví vousáči

Čtenář reportér
Která z nich bude královnou piva?
V Botanické zahradě v Linci zaznamenali za tři měsíce roku 29 529 návštěvníků. Nyní je do 5. května "zadáno" probouzení přírody na volných plochách. Od 10. do 12. května bude v semináriu výstava bonzají s prodejem a poradenstvím vždy od 9 do 18 hodin.

Od sousedů: Plno v Botanické zahradě

Z okolí
Porsche Taycan Turbo GT.
Auta od Porsche rozhodně nikdy netrpěla na nedostatek výkonu, pořád ale platí pravidlo, že „víc je víc“. I proto automobilka před pár dny odhalila nový a vpravdě fantastický vůz, který je nejvýkonnějším sériovým Porsche, co kdy sjelo z výrobních linek. Taycan v provedení Turbo GT ovšem není jen tím. Je i vozem, který nová elektrická automobilová éra potřebuje.
12 fotografií

Nejvýkonnější sériové Porsche historie je tím, co nová éra aut potřebuje

Automagazín
Greg Lee (v bílém dresu) v sobotu potvrdil roli jedné z opor Basketu, Ústí nad Labem nasázel osmnáct bodů.
Zahrál si na prestižních univerzitách v Kalifornii, Michiganu a Pensylvánii, následně se před druhou portugalskou ligu dostal až do Brna. Američan Greg Lee ve své premiérové sezoně v barvách Basketu ihned patří mezi hlavní lídry, drží si průměr čtrnácti bodů na zápas. „Užívám si zdejší fanoušky a jejich podporu,“ říká pětadvacetiletý hráč v rozhovoru pro Deník.
99 fotografií

Opora Basketu Lee: Baví mě život v Brně, když budeme držet spolu, máme na titul

Basketbal
„V knize o tátovi o něm nepíšu jako o tátovi, ale říkám mu Karel. Psalo se mi lehčeji, když jsem se na něj díval jako na postavu,“ řekl ve Story Petr Svoboda.
Dnes je to právě sedmnáct let, co si vzal život legendární skladatel Karel Svoboda. Jeho syn Petr Svoboda se v časopisu Story otevřeně vyjadřuje ke komplikovanému vztahu s novou otcovou rodinou. Filmový režisér napsal o svém tátovi knihu a věří, že vzpomínka na Karla Svobodu bude v budoucnu spojena pouze s pozitivním pohledem na jeho život. Hudební skladatel byl podle Petra „okouzlujícím, příjemným a hodným člověkem“. 
4 fotografie

Syn Karla Svobody Petr: O jevanských šarvátkách bych mohl napsat celý román

Společnost
V pěstírně je oddělení, kde se pěstují takzvané mateční rostliny. Z těch se vytváří klony. Mateční rostliny jsou vzácné kvůli své genetice.
/FOTO, VIDEO/ Expertní skupina aktuálně projednává a připomínkuje návrh zákona o regulaci trhu s konopím. Návrh má umožnit, aby rostlina byla jako lék lépe dostupná. Trh s CBD produkty v Česku roste, lidé si konopím pomáhají proti bolestem i u těžkých nemocí, při kožních problémech nebo při poruchách spánku. V produkci konopí může být Česko soběstačné, díky pěstírnám, mezi které patří i Zenplanto u Nelahozevsi.
29 fotografií

Až tuna konopí ročně. Pěstírna u Nelahozevsi simuluje noc a den i roční období

Podnikání
Zhroucená budova Centra integrované řízené péče Kaiser Permanente v Granada Hills v jižní Kalifornii
V pondělí 17. ledna před 30 lety zasáhlo oblast Northridge v hustě obydleném Los Angeles krátké, ale velmi silné zemětřesení. Napáchalo obrovské škody na dálnicích, pobořilo domy a nechalo za sebou 57 mrtvých a více než 8000 zraněných. Třebaže otřesy trvaly jen 10 až 20 vteřin, jejich síla dosáhla na Richterově škále 6,7 magnitudy. Jelikož přišly jen rok po ničivém požáru, obyvatelé města měli pocit, že je stíhá rána za ranou.
10 fotografií

Ničivé zemětřesení v Los Angeles 1994: Dvacet vteřin změnilo město v prokleté

Historie
Práce na stavbě rychlého občerstvení McDonald's v polském příhraničním městě Kudowa Zdrój začaly na konci listopadu 2023. Takto vypadá staveniště v polovině ledna 2024.
Jen několik kilometrů od Náchoda, v příhraničním městě Kudowa Zdrój, se staví McDonald's. Historie jednoho z největších světových řetězců rychlého občerstvení sahá až do roku 1940, kdy bratři McDonaldovi otevřeli svůj první stánek v Kalifornii. Na stavbě fastfoodu v polském desetitisícovém městečku se usilovně pracuje. Hotovo by mělo být do konce dubna.
20 fotografií

Z Kalifornie až do Kudowy Zdrój. V příhraničí roste další z řetězce McDonald's

Náchodsko
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Společnost Lockheed Martin zalétává první sériové stíhací letouny F-35 s novým hardwarem a softwarem TR-3 ve Fort Worthu v Texasu. Jak uvedl časopis Air & Space Forces Magazine, oproti lednovému letovému debutu softwaru, kdy vývojový testovací tým na Edwardsově letecké základně v Kalifornii poprvé létal s F-35 s konfigurací TR-3, jde o značný pokrok v implementaci nejnovějšího elektronického „mozku“ letounu.
5 fotografií

Do služby se hlásí vylepšená superzbraň: F-35 dostala nový elektronický mozek

Věda a technika
Zpravodajský server deník.cz.
Zpravodajství na Deník.cz si v průběhu prosince přečetlo téměř tři a půl milionu čtenářů. Uvádí to oficiální čísla auditu Netmonitor. „Kolegy i mne těší, že se nám daří kromě neustálého zvyšování počtu našich čtenářů stoupat v žebříčcích čtenosti i v jiných kategoriích. Nebylo zvykem, že bychom byli součástí velké čtyřky i v počtu návštěv na našich webech a počtu zhlédnutých stránek. Teď už je to realita,“ poznamenal šéfeditor Deník.cz Tomáš Herman.

V prosinci četlo Deník.cz téměř 3,5 milionu lidí. Které články byly nejlepší?

O Deníku
Posly Volejbalu Přerov z USA Kaitlynn Biassouová (vlevo) a Melody Paigeová.
Čekalo se víc. Extraligové volejbalistky Přerova sice na začátku roku 2024 figurují na osmém místě tabulky znamenajícím play-off, dvojice týmů pod nimi je však o pouhý bod nazpět. Předposlední Frýdek-Místek navíc má zápas k dobru. A tak se klub v čele s hlavním trenérem a sportovním manažerem Radimem Vlčkem rozhodl pro radikální změny v kádru.
67 fotografií

Zubřice přivedly dvě nové Američanky! Oporám řekly sbohem

Ostatní sporty
Ilustrační foto. Denisa Dvořáková (v Orindě 2021)
Jako každý rok se mohou táborští středoškoláci zúčastnit soutěže o půlroční stipendijní pobyt na střední škole v USA. Orinda, partnerské město Tábora, se nachází v Kalifornii nedaleko San Francisca. Tento jedinečný program má dlouholetou tradici. Každý rok se ho může zúčastnit pouze jeden vybraný student. Letos se soutěž koná již po dvacáté. Výherce bydlí v Orindě u hostitelské rodiny, díky které má možnost zažít autentických šest měsíců.
4 fotografie

Orinda Klub Tábor pořádá soutěž pro středoškoláky o studium v USA

Čtenář reportér